Şimdi Ara

HDisk Bölümleme İle İlgili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba, 500 gb hdiski 100 ve 400 olarak xp cd ile ikiye bölmek istiyorum, 100 gb için ne kadar alan ayırmam lazım, 1024x100 : 102400 mb mı?
    tam 100 gb istiyorum ne 101 ne de 99

• Tamı tamına 100GB a bölemezsin.

Tam hesaplaması ise 1024x100 dür doğru fakat endüstriyel tasarım ile pratik uygulama hiçbir zaman birbirini tutmaz.

100 GB tam olarak 104857600 KB tır. Fakat tasarım olarak minimum bir ayırma bölümü boyutun olacaktır. Genelde bu 4096 bayttır. 1 baytlık veri bile kaydetsen o dosya diskinde 4096 bayt yer kaplar. Şimdi 4096 bayt 4 KB a tekabül ettiğine göre sen istediğin kadar tam KB ver, en azından +4 -4 KB lık bir fark olacaktır.

Ama boyut olarak düz 100GB görmek istiyorum dersen işin kolay, 102400 MB değil de 102450 MB olarak ayarlarsan 100GB gözükür; tam olarak ayarlarsan partition ayırmak için kaybedeceğin oranla 99GB gözükecektir.

Fakat KB bazında tutturamazsın; tabi oturup partition programı ile kendini kasarsan bunu başarabilirsin. XP cd si ile olmaz.

Kolay gelsin

• güncel
  • quote:

Orijinalden alıntı: coolindark

Tamı tamına 100GB a bölemezsin.

Tam hesaplaması ise 1024x100 dür doğru fakat endüstriyel tasarım ile pratik uygulama hiçbir zaman birbirini tutmaz.

100 GB tam olarak 104857600 KB tır. Fakat tasarım olarak minimum bir ayırma bölümü boyutun olacaktır. Genelde bu 4096 bayttır. 1 baytlık veri bile kaydetsen o dosya diskinde 4096 bayt yer kaplar. Şimdi 4096 bayt 4 KB a tekabül ettiğine göre sen istediğin kadar tam KB ver, en azından +4 -4 KB lık bir fark olacaktır.

Ama boyut olarak düz 100GB görmek istiyorum dersen işin kolay, 102400 MB değil de 102450 MB olarak ayarlarsan 100GB gözükür; tam olarak ayarlarsan partition ayırmak için kaybedeceğin oranla 99GB gözükecektir.

Fakat KB bazında tutturamazsın; tabi oturup partition programı ile kendini kasarsan bunu başarabilirsin. XP cd si ile olmaz.

Kolay gelsin

teşekkür ederim, gayet açıklayıcı bilgilendirici bir cevap yazmışsınız...
    forumda biri 102865 yazmıştı da nasıl hesaplanıyor bu diye merak ettim...

• ben garanti olsun diye 102870 mb yazayım en iyisi
    bir de bir şey daha sormak istiyorum, yeni bir hdiski formatlamadan bir kaç defa silip yeni bölüm oluşturmanın diske bir zararı var mıdır? örneğin ben c diye bir bölüm oluşturdum sonra devam etmeden yani formatlamadan kurulumdan çıktım tekrar kurulum cdsini takıp bu aşamaya geldiğimde oluşturduğum bölüm aynen duruyordu, bunun için biçimlendirmek gerekmez mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mozzika -- 29 Ocak 2013; 10:00:47 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mozzika

ben garanti olsun diye 102870 mb yazayım en iyisi
    bir de bir şey daha sormak istiyorum, yeni bir hdiski formatlamadan bir kaç defa silip yeni bölüm oluşturmanın diske bir zararı var mıdır? örneğin ben c diye bir bölüm oluşturdum sonra devam etmeden yani formatlamadan kurulumdan çıktım tekrar kurulum cdsini takıp bu aşamaya geldiğimde oluşturduğum bölüm aynen duruyordu, bunun için biçimlendirmek gerekmez mi?

format atman lazım zaten formatlı değilse windows hangi biçimde formatlamak istiyorsun diye soruyor diğer soruna gelince diski çok formatlamakta bir sıkıntı yok bu şekilde kaç yıl hard disk kullanmışlığım var yeterki disk darbe almasın

• Hard disklerin plakaları yarı iletkendir ve yarı iletkenlerin ömrü sınırsızdır ;)

Darbe, aşırı ısınma, manyetik şok vs ye maruz kalıp hasar almadıkça isterseniz günde 1000 bölüm oluşturun, hiçbirşey olmaz, performansından da birşey kaybetmez.

Elimde nostalji olarak 40MB lık Seagate harddiskim var, hala çalışıyor. 21 sene olmuş
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: glerli

quote:

format atman lazım zaten formatlı değilse windows hangi biçimde formatlamak istiyorsun diye soruyor diğer soruna gelince diski çok formatlamakta bir sıkıntı yok bu şekilde kaç yıl hard disk kullanmışlığım var yeterki disk darbe almasın

şunu anlatmak istiyorum: hdsik yeni, 500 gb, ben 100.000 mb bölüm ouşturdum ama format atmadan kurulumdan çıkıp tekrar baştan başlattım ve kurulumun bu kısmına geldiğimde oluşturduğum bölüm aynen duruyordu, format atmadan bölüm nasıl oluşuyor bunu anlamadım?

• quote:

quote:

quote:

şunu anlatmak istiyorum: hdsik yeni, 500 gb, ben 100.000 mb bölüm ouşturdum ama format atmadan kurulumdan çıkıp tekrar baştan başlattım ve kurulumun bu kısmına geldiğimde oluşturduğum bölüm aynen duruyordu, format atmadan bölüm nasıl oluşuyor bunu anlamadım?

Format biçimlendirme demektir

Sen önce bölüm oluşturacaksın, sonra o bölümü biçimlendireceksin ki kullanabilesin. Format buna yarar arkadaşım.

• quote:

quote:

quote:

Dostum sıfır diske 3 işlem yapılır bir boot sectör oluşturulur iki bölümlendirilir üç biçimlendirilir (format atılır) sen xp de bölümü seçip oluştur dediğin zaman otomatik olarak boot sectör varsa bölümü oluştururur formatlaman gerekmez format bölümlendirmeden sonraki aşamadır. diski bölümlendirdikten sonra format dosya yapısını oluşturur (fat32, ntfs, ext3-4) yani velhasılkelam sen diskte bölümü oluştur dediğinde bölüm oluşur ama oluşturduğun bölümü daha sonra bir dosya sistemi ile biçimlendirmen gerekir bilmem anlatabildimmi

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.