Şimdi Ara

Honda, Akıllı Sürücü Destek Sistemi Geliştirmek İçin Beyni İnceliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
90
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Japon otomobil üreticisi Honda, sürüşleri daha güvenli hale getirmek için ve daha güçlü teknolojiler geliştirmek amacıyla insan beyninin derinliklerini keşfetmeye başladı ve akıllı sürücü destek sistemi için kolları sıvadı.


    Hedef, 2050 yılına kadar sıfır kaza


    Şirket, motosikletler de dahil olmak üzere, araçlarının karıştığı tüm ölümcül kazaları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Üretici, 2040 yılına kadar benzinle çalışan otomobillerin satışını sona erdirmeyi ve odaklanmaya odaklanan yeni yeşil otomobil gündemini duyurarak dikkatleri üzerine çekti. Ancak güvenlik, şirketin uzun vadeli iş planları için çevresel kaygılar kadar önemlidir.

    2050 yılına gelindiğinde Honda, güvenlik özelliklerini bireysel sürücülere uyarlamak için beyin araştırmalarına bel bağladığı için araçlarının hiçbirinin ölümcül kazalara karışmamasını umuyor.

    Honda, en son projelerinden birinde, sürüşü çok daha güvenli hale getiren bir sürücü destek sistemi oluşturmak için davranışsal sinirbilimi kullanıyor. Honda araştırmacıları yakın zamanda Tokyo yakınlarındaki Chiba şehrinde kuantum bilimine odaklanan hükümet tarafından finanse edilen bir araştırma enstitüsü olan Ulusal Kuantum ve Radyolojik Bilim ve Teknoloji Enstitüleri‘nde bir araya geldi. MRI görüntüleri, sürüş simülatörü kullanan bir kişinin beyin aktivitesini gösterirken bunu dikkatle izlediler. İçlerinden biri, “Bu sürücü arabanın etrafını görmüyor” dedi.

    Araştırmacılar, güvenli bir şekilde araç kullananların beyinlerini kazaya daha yatkın kişilerle karşılaştırarak, güvenli sürüş için gereken bilişsel eğilimleri ve algıları belirlemeye yönelik bir projeye dahil oldular.

    Bunu başarmak, beynin hangi bölümünün belirli bir bilişsel işlevden sorumlu olduğunu belirlemeyi gerektiriyor. Araştırmacılardan biri, “Kazalara neden olan insan hatalarının arkasındaki temel faktör, bir kişinin çevresel koşullara uygun şekilde tepki vermesine yardımcı olamayan bir beyindir” ifadelerini kullanıyor.

    Proje, benzer trafik kazalarının arkasındaki faktörlerin oldukça farklı olabileceğini bulmuştur. Örneğin, bir aracın bir yayaya çarptığı bir kaza yaşandığında, bu gibi bazı durumlarda, sürücü yayayı göremezken, diğerlerinde ise sürücü kişiyi görür ancak riski fark edemez. Araştırma ayrıca bu iki örnekte beynin farklı bölümlerinin yer aldığını keşfetti.

    Her insanın beyni, sürüş sırasında farklı çalışır ve farklılıkları hesaba katan teknoloji ihtiyacına işaret eder. Bu bilgiyle donanmış Honda, sürüş geçmişine ve alışkanlıklarına dayalı özel sürücü destek sistemleri için teknolojiler geliştirmek için beyin aktivitesine bakıyor.


    Honda’nın geliştireceği sistem nasıl işleyecek?


    Honda, beynin iç işleyişini incelemeye ek olarak, sürüş becerilerini geliştirmek için bir sistem üzerinde de çalışıyor. Buradaki fikir, arabanın güvenli sürüş ipuçları sağlamak için yetkin bir “eğitmen” olarak hizmet edebilmesidir.

    Sistem, sürücü eğilimlerini inceler ve ardından sesli yönlendirme yoluyla daha güvenli kullanım için öneriler sunar. Diğer araçlar arasında uygun mesafeyi korumak ve hızlanma ve yavaşlama zamanlaması gibi konular, sürücülerin kötü alışkanlıkların üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Sürücü kursundaki bir eğitmene benzer şekilde, sistem sürücüye örneğin daha erken fren yapmasını veya otoyol tehlikelerini tahmin etmesini söyler.

    Buna ek olarak sistem, sürücülere gece araba kullanırken akıllarında tutmaları gereken riskler konusunda tavsiyelerde bulunmak gibi güvenli sürüş becerilerini öğretecektir. Tüm sistemi bazıları için daha zevkli hale getirmek için, konuları giriş, temel ve ileri seviyeler olarak sınıflandıracak ve sürücünün öğrenmesine yardımcı olacak oyun yöntemini kullanacaktır.

    Daha da önemlisi, herhangi bir yeni güvenlik sistemi, sürücüyü doğru kullanımı konusunda eğitmek zorunda kalacaktı. Sistem, sürücüye otomatik olarak başka bir aracı takip etme veya aracı kendi şeridinde tutma gibi özellikleri nasıl etkinleştireceğini ve çalıştıracağını öğretecek.

    Şirkette kıdemli bir güvenlik mühendisi olan Hideaki Takaishi, “Özel sektöre ait otomobilleri geliştirirken, sürüş keyfine odaklanıyoruz. Becerilerine güvenmeyen kişilerin bile sürüşten keyif almalarını sağlayan bir sistem geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

    Honda’nın bu fütüristik sürücü destek teknolojisini ne zaman piyasaya süreceği konusunda kesin bir planı yok ancak beta sürümlerini halka açık yollarda başarıyla test etti.

    Honda’nın insan beyniyle ilgili çalışmasının sonuca eklenmesi uzun zaman alabilir. Ancak, güvenlik teknolojilerini geliştirmeye yönelik yöneliminin rakiplerine ayak uydurmasına yardımcı olacağına şüphe yok.








  • Japon beyni ile ürettiği aracı türk beyni yolda ne yaparki

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.