Şimdi Ara

IBM R31 Laptop'ta Firefox veya IE açınca donuyor (WinXP)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Konuyu nereye açayım diye düşündüm burasının en uygun olacağına karar verdim cunku donanımdan cok işletim sistem yazılımı ve sürücü gibi bir sorundan kaynaklı gibi.

    2002 model ve hala kullandığım IBM Thinkpad R31 laptop'um var. 2007'den itibaren cok seyrek kullanıyordum ve son aylarda program deneme amaçlı biraz daha sık kullanmaya başladım.

    İlk aldığım yıllarda Video sürücündeki bir problemden dolayı bazen ekran olduğu gibi donuyordu, güç düğmesi basılı tutarak kapatıp açmak zorunda kalıyordum sonra 2007 gibi video sürücüsünü IBMin sitesinden güncelleyince o sorun pek kalmamıştı, laptop'un geçmişinde bunun dışında sorun yok.

    1.2Ghz Celeron işlemci ve 512MB'a güncellediğim 133Mhz SDRAM'i var, video için paylaşımlı galiba.

    Sadete geliyorum: Bu laptop'u açıp kullanırken hiç sorun yok. WiFi ile sorunsuz bağlanıyor ve masaüstü OpenOffice gibi programlarla çalışsam sorun yok, FTP istemcisi gibi hafif siklet ağ programları ile çalışsam yine sorun yok bu şekilde saatlerce çalışsam ekran donması sorunu yok ancak Firefox açayım, aradan bir süre geçsin ekran donuveriyor sonra da tabi ki güç düğmesi ile kapat/aç. Internet Explorer 'ı açayım dedim hani Windows'un kendi programı ya, yok onda da bir süre geçince ekran donuyor.

    Kafamı kurcalayan konu da bu normalde hemen hiç donmayan laptop, web tarayıcı program ile donuyor.

    Video sürücüsünün bir alt versiyonunu kurdum yani downgrade ettim sorun yine devam etti.

    Ufak ancak önemli bir not: Aylar önce bu sorunu ilk yaşamaya başladığımda, deneme amaçlı olarak hiç FF veya IE açmadan masaüstü açık halde beklettim, yarım saat falan geçti ekran yine dondu! Yani FF veya IE 'ye de bağlı olmayan bir sorun gibi, ancak FF ve IE sorunu hızlandırıyor, o da kesin gibi. Ancak diğer önemli ayrıntı, son birkaç gündür FF veya IE'yi açmadan laptop ile saatlerce çalışmaya başladım, günlerdir hiç donma yapmadı.

    Yani şu an itibarıyla Laptop'ta FF veya IE açmaksızın diğer tüm programlarla sorunsuz çalışabiliyorum ancak tabi ki FF ve IE'yi de açmak kullanmak gerek. Bu gönderiyi Mac bilgisayarımdan yaptım nitekim.

    Tarif etmeye calıştığım bu sorunla ilgili fikri önerisi olan var mı? sorunu çözmeye yönelik herhangi birşey yapmadım, video sürücüsü versionu, yılı nedir onlara bakmadım, Google'da aramadım, önce size danışayım dedim.







  • Linux işletim sistemi kullanmayı deneyin. XP'den bile hızlı çalışır.
  • Yorum için teşekkürler. Linux muhakkak ki hızlı bir sistem fakat bu laptop'ta WinXP de bayağı hızlı zaten WinXP az RAM ve CPU kullanmasıyla da ünlüdür, az RAM kullanınca 133MHz'lık RAM hızı da sorun olmuyor, her program bayağı hızlı calışıyor o açıdan sorun yok. Tek sorun FF veya IE açınca bazen kilitlenmesi.
  • XP işletim sisteminde çok fazla kilitlenmeler olur. Bu yapısında var. Bu tip sorunları düzeltmek pek mümkün değil.
  • hm pek katılamıyorum cunku sorun Windows XP'nin kendisinden cok son yıllarda Laptop'ta yaptığım bir değişiklik, donanımsal veya yazılımsal ile ilg olmalı.

    Şimdi tekrar baktın üzerinde kendi taktığım 512MB + fabrika çıkış gelen 128MB (günümüzde ne düşük kalıo değil mi:) var, 128MB'ı Video RAM'e destek cıksın diye tutuyordum onu çıkarttım ve Firefox'u 11. versiyonuna indirgedim, Windows XP 'de en rahat calışan FF versionu old için. Biraz ilerleme var: Firefox'ta 15 sekme ve her birinde farklı birer site açarak birkaç saat beklettim kilitlenme yok bu güzel fakat IE'yi açınca tek site acınca 10-20 sn içinde kilitledi :( güç düğmesinden kapatma tabi ki. 2. RAM yuvası ve Firefox'un yeni versionları gibi muhtemel hataları devre dışı bıraktım. Şimdi IE'ye odaklanacanacağım, onda da version indirgemesi iyi gelebilir, ancak bu sefer şu kafamı kurcalıyo: IE'de ki herhangi bir sorun tüm Windows XP'yi nasıl öyle kilitleyebilir?Kilit anında günlüğe birşey yazamadığı için kilidin sebebini de öğrenememem işleri zorlaştırıo.




  • cleanmem benzeri ram temizleyen bir program kullanırsan bekli arada hafif takılmalar olur ama kilitlenmeler belki daha da azalır.
  • Cleanmem güzel öneri. Ancak dün biraz daha kurcaladım, IE 8 kuruluydu onu WINDOWS dizini altında spuninst.exe gibi bir programla kaldırdım (Program Ekle/Kaldır menüsünde IE için kaldır butonu çıkmıyormuş) IE 7'yi kurdum ve denediğimde kilitlenme olmadı! :)- IE 7'de birkaç sekme açıp saatlerce beklettim kilitlenme olacak mı diye olmadı.

    Bu durumda yorumum: IE 8 de bir makina komut dizisi, Celeron 1.2 işlemcide sonsuz döngü veya benzeri birşeye yol açıyor olabilir.

    Laptop un RAM kullanımı gayet sağlıklı. Yani FF 11 ve IE 7 de birçok sekmede siteler açsam da RAM 'i cok tasarruflu şekilde kullanıo.

    Bu Laptop 2002 model dile kolay 14 yıllık. Ancak yazılım işiyle yoğun uğraştığım için program ve betikleri deneme amaçlı kenarda bir makina olması önemli. Satsam para etmez, FF ve IE ile kilitlenio diye çöpe de atılmaz, bir işe yaraması gerekiordu. Şu anda IE 7 ile bayağı düzeldi. Demekki en son version her zaman en iyisi olmuo :)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.