Şimdi Ara

Hikikomori misiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
1.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Hikikomori misiniz?

(En Son Oy Tarihi: 5.4.2019)
Giriş
  • Belki hatıryalanlar vardır. Bir süre önce 2 senedir dışarı çıkmadığımı söylemiştim. Artık 3 sene oldu ya neyse. Hikikomori odasından dışarı çıkmayan gün boyu internet kullanan, müzik dinleyen , film yada anime izleyip, manga okuyan, online oyun oynayan veya evde yapılan işlere yoğunlaşan çoğunluğu genç erkeklerden oluşan topluluğa verinen genel ad. Japonca bir terim olup inzivaya çekilmek anlamı taşır. Dünyanın birçok ülkesinde görülmekle japon toplumunda ciddi bir sosyal sorundur.

Doğru olmak gerekirse tam anlamıyla bir hikikomori olduğumun farkına vardım. Bütün günümü odamda geçirip anime izleyip manga okuyorum ve geri kalan zamanlarda ise internette takılıp televizyona bakıyorum. Herhangi bir işim yada okulum yok. Ve hiç arkadaşım da kalmadı. Ailem yaşamsal ihtiyaçlarımı karşıladığı için dış hayat ile mecburi bir bağlantım kalmadı.

Aslında içeriden bakılırsa hikikomori kendi içinde bir lüks yaşam. Ama zenginlik yada fakirliğin yanında getirdiği zorluklar gibi bu yaşam tarzının da kendi zorlukları var. Kendinizi yalnız hissetme en büyük problem. Düzgün insan psikolojisinin ihtiyaç duyduğu 4 temel ihtiyaç aitlik, özgürlük, güç ve eğlence bu yaşam tarzı yüzünden tamamlanamıyor. Genelde sosyoekonomik farklılıkların bir önemi olmasa da zenginliğin bunu pekiştirdiği farkedilebiliyor.

Daha fazla bilgi için şu linklere göz atınız;
    http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2004/10/041012_japan_suicide.shtml
    http://www.genetikbilimi.com/gen/hikikomori.htm
    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/6465937.asp?m=1
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hikikomori (ingilizce)

Google'da bilgi araken Türkçe bilgi bulmayı beklemiyordum ama bayağı hikikomori ile bilgi varmış. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte Türk hikikomoriler artacaktır.
    Konuya ilgi duyanlar için hikikomoriliği konu alan bir anime serisi de var. "Welcome to the NHK!" yı seyredebilirsiniz.

• Yarı o dediğinden sayılırım
  • quote:

Orjinalden alıntı: P.R.O.O.F

Yarı o dediğinden sayılırım

Örneğin neler yaparsın biraz bahsetsene. Sosyal bir çerven var mı? Odana kapanıyor musun? Yoksa sadece bilgisayar başında biraz fazla mı zaman geçiriyorsun?
  • Ben öyleyim. Dersane, okul gibi yerler harici dışarı çıkmam, sürekli evdeyim. Bir de markete giderim, sosyal çevrem yok vs vs...
  • ne kadar aktiftim oysa okul ve sınavlar derken hikikomori olmuşuz farkında degilmişim.
  • ben de bu fata hikikomoriyim

ismi bak hay allam
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kant

Ben öyleyim. Dersane, okul gibi yerler harici dışarı çıkmam, sürekli evdeyim. Bir de markete giderim, sosyal çevrem yok vs vs...

Buna çok benziyor...
    Asosyal bir insan sayılırım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Aseksüel miyim sizce?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • haftasonları günde 6-7 saat, hafta içi pek pc açmam. Okulda, sitede yazlıkta geniş çevrem var.Muhabbetim ve özellikle rakı masası muhabbetim koyudur.Manga anime falan beni sarmaz. Tv'de anahaber ve sağır odayı seyrederim tv ile de pek işim olmaz aslında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ApAtHe89 -- 17 Mayıs 2007; 14:09:23 >
  • quote:

Ben öyleyim. Dersane, okul gibi yerler harici dışarı çıkmam, sürekli evdeyim. Bir de markete giderim, sosyal çevrem yok vs vs...

Daha işin başındasın gibi görünüyor. Ama önemli olan ne hissettiğin. Örneğin okulda arkadaşlarınla aran nasıl? Onlarla iyi geçinebiliryor musun? Yanlarında mutlu musun? Okul hemen bitse de hemen eve gitsem diyor musun? Örneğin markete gitmek zorunda kalmasam diyor musun? Yanlızlık hissediyor musun?
  • quote:

quote:

Buna çok benziyor...

Siz ben misiniz? Yoksa ben siz miyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musandia -- 17 Mayıs 2007; 14:43:07 >

• quote:

Orjinalden alıntı: musandia

quote:

quote:

Buna çok benziyor...

Siz ben misiniz? Yoksa siz ben miyim?

Eğer yukarıda yazdığım sorulara olumlu iseniz sizde hikikomori olmaya başlamışsınızdır ama sadece fazlaca bilgisayar başında iseniz bağımlı olmuşsunuz demektir. Peki bu adamı hikikomoriliğe götürür mü evet götürebilir ama daha yolun daha başındasınız tabiki.

• bu yazdıgınız yaşam tarzı kolay pasif yaşam... paranız olmasa bunları yapamassınız..
    yaşında etkisi var tabi.. sorumluluklarınız olunca ilerleyen zamanlarda istemesenizde yaşamınız degişir.. 20li yaslarda bu tarz dönemler geciriyor insan..

ben de cok gezen biri dilim ama 24 saat pc basında durmam.. keske hıc durmasak

• Geçen hafta bir gazete ekinde de bu konuya değinilmişti. Çocuk odasından hiç dışarıya çıkmıyor, ancak 6 ayda bir banyoya giriyormuş, annesi yemeğini tepsiyle kapının altından bırakıyor, kimse odasına giremiyor vs vs. Hatırladığım bunlar.

Sen yine iyisin markete falan gidiyorsun
  • evet bende hikkikikomoriki yim.

işten eve, evden işe giderim. işyerinde indirdiğim filmleri arşiv yaparım. fakat izlemem. müzikleri yazarım. dinlemem. evden dışarı çıkmayı sevmem. hep bilgisayarımla uğraşırım. evdekiler de yüzümü görmez.
    evet ben bi hikkikokirimiyim.

evet bu suç mu. suçsa da suçluyum......
  • quote:

Orjinalden alıntı: egzantirig

bu yazdıgınız yaşam tarzı kolay pasif yaşam... paranız olmasa bunları yapamassınız..
    yaşında etkisi var tabi.. sorumluluklarınız olunca ilerleyen zamanlarda istemesenizde yaşamınız degişir.. 20li yaslarda bu tarz dönemler geciriyor insan..

ben de cok gezen biri dilim ama 24 saat pc basında durmam.. keske hıc durmasak

Pasif yaşam olduğu gerçek ama bir hikikomorinin zaten paraya ihtiyacı yoktur. Tabi eğer yalnız yaşıyorsa ailesinin gönderdiği para ile veya başka bir kaynaktan kazandığı para ile (ama bu para bir işten kazandığı para değil) ev kirası yada internet ücreti vs. ödemek zorunda kalacaktır. Yoksa gerçek dünya ile ilgisi olmayan birinin para gibi bir değere ihtiyacı yoktur. Çoğu hikikomori dönemleri zaten yetişkinliğe geçiş zamanlarında görülüyor. Bilgisayar ve internet bir hikikomori parçasıdır. Pc olmazsa olmaz değildir ama hemen hemen her hikikomori de bir tane vardır.

• quote:

Orjinalden alıntı: hasankeyf

evet bende hikkikikomoriki yim.

işten eve, evden işe giderim. işyerinde indirdiğim filmleri arşiv yaparım. fakat izlemem. müzikleri yazarım. dinlemem. evden dışarı çıkmayı sevmem. hep bilgisayarımla uğraşırım. evdekiler de yüzümü görmez.
    evet ben bi hikkikokirimiyim.

evet bu suç mu. suçsa da suçluyum......

Bir işin varsa hikikomori demek pek doğru olmaz kanımca. Ne de olsa bir sosyal çevren var yada en azından işe gitmek için dışarı çıkıyorsun. NEET ("Not currently engaged in Employment, Education or Training" yani "herhangi bir iş, eğitim yada çalışmada bulunmama") olmak hikikomori olmak için gereklidir.

• Evet.Hikikomoriyim.
  • Bende öyle gibiyim galiba ama yarı hikikomori. Zaten asosyalimdir pek fazla yabancı insanlarla temas içinde bulunmak istemem cunku kim ne oldugu ne yapabilecegi hiç belli değil onun için aileme cok onem veirirm. Kolay kolay da iletişim kuramam diğer insanlarla. Buna utangaclık da eklenince asosyallik giderek büyüyor.

Benım hayatım iş üzerine kurulu.işim dolayısı ile dısarı cıkamıyorum evimden. 3 vardıya calıstıgım için. Mesela bugunden bahsedeyim. gece 12 de işe gidecegim sabah 9,30 gibi eve gelirim uyurum. aksam ustu 5-6 gibi kalkarım sonra pc basında gece 12 yaparım.

Ama sunuda soyleyeyim bu kış tamamen hikikomori idim. Cunkü 4-12 postasında aksam ustu 4 dsen gece 1 e kadar calısıp gece 1 dende sabaha kadar pc basında oyun oynardım. sonra oglen 4 e kadar uyur tekrar işe giderdim.Evimdede internetle pc olsun yeter düşüncesi var(dı) o zaman için.

Bu durumdan artık cevremde bende rahatsız olmaya basladı. Biraz daha dikkat etmeye basladım hayatıma sosyallik yönünden. dısarıdanda eski dostlarım güvendiğim (5-10 senelik dostlar) arada bir dısarı cıkarım. Genelde cıktıgımımda da ya net cafe yada birahane ye gideriz.

• quote:

Orjinalden alıntı: Tauris

Bende öyle gibiyim galiba ama yarı hikikomori. Zaten asosyalimdir pek fazla yabancı insanlarla temas içinde bulunmak istemem cunku kim ne oldugu ne yapabilecegi hiç belli değil onun için aileme cok onem veirirm. Kolay kolay da iletişim kuramam diğer insanlarla. Buna utangaclık da eklenince asosyallik giderek büyüyor.

Benım hayatım iş üzerine kurulu.işim dolayısı ile dısarı cıkamıyorum evimden. 3 vardıya calıstıgım için. Mesela bugunden bahsedeyim. gece 12 de işe gidecegim sabah 9,30 gibi eve gelirim uyurum. aksam ustu 5-6 gibi kalkarım sonra pc basında gece 12 yaparım.

Ama sunuda soyleyeyim bu kış tamamen hikikomori idim. Cunkü 4-12 postasında aksam ustu 4 dsen gece 1 e kadar calısıp gece 1 dende sabaha kadar pc basında oyun oynardım. sonra oglen 4 e kadar uyur tekrar işe giderdim.Evimdede internetle pc olsun yeter düşüncesi var(dı) o zaman için.

Bu durumdan artık cevremde bende rahatsız olmaya basladı. Biraz daha dikkat etmeye basladım hayatıma sosyallik yönünden. dısarıdanda eski dostlarım güvendiğim (5-10 senelik dostlar) arada bir dısarı cıkarım. Genelde cıktıgımımda da ya net cafe yada birahane ye gideriz.

Belli bir potansiyeliniz var ama şu an iş hayatında olduğunuz için yani NEET olmadığınız için tam bir hikikomori sayılmazsınız. Yarı-hikikomori doğru bir terim bence de. Eğer içinizde işten ayrılma biran önce gidip odanıza veda bilgisayarınıza gitme isteği varsa bu çok yakında bir hikikomori olabilirsiniz demektir. Ama hayatınızı geçindirmek zorunda olduğunuz için çalışıyorsanız yani ihtiyaçlarınızı karşılayan birileri yoksa ilerleme durmuş olmalı. Ne kadar çok sosyal hayatta eğlenirseniz o kadar çok gerileme olacaktır.

• İyi bir "Hikikomori" olma yolunda hızla ilerliyorum. Şu anda içimde odama kapanmak, bilgisayar oyunları ve internet ile TV dışında hiçbirşeyle ilgilenmemek için büyük bir istek var. Hatta elimde yeterince para olsa çalıştığım işyerinden anında ayrılıp o parayı bankaya yatırarak faiziyle geçinmek için bir dakika beklemem herhalde. İnsanlar ve sosyal hayattan felaket derecede sıkılıyorum. Utangaç biri değilimdir aslında ama insanlar o kadar çıkarcı ve ikiyüzlüler ki tahammül edemiyorum.

Geçenlerde annem bir akrabamızın kızıyla yemek ayarlamıştı bana (evlen de evlen diye diretiyor) ancak kızın daha yüzünü bile görmediğim, tanımadığım halde tanışmak, arkadaşlık kurup belki de ilerde evlenmek fikri bana tahammül edilemez geldi. Kızın çıktığı biri varmış. Yemek olayı yatınca acayip sevindim. "Ohh be bu işde başlamadan bitti diye"

Bu dünyanın herşeyinden sıkıldım. Şeytan diyo git "Eve online" a üye ol gir kapan odaya yaşlanıp sakalın 2 metre oluncaya kadar çıkma...

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.