Şimdi Ara

Hülagü Han (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
1.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kim demiş sevilmediğini şahsen ben gayette severim kendisini, ırkına yapılan zulümlerin intikamını almış büyük bir Türk komutanıdır
  • Baybars Hulaguyu yenmedi Hulagunun gonderdigi onculeri agir kayiplarla puskurttu.

Hulagu Han ordu toplarken kardesi olunce kurultay icin baskente geri dondu.

Bilimi araplardan ziyade Fars ve Turk asilli alimler gelistirdi.Mogollarin ve gocebe Turklerin bilimden anlamadigi lafi da asiri gulunc bir.Timurun torunu ilim adami bir hukumdardir.Keza Hulagu Han icinde kimyaya ilgisi oldugu soylenir.Alamut Fethinden yola cikarak buyuk ihtimal.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • savunun arkadaşlar savunun. şehirleri yakıp yıkan, taş üstünde taş bırakmayan, milyonlarca insanı soykırıma maruz bırakan vahşi adamları savunun. üstelik türk de değiller. sırf müslümanları öldürdükleri için savunun. girdiği şehirlerde milyonlarca insanı öldürmüş bir vahşi topluluğunu savunun.

kendimize ata belleyeceğimiz onlarca komutan varken bu moğol eniklerini ata bellemeye gerek yok.

baybars moğolları yendi mi "ağır kayıplarla püskürttü." diyin. moğollar çoluk çocuk demeden şehirleri haritadan sildi mi "ama savaş yeaaa." diyin.

bilim dili arapça olan bir coğrafyada "bilimi araplardan ziyade diğerleri geliştirdi." diyin. onlarca kütüphane yakmış medeniyet düşmanı köpekleri savunun.
  • Anadolu Türkleri olarak bu kadar sahiplenilmesine şaşırıyorum, Türk diyorlar bir de. Türk'ü hangi anlamda kullanıyorsunuz bir kere onu bilmek lazım.
    Yahu hadi bir Kazak-Kırgız dese ki Hulagu veya Cengiz Han benim atam, tamam hak veririm Kazakistan'da Orta Jüz'de ve Kırgızistan'da bir sürü Kerait, Naiman boyu var. Gülünç oluyorsunuz arkadaşlar.
  • Mareşal Rommel M kullanıcısına yanıt
    Hocam evet her devlet gücü ele geçirince katliam vs. yapmış. Ama Moğollara 'ata' olarak bakılması veya İslam'ın altın çağı'nı bitirenler bunlar iken daha sonra bilimden veya müslümanların bilim bilmediğinden falan bahsedilmesi komik.

Hani Cengiz Han'a ata denmesini anlarım. Onun temsil ettiği bir şey var. Ama Hülagü'ye sevginin tek nedeni müslümanlara düşmanı olması ve onlara büyük bir darbe indirmesi...

O kadar Türklük seviyorsanız neden Baybars'ı anmıyorsunuz?, neden Celaleddin Harzemşah'tan tut Kılıç Arslan'a kadar o dönemlerdeki büyük Türk kumandanlarından bahsetmiyorsunuz?

Bir Anadolu Türkü Hülagü'ye ve onun Anadolu'yu yakıp yıkan, binlerce Anadolu Türkünü kılıçtan geçiren oğluna(Abaka) atam demesi komik.

Ayrıca Altın Orda gibi halkı Türk olan ve neredeyse tamamen Türkleşmiş Moğol devletlerinden bile bahsetmezler sırf Müslümanlar diye.

Yani araştırıyorum bu Hülagü sevgisi nerden geliyor bu insanlara. Facebook gibi sitelerden bazı trol insanların yazısından başka bir şey göremiyorum. Hülagü'nün bilmem kaç yüzyıl önce yapılmış Arap akınlarının intikamını aldığı hakkında gerçek bir kaynak ve bilgi varsa paylaşın, bileyim. Moğollar hakkında çok bilgim yok, belki ben yanılıyorumdur.

• HÜLAGÛ sevgisi TÜRK insanına arap nefretinden dolayı gelebilir normaldir, ancak HÜLAGÛ HAN, Türk komutandır her şeyden önce saygı duyulması gerekendir, Müslüman olmayan büyük bir Türk görünce uyuz oluyorsunuz nefret ediyorsunuz bence siz acizsiniz, Müslüman olan büyük Türk liderlerini biz Türkçüler reddetmeyiz ama siz Mete'yi Attila'yı Cengiz'i Atatürk'ü böyle din gibi saçma bir şey için yargılarsınız sizin de milliyetçiliğiniz dinin izin verdiği kadar işte, Fatih Mehmet Han şuan bir kaynakta hristiyan çıksa ona da küfür eder aşağılarsınız ama bizim için Türk Başbuğlarının kişisel görüşleri zerre umrumuz da değil İnanın:).

• Mareşal Rommel M kullanıcısına yanıt
    Çok açıklayıcı yazmışsınız. İslamın Altın Çağı derkende hilafetin gücü ve tek başlılık olarak değil, bilim ve kültür vs. olarak genel anlamda tarihçiler Moğol istilasına ve Haçlıların saldırılarına kadar bir altın çağ olarak adlandırıyorlar. İstila öncesi bilim ve üretim merkezi olan yerler bu vasfını yitiriyor. Tabii tam araştırmadım bir şey diyemem ama genel olarak bu şekilde biliniyor.

Diğer dediklerinize aynen katılıyorum. Sadece bu Hülagu sevgisinin bilmediğim bir sebebi varsa merak ettim ki anladığım kadarıyla yokmuş.

• quote:

Orijinalden alıntı: Senjougahara Hitagi

savunun arkadaşlar savunun. şehirleri yakıp yıkan, taş üstünde taş bırakmayan, milyonlarca insanı soykırıma maruz bırakan vahşi adamları savunun. üstelik türk de değiller. sırf müslümanları öldürdükleri için savunun. girdiği şehirlerde milyonlarca insanı öldürmüş bir vahşi topluluğunu savunun.

kendimize ata belleyeceğimiz onlarca komutan varken bu moğol eniklerini ata bellemeye gerek yok.

baybars moğolları yendi mi "ağır kayıplarla püskürttü." diyin. moğollar çoluk çocuk demeden şehirleri haritadan sildi mi "ama savaş yeaaa." diyin.

bilim dili arapça olan bir coğrafyada "bilimi araplardan ziyade diğerleri geliştirdi." diyin. onlarca kütüphane yakmış medeniyet düşmanı köpekleri savunun.

Soykirim cok yeni bir kelimedir ve o donem icin kullanman yanlistir.

Bilim dilii ingilizce diye bilimi sadece ingilizler mi yapiyor?Islam cografyasinda yetisen alimleri soyledim ben sana ve bunlarin cogu da Arap degil.

En buyuk abarti da kutuphane yakmislar bilim gerilemis falan filan.Romayi yaktilar,Pers eserlerini Iskender yakti,Endulus kutuphaneleri yandi,Iskenderiye kutuphanesi yandi,Bagdat kutuphanesi de yandi.Tarihte buna ornek cok var.Sadece musluman diye Bagdat olayini soyluyorsun.Bagdatin fethinde Abbasi halifesinin kiskirtmasi oldugunu atliyorsun ama ona ragmen Abbasi Halifesini haliya baglayip atlarina cignettirmistir.

Hulagu Han Turk degildir dogru ama o zamanlarda boyle bir ayrim gozetmemektedir.Karisi hristiyan bir Turktur.(tam emin degilim bundan)

Baybars Mogollari agir kayiplar vererek puskurttu.Ilhanli devletinden toprak mi kopardi hayir.Hulagu ordu toplarken abisi oldu mu oldu.Kurultay icin baskente dondu mu dondu.Baybarsi burada asagi gormuyorum zaten.Mogollar bizim akrabamiz sayilir.Onlar bizi kendilerinden ayri gormuyorlar.

• Gidin şu arabistana da hepimiz rahatlayalım

• quote:

Orijinalden alıntı: Afonso54

HÜLAGÛ sevgisi TÜRK insanına arap nefretinden dolayı gelebilir normaldir, ancak HÜLAGÛ HAN, Türk komutandır her şeyden önce saygı duyulması gerekendir, Müslüman olmayan büyük bir Türk görünce uyuz oluyorsunuz nefret ediyorsunuz bence siz acizsiniz, Müslüman olan büyük Türk liderlerini biz Türkçüler reddetmeyiz ama siz Mete'yi Attila'yı Cengiz'i Atatürk'ü böyle din gibi saçma bir şey için yargılarsınız sizin de milliyetçiliğiniz dinin izin verdiği kadar işte, Fatih Mehmet Han şuan bir kaynakta hristiyan çıksa ona da küfür eder aşağılarsınız ama bizim için Türk Başbuğlarının kişisel görüşleri zerre umrumuz da değil İnanın:).

Tek başına Manghol-un Niuça Tobça'an bile bu adamların Türk olmadığının kanıtıdır. Çin,Rus,Japon,Kazak,Koreli ve Avrupalı araştırmacıların yaptıkları çalışmaları saymıyorum bile. Ben de müslüman değilim, kendi kafana göre tarih uyduramazsın bu adamlar Moğoldur. Konuşulan dil, terminoloji belli bir kere.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mareşal Rommel

quote:

Orijinalden alıntı: Senjougahara Hitagi

Araplardan ırkçılık derecesinde nefret ederim.

Ancak bu türklerin barbar bir millet olduğunu değiştirmez.

Moğol akınları arap bilmini bitirmiştir.

Türkler fizikten kimyadan matematikten geometriden sanattan vs. anlamadığı için yakıp yıkmıştır.

Övündüğünüz şeye bak "oroploron bolono kordok ondon sovolmoz."

Lafa geldimi hepsi birer bilim adamı. Ama bilim adamı kesmeyi marifet sayarlar burada nostalji seviciler.

baybars, hülagü'nün ordularını paramparça etmiş ve çıktığı ine geri göndermiştir. baybars'ın adını anmazsınız çünkü müslüman.

sizin işiniz türklük vs. değil. bambaşka bir iki yüzlülük. bin sene öncesini günümüz şartlarında değerlendiren ergenlerden ne beklersin.

Merhaba. Türklerin bilimde nerelerde olduğunu bilemiyorum o dönem için konuşacak olursak. Fakat moğollar bilimde gayet ilerideydi. Bilimadamlarını da kesmediler, başkentlerine götürdüler, onları kullandılar. Koca koca devletlerin uzun bir süre alamadığı alamut kalesini bildiğin havaya uçurdular. Bu bilim sayesinde oldu. Yakıp yıkmalarını elbette savunmuyorum. Fakat yakıp yıkmakta öyle kolay bişey değil, öyle kolay kolay yakıp yıkamazsın. Moğolların askeri teknolojisi savaştığı devletlerden üstündü. Çünkü bahsettiğinizin aksine bilimden anlıyorlardı. Siz anladığım kadarıyla moğolları Türk olarak değerlendirmiş ve bilimden anlamıyorlar diyerek onları kastetmişsiniz.

Moğolları kimse durduramamıştır. Baybarsın tesadüfi galibiyeti, esas hanlarının ölmesinden dolayı Hülagünün tası tarağı toplayıp başkentlerine geri dönmesinden dolayı olmuştur. Baybarsın mağlup ettiği moğol ordusu, esas o büyük orduları değildir. Çünkü Hülagu dediğim gibi orduyu alıp gitmiştir. Bu yinede elbette büyük bir zafer olarak tarihe geçmiş, moğolların durdurulması olarak değerlendirilmiştir.

Yakıp yıkma konusuna gelecek olursak eğer, bunun barbarlıkla çok alakası olduğunu düşünmüyorum. Boşuna yakılıp yıkılmıyor. 1 şehri yakıp yıktığında bunun korkusundan onlarca şehir direkt teslim olabiliyor. Böylede olmuştur zaten. Yakıp yıkmak moğollara veya sizin tabirinizle biz ''barbar türk''lere özgü bişey değildir.

Mesela islam orduları bizans topraklarına yaz ve kış olmak üzere düzenli akınlar düzenleyip, yakıp yıkarlardı. Bizans imparatorunu cizyeye zorlamak için. Veya osmanlı devletinden örnek verelim. Eflak bölgesindeki isyanlardan ötürü osmanlı sultanı niş şehrini kırımlılara yaktırmıştır. Kırım hanı ''niş yakılmıştır'' diye bunu osmanlı sultanına haber vermiştir. Böylece osmanlıya isyan edecek insanlar oturup bir daha düşüneceklerdi bundan sonra. Veya başarısız 1. viyana kuşatma sırasında ve geri çekilme esnasında osmanlı akıncıları avusturya ve almanya topraklarında yağmalar, yakıp yıkmalar gerçekleştirmiştir. Bunlar bir hakikat. Bunu herkes yaptı. İslam ordularıda bunu çok yaptı. Veya günümüzde kendilerini modern, medeni ve demokratik olarak gösteren britanya ve birleşik devletler orduları almanya ve japonyada şehirleri yok etmişlerdir. Bu öyle bir yakıp yıkma ki, alman kadınlar ''tepemizde bir amerikalı olmasındansa, karnımızda bir rus olmasını tercih ederiz'' diyorlardı. Yani mealen, ''rusların bize tecavüz etmesi, amerikalıların bizi bombalamasından daha iyidir'' diyorlardı. Veya japonyaya gidelim. 2 şehire atom bombası atıp yakıp yıkmışlardır. Bütün bunları insanlar zevk için yapmıyor. Düşmanını yere sermek, onu teslime zorlamak için yapıyorlar. Zira savaş kanun falan tanımıyor.

Moğolları öyle pek seven bir insan değilim. Herhangi bir nefrette duymuyorum. Saman alevi gibi gelip geçtiler. Moğollar şamandı. Müslümanları yere serdiler, onları mağlup ettiler. Fakat birkaç kuşak sonra müslümanları yenen moğolların torunları islama girdiler. Çünkü islam, şaman inancından çok üstün bir din. Müslümanları yere sermelerine rağmen yinede onları esasen mağlup edemediler. Onların dinine geçerek, islam dininin şamanizmden çok daha üstün olduğunu ıspat etmiş oldular. Normalde galip devletler dinlerini veya ideolojilerini yayarlar. Burada ise tam tersi oldu. Buda işin bir diğer boyutudur işte.

bilime düşmandan kastım "bilim yapmak için bilim" değil "savaşmak için bilim"i kullanmaları. tabi bir çok bilimsel gelişme o dönemde savaş amacı ile yapılıyor ancak orta doğu'da bugün anladığımız anlamda da bilim yapılıyor. felsefe ile ilgileniliyor. moğollar ortadoğu'ya akın düzenlemeden önce bile bilim adamlarını kullanıyorlar evet. örneğin çinli haritacıları kullanıyorlar. coğrafya ile çok ilgililer. cengiz han orta asya'yı avucunun içi gibi biliyor. bu zaten güçlü olan orduyu daha da güçlendiriyor. harzemşahlar ne olduğunu anlamadan haritadan silindiler. orta asya savaş geleneği tarihin her döneminde çok üstün olmuştur. mete, cengiz, attila, timur gibi komutanların yaptıkları buna kanıttır. oğuzların orta asya'dan anadolu üzerinden macaristana kadar gelmeleri buna kanıttır. bununla övünürüm işte

moğolları türk olarak değerlendirmiyorum. düzgün belirtememişim. moğollar ve türkler iki ayrı ırk. birbirinin etkileyen iki komşu ırk. yönetim kanadı moğollardan oluşuyor ancak orduda ve yönetimleri altında çok sayıda türk de var. tabi katliamların sorumluluğu yönetim kanadına aittir. ama genel anlamda o dönem moğolistan civarındaki halklar orta doğu ve maveraünnehir bölgelerine göre medeniyet olarak daha geridelerdi. bu yüzden moğolistan civarındaki türk ve moğolları bir tuttum. iç içe geçmiş vaziyetteler.

baybars'ın küçük bir moğol ordusunu durdurduğu doğru ancak bizim açımızdan övülmeye değer bir konu. çok küçük çatışmaları saymazsak dünyada bunu yapan yok sonuçta. eğer burada birini öveceksek bir türk komutanı olan baybars'ı övelim. katliamcı moğolları değil. kendimize ata olarak belleyeceğimiz onlarca kişi varken moğolları türkleştirip övmeye lüzum yok. cengiz han benim açımdan gelmiş geçmiş en büyük komutanlardan biridir hatta bir liste yapsam 1. sıraya bile koyabilirim (listede rommel de olur ) ancak kendisi ve tabiki ailesi bir moğoldur ve milyonlarca insanı öldürmüşlerdir. kendime ata olarak görmeye lüzum görmüyorum.

farklı devletlerin akınlarını örnek olarak vermişsin. hepsi doğru. o dönem işler bu şekilde yürüyordu ancak moğollar bunu bambaşka bir boyuta taşıdı. maveraünnehir ve iran'daki şehirleri haritadan sildiler. şimdi adını hatırlayamadığım bir şehirde 1.8 milyon kişiyi öldürdüler. köpekleri bile zehirlediler. bu en vahşisi. bunun haricinde 1 milyonun üzerinde insan öldürdükleri bir çok şehir var. bu katliamlar sonucu bir çok şehir kendiliğinden teslim oldu ancak bu katliamlar modern döneme kadar dünya tarihinin belkide hiç görmediği katliamlar. illa şehirlerin yok edildiği olmuştur. benim aklıma ilk kartaca geliyor ancak bu çapta bir katliam olmamıştır.

sonuç olarak demek istediğim insanlar kendilerine bir ata belleyecekse bunlar moğollar olmamalı. bu katliamları üzerimize almaya gerek yok.

• oceans21 kullanıcısına yanıt
    Kardeş öyle kafana göre kavram yapma, bende tarih okuyorum bazı hocalarımız moğollar ayrı ırk kabul ederken bazıları Türk kabul ediyor kesin bir kanıt hiç bir şekilde yok ha bana göre bizlerden çok daha Türktürler ve bizden 100 kat daha Türk kültürünü yaşamış adamlardır. Osmanlı Türk ama Moğollar değil he ? Buna ben gülüyorum, bana göre Moğollar buz gibi Türktür..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Afonso54

Kardeş öyle kafana göre kavram yapma, bende tarih okuyorum bazı hocalarımız moğollar ayrı ırk kabul ederken bazıları Türk kabul ediyor kesin bir kanıt hiç bir şekilde yok ha bana göre bizlerden çok daha Türktürler ve bizden 100 kat daha Türk kültürünü yaşamış adamlardır. Osmanlı Türk ama Moğollar değil he ? Buna ben gülüyorum, bana göre Moğollar buz gibi Türktür..

Moğollar ayrı bir millettir, bunun en büyük kanıtı da Moğolca diye bir dil olmasıdır. Aynı kabul eden hocalarına sor bakalım o zaman Moğolca nereden peydah oldu ? Moğollar Moğol kültürünü yaşamışlardır, ha bu Orta Asya Türk kültürüne benzer mi, tabii ki benzer çünkü aynı coğrafyada yaşadılar.

Xianbei, Juan-Juanlar, Bilge Kaghan'ın dediği Otuz Tatar Bodun daha sonra Cengiz Han'ın doğduğu Khamag Monghol ve diğer Moğolca konuşan boylar...
    Bu insanların tarihiyle, kültürüyle, kendine özgü lisanıyla özgün bir millet olduğu kesindir.

• dillerine bakarsak iş çözülür zaten. kültürel olarak aynı coğrafyada yaşadıkları için birbirlerine benzerdirler ancak iki ayrı ırktır. dil olarak ilginç bir şekilde çok az benzer kelimeleri vardır türkçe ve moğolcanın. mesela dillerin benzerliği olarak en önemli kanıt olarak sayıların benzerliği gösterilir. özbekçede sayılar bir, ikki, uch, tört, besh, olti... diye giderken moğolca sayılar bambaşkadır.

tabi aynı dil ailesine mensuptur ancak mesela japonca da aynı dil ailesine mensup. (dil aileleri kesin kurallarla belirlenmemiştir. tartışmalıdır.) örneğin türkçe "taksim'e gidiyorum." deriz. ingilizce "i am going to taksim." dir. bambaşka bir yapı. japonca'da ise "taksim e ikuru." deriz. -e eki bile aynı. ama bu japonların türk olduğunu göstermez. türkçe-moğolca da türkçe-japonca gibidir.

moğollar kuzeydoğu sibirya'dan gelen bir ırk. zamanla ilk türk yurdu ötükene yerleştiler. ötüken de bugün moğolistan olarka bildiğimiz yerde. zamanla türkler batıya doğru gidince moğollar da ötüken'i yurt edindiler ve türk kültüründen etkilendiler.

• Adamdır
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.