Şimdi Ara

++ hayvanların kaabiliyetlerinin kaynağı nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.109
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Tesatüfe inanmam ve hiç bir şey tesatüfi olamaz. Yukarıda rashamon güzel bir bilgi bulmuş her ne kadar evrimsel bakış açısıyla araştırılmış olsada hoş bir bilgi yalnız ne yazıkki yetersiz. Deep gerçekten cevabı olmayan sorular soruyorsun kimse tam anlamıyla sorduğun soruları bilemez allahtan başka dolaysıyla düşünüyorum burda vakitmi kaybediyoruz yoksa? Bilmiyorum bilmek için ne yapabilirim bilsem..

Bir sinek kadar güzel uçan taşıt yapamadık sineğe bakarsak şu anki teknolojimiz 10.000 sene geride diyebilirim belki kötümserim ama bana böyle geliyor. Sakın ne alaka demeyin.

film/altyazı | Mal kaybeden, bir şey kaybetmiştir, Onurunu kaybeden birçok şey kaybetmiştir. Fakat cesaretini kaybeden her şeyini kaybetmiştir. Johann Wolfgang von Goethe
  • @denoo

vakit kaybettiğimizi düşünmüyorum ben. en azından çevremize biraz daha farkında olarak bakarsak bu bile kardır. sıradan gibi gelen pek çok şey çok derin gizem sahibidir. bir bitki bir hayvan bir karınca bir çiçek ... bu konulardan sonra sanırım çevremize biraz daha dikkatli bakarız ...

Orjinalden alıntı: denoo

Bir sinek kadar güzel uçan taşıt yapamadık sineğe bakarsak şu anki teknolojimiz 10.000 sene geride diyebilirim belki kötümserim ama bana böyle geliyor. Sakın ne alaka demeyin.

Ne alaka Bizim uçaklarımız sineklerden daha hızlı uçabiliyor. Eh manevra kabiliyeti de fena değil. Kanat çırpmak diyorsan o çok enerji gerektirir ve sarsıntılı olur. Gerek yok bunlara.
  • 1- benzin lazım. 2- arıza oldumu 100 de 75 öldük. 3- malzeme riskli. 4- kirli pis kirletiyor. 5- hızmı diyorsun? belki hızlıdır ama kontrolleri acizane. 6- kullanışsız serbest bir şekilde uçmak için daha çok bekleriz. 7- en yüksek hızda menavra yapsak herhalde dağılırız.
    Allah aşkına bir sineğe bakın.

film/altyazı | Mal kaybeden, bir şey kaybetmiştir, Onurunu kaybeden birçok şey kaybetmiştir. Fakat cesaretini kaybeden her şeyini kaybetmiştir. Johann Wolfgang von Goethe
  • Beynin ve aklın herşeyden kuvvetli olduğunu görüyoruz işte. Hayvanlarda fiziksel yetenekler var, biz de düşünsel.
    Bence önemli olanda bu yani, deşmemek lazım. Beyinsiz bir insan ırkının nasıl yaşayacağını düşünebiliyor musunuz?
    Bir aslan, bir kaplan, bir köpekbalığı, kartal, yılan, timsahlar vs ... gibi yırtıcı hayvanlar sayesinde insan ırkı tükenirdi.
    Beynimizin tadını çıkarıyoruz ama unutmayın ki evrim nasıl bizi bu hale getirdiyse, onlarıda şuanki halimize getirecek zamanla.
    İnsan beynine sahip bir yılan ya da kaplan düşünemiyorum. Bu sefr ibre tersine döner, ayvayı yeriz...
  • Peki: 1) Sineğe de yiyecek lazım. 2) Arıza oldu mu %100 ölüyor, başka hayvanlara yem oluyor. 3) Sinek te çevreyi kirletiyor. 4) Sadece kendini taşıyabiliyor. 5) Doğal düşmanları var . Yolda bir örümcek tarafından kapılabilir. 5) Yaşam süresi çok kısa
    Şaka bir yana biz sinek gibi bir uçak yapamayız. Yapmaya da gerek yok. Bunlar işimizi görüyor.

Orjinalden alıntı: bdfyobgsougt

Beynimizin tadını çıkarıyoruz ama unutmayın ki evrim nasıl bizi bu hale getirdiyse, onlarıda şuanki halimize getirecek zamanla.
    İnsan beynine sahip bir yılan ya da kaplan düşünemiyorum. Bu sefr ibre tersine döner, ayvayı yeriz...

Peki evrim neden insan denen canlı türüne böylesi bir torpil yaptı? İnsan adındaki canlı türü bir kartal kadar keskin gözlere sahip değil, insan bir kaplan kadar güçlü değil, insan bir maymun kadar çevik değil. Peki evrimsel süreçte ne oldu da insan "akıl" denen kavrama ulaşabildi? Bu akıl ve farkındalık düzeyi neden insan denen canlı türüne hediye edildi evrim süreci tarafından? Böylesi bir durumda "doğada en güçlü olanın yaşayabileceği" fikrinden hareket edecek olursak insan neden bu kırılgan ve zayıf haliyle akıl denen o soyut kavrama sahip olabildi? Akıl bir ayının hakkı değil midir? Akıl bir kartalın hakkı değil midir? Akıl bir aslanın hakkı değil midir? Akıl bir dinozorun işine yaramaz mıydı? Bu konuda ne düşünüyorsun? İnsanı özel kılan ne ki?

• quote:

Orjinalden alıntı: bdfyobgsougt

Şu forumda evrim hakkında neredeyse 10.000 mesaj yazılmıştır ve bunların bir kısmı da çeşitli makalelerden oluşmuştur ama hâlâ evrimin bir özne mi yoksa bir süreç mi olduğunu kavrayamamışız. Evrim hakkında ileriye dönük saptamalar yapmak sizce doğru mu? Ya da türlerden birisine torpil geçmek gibi bir kastı olabilir mi?

canlıların sadece kendini ilgilendiren alanlarda mükemmelen hareket etmesi ve nispeten az ilgili oldukları alanda zerre kadar akıl yürütememeleri enteresan değil midir ?

bir kelebek belki de çiçekler konusunda mükemmel hareket etmektedir ancak kendini ateş atacak kadar da safçadır. bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deep Impact -- 11 Temmuz 2006; 17:01:56 >

Olaya yaratılış mantığı ile bakılırsa böyle sorular çıkar. Redstormun söylediği gibi evrim bir özne değil bir süreç, bir kavram. Her canlının türünün nesiller boyu maruz kaldığı şartlar farklı. Hiç bir şey aynı değil.
    Bu, çevremizde irili ufaklı taşlar görürüz. Her taşın oluşum süreci farklıdır bunları araştırabiliriz ama bu taş niye diğerleri kadar büyük olmadı diye sorgulamayız. Çünkü bu taşin diğerleri kadar büyük olması şahsi bir beklentidir. Aynı şekilde ayının evrim sürecini inceleyerek, hangi süreçler sonunda o sahip olduğu vücut, zeka v.b. özelliklerine sahip olduğunu araştırabiliriz ama "ayının insan kadar zeki olması" bizim şahsi bir beklentimizdir. Gerçekte ayının maruz kaldığı süreçler farklıdır.
  • Evet akıl yürütemiyorlar biz insanlar gibi ama bir şekilde hayatta kalıyor,ürüyor,besleniyor,korunuyorlar.Akıl bize sunulan seçeneklerle sadece yetinmek değil,bunların dışında da çözüm bulabilmektir.Bu nedenle insan daha farklıdır,bu nedenle insan aklını kullanan bir hayvandır,akıl bir araçtır,ayakta kalmak için,korunmak için,kendi varlığını devam ettirmek için.Yani bir çeşit silahdır akıl bizim için,evet hızlı koşamıyoruz,evet uçamıyoruz,evet çok güçlü değiliz,evet suda çok uzun süre kalamıyoruz,ama tüm bunlar için çözüm üretiyoruz,bir balık gibi suda gezinebiliyor,bir kuş gibi havada dolaşabiliyor,hızlı koşan yırtıcı bir kedi kadar hızlı gidebiliyoruz.Türümüz,doğada ki bütün canlıların kendine has özelliklerininden korunmak için,haytta kalmak için aklını bir kalkan gibi kullanıyor.

Şimdi ben bunu "evrim" ile açıklayamazsam ne diyeceğim ki. O zaman kendi kendine, kendi bildiklerini konuşursun.

Neyse, kelebeklerin çiçeklere konarken davranışları, yada daha güzel bir örnek arıların bal bulmak için sergiledikleri iletişimsel davranışlar daha çok "donanımsal" bilgiyi andırır, kayıtlı program gibidir. Bu haliyle "zeka" diyemeyiz bence. Oysa zeka dediğimiz olay daha esnek bir kabiliyettir. Daha çok "yazılım" ile ilgili gibi durur. Zekanın içerisinde öğrenme ve akıl yürütme de vardır.

burada evrim mecrasına girersek

1- mod konuyu kilitleyip evrim konusuna yönlendirir bizi.

2- sayfalarca tartıştığımız evrim konularını tekrar tekrar tartışırız.

3- kısır döngünün devamını sağlamış oluruz.

4- kendimizi aşamamış oluruz.

dolayısı ile konuya evrim harici bir göz ile bakmak bizlere çok şey kazandıracaktır. bu arada biz de bak Allah ne güzel yaratış hadi kabul edin modunda da değiliz.

evrim harici de konuyu tartışabilmemiz gerekli diye düşünüyorum.

Orjinalden alıntı: kaotika

@trackfind500

Olaya yaratılış mantığı ile bakılırsa böyle sorular çıkar. Redstormun söylediği gibi evrim bir özne değil bir süreç, bir kavram. Her canlının türünün nesiller boyu maruz kaldığı şartlar farklı. Hiç bir şey aynı değil.
    Bu, çevremizde irili ufaklı taşlar görürüz. Her taşın oluşum süreci farklıdır bunları araştırabiliriz ama bu taş niye diğerleri kadar büyük olmadı diye sorgulamayız. Çünkü bu taşin diğerleri kadar büyük olması şahsi bir beklentidir. Aynı şekilde ayının evrim sürecini inceleyerek, hangi süreçler sonunda o sahip olduğu vücut, zeka v.b. özelliklerine sahip olduğunu araştırabiliriz ama "ayının insan kadar zeki olması" bizim şahsi bir beklentimizdir. Gerçekte ayının maruz kaldığı süreçler farklıdır.

@kaotika

Çevremizdeki gelişmelere "bir tür mantık" ile bakmak kadar doğal bir şey olamaz. Nitekim senin bakış açın tamamen farklı. Sen de "bir tür mantık ile" yaklaşıyorsun çevrendeki gelişmeleri yorumlama sürecinde. Şöyle bir gerçek var ki insanlar bu tür konularda nasıl bir mantık yürütürlerse yürütsünler bu durum "kaynağın" ne olduğunu tam anlamıyla ortaya çıkarmaz. Yaradılışın nasıl olduğunu gözlemleyemediğimize göre kendimize has yorumlarda bulunmamız kaçınılmaz olmaz mı? Bilim adamlarının ortaya çıkardığı evrimsel süreçleri kendi akıl süzgecimden geçirmeden kabul etmek kendime yakıştırdığım bir davranış şekli değildir. Bu demek değildir ki bilim adamları yanlış tespitlerde bulunuyor. Asla! Ancak bu tüm süreçlere ilişkin aklımda onlarca soru varken ve bu sorular tam anlamıyla cevap bulamamışken benim mantıksal yaklaşımım daima dinamik bir yapıda olacaktır. "Bir hücre bedene büründü, aradan milyarlarca yıl geçti ve bir süreçte bu beden çeşitli deneme ve yanılmalarla bir kanat sahibi oldu." şeklindeki bir düşünceyi kabul etmek o kadar kolay ki! Ben daima değişkenleri de dikkate alırım. Bir kuşun kanadı bana atmosferi hatırlatır. Tek hücreli bir canlının gerekli gelişim ve oluşum sürecine girmesi için önce bir mekana gereksinimi vardır. "Su olmasa, hava olmasa, atmosfer olmasa hayat olur muydu?" şeklinde mantık yürütmenin neresi yanlış olur? Ben her tür şekilde düşünürüm. Dinozorlar ( etoburlar ve otoburlar beraber) akıl sahibi olsalardı şu an yeryüzünde kaç canlı türü var olurdu? Ayrıca bu şekilde dinamik bir yapıda düşünmek hoşuma gidiyor. Bilim adamlarının açıklamalarını inkar etmem olanaksız ancak bilim adamları kadar da mekanik değilim. En azından bunun keyfini çıkarıyorum.

• @trackfind500
    seni anlıyorum

@deep impact
    Peki sana soruyorum, "Hayvanların kaabiliyetlerinin kaynağı nedir" Ne demek?

Kabiliyet demek yetenek demek ise bu, canlıların sahip oldukları özellikler demektir. Bu özelliklerin kökeni soruluyor. Benden ne gibi cevap bekliyorsun? Bu topiğe ne gibi şeyler yazılmalı.

Her canlı geçirdiği evrim süreci sonunda mevcut özelliklerini kazanmıştır..

Bana sorulursa bu cevabı veririm. Bunda tartışma unsuru yok. Şayet bu cevabı istemiyorsan o zaman bu topiğe bir şey yazmamam gerekir.

Mesela şunu mu diyorsun. Bir su samuru suda sırtüstü uzanıp göbeğine taş yerleştiriyor ve bu taşın üzerine denizkestanesini yerleştiriyor. İkinci bir taşı da ön ayakları ile tuarak başlıyor kırmaya. Bu davranışının kaynağı, bunu ebeveynlerinden öğrenmiş olmasıdır. Yani evrim konusuna girmeden bu şekilde anlatılır.

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

@deep impact
    Peki sana soruyorum, "Hayvanların kaabiliyetlerinin kaynağı nedir" Ne demek?

Kabiliyet demek yetenek demek ise bu, canlıların sahip oldukları özellikler demektir. Bu özelliklerin kökeni soruluyor. Benden ne gibi cevap bekliyorsun? Bu topiğe ne gibi şeyler yazılmalı.

Her canlı geçirdiği evrim süreci sonunda mevcut özelliklerini kazanmıştır..

Bana sorulursa bu cevabı veririm. Bunda tartışma unsuru yok. Şayet bu cevabı istemiyorsan o zaman bu topiğe bir şey yazmamam gerekir.

evet haklısın. sen bu şekilde cevap verirsin. ben de Allah cc genlerine bu şekilde davranma emri vermiştir derim. bu durumda eski konuşmalar tekrarlanır. ondan endişe ediyorum. eğer evrime girecek olursak 10 sayfa daha tartışma konusu olur ve evrim dallanır budaklanır. sonucunda hayvanların kaabiliyetlerinin kaynağı adına farklı birşeyler söylememiş oluruz.

bu endişemin farkındasın. artık buradan nasıl devam edebiliz, konuşulmuş konuları nasıl hortlatmayabiliriz gibi konular senin marifetine kalmış .

Her gün bir yerden göçmek ne iyi
    Her gün bir yere konmak ne güzel
    Bulamadan,donmadan akmak ne ala
    Dünle beraber gitti,cancağzım
    Ne kadar söz varsa düne ait
    Şimdi yeni şeyler söylemek lazım
    (mevlana)

• Gerçekten ne yalan söyleyeyim,benimde bu noktada söyleyeceklerim hep bu kısır döngü içerisinde kalıcak,çünkü elimde kaynaklar var,bilimsel yazılar,hayvanların zihinleri üzerine şimdi yeni bir kitap okuyorum,ama buralardan verebileceğim örnekler hep evrimsel süreç içerisinde açıklanabilecek türde olucağından bende bu noktada açıkçası takıldım kaldım.İrdelenmesi gereken çok şey var belkide ama,ya tanrının bir lütfü dersin,yada evrimsel bir süreç içerisinde geliştiğini söylersin.Bunun dışında ben başka bir şık göremiyorum açıkçası.
    Atların eğiticisine bakarak söylediği sayıları,ayağıyla vurarak eğiticisine doğru cevap verebildiğini,kargaların,uzanamayacağı bir kabın içerinden su içmek için her türlü yolu deneyip başarısız olduktan sonra,kabın içine taşla doldurup suyun yükselmesini sağladığın,aynı şekilde kunduzların içi boş ağaç kovuklarındaki suya ulaşmak için aynı şekilde taşla doldurduklarını,bunları nasıl açıklayabilirim ki diye düşünüyorum

• haklısın rashamon ...

ancak hassasiyetimin farkında olduğun için de ayrıca teşekkür ederim. hayvanları irdelemeye devam edelim. farkında olalım. belki bu konuyu okuyan arkadaşlar bir kuşa bir böceğe bir karıncaya daha dikkatli bakacaktır ...
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.