Merhaba, faiz konusu oldukça teferruatlı bir konu. Araştırmalarım sonucunda alacaklının ödeme icra emrinde talep ettiği faizin resen dikkate alınmadığı ancak borçlunun faize itiraz etmesi durumunda dikkate alındığını anladım. Somut olayda, bireysel bir tüketici olan şahıs bankadan kredi alıyor. Kredi borcunu ödeyemiyor ve alacaklı icra takibine başlıyor. Sonrasında varlık şirketi devreye giriyor vs vs. Yıllar önce başlatılmış bir takip, 2015 yılındaki ödeme icra emrinde alacaklı %35 faiz talep etmiş. Bu oran nasıl talep edilebiliyor? Talep edilmesi yasal mı. Olay ticari vs değil. Normalde 01.06.2024 tarihine kadar yasal faiz oranı %9'du. Bu tarihten sonra %24 oldu diye biliyorum. Ek olarak TBK Madde 120'de faize ilişkin ifadeler var. İnternet üzerindeki faiz hesaplamalarına bakınca 10000 TL için 2015 ten günümüze kanuni faiz 8 bin civarı, en yüksek mevduattan hesaplayınca 12 civarı çıkıyor. Ancak bakıyorum icra dosyasında 10 bin alacak için için 24 bin faiz işlenmiş. Benim atladığım bir husus mu var? |
İcra Takibinide Faiz

-
-
Niye yasal faize göre hesaplıyorsunuz?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam hangi faize göre hesaplama yapılacak? Ticari iş olmadığı için bir sınır var diye biliyorum. Reeskont faiz dahil diğerleriyle hesap yapınca bile ilgili miktara denk gelmiyor. Örnek olarak geçen bir icra dosyasında yaklaşık 70 binlik borç 25 civarı gibi bir şey olduğu tespit edildi. Yani bu faiz oranlarına çoğu kişi itiraz etmediği için suistimal edildiğini düşünüyorum ama sistemi çözemedim tam olarak.
-
Akdî faiz
Hocam çok teşekkür ediyorum. O kadar bakmıştım, bulamamıştım. Faraza bir hesaplama yapacağım yapacağım hesap doğru mu bir bakarsanız sevinirim.
TCMB akdi ve gecikme faizi oranlarına göre
1 Ocak 2008 -31 Mart 2008 5,68
1 Nisan 2008-30 Haziran 2008 5,29
gecikme faizi oranına sahip.
Burada borçlu 1 ocakta ödemeyi geciktirdiğini düşünelim. Borç 1000 TL olsun. Hesap yapılan tarihte 25 nisan 2008 olsun.
1 ocaktan 31 mart 2008'e 91 gün var. Oran aylık 5,68, yıllık 5,68 X 12'den = 68,16 YILLIK FAİZ X ARADAKİ GÜN / 36000 yaparak 0,172 buluyorum. Ana para 1000 TL idi. 1000 X 0,172 = 172 TL faiz.
1 Nisandan 25 Nisan 2008'e 25 gün var. Oran aylık 5,29, yıllık 5,29 X 12'den = 63,48 YILLIK FAİZ X ARADAKİ GÜN / 36000 yaparak 0,044 buluyorum. Ana para 1000 TL idi. 1000 X 0,044 = 44 TL faiz
Toplam borç 1000 + 172 + 44 = 1216 TL
hocam bu şekilde anladım, doğru anlamış mıyım? Yorumunuz önemli benim için.
-
Akdi faizin hesabı şu şekildedir: Akdi Faiz Tutarı = Ödenmeyen Toplam Tutar x Akdi Faiz Oranı x Gün/Ay
Tcmb oranlarını değil banka ile imzalanan sözleşmede yazılı akdi faize göre hesap yapmalısınız
Hocam ben azami akdi - gecikme faizini hesap ederek max rakamı bulmaya çalışıyorum. O yüzden azami oranları aldım.
Akdi faiz hesabını şöyle anladım;
1000 TL ödenmeyen borç var. akdi %5 diyelim. 20 gün ödenmedi.
1000 X %5 X 20/30 = 33,3 TL faiz.
Ancak şunu anlamaya çalışıyorum. İcra takibine verildikten sonra gecikme faizinden mi hesap edilmeli? Yani biraz önceki mesajımdaki şekliyle mi? Bu akdi faiz oranı icra takibine kadarki süreçte mi ekleniyor?
-
İcra takibi açılırken alacaklı hangi faizi istediyse ona göre hesap edilir.
teşekkür ediyorum hocam.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X