Şimdi Ara

IDF 2009: Intel dünyanın ilk 22nm çalışan yongasını gösterdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Wafer'da yer alan her yonga 2.9 milyar transistör içeriyor.


    Intel bugün başlayan IDF (Intel Geliştiriciler Forumu) etkinliğinde yeni nesil üretim teknolojileri ve üzerinde çalıştığı yeni projeleri dünya basınıyla paylaşıyor. Firmanın tepe yöneticisi Paul Otelli'ni açılış konferansında 22nm üretim teknolojisiyle hazırlanan, dünyanın çalışan ilk yongasını gösterdi. Test amaçlı üretilen 22nm yongalar, SRAM bellek ve mantık devrelerinden oluşuyor ve Intel'in tik-tak iş geliştirme modeli çerçevesinde 2011 yılında başlamayı planladığı 22nm hacimli üretim programı için firmanın çalışmalarına örnek teşkil ediyor.


    Yapılan açıklamaya göre 32nm üretim teknolojisine kıyasla transistör yoğunluğu iki kat artan ve 2.9 milyar transistör içeren 22nm yongalar ile Moore Yasası'nın geçerliliğini kaybetmediği Intel tarafından bir kez daha doğrulanmış oldu. Üretim teknolojilerine yönelik yatırım çalışmalarına ara vermeden devam eden firma son çeyrekte 32nm üretim teknolojisine 2011 yılında ise 22nm üretim sürecine geçmeyi planlıyor.








  • İşlemcilerinde GPU lar gibi geliştiğini görmek iyi olur,ancak işlem kapasitesi olarak GPU lar daha güclü gibi, işlemcilerin yerini gpu lar alacak gibi söylentiler var...Cok hızlı şekilde teknoloji gelisiyor,45-32-22nm lere bir kac sene icerisinde geceliyor.
    Mimariler değişim icerisinde,ayak uydurmak kolay olmayabilir coğu kullanıcı icin.
  • gpular sadece tek işlem yapmaya yönelik oldukları için haliyle çok güçlü oluyorlar. yoksa atiyi üreten amd işlemcileri aynı güçte üretirdi değilmi? ama cpular çoklu işlem için üretilirler o yüzden o kadar büyük güçlere ulaşamazlar birbirleriyle karşılaştırmak abestir.
  • Intel Developer Forum'da yenilikler sergileniyor birer birer. moore amcanın da ne kadar ileri görüşlü bir kişi olduğunu anlamış olduk.
  • tahminen bulldozer'in rakibi sandy bridge mimarisinin ikinci jenerasyonu için üretilecektir.
  • more amca bir noktadan sonra quantum bilgisayar çıkacağınıda biliyordu her hal. onun yasasına göre o kısma yanaştık artık. gerçi quantum bilgisayarı yapan dünyaya hakim olur.
  • Kabaca cpu besleme gerlimi 0.6v'a inene kadar nanometrik küçülme devam edecektir.Tahminimce 11 nm altına inilmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: High Fidelity

    Kabaca cpu besleme gerlimi 0.6v'a inene kadar nanometrik küçülme devam edecektir.Tahminimce 11 nm altına inilmez.


    İnilecek ama silikon ile değil.Bir zamanlar bir yazı okummuştum bir maddeden bahsediliyordu.Hatırlayamadım şu anda.Ama silikon kadar olmasada ucuz bir maddeden üretiliyordu.Ve düşük nanometrelerde transistörler arasındaki elektrik kaçağını daha alt seviyelere çekmeyi umuyorlardı.
  • bir noktada artık transistörler olmayacak atomlar olacak. biz transistör aktif yada deaktif durumuna göre 1-0 değeri verirken artık atomun yapısına ve hareketine göre 1-0 algoritmaları üretilecek ki bu muazzam lakin o teknolojiyi biz görürmüyüz bilemiyeceğiz. ama adamalar 22ye indiler sırada bakalım ne var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hsyn2802 -- 23 Eylül 2009; 23:19:19 >
  • Yahu herşey gelişti. İşlemciler deli gibi hızlandı. Ramlar acayip hızlandı. Ekran kartları hızlandı. Şu harddisk olayına bi çözüm bulunamadı. Hâlâ yavaş disklerle başbaşayız. Hızlı olan SSD lerde bilgisayar parasına. Şuna da bi el atsalar artık. Ya şu SSD ucuzlasın ya da ucuzlatmayacaklarsa da başka birşey çıkartsınlar. Hybrid diskler gelecekti. Normal 7200 RPM ama içinde cache belleği 256Mb olacaktı. O da çözüm değil ki. Doğru düzgün birşey istiyoruz..
  • evet ilerde nm olayı bitince işlem gücüde sınırlanmış olacak. ama gpu çok fazla güçlenerek geliyor. amd de bunu farkedip işlemciye yüklenmeden gpulara yükleniyor. sizcede garip değil mi? ati yi aldıktan sonra oradaki müh. leri alıp işlemcileri geliştireceğine neredeyse amd nin güçlü konumundayken performans bir anda durup gpu lar uçmaya başladı. zamanla cpu+gpu birleşecek ve ağır ağır cpu ortadan kalkıp gpu kalacak. az bir zaman sonra intel nvidia yı alması gerekiyor. nm de işin sonu görünmeye başladı.
  • zaten intelin en büyük hedefi en performanslı işlemciyi yada mimarisini üretmek değil en birinci amacı moore yasasını hayata geçirmek.. aksi halde bunu başaramayan yöneticiyi orada linç ederler...
  • evet artık şu ssd leri ucuzlatsınlar. bir pcdeki en yavaş parça hdd ve pcyi inanılmaz yavaşlatıyor.
  • Tam olarak hangi teknoloji vakfı yaptı hatırlamıyorum ama en küçük üretilen transistör Grafen. 32 nm ile üretilenlerden 3 kat daha küçüktü.
  • ingilizler 1 atom uzunluğunda 10 atom genişliğinde transistör üretmişlerdi deneysel olarak. teorik olarakta aslında 3 atomlu transistör olası. güzel şeyler bunlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -dehşet-


    quote:

    Orijinalden alıntı: High Fidelity

    Kabaca cpu besleme gerlimi 0.6v'a inene kadar nanometrik küçülme devam edecektir.Tahminimce 11 nm altına inilmez.


    İnilecek ama silikon ile değil.Bir zamanlar bir yazı okummuştum bir maddeden bahsediliyordu.Hatırlayamadım şu anda.Ama silikon kadar olmasada ucuz bir maddeden üretiliyordu.Ve düşük nanometrelerde transistörler arasındaki elektrik kaçağını daha alt seviyelere çekmeyi umuyorlardı.


    Şuan silisyum maddesi kullanılıyor,eşik değeri 0.6v.Sizin bahsettiğiniz eşik değeri 0.3v germanyum olabilir.

    quote:

    Orijinalden alıntı: hsyn2802
    bir noktada artık transistörler olmayacak atomlar olacak. biz transistör aktif yada deaktif durumuna göre 1-0 değeri verirken artık atomun yapısına ve hareketine göre 1-0 algoritmaları üretilecek ki bu muazzam lakin o teknolojiyi biz görürmüyüz bilemiyeceğiz. ama adamalar 22ye indiler sırada bakalım ne var.


    Biz görürmüyüz bilmem ama genetik mühendisliğin gelişmesiyle protein tabanlı işlemciler de üretilecektir.Enzimlerin elektronları taşıma özelliklerinden faydalanılabilir.(Kablosuz, diğer çevrebirim dokuları birbirine bağlıyan sinirler ezimleri taşıyan hortumlar)

    Kavanoz içinde canlı karmaşık bir yongayı, günde 1-2 damla enerji sıvısı ile şuanki lojik mantık ve istediğimiz sınırda karar verme özellikileri ile kullanabilir.1-2 damla adrenalin,vs. hormon ile overclock yapabilir, hücrelerin muazzam hızları ile teraherzler seviyesinde canlı yongalar üretilebilir.

    Ram,harddisk,chace temel mantıklarına göre çeşitli canlı dokular ürerilebilir.(Şu an bilimadamları basit dokular üretebiliyorlar,karmaşık dokular, yani organlar gibi.. Yakın gelecekte üreteceklerini dis.channel belgeselinde izlemiştim.)

    Bu da sibernetik çağın başlangıcı olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Fidelity -- 23 Eylül 2009; 10:05:40 >




  • intel çok hızlı gidiyor amd nasıl yetişcek acaba
  • Elindeki wafer ya müzelik, ya da aşırı pahalı...
  • arkadaslara hak veriyorum one oyle 120 gb 900 kusur diyor alhini seviyorsa one oyle gtx 290 fiyatina adamlar 1 tb cikariyorlar sanki herkez kapis kapis alacaklar gibi 3 raid yapmaya kalksan 3 bin tlden asagi deyil insaf kardesim haber icin tesekkurler fx57 kardesim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.