Şimdi Ara

Hareket eden yıldızlar. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
34.329
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: speedy_

hareketini algılayamıyorsanız uydu olamaz uydular gözle farkedilecek kadar hızlı hareket ederler.
    ayrıca kutup yıldızı polaris istanbulda 41 derece yukarda ve kuzeydedir ,dünyanın dönüşüne göre konumu değişmez (çok çok az değişir gözle anlaşılmaz)
    diğer tüm yıldızlar dünyanın eksen hareketinden dolayı bu yıldızın etrafında dönüyor gibi görünür.
    gökyüzündeki en parlak yıldız polaris değil sirius yıldızıdır. bize en yakın yıldız alfa centauri yıldızıdır. gökyüzündeki en parlak cisim ise aydan sonra yaklaşık -3 küsür magnitude ile venüs gezegenidir.
    ayrıca rigel gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir, orion takım yıldızındadır (beta orionis) ve parlaklığı güneşin 66.000 katıdır. çapı ise güneşin 78 katıdır.

Polaris dediğinin Kutup Yıldızı olduğunu varsayarak söylüyorum ki, Kutup Yıldızı'nın konumundan bahsetmedim. Yıldızların hareketinden dolayı, ona olan mesafesinin arttığından bahsettim.

• polaris kutup yıldızıdır. diğer yıldızlar onun etrafında daire çizer gibi görünürler bu yüzden ona yaklaşamazlar.
    ben de daha önceden bir akşam gökyüzünü seyrediyordum ve pleiades takım yıldızındaki yıldızların deli gibi yer değiştirdiklerini görüyordum ama bu tabiki de bir göz yanılsamasıydı. pleiades takım yıldızındaki yıldızlar birbirine çok yakın ve parlak oldukları için bana öyle gelmişti.
    pleiades takım yıldızı 7 kızkardeş olarak bilinir.

quote:

Orijinalden alıntı: Doppelganger

quote:

hareketini algılayamıyorsanız uydu olamaz uydular gözle farkedilecek kadar hızlı hareket ederler.
    ayrıca kutup yıldızı polaris istanbulda 41 derece yukarda ve kuzeydedir ,dünyanın dönüşüne göre konumu değişmez (çok çok az değişir gözle anlaşılmaz)
    diğer tüm yıldızlar dünyanın eksen hareketinden dolayı bu yıldızın etrafında dönüyor gibi görünür.
    gökyüzündeki en parlak yıldız polaris değil sirius yıldızıdır. bize en yakın yıldız alfa centauri yıldızıdır. gökyüzündeki en parlak cisim ise aydan sonra yaklaşık -3 küsür magnitude ile venüs gezegenidir.
    ayrıca rigel gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir, orion takım yıldızındadır (beta orionis) ve parlaklığı güneşin 66.000 katıdır. çapı ise güneşin 78 katıdır.

Polaris dediğinin Kutup Yıldızı olduğunu varsayarak söylüyorum ki, Kutup Yıldızı'nın konumundan bahsetmedim. Yıldızların hareketinden dolayı, ona olan mesafesinin arttığından bahsettim.

• dünyadan bakıldığında gökyüzündeki en parlak cisim, bazı dikkatsiz arkadaşlar atlıyor bunu, ondan söylüyorum, güneştir.
    güneşten sonra gökyüzündeki en parlak cisim ise aydır. alıntı: itüsözlük

gökyüzündeki en parlak yıldız sirius' tur. kutup yıldızı, mars, venüs felan yani genel anlamda gökyüzündeki en parıltı nesne diyeceğim, güneş ve ay hariç , sirius' tur.
    sirius da yanlış hatırlamıyorsam gündüz vaktinde güney istikametine denk geldiği için güneşin olması nedeniyle bunu göremeyiz. venüs ve merkürden çok daha parlak görülür. mars ile kıyaslayamayız. venüs ve merkür kadar net ama daha parlak ve büyük görünür. sirius güney doğu istikametinde yani doğuya yakın bir noktadan sabahları 09:30 gibi doğup, akşamları da yine güneş meydanda iken güney batı, batıya daha yakın bir istimatte 19:00 gibi bir vakitte ufuktan batıyor. ben de bu sirius ile ilgili bir konu açmayı planlıyordum. teleskopu olanlar bu yıldızı nasıl gözlemyebiliyor gündüz vakti diye. yani bu yıldız bize gündüz vakti denk geliyor..

• Güneş harici n parlak yıldız sirius'tur ama ondan daha parlak olan, jupiter, mars ve venüs vardır.
    Aşağıda wiki'den alınma gök cisimlerinin parlaklıkları yer almaktadır.

Table of Notable Celestial Objects
    Apparent visual magnitudes of known celestial objects App. Mag. (V) Celestial object
    –29.30 Sun as seen from Mercury at perihelion
    –26.73 Sun (449,000 times brighter than full moon)
    –19.30 Sun as seen from Neptune
    –16.70 Sun as seen from Eris at aphelion
    −12.92 Maximum brightness of Full Moon[3]
    –9.50 Maximum brightness of an Iridium (satellite) flare
    –7.50 The SN 1006 supernova of AD 1006, the brightest stellar event in recorded history
    –6.00 The Crab Supernova (SN 1054) of AD 1054 (6500 light years away)
    –4.67 Maximum brightness of Venus when illuminated as a crescent and the International Space Station (when the ISS is at its perigee and fully lit by the sun)[4]
    –4.00 Faintest objects observable during the day with naked eye when Sun high in the sky
    –3.82 Minimum brightness of Venus when it is on the far side of the Sun
    –2.94 Maximum brightness of Jupiter
    –2.91 Maximum brightness of Mars
    –2.50 Faintest objects observable during the day with naked eye when Sun less than 10° above horizon
    –2.45 Maximum brightness of Mercury at superior conjunction (unlike Venus, Mercury is at its brightest when on the far side of the Sun)
    –1.61 Minimum brightness of Jupiter
    –1.47 Brightest star (except for the sun) at visible wavelengths: Sirius
    –0.72 Second-brightest star: Canopus
    –0.49 Maximum brightness of Saturn at opposition and when the rings are full open (2003, 2018)
    –0.27 The combined magnitude for Alpha Centauri
    –0.05 Third-brightest star: Arcturus
    0.03 Vega, which was originally chosen as a definition of the zero point [5]
    1.21 Minimum brightness of Saturn
    1.83 Minimum brightness of Mars
    3.03 The SN 1987A supernova in the Large Magellanic Cloud 160,000 light-years away.
    3 ... 4 Faintest stars visible in an urban neighborhood with naked eye
    3.44 The well known Andromeda Galaxy (M31)
    4.38 Maximum brightness of Ganymede
    4.50 M41 an open cluster that may have been seen by Aristotle[6]
    5.14 Maximum brightness of brightest asteroid Vesta
    5.32 Maximum brightness of Uranus
    5.72 The spiral galaxy M33 which is used as a test for naked eye seeing under dark skies[7][8]
    5.73 Minimum brightness of Mercury
    5.95 Minimum brightness of Uranus
    6.40 Maximum brightness of asteroid Pallas
    6.50 Approximate limit of stars observed by a mean naked eye observer under very good conditions.
    6.73 Maximum brightness of Ceres
    6.90 The spiral galaxy M81 is an extreme naked eye target that pushes human eyesight and the Bortle Dark-Sky Scale to the limit[9]
    7 ... 8 Extreme naked eye limit with class 1 Bortle Dark-Sky Scale, the darkest skies available on Earth[10]
    7.72 The star HD 85828[11] is the faintest star known to be observed with the naked eye[12]
    7.78 Maximum brightness of Neptune[13]
    7.90 Maximum brightness of Titan
    8.01 Minimum brightness of Neptune
    9.10 Maximum brightness of 10 Hygiea
    9.50 Faintest objects visible using common 7x50 binoculars under typical conditions
    10.20 Maximum brightness of Iapetus
    12.91 Brightest quasar 3C 273 (luminosity distance of 2.4 Giga-light years)
    13.42 Maximum brightness of Triton
    13.65 Maximum brightness of Pluto (725 times fainter than magnitude 6.5 naked eye skies)
    15.55 Maximum brightness of Charon
    15.62 Maximum brightness of centaur Chiron
    18.73 Current opposition brightness of Eris
    20.41 Callirrhoe (small ~8km satellite of Jupiter)
    22.00 Approximate limiting magnitude of a 24" Ritchey-Chrétien telescope with 30 minutes of stacked images (6 subframes at 300s each) using a ccd detector[14]
    22.91 Maximum brightness of Pluto's moon Hydra
    23.38 Maximum brightness of Pluto's moon Nix
    25 Fenrir (small ~4km satellite of Saturn)
    27 Faintest objects observable in visible light with 8m ground-based telescopes
    28 Jupiter if it was located 5000AU from the Sun[15]
    28.2 Halley's Comet in 2003 when it was 28AU from the Sun[16]
    31.5 Faintest objects observable in visible light with Hubble Space Telescope
    35 Sedna at aphelion (900 AU)
    35 LBV 1806-20 is a luminous blue variable star at visible wavelengths
    36 Faintest objects observable in visible light with E-ELT

• teleskopla gözlemler yapıyorum, sirius yıldızı mayıs gibi güneybatı yönünden gözlenebiliyodu istanbul noktasından.
    sadece kuzey yarım küreden veya sadece güney yarım küreden görülen yıldızlar vardır. ancak hiçbir yıldız sadece gündüz görünmez. dünyanın eksen eğikliğinden ötürü bütün yıldızlar gece de gözlenebilir ve bu mevsimsel bir olaydır. örneğin şu an istanbuldan orionu veya sirius u göremiyoruz ancak birkaç ay sonra bu yıldızlar istanbulda hava karardıktan sonra gözlemlenebilecek

quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

dünyadan bakıldığında gökyüzündeki en parlak cisim, bazı dikkatsiz arkadaşlar atlıyor bunu, ondan söylüyorum, güneştir.

gökyüzündeki en parlak yıldız sirius' tur. kutup yıldızı, mars, venüs felan yani genel anlamda gökyüzündeki en parıltı nesne diyeceğim, güneş ve ay hariç , sirius' tur.
    sirius da yanlış hatırlamıyorsam gündüz vaktinde güney istikametine denk geldiği için güneşin olması nedeniyle bunu göremeyiz. venüs ve merkürden çok daha parlak görülür. mars ile kıyaslayamayız. venüs ve merkür kadar net ama daha parlak ve büyük görünür. sirius güney doğu istikametinde yani doğuya yakın bir noktadan sabahları 09:30 gibi doğup, akşamları da yine güneş meydanda iken güney batı, batıya daha yakın bir istimatte 19:00 gibi bir vakitte ufuktan batıyor. ben de bu sirius ile ilgili bir konu açmayı planlıyordum. teleskopu olanlar bu yıldızı nasıl gözlemyebiliyor gündüz vakti diye. yani bu yıldız bize gündüz vakti denk geliyor..

• ben stellarium üzerinden bazen gökyüzünde durum nedir diye bakıyorum.
    hatta çok merak ettiğim için çıplak gözle yatığım gözlemleri bir ara stellarium üzerinden de inceledim.
    yani bir insan bu kadar güzel bir şey yapabilir. sirius rigel' den de parlak bir yıldız. mesela mars daha parlak denmiş ama ben marsa baktığımda ki çıplak gözle baktım çok net ama küçük görünüyordu hatta kızıl gezegen denmesinin nedenini de bu gözlemimde farkettim. kırmızımsı bir parıltısı görülebiliyor. ama hava açık ve bulut olmayacak. havada netlik yoksa bu kırmızımsı ışığın güzelliğini gözle görmek mümkün olmayabilir. venüs ve merkür, marstan daha parlak ve büyük görünür. sirius da venüs tarzında ama parlaklığı daha net olduğu için bu onu biraz daha öne çıkarıyor diye tahmin ediyorum. atmasyon yazmayım ama yanlış hatırlamıyorsam durum böyle. tabi yukarıda arkadaş yazmış mevsimsel konum değişiklikleri de görünüme etki ediyor diye. iyi demiş çünkü ben bu sirius' a baktığımı hatırlıyorum. sadece geçen dikkatimi çekti gökyüzünde göremiyorum bir bakayım hangi saatlerde görmek mümkün oluyor şu an demiştim. yani konum değişikliklerini de dikkate almak lazım. şu an için sirius daha parlak ve göz alıcı pozisyonda mı desek acaba?

• quote:

teleskopla gözlemler yapıyorum, sirius yıldızı mayıs gibi güneybatı yönünden gözlenebiliyodu istanbul noktasından.
    sadece kuzey yarım küreden veya sadece güney yarım küreden görülen yıldızlar vardır. ancak hiçbir yıldız sadece gündüz görünmez. dünyanın eksen eğikliğinden ötürü bütün yıldızlar gece de gözlenebilir ve bu mevsimsel bir olaydır. örneğin şu an istanbuldan orionu veya sirius u göremiyoruz ancak birkaç ay sonra bu yıldızlar istanbulda hava karardıktan sonra gözlemlenebilecek

quote:

dünyadan bakıldığında gökyüzündeki en parlak cisim, bazı dikkatsiz arkadaşlar atlıyor bunu, ondan söylüyorum, güneştir.

Baktığınız gibi hangi yıldız olduğunu nasıl anlıyorsunuz?

• gökyüzünde yıldızların magnitude denilen parlaklıkları vardır. çıplak gözle belli parlaklıktaki yıldızları görebiliyoruz. gökyüzündeki parlaklıklarına ve birbiri ile olan konumlarına göre hangi yıldıza baktığınızı biraz dikkat ederseniz anlarsınız. teleskopla baktığınızda çıplak gözle göremediğiniz daha birçok yıldızı da görebiliyosunuz tabi.
    sirius, antares, arcturus, rigel, betelgeuse, procyon gibi yıldızlar en parlaklarıdır.

quote:

quote:

teleskopla gözlemler yapıyorum, sirius yıldızı mayıs gibi güneybatı yönünden gözlenebiliyodu istanbul noktasından.

quote:

• şuan için değil ,sirius her zaman gökyüzündeki en parlak yıldızdır. patlayana kadar tabi

quote:

ben stellarium üzerinden bazen gökyüzünde durum nedir diye bakıyorum.
    hatta çok merak ettiğim için çıplak gözle yatığım gözlemleri bir ara stellarium üzerinden de inceledim.
    yani bir insan bu kadar güzel bir şey yapabilir. sirius rigel' den de parlak bir yıldız. mesela mars daha parlak denmiş ama ben marsa baktığımda ki çıplak gözle baktım çok net ama küçük görünüyordu hatta kızıl gezegen denmesinin nedenini de bu gözlemimde farkettim. kırmızımsı bir parıltısı görülebiliyor. ama hava açık ve bulut olmayacak. havada netlik yoksa bu kırmızımsı ışığın güzelliğini gözle görmek mümkün olmayabilir. venüs ve merkür, marstan daha parlak ve büyük görünür. sirius da venüs tarzında ama parlaklığı daha net olduğu için bu onu biraz daha öne çıkarıyor diye tahmin ediyorum. atmasyon yazmayım ama yanlış hatırlamıyorsam durum böyle. tabi yukarıda arkadaş yazmış mevsimsel konum değişiklikleri de görünüme etki ediyor diye. iyi demiş çünkü ben bu sirius' a baktığımı hatırlıyorum. sadece geçen dikkatimi çekti gökyüzünde göremiyorum bir bakayım hangi saatlerde görmek mümkün oluyor şu an demiştim. yani konum değişikliklerini de dikkate almak lazım. şu an için sirius daha parlak ve göz alıcı pozisyonda mı desek acaba?

• quote:

gökyüzünde yıldızların magnitude denilen parlaklıkları vardır. çıplak gözle belli parlaklıktaki yıldızları görebiliyoruz. gökyüzündeki parlaklıklarına ve birbiri ile olan konumlarına göre hangi yıldıza baktığınızı biraz dikkat ederseniz anlarsınız. teleskopla baktığınızda çıplak gözle göremediğiniz daha birçok yıldızı da görebiliyosunuz tabi.
    sirius, antares, arcturus, rigel, betelgeuse, procyon gibi yıldızlar en parlaklarıdır.

quote:

quote:

quote:

Birçok yerde kullanılan isimlerin nereden geldiğini şimdi anladım.

• düzenli takip edince, bir önceki gözleminize hitaben, doğru tahmin yapılabilir. ama gözlemler arasını epey uzak tutunca hata olabilir desem. mesela polaris de parlak diye vurgulanır ama aradığınızda bulamayabilirsiniz. genelde büyük ayı takım yıldızı önce gözüme görünür. sonra son iki yıldızı kullanarak polarisi yani kutup yıldızını belirlerim. yoksa direkt bu da diyebilirim ama kendi mekanımda. başka bir mekanda yön tahmini de işin içine gireceği için biraz uğraştırır. ama genel manada programdan faydalanırım. bir de en çok ilgimi çeken aslında gökadalar yani galaksiler ama bu da gözle mümkün değil. teleskop kullanan varsa bu hevesini giderebiliyor mu acaba?

• izlediğin yöntem polarisi bulma yöntemidir zaten.
    benim 5 inch lik bir teleskobum var ve şehir ışıkları yüzünden ancak andromedayı ki onuda silik olarak gözlemleyebiliyorum. şehirden uzak bir yerde bu tür bi teleskopla andromedayı rahat görebilirsin hatta belki başka gökadalarını da...

quote:

düzenli takip edince, bir önceki gözleminize hitaben, doğru tahmin yapılabilir. ama gözlemler arasını epey uzak tutunca hata olabilir desem. mesela polaris de parlak diye vurgulanır ama aradığınızda bulamayabilirsiniz. genelde büyük ayı takım yıldızı önce gözüme görünür. sonra son iki yıldızı kullanarak polarisi yani kutup yıldızını belirlerim. yoksa direkt bu da diyebilirim ama kendi mekanımda. başka bir mekanda yön tahmini de işin içine gireceği için biraz uğraştırır. ama genel manada programdan faydalanırım. bir de en çok ilgimi çeken aslında gökadalar yani galaksiler ama bu da gözle mümkün değil. teleskop kullanan varsa bu hevesini giderebiliyor mu acaba?

• Yıldızların genelde iki tür parlaklık(magnitude, türkçesi kadir) sınıflandırılması var, birincisi görünür kadir, ikincisi mutlak kadirdir.
    Bunlar birbirinden çok farklı olabilir.
    Çıplak gözle gördüğümüz en parlak yıldız -27. kadir'de olan güneştir. Oysa Güneşin mutlak kadri 4.5 civarında olup aslında çok parlak bir yıldız değildir.
    Cygnus OB2-12 ise -12 .kadirden olup "bildiğimiz" en parlak mutlak kadir'e sahip olan yıldızdır, Güneşimizden 6 milyon kat daha fazla ışık vermektedir. Ancak bunun görünür kadir'i 11.7 civarında olup çıplak gözle görmek imkansızdır.

Linkler:
    Yıldızların parlaklıkları
    Kadir(parlaklık) hakkında bilgi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ncrdbl -- 16 Haziran 2010; 7:09:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ncrdbl

Yıldızların genelde iki tür parlaklık(magnitude, türkçesi kadir) sınıflandırılması var, birincisi görünür kadir, ikincisi mutlak kadirdir.
    Bunlar birbirinden çok farklı olabilir.
    Çıplak gözle gördüğümüz en parlak yıldız -27. kadir'de olan güneştir. Oysa Güneşin mutlak kadri 4.5 civarında olup aslında çok parlak bir yıldız değildir.
    Cygnus OB2-12 ise -12 .kadirden olup "bildiğimiz" en parlak mutlak kadir'e sahip olan yıldızdır, Güneşimizden 6 milyon kat daha fazla ışık vermektedir. Ancak bunun görünür kadir'i 11.7 civarında olup çıplak gözle görmek imkansızdır.

Linkler:
    Yıldızların parlaklıkları
    Kadir(parlaklık) hakkında bilgi

Yani mutlak kadir, yıldızın kendi parlaklık değeri, görünür kadir de, bizim görebildiğimiz parlaklık değeri, değil mi?

• Evet,

Yıldızların gerçek parlaklıklarını kıyaslarken mutlak kadir daha faydalıdır, görünür kadir bizim dünyadan baktığımızda gördüğümüz değerdir.
    Ayrıca değişik dalgaboylarında kadir değerleri farklıdır,

quote:

...
    Yani mutlak kadir, yıldızın kendi parlaklık değeri, görünür kadir de, bizim görebildiğimiz parlaklık değeri, değil mi?
  • orion takım yıldızındaki 2 parlak yıldız

rigel : kütlesi, güneşin 17 katı
    parlaklığı, güneşin 66000 katı
    çapı, güneşin 78 katı

betelgeuse: kütlesi, güneşin 18 katı
    parlaklığı, güneşin 105000 katı
    çapı, güneşin 936 katı
  • quote:

orion takım yıldızındaki 2 parlak yıldız

çapı, güneşin 78 katı

çapı, güneşin 936 katı

Ay daha parlak falan diyorlar. Daha doğrusu evrendeki en parlak cisim aymış. Konuda yazanlar olmuştu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doppelgangbanger -- 16 Haziran 2010; 16:59:49 >
  • quote:

quote:

çapı, güneşin 78 katı

çapı, güneşin 936 katı

Ay daha parlak falan diyorlar. Daha doğrusu evrendeki en parlak cisim aymış. Konuda yazanlar olmuştu.

güneş bunların yanında çok sönük kalırken güneşten alan ışığı yansıtan nası en parlak olabilir ve ışık yansıltıkdıkça azalır

• quote:

Orijinalden alıntı: hærun

quote:

quote:

çapı, güneşin 78 katı

çapı, güneşin 936 katı

güneş bunların yanında çok sönük kalırken güneşten alan ışığı yansıtan nası en parlak olabilir ve ışık yansıltıkdıkça azalır

Ben demiyorum. Onlar diyor.

• ay kendi ışığını üretemez, güneşin ışığını yansıtır. ay bize çok yakın olduğu için, dünyadan bakınca güneşten sonra en parlak cisim aydır.

quote:

quote:

çapı, güneşin 78 katı

çapı, güneşin 936 katı

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.