Şimdi Ara

Hedef Seçememek- CS-EE-BCS-SE ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese merhabalar öncelikle şuan üniversiteye önümde koca 3 yıl var. Aslında benim için çok az bir zaman, uğruna çabaladığım hedefler için kısa. Şimdiden ne yapacaksın boşver otur derslerine çalış demeyin onu zaten yapıyorum yapacağım. Önemli olan şimdiden hedefimi belirleyip o konuya yoğunlaşmak. Boş kalmayı seven biri değilim önümdeki 3 seneyi değerlendirmek istiyorum. Zamanımın çoğunu bu karar aşaması yiyor, kafamı devamlı meşgul ediyor ne yapıp edeceğim diye düşünmekten bıktım. Bir plan yapıp o plana uymak gerek artık. Öncelikle inanıp inanmamakta serbestsiniz muhtemelen 5 yaşımdan beridir bir alan seçmek için çabalıyorum. 10 senedir düşünmeme rağmen hala bir alan seçemediysem bu benim kabahatim değil maalesef, bu çok kısa olan ömürlerimizin kabahati ve bize tek bir şans tanıyan hayatımız. Mümkün olan en iyi seçimi yapmak zorundayım, başarısız olmak gibi bir şans vermiyorum kendime, bu kadar mükemmeliyetçi olma sebebim de budur :).

Öncelikle kesinlikle ve kesinlikle parayı dert etmiyorum. İşte makina mezunlarına 5000 bin maaş falan benim için değeri sıfır. Koca bir 0. Aslında elbette başlıca amaçlarımdan biri de para fakat 3-5 bin dolar para için seçim yapamam. Gerçekten paraya değer vermem gerekirse bu ayda 1 milyon dolar civarı getirisi olacak bir şey olmalı ve bunun da üniversite bölümüyle falan bağlantılı olmadığı ortada. Tamamen yaratıcılık, fırsatçılık ve şans faktörü. Her neyse konuyu dağıtmadan kısaca para derdim yok şuan için ileride ne olur bilemem tabi.

Üniversiteyi yurtdışında okumak istiyorum hatta eğer fırsatım olursa hiç kaçırmam, ki fırsatım var şuan için. Şuanki durumda standart bir üniversitede okurum tabi ama biliyorsunuz yeterli değil en iyi üniversitelerden biri olmak zorunda :). Bu nasıl olacak sorusu ise yine apayrı bir konu alacağım birkaç patent var ve katıldığım projelerde iyi bir derece bana en iyi üniversitelerin kapısını açacaktır :). Bulunduğum lise fena değil ortalama %1 ile alım yapıyor. Liseden de iyi bir not ortalaması ile sorun kalmaz.

Kendimden bahsedersek her alana ilgim var fakat başlıca seçenekleri yazarsam:

Computer Science
    Computer Engineering
    Mechanical Engineering
    Space Engineering
    Brain & Cognitive Sciences
    Physical Sciences
    Mechatronics Engineering

Küçüklükten beri delik deşik etmediğim mühendislik alanı kalmadı ama bir türlü karar veremiyorum. CS alanına çok meraklanmıştım bu benim alanım işte buldum diye sevinirken o da baydı bir süre sonra. 2 senelik bir yazılım tecrübem oldu akıllara zarar. Aslında o kadar da sıkıntılı değildi ama akıllara zarar olduğu kesin. Kafa bırakmıyor insanda. İpin ucunu hiç kaçırmadan pc başında oturacaksın. Yani diğer mühendisliklerde şöyle bir hava alma şansın olur, bir makine tasarlarken ara sıra bırakıp parçalarla filan uğraşırsın ama CS tam bir beyin yiyici, yine en ilk 3 içerisinde bulunuyor :).

Makina dersek şimdiden biraz çalışayım dedim CAD CAM falan eğlenceli tamam da işin matematik kısmına geldik mi o da kafa yiyen bir şey. Açıkçası Mezun olduktan sonra çıkıp bir şirkette çalışmak yapacağım en son şey olur. Çalışsam bile iş öğrenme amaçlı çalışırım en fazla 1-2 sene ilerisi olmaz. Yani Makina mühendisliği komple şirkette çalışma odaklı ilerliyor. Gerçi bütün mühendislikler öyle ama makina'da içimi açan bir şey olmadı.

Diğer ilk 3 içerisinde yer alan seçenek ise Aeronautics and Astronautics diye de geçen Space Engineering. Uzaya ve hava araçlarına her zaman ilgili oldum, neyi seçersem seçeyim uzaya olan ilgim kesilmeyecek gibi. Kesin konuşmak istemem ama uzay benim en çok sevdiğim alan kavram konu ne derseniz deyin :).

Açıkçası ben her zaman projelerim üzerinden ilerlemek istiyorum, bir alana kendimi kapayıp o alanda prof olup da bir şirkete girip çalışan klasik bir mühendis olmak istemiyorum. Söylediğim gibi parasal bir roblemim yok, bu sebeple kendi hayallerimin peşinden koşmak istiyorum. Tabi hayal derken abartılı şeyler değil ama herkesin gerçekleştirmek istediği bazı şeyler vardır elbet. Benim de şimdiden aklımda olan onlarca proje var. Daha önümüzdeki seneler katlanarak artar. İçlerinen birkaçını seçip işe koyulurum. Olaya bu açıdan bakarsak tüm mühendislikler içinde en çok alana hakim olan CS gibi duruyor. Bir de yan dal olarak Space Engineering yada Brain&Cognitive Sciences yaparsam tam iyi gibi. Bu alanlar içinde ME seçsem bilgisayardan zerre anlamıyor, SE yada EE seçsem yine aynı kendi içinde iyi ama çoklu projelerde hakimiyet alanı kısıtlı. Fakat CS deyince yazılım akla geliyor ve yazılımın içinde bulunmadığı bir alan kısaca "yok". Bu durumda şimdiden kendimi geliştireceğim bir alan varsa o da yazılım olmalı diye düşündüm. Zaten halihazırdı 2 senelik bir tecrübem de var. Üstüne daha da koyarak ilerlerim :)?

Herşeyi geçtim bazen aklıma Ellison'un 2000 Yale mezunu arkadaşlara yaptığı konuşma geliyor. Açıkçası adama hak veriyorum üniversiteler gerçekten boş yerler mi ki? İnsanı robotlaştırıp özgür fikirlerini öldürüren bir yer mi? Lise gibi tonla gereksiz bilgiyi yükledikleri bir yer mi? Hiç gitmesem daha mı iyi olur ki diye düşünmeden edemiyorum :).

Biraz uzun oldu gibi ama yazsam bunun 10 katını da yazardım :). Nedir düşünceleriniz? Üniversiteyi okumuş bitirmiş yada en azından bu konularda bilgi sahibi olan kişiler alanlar hakkında bilgi almak isterim :). Tüm hayatım bu karar üzerine kurulu elbet benim için oldukça önemli sizi de yoruyorum kusura bakmayın :).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 19 Haziran 2015; 21:59:57 >

• Hedefleriniz,fikirleriniz çok güzel:)

Bence hızlı koşup çabuk yorulmayın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum bence sana cs daha iyi olur gibi.
    sen en iyisi projelerine devam et. alanini kendin kesfedersin zaten. derslerini de ihmal etme ha :) malum iyi uni okumak onemli. bir de tr de kalmak gibi bir salaklik yapma bu ulkede beyne verilen onem ortada

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar Mühendisliği hakkında ne düşünüyorsun? Senin ihtiyaçlarını karşılayabilir mi?
    edit: bu konu altında Bilgisayar Bilimini yeni keşfettim ve mühendisliğinde ötesinde olduğunu öğrendim şu 1 dakikalık videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Adamlar ülkeleri için gençlere maddi ve manevi destek sağlıyor ve teknolojinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyorlar. Ahh Türkiye ahh.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali_6195 -- 21 Haziran 2015; 3:38:37 >

• meteoroloji

Teşekkür ediyorum :).
    -----

isvicresiz bilim adamı

Cevap için teşekkürler. Türkiyede kalmak gibi bir durum şuan için sözkonusu değil. Umuyorum beklenmedik bir olay yaşanmaz da tr'de üniversiteye girmek zorunda kalmam.
    -----

ali_6198

Teşekkürler, bu videoyu izlemeyen kaldığını sanmıyorum :).
    Tek başına hiçbir mühendislik dalı benim ihtiyaçlarımı karşılayacak gibi durmuyor. Bu gayet normal bir durum. Bir kişi 10 alanda birden uzman olamaz. Bu durumda benim her zamanki hayalim şirket kurmak seçeneği devreye giriyor. Böylece projelerimi birlikte çalışıp geliştirebileceğim alanında uzman kişilerle çalışma fırsatım olacak. Tabi bu hiç de kolay değil. Hem şans hem de para gerekiyor. Tabi çalışmak da lazım da yazmaya gerek yok zaten elimden geldiğince yapıyorum :).

>>>>

Bir üniversitede mühendislik okumak pek bana göre bir şey değil gibi. Yıllar sonra vardığım sonuç bu. Üniversite şirketlerde çalışmak için gerekli bilgiyi sana yükleyen bir ortam. Gerçekten bir makina, alet, ürün tasarlamak noktasına yoğunlaşılsaydı zaten sınav sistemi olmazdı. En azından olsaydı bile içindeki saçma sapan sorulara baktıkça moralim kırılıyor. Bunun üniversite ile de pek ilgili olduğunu sanmıyorum. Hepsi aynı zaten. Şuan için üniversiteye gitme sebebim varsa o da üniversitenin imkanlarından faydalanmak ve çeşitli profesörlerle iyi bağlantılar kurmak olur. Bunun için de en iyi üniversitelere girmem gerek. Yoksa içinde bana yeni bir şeyler öğretebileceklerini sanmıyorum. Kitap aynı kitap al evde de çalış anlıyorsun zaten. Üniversite2nin bu konuda ne özelliği kaldı, yada lise'den farkı ne?

Konuyu açma amacım üniversiteler ve bölümler hakkında biraz bilgi sahibi olmaktı aslına. Hiçbir konuda üniversiteler şöyle şöyle yerler gibi şeyler okumadım. Varsa yoksa karı kız muhabbeti, bana daha açıklayıcı şeyler lazım.

• Hep sizin gibi düşünen bir bilgisayarcı arkadaşım olsun istemişimdir
    Bilgisayar Bilimi mi için matematik ağırlık var bundan endişelenmiyor musunuz? Yurt Dışında Bilgisayar Bilimi okunacak üniversite sıralama yapalım mı? fiyat/performans açısından
    Ben seneye liseden mezun olup üniversiteye gideceğim Türkiye'de ODTÜ, İTÜ gibi yerler tutturamazsam kaliteli bir eğitim için yurt dışına gideceğim.
    Ayrıca birkaç bişey daha yazın sizi dinlemek güzel oluyor

• Hiç gitme
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bilkent EE vs CS
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ali_6195

Hep sizin gibi düşünen bir bilgisayarcı arkadaşım olsun istemişimdir
    Bilgisayar Bilimi mi için matematik ağırlık var bundan endişelenmiyor musunuz? Yurt Dışında Bilgisayar Bilimi okunacak üniversite sıralama yapalım mı? fiyat/performans açısından
    Ben seneye liseden mezun olup üniversiteye gideceğim Türkiye'de ODTÜ, İTÜ gibi yerler tutturamazsam kaliteli bir eğitim için yurt dışına gideceğim.
    Ayrıca birkaç bişey daha yazın sizi dinlemek güzel oluyor

Evet bir de fiyat konusu var . Eğer gerçekten üniversite'nin bana bir şeyler ekleyeceğine inanırsam o parayı zevkle veririm hiç problem değil. Asıl problem olan bu para'nın boşa gitmesi, hadi boşa gitse iyi bir de boşa geçen zaman var :).

Bu yaza yetiştiremedim artık seneye yaz tatilinde 3 aylığına ABD'ye gitmeyi planlıyorum. Hem ingilizcemi geliştirmek hem gezmek hem de üniversiteleri bir turlamak adına. Bu benim üniversite konusundaki nihai kararımı vermemi sağlayacaktır. Batı taraflarına pek gideceğimi sanmıyorum, 3 ay kalacağım zaten en fazla doğu tarafını biraz gezebilme şansım olur. Tabi gezmek derken turist gibi değil, geleceğimi planlamak amaçlı. Kafamda bir çok soru işareti var:

Yurtdışına çıkacağım ama hangi ülkeye gideceğim? Abd, Kanada, Kuzey Avrupa ülkeleri? Yada daha farklı bir ülke?
    Hadi ülkeyi seçtik hangi şehir? Hangi eyalet?
    Hangi üniversite? yada Hangi bölüm?

Çok ileriye dönük bakarsam bir ülkede tıkılıp kalacağımı sanmıyorum. Mümkün olduğunca fazla ülkeyi gezip görmek isterim. Bir yerden ev alıp hayatımı o evin koridorlarında çürütmek pek bana göre bir şey değil fakat kısa vadede bir ülke, bir şehir bir ev seçmek zorundayım. Muhtemelen ABD'yi seçececeğim %80 ihtimalle. Seneye yapacağım 3 aylık gezi bu kararı vermemde yeterli olur diye düşünüyorum :). Hem üniversitemi seçmiş olurum, bundan da önemli üniversiteye gerek var mı? sorusunu cevaplarım. Şimdi burada sorsak gerek var mı diye herkes tr'deki ortalama yada altı üniversitelere göre yorum yapacak. Maalesef tr'nin en iyi üniversitesi ODTÜ yada İTÜ bile dünya sıralamasında ilk 300'e zar zor giriyor :). Zaten bu üniversitelere bile gidip de yorum yapan çok nadir çıkar. Kısaca net bir karar için gidip görmek şart :).

He bir de eklemeyi unuttum şu problem var ki 18 yaşımı doldurmadan gitmiş olacağım ve ehliyetim olmayacak. Her yere otobüsle yada diğer toplu taşıma araçları ile gitmek çok sıkıntılı bir süreç olacak bu problemi nasıl aşacağımı bilemiyorum. 18 yaşımı doldurmayı da bekleyemem o zamana zaten üniversiteye başlamış olmam gerekir :).

Üniversite sıralaması yaparız elbette harika olur ama söylediğim gibi ilk hangi ülke sorusu cevaplanmalı? Cevap ABD ise işimiz kolaylaşıyor fakat şimdi de neye göre kıyaslama yapacağız? Binanın görünüşüne göre değil her halde? :)

İnsan yazdıkça kafasındaki şeyler biraz daha netleşiyor bu kadar uzun yazmamın sebebi de bu. Yazarken düşünüyorum, detaylar yerliyerine oturuyor :).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 21 Haziran 2015; 7:14:37 >

• Türkiyede universitelilerin kafa yapısı ^Off mezun olayim suradan Aselsan Havelsana girip calisiyim.Altima arabami cekiyim.Evimi aliyim.^Para duskunlugu zaten ust duzey.Sistem de bu yonde sekillenmis Turkiyede.

Gercekten bilgisayar muhendisligi ve bilgisayar bilimi gelecegi yonlendiren bir alan.Her seyin başı yazılım artık.Donanımın değeri gitgide düşüyor.Sana önerim bu Deep Reinforcement Learning i arastirman.Ilgini cekecegini dusunuyorum.Google Deepmind in gelistirdigi bir sistem.Brain Cognitive,Statics,CS nin yoguruldugu bir sistem.Acayip ilgimi cekiyor.Cunku siniri yok.Ozgursun her yere uyarlayabilirsin.

Bu arada Statics inde ilgini cekecegini dusunuyorum.Cunku gelecegin meslegi.Kuantum Fizigi basli basina istatistik zaten.Deep learning,machine learning statics yine.

Eğer proje ve patentlerin saglamsa Stanford,Ucla ilk siralara koy.Kesinlikle Silikon Vadisine yakin bir yer seç.Yalniz senden şeyi bekliyorum.Şu Google Science Fair e katilmani.Detayli bir sekilde arastir.Gecen senelerde turk bir kiz katilmisti.Madalyalari supurdu.Boyle bir sey yapabilirsen istedigin her yere girebilecegini dusunuyorum.Projen saglamsa onu yurutmek istiyorsan fon toplayip kendi sirketini startupini kurabilirsin.Ama baya yaratici olman lazim.

• quote:

Orijinalden alıntı: junkie-

Türkiyede universitelilerin kafa yapısı ^Off mezun olayim suradan Aselsan Havelsana girip calisiyim.Altima arabami cekiyim.Evimi aliyim.^Para duskunlugu zaten ust duzey.Sistem de bu yonde sekillenmis Turkiyede.

Gercekten bilgisayar muhendisligi ve bilgisayar bilimi gelecegi yonlendiren bir alan.Her seyin başı yazılım artık.Donanımın değeri gitgide düşüyor.Sana önerim bu Deep Reinforcement Learning i arastirman.Ilgini cekecegini dusunuyorum.Google Deepmind in gelistirdigi bir sistem.Brain Cognitive,Statics,CS nin yoguruldugu bir sistem.Acayip ilgimi cekiyor.Cunku siniri yok.Ozgursun her yere uyarlayabilirsin.

Bu arada Statics inde ilgini cekecegini dusunuyorum.Cunku gelecegin meslegi.Kuantum Fizigi basli basina istatistik zaten.Deep learning,machine learning statics yine.

Eğer proje ve patentlerin saglamsa Stanford,Ucla ilk siralara koy.Kesinlikle Silikon Vadisine yakin bir yer seç.Yalniz senden şeyi bekliyorum.Şu Google Science Fair e katilmani.Detayli bir sekilde arastir.Gecen senelerde turk bir kiz katilmisti.Madalyalari supurdu.Boyle bir sey yapabilirsen istedigin her yere girebilecegini dusunuyorum.Projen saglamsa onu yurutmek istiyorsan fon toplayip kendi sirketini startupini kurabilirsin.Ama baya yaratici olman lazim.

İlginiz için çok teşekkür ediyorum uzun zamandır aldığım en aydınlatıcı mesajdı :).

Türkiyede sistemin bu yönde şekillendiğini biliyordum ve bir de sizden duyunca iyice karamsarlığa büründüm :). Uyarınız için sağolun tekrardan :). Her geçen gün türkiye'den soğuyorum.

Reinforcement Learning'i araştırdım. Tam da bunu aklımda canlandırmıştım yada düşünmüştüm fakat isminin ne olduğunu bilmiyordum yada daha önce birilerinin keşfettiğini. Bunu nasıl kendim keşfettim sorusu da basit. Beynin öğrenme biçimini Artificial Intelligence alanında uygulanması diyorum ben. Tabi reinforcement learning'te nkastedileni kısaca bir okudum yanlış anlamadıysam bundan bahsedilmiş. Ben mükemmel yapay zeka'nın ancak bu yolla oluşturulabileceğini düşünüyorum, tabi eğer kastedilen buysa. Derinlemesine araştıracağım önümüzdeki saatler. ÇMB'nin bir TED konuşması vardı ve bunun bir benzerine robotların evrimi demişti. Bu konu da en çok ilgimi çeken konular arasında ve benim anladığım RL ile bağlantılı hatta aynı şey bile olabilir :).

Kuantum fiziği evet istatistik olasılık karması bir alan. Her zaman ilgim olmuştur zaten quantum computer'lar da en çok ilgimi çeken alanlardan bir tanesi. Hele şu quantum bilgi ışınlama olayı geleceğe yön verecek bir teknoloji. Neyse konu bu değil.

Google Science Fair olayına ise ileride düşüneceğim. Genelde düşündüğüm projeler ticari değeri olan projeler. Eğer içlerinden birisini zaten gerçekleştirebilirsem köşeyi dönerim .(yanlış anlaşılmasın amacım parayı kazandıktan sonra yiyip içmek değil) Bunun yanında bazı ufak projelerim de olursa katılırım elbette :). Bu sene şu küçük, genelde evde gerçekleştirilen bir füzyon reaktörü var. Ben yaptım, değişik çekirdek tasarımları geliştirdim en verimli füzyon çekirdeğini tasarlayacaktım ancak güç kaynağı 2000dolar civarıydı ve ben de sonucu bile belli olmayan bir proje için 2000dolar veremedim ve deney sonuçlanmadığı için de kabul edilmedim, muhtemelen bu sebepledir kabul edilmemem. Zaten gerçekten dahice bir projem olsaydı tr'deki dandik yarışmalarla oyalanmazdım, önce bir patent alırdım sonra direk Google Science Fair'a :). Projenin ticari değeri yüksekse zaten yarışmayla falan uğraşmaya gerek yok :)

Hani olaya biraz ticari yönden baktım ama bu dünyada para demek maalesef herşey demek. Buna kendi şirketimi kurup her alanda dallanıp budaklanmak da dahil :). Para olmadan ne düzgün projeler gerçekleştiriliyor ne debir şirket kurma şansın oluyor. Kısaca önümüzdeki 10 yıl içerisindeki planlarımın en temel ihtiyacı para. Olmazsa olmaz kategorisinde, yani buna yurtdışında okumak da dahil herşey parayla dönüyor :). Para'yı kafaya taktığım yok fakat olmazsa olmaz kategorisinde olduğu doğrudur şuan için.

Silicon vadisi olayı kafa karıştırıcı. Zaten ABD, California ve Doğu diye ayrılmış durumda. Abd'nin Batı tarafı California sayesinde ayakta duruyor. Şöyle düşündüğümde ben doğu abd'den bir yer seçmek istiyorum. Gerçi biraz da kabul alacağım üniversiteye bağlı. Her üniversite gel kapılarım açık demez. UCLA'dan kabul alırsam yok ben sevmedim buraları deyip de gitmemezlik elbette yapmam :). Her iki tarafında artıları var. Bu karşılaştırma olayı söylediğim gibi seneye yapacağım 3 aylık gezi sonucu belli olacak. Duruma göre 4 ay bile olabilir :).

Açıklamak istediğim bir konu daha var. Donanımın değeri giderek düşüyor doğru fakat düşen donanım silicon tabanlı donanım. Entelektüel Kapitalizm sayesinde önümüzdeki senelerde şuan üretilen 500$'a satılan bir cpu zamanla 10-20$'a bile düşecektir. Burada kilit nokta donanımda bir bir devrime gidilmesi gerek ve bunu yakın görüyorum. Moore's Law sona erdi ve bununla beraber bir devrim gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu devrim yazılımda da bir devrim olacak ve tüm teknolojiye yön verecek elbette. Bunu düşünerekten donanım mimarisini komple çöpe atmamak gerek o sebeple Computer Engineering de seçeneklerim arasında :). Bu devrim ister optik devreler ile ister quantum devreler ile olsun kaçınılmaz. Devrim kurantum tarafından olursa bildiğimiz programlama yöntemleri kökten değişir ve bunu kaçınılmaz görüyorum. Optik devreler yapıla bile hep daha küçüğe inme isteğinden dolayı olay kuantum dünyasına da sıçrayacak :).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 21 Haziran 2015; 11:59:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Golden Brain

Şu anda kabul aldığım üniversiteden önce, Warsaw University of Applied Sciences'da CS okuyordum, ondan 2 yıl önce de Türkiye'de CE okuyordum, şimdi senin konuna gelirsek;

CS gerçekten çok geniş bir alana sahip, ancak CS eğitimi öyle ağır teorileri içeriyor ki, özellikle teorik matematik sana hitap etmiyorsa seni inanılmaz olarak bunaltabilecek bir bölüm. CS'nin olayı, bitirip bilim adamı olacaksın. Eğer özel şirketlerde çalışma kafasındaysan, CE sana daha çok hitap eder, hem CS kadar teorik değil, hem de kazanç daha iyi. CS bitirip yine özel şirketlerde çalışabilirsin ancak CE olarak kazanacağın ücret daha yüksek olur. PayScale'in bu konuda yapmış olduğu bir araştırma:

http://www.networkworld.com/article/2169997/data-center/computer-science-major-ranks-no--8-for-salary-potential.html

Tabi CE hep CS'den daha fazla kazanır diye bir kural yok ama ortalama değerler böyle.

Sen ne kadar benim için para önemli değil yazmış da olsan bunları bilmen için yazdım, inan ileride büyüdüğün zaman göreceksin, o $3000-5000 dediğin fark bile hayatında bir takım önemli şeyleri etkileyebiliyor, özellikle düzenini oturtmaya çalışırken.

Şimdi işin akademisyenlik kısmına gelelim, şu an senin için her şey toz pembe ama maalesef göreceksin ki akademisyenlik çok fazla politikanın döndüğü bir meslek, çok çok iyi üniversiteler (Ivy League) hakkında bir şey demiyorum, ancak Avrupa'da saygı gören üniversitelerde bile inanılmaz bir politika var. Şahsen tanıdığım 2-3 tane alanında başarılı ve gelecekte gerçekten büyük isimler yapabilecek kişi bunlardan ötürü bırakıp özel sektöre geçiş yaptı. Kısacası her zaman yedek planlarını yap, eğer sadece bilim yapacağım kafasında gidersen hayal kırıklığına uğrayabilirsin.

Bu arada tüm bu yazdıklarım, senin ileride hayatını Avrupa, Amerika gibi yerlerde kuracağın varsayımım üzerine, eğer okuduktan sonra Türkiye'ye dönme gibi bir ihtimal varsa bu bölümlerin ikisini de okuma kendine yazık edersin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Danilo Thann

quote:

Şu anda kabul aldığım üniversiteden önce, Warsaw University of Applied Sciences'da CS okuyordum, ondan 2 yıl önce de Türkiye'de CE okuyordum, şimdi senin konuna gelirsek;

CS gerçekten çok geniş bir alana sahip, ancak CS eğitimi öyle ağır teorileri içeriyor ki, özellikle teorik matematik sana hitap etmiyorsa seni inanılmaz olarak bunaltabilecek bir bölüm. CS'nin olayı, bitirip bilim adamı olacaksın. Eğer özel şirketlerde çalışma kafasındaysan, CE sana daha çok hitap eder, hem CS kadar teorik değil, hem de kazanç daha iyi. CS bitirip yine özel şirketlerde çalışabilirsin ancak CE olarak kazanacağın ücret daha yüksek olur. PayScale'in bu konuda yapmış olduğu bir araştırma:

http://www.networkworld.com/article/2169997/data-center/computer-science-major-ranks-no--8-for-salary-potential.html

Tabi CE hep CS'den daha fazla kazanır diye bir kural yok ama ortalama değerler böyle.

Sen ne kadar benim için para önemli değil yazmış da olsan bunları bilmen için yazdım, inan ileride büyüdüğün zaman göreceksin, o $3000-5000 dediğin fark bile hayatında bir takım önemli şeyleri etkileyebiliyor, özellikle düzenini oturtmaya çalışırken.

Şimdi işin akademisyenlik kısmına gelelim, şu an senin için her şey toz pembe ama maalesef göreceksin ki akademisyenlik çok fazla politikanın döndüğü bir meslek, çok çok iyi üniversiteler (Ivy League) hakkında bir şey demiyorum, ancak Avrupa'da saygı gören üniversitelerde bile inanılmaz bir politika var. Şahsen tanıdığım 2-3 tane alanında başarılı ve gelecekte gerçekten büyük isimler yapabilecek kişi bunlardan ötürü bırakıp özel sektöre geçiş yaptı. Kısacası her zaman yedek planlarını yap, eğer sadece bilim yapacağım kafasında gidersen hayal kırıklığına uğrayabilirsin.

Bu arada tüm bu yazdıklarım, senin ileride hayatını Avrupa, Amerika gibi yerlerde kuracağın varsayımım üzerine, eğer okuduktan sonra Türkiye'ye dönme gibi bir ihtimal varsa bu bölümlerin ikisini de okuma kendine yazık edersin.

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

3000-5000$ sebebiyle meslek seçimi kesinlikle yapmam. Kaldı ki bölümler arasındaki maaş farkı en fazla yıllık 5000dolar. Ayda 500dolar fazla alacağım diye tüm hayatımı etkileyecek bir kararı alamam. Amacım para olsaydı zaten şuan bu değerlerin 10 katını da kazanmış olurdum. Yani yeterli fırsatım var elimde o açıdan problem yok :). Söylediğim gibi fark milyon dolarları bulmazsa seçim yaparken kararımı etkilemez.

CS'in ağır matematik içerdiğini tahmin edebiliyordum ama gerçekten de "o kadar" ağırsa bunu düşünmem gerekir. Uyarı için teşekkürler. Aslında CS yada CE arasındaki farklılıklar üzerinde fazla araştırma yapmadım benim şuan asıl yaşadığım kararsızlık bilgisayar üzerinden mi ilerleyeceğim yoksa Brain&Cognitive yada Space Engineering gibi apayrı bir dala mı yöneleceğimdi. CS komple algoritmalara odaklanıyor CE ise donanımı da yazılımla harmanlayıp veriyor diye biliyorum kısaca böyle açıklanabilir sanırım. Açıkçası bir noktadan sonraki matematiğin gereksiz olduğunu düşünüyorum CS'te bu matematik olayının derinlerine iniliyorsa gerçekten CS'ten komple vazgeçerim :).

Konunun aslına gelirsek söylediğim gibi ben nokta atışı bölüm seçmek yerine şimdiden kendimi hangi alanlara yönlendireyim sorusunun cevabını arıyorum. Tabi üniversiteler hakkında da bilgi almak asıl amaçlarımdan. Zaten şimdiden çalışmaya başlarsam, üniversiteye kadar öğendiğim konular her mühendislik bölümünün kapsadığı temel konular olacak. Şuan için ne yapmamı önerirsiniz? :)

• quote:

quote:

quote:

3000-5000$ sebebiyle meslek seçimi kesinlikle yapmam. Kaldı ki bölümler arasındaki maaş farkı en fazla yıllık 5000dolar. Ayda 500dolar fazla alacağım diye tüm hayatımı etkileyecek bir kararı alamam. Amacım para olsaydı zaten şuan bu değerlerin 10 katını da kazanmış olurdum. Yani yeterli fırsatım var elimde o açıdan problem yok :). Söylediğim gibi fark milyon dolarları bulmazsa seçim yaparken kararımı etkilemez.

CS'in ağır matematik içerdiğini tahmin edebiliyordum ama gerçekten de "o kadar" ağırsa bunu düşünmem gerekir. Uyarı için teşekkürler. Aslında CS yada CE arasındaki farklılıklar üzerinde fazla araştırma yapmadım benim şuan asıl yaşadığım kararsızlık bilgisayar üzerinden mi ilerleyeceğim yoksa Brain&Cognitive yada Space Engineering gibi apayrı bir dala mı yöneleceğimdi. CS komple algoritmalara odaklanıyor CE ise donanımı da yazılımla harmanlayıp veriyor diye biliyorum kısaca böyle açıklanabilir sanırım. Açıkçası bir noktadan sonraki matematiğin gereksiz olduğunu düşünüyorum CS'te bu matematik olayının derinlerine iniliyorsa gerçekten CS'ten komple vazgeçerim :).

Konunun aslına gelirsek söylediğim gibi ben nokta atışı bölüm seçmek yerine şimdiden kendimi hangi alanlara yönlendireyim sorusunun cevabını arıyorum. Tabi üniversiteler hakkında da bilgi almak asıl amaçlarımdan. Zaten şimdiden çalışmaya başlarsam, üniversiteye kadar öğendiğim konular her mühendislik bölümünün kapsadığı temel konular olacak. Şuan için ne yapmamı önerirsiniz? :)

Matematik olayının tahmin edebileceğinden de fazla derinlerine giriliyor CS'de. Aynı şekilde CE'de de matematik oldukça gerekli. Şu an yapabileceğin en güzel şey, oturup hangi meslek tam olarak ne yapıyor, o bölümlerde hangi dersler alınıyor onları araştırman olur. Anladığım kadarıyla bu konularda sadece ön fikirlerin var o yüzden biraz araştırma yaparsan karar vermen daha rahat olur senin için.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Matematik olayının tahmin edebileceğinden de fazla derinlerine giriliyor CS'de. Aynı şekilde CE'de de matematik oldukça gerekli. Şu an yapabileceğin en güzel şey, oturup hangi meslek tam olarak ne yapıyor, o bölümlerde hangi dersler alınıyor onları araştırman olur. Anladığım kadarıyla bu konularda sadece ön fikirlerin var o yüzden biraz araştırma yaparsan karar vermen daha rahat olur senin için.

Yani aslında ben olaya kuru bölüm seçimi olarak bakmıyorum şuan için.Benim de bazı hedeflerim var, ideallerim var ve bu ideallere nasıl ulaşabilirim bunu düşünüyorum. CE okumuşum CS okumuşum pek farketmez. Okuduktan sonra yapacağım tek şey girip bir şirkette çalışmak ise yok kalsın diyeyim ben.

Siz üniversiteler konusunda tecrübeli birisiniz anladığım kadarıyla, üniversite ortamı(eğitim, amaç, insana kattıkları) hakkında bilgilenmek istiyorum. Üniversitelerin insana aktardığı bilgileri kişi kendisi de çalışarak elde edemez mi? Yada üniversiteyi ayrıcalıklı kılan nedir? Bilim öğreniyoruz, mühendislik öğreniyoruz bunlar güzel şeyler tamam da bunu üniversiteler gerçekten verebiliyor mu? Yoksa üniversiteler şirket odaklı, diğer bir deyişle modern köleler mi üretiyor? Üniversite okuyup da gerçek anlamda bilimsel olarak aydınlanan hiç bir insan görmedim. Yani üniversiteyi okudum ve bu bilgiler ile şunu şunu yaptım diyebilen gerçekten insan var mı?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Yani aslında ben olaya kuru bölüm seçimi olarak bakmıyorum şuan için.Benim de bazı hedeflerim var, ideallerim var ve bu ideallere nasıl ulaşabilirim bunu düşünüyorum. CE okumuşum CS okumuşum pek farketmez. Okuduktan sonra yapacağım tek şey girip bir şirkette çalışmak ise yok kalsın diyeyim ben.

Siz üniversiteler konusunda tecrübeli birisiniz anladığım kadarıyla, üniversite ortamı(eğitim, amaç, insana kattıkları) hakkında bilgilenmek istiyorum. Üniversitelerin insana aktardığı bilgileri kişi kendisi de çalışarak elde edemez mi? Yada üniversiteyi ayrıcalıklı kılan nedir? Bilim öğreniyoruz, mühendislik öğreniyoruz bunlar güzel şeyler tamam da bunu üniversiteler gerçekten verebiliyor mu? Yoksa üniversiteler şirket odaklı, diğer bir deyişle modern köleler mi üretiyor? Üniversite okuyup da gerçek anlamda bilimsel olarak aydınlanan hiç bir insan görmedim. Yani üniversiteyi okudum ve bu bilgiler ile şunu şunu yaptım diyebilen gerçekten insan var mı?

Bakış açın güzel, umarım bunu ileride de koruyabilirsin. Ben de hiç bir zaman bir şirkete girip çalışıp, emekliliği bekleme kafasına girmedim, şu anda da kendi start-up şirketim var ve bunu geliştirmeye çalışıyorum.

Üniversitede öğreneceğin her şeyi kendi başına öğrenebilirsin, en basitinden MIT OpenCourseWare gibi kaynaklardan yararlanabilirsin ki bu tarz binlerce kaynaklar var internette. Üniversitelerin insanlara verdiği en önemli şey bağlantılar ve sosyal hayattır benim bakış açıma göre, şu ana kadar öğrendiğim teoriler, v.b. bilgileri hem kendi çabalarım sonucu internet üzerinden veya belli başlı kitaplardan öğrendim, üniversiteden aldığım şey ise, kendi kafa yapımda insanlarla tanışıp, onlarla güzel fikirler ve projeler üzerinde birlikte çalışabilmek oldu. Tabi ki sosyal hayat da cabası. Tabi ki bu demek değil ki, üniversitelerde bilim öğrenemezsin, eğer kendini bilime adamış akademisyenlerle birlikte çalışma fırsatı yakalayabilirsen, onlardan öğreneceğin şeyleri sana internet öğretemez, ama bu biraz da şans işi işte.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bakış açın güzel, umarım bunu ileride de koruyabilirsin. Ben de hiç bir zaman bir şirkete girip çalışıp, emekliliği bekleme kafasına girmedim, şu anda da kendi start-up şirketim var ve bunu geliştirmeye çalışıyorum.

Üniversitede öğreneceğin her şeyi kendi başına öğrenebilirsin, en basitinden MIT OpenCourseWare gibi kaynaklardan yararlanabilirsin ki bu tarz binlerce kaynaklar var internette. Üniversitelerin insanlara verdiği en önemli şey bağlantılar ve sosyal hayattır benim bakış açıma göre, şu ana kadar öğrendiğim teoriler, v.b. bilgileri hem kendi çabalarım sonucu internet üzerinden veya belli başlı kitaplardan öğrendim, üniversiteden aldığım şey ise, kendi kafa yapımda insanlarla tanışıp, onlarla güzel fikirler ve projeler üzerinde birlikte çalışabilmek oldu. Tabi ki sosyal hayat da cabası. Tabi ki bu demek değil ki, üniversitelerde bilim öğrenemezsin, eğer kendini bilime adamış akademisyenlerle birlikte çalışma fırsatı yakalayabilirsen, onlardan öğreneceğin şeyleri sana internet öğretemez, ama bu biraz da şans işi işte.

MIT'nın sunduğu online ders içeriklerini biliyorum hatta birkaç içeriği indirdim biraz baktım :).

Evet üniversite sosyal anlamda insanı geliştirmesi güzel. İnsanın zihinin açan bir ortam var anladığım kadarı ile. Senin ile aynı fikirlere sahip insanlarla konuşmak insanı geliştirir şüphesiz :).

Yardımınız için çok teşekkür ederim :). Benim şuan için yapmam gereken ilgim olan alanda kendimi geliştirmek öyleyse. Üniversiteye başlama zamanı geldiğinde de o zamana kadarki tecrübelerimle bölüm seçimimi yaparım :).

• Bu kadar hevesli olmana sevindim umarim bu hevesini hic kaybetmezsin gunumuzde bolumlerarasi sinirlar oldukca belirsizlesmis durumda bunu universiteye baslayinca fark etceksin ornegin bilgisayar muhendisisin elektronikcilerle yada uzay ucak muhendisleriyle birlikte calisman gerekecek sirf birlikte calismak degil, derslerinde vesaire de farkli muhendisliklerin konularindan goreceksin bu sana daha genel bir anlayis sunacak emin ol bi kontrol muhendisinin isini yapan bi bilgisayarci yada tam tersini yapan cok var. Demek istedigim kendine en yakin hangisini hissediyorsan onu tercih et zaten yonelmek istedigin seye yonelebileceksin umarim yardimci olmustur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Deathamphetamine

Bu kadar hevesli olmana sevindim umarim bu hevesini hic kaybetmezsin gunumuzde bolumlerarasi sinirlar oldukca belirsizlesmis durumda bunu universiteye baslayinca fark etceksin ornegin bilgisayar muhendisisin elektronikcilerle yada uzay ucak muhendisleriyle birlikte calisman gerekecek sirf birlikte calismak degil, derslerinde vesaire de farkli muhendisliklerin konularindan goreceksin bu sana daha genel bir anlayis sunacak emin ol bi kontrol muhendisinin isini yapan bi bilgisayarci yada tam tersini yapan cok var. Demek istedigim kendine en yakin hangisini hissediyorsan onu tercih et zaten yonelmek istedigin seye yonelebileceksin umarim yardimci olmustur.

Teşekkür ediyorum, o zaman yukarıda da yazdığım gibi şuan için ben ilgilendiğim alanlarda kendimi geliştirmeye devam edeyim zamanı geldiğinde bölüm seçimimi yaparım :).

• Su anda yazilimci olarak calisan biri olarak soyluyorum, kafam hicte yorulmuyor. Universite hayatinda sana kafani yormasi ogretiliyor (aldigim derslerin yarisi Computer Science dersleriydi) ondan sonra ise programlama cogu (altini ciziyorum bunun) yerde basit geliyor. Cunku yapacagin seyler genelde basit oluyor. Yani gidipte Google'da MapReduce, Amazon'da DynamoDB gibi seyler uretmiyorsan kafan buyuk ihtimalle agrimaz

Gel gelelim ulke/bolum olayina. ABD'ye GITME! ABD'yi dusunuyorsan Turkiye'de lisans yap. Bilkent, ODTU vs buralardan mezun olup ABD'de cok iyi yerlerde Master yapanlar var. Lisans yapma dememin asil nedeni. ABD'de su an vize sorunu var, universite bitirdikten sonra kalman cok zor. Master yaparsan en azindan 20 bin kisilik bir kotaya daha dahil oluyorsun, burs imkaninda okurken daha iyi oluyor (veya Ph.D ile yaparsan).

Kanada diyordum su forumda, artik onuda diyemiyorum adamlar C-24 denilen yasayla vatandasligi 4 yilda almaya cikardi, ustelik vatandaslik alir almaz ulkeyi birakamiyorsun. Kanada dememin nedeni ise, Kanada vatandaslari gumrukte calisma izni vizesi alabiliyordu.

Maalesef donem olarak cok kotu ve sanssizsiniz. Yani bundan 10 yil onceki mezunlarin sahip oldugu hic bir seye sahip degilsiniz maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

Su anda yazilimci olarak calisan biri olarak soyluyorum, kafam hicte yorulmuyor. Universite hayatinda sana kafani yormasi ogretiliyor (aldigim derslerin yarisi Computer Science dersleriydi) ondan sonra ise programlama cogu (altini ciziyorum bunun) yerde basit geliyor. Cunku yapacagin seyler genelde basit oluyor. Yani gidipte Google'da MapReduce, Amazon'da DynamoDB gibi seyler uretmiyorsan kafan buyuk ihtimalle agrimaz

Gel gelelim ulke/bolum olayina. ABD'ye GITME! ABD'yi dusunuyorsan Turkiye'de lisans yap. Bilkent, ODTU vs buralardan mezun olup ABD'de cok iyi yerlerde Master yapanlar var. Lisans yapma dememin asil nedeni. ABD'de su an vize sorunu var, universite bitirdikten sonra kalman cok zor. Master yaparsan en azindan 20 bin kisilik bir kotaya daha dahil oluyorsun, burs imkaninda okurken daha iyi oluyor (veya Ph.D ile yaparsan).

Kanada diyordum su forumda, artik onuda diyemiyorum adamlar C-24 denilen yasayla vatandasligi 4 yilda almaya cikardi, ustelik vatandaslik alir almaz ulkeyi birakamiyorsun. Kanada dememin nedeni ise, Kanada vatandaslari gumrukte calisma izni vizesi alabiliyordu.

Maalesef donem olarak cok kotu ve sanssizsiniz. Yani bundan 10 yil onceki mezunlarin sahip oldugu hic bir seye sahip degilsiniz maalesef.

Benim kafam her türlü ağrır, üniversiteyi olur da çok sever ve tamamlama kararı alırsam mezun olduktan sonra Artificial Intelligence araştırmalarından devam edeceğim. MapReduce falan hava kalır AI konusunun yanında . Hatta AI'nin yanında bir de brain&cognitive yandal yapmayı planlıyorum ama söylediğim gibi bunların hepsi üniversite'yi seversem geçerli. Lise gibi saçma sapan bilgilerin tıkıştırıldığı bir yerse bırakırım, kendi kendime çalışarak hallederim ve bunun yanında da ticarete atılırım. Şunu da srada sorayım AI için hangi dalı tavsiye edersiniz? Muhtemelen CS diyeceksiniz ama sorayım dedim.

Kanada'yı da düşünüyorum elbette. ABD olayı ise neden gitmeyeyim ki? Sonuçta eğer kazandığım üniversite ilk 10 içinde ise benim gitmeme gerek yok onlar beni davet ederler. Kendi ülkelerine nitelikli insan alıyorlar sonuçta. Ha eğer eli yüzü düzgün bir yer tutturamazsam da alternatif seçenekleri değerlendiririm. Kanada'da da sağlam üniversiteler mevcut. Aslında kuzey avrupa ülkelerini istiyorum ama orada da dil problemi var. Dilleri ingilizce olsa hiç durmam :). Dil olarak düşünüldüğünde seçenekler daralıyor, İngiltere, Kanada, ABD yada Avustralya var. En mantıklısı Kanada yada ABD. Dil olarak en rahat olduğum yerler buralar. İngiltere desen aksan olarak büyük bir problem var ve bana göre her türlü ABD daha iyidir. Üniversite için yurtdışına gideceğim, zaten "tr'de kal" istediğiniz kadar kişi desin dinlemem :). Lisans olayı'nı daha sonra düşünürüm. Sizin öneriniz nedir peki, nereye gidelim? Ya ABD ya Kanada. Vize'nin sorun olduğunu biliyorum tanıdıklarım var abd kanada'da yaşamış. ABD kafama yatmazsa Kanada düşünüyorum hem daha sakin bir yer, insanları da gayet iyi insanlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 23 Haziran 2015; 5:07:10 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.