Şimdi Ara

Hareket Çözünürlüğünde Hangisi Daha İyi? LCD mi Plazma mı? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
0
Favori
13.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Daneel

Test açıkça ortaya koymuştur LCD'ler motion adaptive deinterlace konusunda diğer her teknolojiden geri kalmıştır. Neden diye sorarsanız kesin bir cevap veremiyorum, şahsi kanaatim tvnin işlemcisinin yok doğal renklere yönelik kompanzasyon, yok araya frame hesaplama, yok kontrast kompanzasyonu için görüntü kontrastını yeniden işleme derken deinterlace algortimalarının işlem gücünü kısıtlaması olabilir. ( Düşük modellerde ise daha vasat işlemciler kullanılması da önemli faktör)

Cevap veremeyeceğim deyip güzelce cevap vermişsin hocam. Bundan ala neden mi olur?
  • dostum,
    ben de testi dikkatlice okumaya çalıştım. Acaba yanlış anladığım birşeyler var mı diye. Bu testte dikey sütunlardan hiç bahsedilmiyor. 1920 tarafında kaç sütün eksiliyor şeklinde bir bilgi yok. Dolayısıyla tam olarak piksel kaybından bahsedemiyoruz şu anda, (bence bu durum testte önemli bir eksiklik) sadece yatay satırların kaybından bahsedebiliyor. Bir başka ayrıntı ise 1080p LCD lerden sadece 3 tanesinin 120Hz olması ve 600 yatay satır verebilen modelin de galiba bu 120hz lerden biri olduğu söyleniyor. Testi doğru kabul edersek buradan da şöyle bir sonuç çıkıyor.

Bildiğiniz gibi araya frame atan teknolojiler hareket iyileştiren teknolojilerdir, tek başına 120hz olması yeterli değil. yani hem frame atabilme, hem de 120hz özelliği olduğunda sonuç daha iyi , bu özellikler olmadığında hareket halindeki bir görüntü 1080p LCD , Hd ready nin yarısına kadar düşebiliyor. (Akseaus'un yazısında ise HD ready lerin bu testten kayıpsız çıkacağını yorumlamış) Plazma için ise hemen hemen Hd ready e eşit duruma gelmiş oluyor ki bence bu hiç mantıklı değil. Bu arada bir başka ilginç nokta Plazmalarda sonuçların daha iyi çıkmasında 120hz lerden filan da bahsedilmiyor. yani bu durumda normal bir LCD panel , normal bir Plazma ile mukayese edilirse arada en az 2 misli satır farkı oluşuyor diyebiliriz. Doğrusu bu farkın da bence görüntüde gözle rahatlıkla görülebilecek farklar oluşturması lazım diye düşünüyorum.

Yani arkadaşlar, burada bu testi yapma olanaklarına sahip değiliz elbette, ama çıkan rakamları sorgulayabiliriz diye baştan beri söylemeye çalışııyorum ki , bu rakamlar çok ama çok tuhaf.

Hd guru , rakamları plazma lehine çıkartmaya çalışacak testler mi yapıyor acaba diye düşünmeden edemiyorum. Çünkü HD gurunun testinde film yada maç gibi bildiğimiz bir hd yayın görüntüsü test edilmemiştir. Siyah beyaz bir patern durağan olarak ve hareketliden kastedilen de sağa sola yukarı aşağı bu paternin hareket ettirilmesinden ibarettir. Biraz araştırınca 2003 yılında forumlara eklenmiş bir hayli eski bir rapor buldum. orjinal metni ilave ediyorum.

Sevgili Akseaus bu metne göre hd ready tv lerde de siyah beyaz patern üzerinde ciddi satır ve sütun eksilmeleri oluyor. Yani HD guru testi Hd ready lere yapılır ve çözünürlükler bu teste göre alınırsa hepimizin vay haline, tüplü Tv den beter olacağız demektir. Aşağıdaki metni inceleyelim sonra tekrar devam ederiz.

This 1000th post summarizes part of a committee of expert's report to the FCC. As I sometimes cite their numbers, thought I'd simplify their test data here. It's unclear what mid-1990s display equipment was used, but suspect most of us still couldn't afford it. Reviewing the numbers reminds me that 1080iX1920 or 720pX1280 isn't really what I'm watching daily. Broadcasts of stationary and moving (dynamic) test patterns by stations would help viewers evaluate their equipment. Moving HDTV video, of course, is the supreme test. Corrections or suggested modifications are welcome.

code:--------------------------------------------------------------------------------Measured resolutions of the ATSC 1080iX1920 HDTV system

Scan format
    1080 vertical lines
    1920 horizontal pixels

Vertical Horizontal
    Measured B&W Static Resolution 800 1638
    Measured B&W Dynamic Resolution 400 1780^
    Measured Color Static Resolution 280 890
    Measured Color Dynamic Resolution 200 481

Measured resolutions of the ATSC 720pX1280 HDTV system

Scan format
    720 vertical lines
    1280 horizontal pixels
    Vertical Horizontal
    Measured B&W Static Resolution 550 1139
    Measured B&W Dynamic Resolution 420 1068
    Measured Color Static Resolution 360 641
    Measured Color Dynamic Resolution 320 605
    --------------------------------------------------------------------------------

Data is from the 1995 FCC Advisory Committee on Advanced Television Servicehttp://www.psps.com/pages_frames/tech_talk/atsc_report.htm] "Final Technical Report" [/url]. This committee approved the U.S. Grand Alliance ATSC DTV system. Measurements are converted from cycles per picture height to alternating lines/pixels (16:9 screen width/height, for static/dynamic resolution). The committee assumed a 20% reduction of horizontal resolution due to filtering. The 1780 value (^) for dynamic 1080i horizontal resolution exceeds this 20% reduction assumption. Color resolution was assumed to be half the B&W resolution, both vertically and horizontally (table 2.3 target specifications). See notes in the technical report for other details. -- John

Last edited by John Mason on 04-08-03 at 07:58 PM

quote:

Orjinalden alıntı: Daneel

Ben konuyu baya araştırdım, aslında bu test 2006 Mayıs ve 2006 Ekim aylarında Merson'un yaptığı başka testlerin devamı. İlki durağan deinterlace, ikinicisi 3:2 cadence detection performansı odaklı idi. En son test hareketli deinterlace testi. Benim anladaığım kadarıyla kullanılan motion adaptive deinterlace algoritmalarının ne kadar başarılı olduğunu, pixellerin ne kadarını yediğini araştırmış. 1080i sinyal 1080p paneller kullanmış. Bu sayede "panning" interlace sinyalde bir pixelden bir kaç pixele kadar uzanan genişlikteki çizgilerin ne kadarının son kertede ekrana karışmadan yansıdığını saymış. Bu test hakkında bizim geliştirebileceğimiz alternatif bir test yok maalesef. x768 setlerde ise hep upscale olduğundan zaten bu test kullanılamaz, kullanılsa bile hangisinin iyi upscaleden hangisinin deinterlaceten kaynaklanan artısı olduğu anlaşılamaz.

Test açıkça ortaya koymuştur LCD'ler motion adaptive deinterlace konusunda diğer her teknolojiden geri kalmıştır. Neden diye sorarsanız kesin bir cevap veremiyorum, şahsi kanaatim tvnin işlemcisinin yok doğal renklere yönelik kompanzasyon, yok araya frame hesaplama, yok kontrast kompanzasyonu için görüntü kontrastını yeniden işleme derken deinterlace algortimalarının işlem gücünü kısıtlaması olabilir. ( Düşük modellerde ise daha vasat işlemciler kullanılması da önemli faktör)

Daha öncede söyledim LCD'lerin doğal sorunları var bunlara hardware ve software olarak iki koldan saldırılmakta, özellikle software tarafında oluşturulan çözümler 3 sene sonra kullanılıacak çipler ve algoritmalar ile komik kalacak. Sadece software olan bazı çözümlerin yerini software hardware kombinasyonlar alacak(misal scanning led backlight+araya frame atma) Görüntü işlemcilerinin kapasiteleri yükselecek. Zaman geçiş dönemi, herkes aman 1080p bir set alayım 15 sene kullanayım istiyor, vakit o vakit değil henüz.

Merson geçen sene 3:2 cadence konusuna eğilene kadar kimsenin haberi yoktu artık firmalar yeni ürünler için speklerinde yer vermeye başlıyorlar. Motion Adaptive Deinterlace performansını araştıran bir test bu, daha güzel söylemek gerekirse 1080i sinyaller için bir high fidelity testi. O 1080i satır senin TV'nde ne kadar çıkıyor yoksa TV'n sana satırları karıştırıp bir bulamaç mı sunuyor? Karıştıyorsa ne kadarını karıştırıyor? Digiturk'te 1080i olduğuna göre artık bizi de daha bile fazla ilgilendiriyor, çünkü DT'nin bu formatta başlaması artık TR'de bu formatta gidileceğini gösteriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bigmaster077 -- 17 Ekim 2007; 0:34:40 >

• 1995'de yapılmış bir testten mi söz ediyorsun ben mi yanlış anladım? Kaynağı verirsen girer bakarız.
  • ekliyorum dostum,

http://archive.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?postid=326565#post326565

quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

1995'de yapılmış bir testten mi söz ediyorsun ben mi yanlış anladım? Kaynağı verirsen girer bakarız.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bigmaster077

ekliyorum dostum,

quote:

1995'de yapılmış bir testten mi söz ediyorsun ben mi yanlış anladım? Kaynağı verirsen girer bakarız.

Avforumsa buradan giremiyorum. Evden bakarım.

1995 testi olduğu doğru mu?

• orjinalde öyle yazıyor.

quote:

quote:

ekliyorum dostum,

quote:

• quote:

orjinalde öyle yazıyor.

quote:

quote:

ekliyorum dostum,

quote:

O zaman mümkünse bu testi dikkate almayalım. 12 yıl geçmiş dostum. O zamanki işlemcilerle şimdikiler aynı mı? O zaman yapılan bir testin sonuçlarına göre HD Ready tvlerde de motion adaptive resolutionda azalma meydana geliyor denebilir mi? Bu 12 yıl sonraki LCD'leri Merson'ın bu yıl yaptığı testle yargılamak gibi bir şey olur.

Selamlar.

• fakat bu bir test değil, işlemcilerle de ilgili değil. bu test paternlerle ilgili .
  • quote:

fakat bu bir test değil, işlemcilerle de ilgili değil. bu test paternlerle ilgili .

Dostum ben senin aktarımında measured resolutions diye bir kısım görüyorum. Bunlar 1995'te elde edilmiş sonuçlar değil mi? Bunları niye konuşuyoruz burada anlamadım.
  • Testin mekaniği 1080(i) pixellik görüntülerin ne kadarının 1080pixelde orjinale sadık olarak gösterilebildiği. Elimizde 768 pixellik bir sinyal veya 720 pixellik bir panel olsaydı bunlarda da deneyebilirdik. Ama 720lik sinyal her halikarda 768'e upscale edilirken bu testin özelliği kayboluyor. Panel deinterlace ederken mi kaybetti yoksa upscale ederken yeni çözünürlüğe uydurmak için mi karıştırdı nasıl bileceksin? Bilemezsin, ölçülemeyen test maalesef test değildir.

HDready panellerdeki deinterlacinge bir yansıması tabiki vardır, bence yüzde kayıp olarak. Hareketli video da ölçüm çok zor, bu yüzden test patternler kullanılıyor.

Deinterlace hassas bir konu, başı şu anda Silicon Optics ve ABT çözümleri çekiyor. Iki firmanın da kodamanlarından deinterlacing mevzusuna bakış için iki link veriyorum aşağıda, ingilizce ama materyal o kadar fazla ki çevirmem çok zor. Bu konuda daha derin bilgi edinmek isteyen arkadaşlar okursa çok aydınlatıcı bulacaklardır. Algoritma algoritma diye tuturuken nelerden bahsettiğimiz daha iyi anlaşılabilir.

http://www.videsignline.com/GLOBAL/electronics/designline/shared/article/showArticle.jhtml?articleId=202201435&pgno=1
    http://www.videsignline.com/GLOBAL/electronics/designline/shared/article/showArticle.jhtml?articleId=171201964&pgno=1

İyi deinterlace diye kendimizi yırtarken bahsettiğimiz tek ve çift satırların üstüste bindirilmesinden çok daha gelişkin bir olay, yeri geldiğinde 4 ila 5 frame'i aynı anda analiz etmeyi gerektiriyor. Test bir kez daha kanıtlamıştır ki deinterlace çok önemli bir ayak, upscale ikinci, noise reduction üçüncü ayak.

Kimsede 300$ dvd recorder alırım o yapar diye atlamasın, kaliteli bir tvniz varsa zaten içindeki işlemci alacağınız o dandik aletten bu işleri daha iyi zaten yapıyordur.

• Arkadaşlar,

Gary Merson bu testleri bildiğiniz gibi 2005 ve 2006 model tvlerle de yapmıştı. Aşağıdaki linkten 2006 model tvlerin test sonuçlarını detaylı olarak görebilirsiniz. İngilizce bilenleriniz faydalanır. Selamlar.

http://hometheatermag.com/hookmeup/1106hook/

Bu linkte 61 değişik marka/modelin test sonuçlarına ilişkin bir tablo var. Acaba biriniz buraya picture olarak atabilir mi onu? O işi ben buradan yapamıyorum. Yararlı olur.

Not olarak şunu da belirteyim. Bu testte motion resolution testleri yok. Deinterlace, 3:2 cadence ve 1080p bant genişliği testlerini içeriyor.

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akseaus -- 17 Ekim 2007; 13:02:12 >

• Ne yazık ki bende yükleyemedim.
    Başardık sonunda.

33 of 61 Fail = 54.09% 49 of 61 fail = 80.33%

Key
    L=LCD Flat Panel • P= Plasma Flat Panel • DLPRP=DLP Rear Projector • LCDRP= LCD Rear Projector • LCOSRP= Liquid Crystal On Silicon Rear Projector includes SXRD and DILA • FPLCD= LCD Front Projector • FPDLP= DLP Front Projector • NA=Not Applicable

* Sharp fails in factory default setting of Fast mode; will pass if user menu changes to Slow mode
    ** This deinterlace test fails in factory default DRC 2 setting; passes if manually changed in user menu to DRC1 or Off
    *** This Hitachi fails the 3:2 test in factory default setting of standard mode; passes if user menu changed to Auto Film mode
    **** This Sony fails the bandwidth test in factory DRC setting of DRC 2; will show highest frequencies if DRC is changed to Off or DRC 2 setting; TV does highest frequencies with DRC changed to the Off position
    ***** In-store demo; Sony claims sets made after August have been modified and will now pass this test

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senol1979 -- 17 Ekim 2007; 13:24:20 >

• Bu incelemeye de bir bakın. Sinyal işlemcilerin görüntüyü ne kadar iyileştirebildiği incelenmiş. NEC TheaterSync diye bir alet var. Amerika fiyatı 3,600 USD . İçinde Silicon Optix Realta HQV chip var. Sanırım bu alet LCD'leri adam eder. :)

http://hometheatermag.com/hookmeup/706hook/
  • ~4 ya da 5 video processor'ün teste tabi tutulduğu başka bir dergi review'u gördüm. Ama linkini hatrlayamıyorum.

VP50 var, o güzel 2600$ falan. ABT scaling chip ve deinterlacer module kullanıyor. Silicon Optics Reon'da artı olarak noise reduction var ama ABT upscalari/deinterlaceri daha iyi denir. Reon'un bir üstü Realta var, bu proglamlanabilir içinde bir çok algoritma olan bir ürün, Reon için bu algoritmalardan sadece bazıları seçilip konmuş. Realta 1080p üzeri çözünürlüklerde destekliyor.

Benim bildiğim en ucuz ve en komple çözüm Onkyo 875, içinde Reon ile hem deinterlacer hem upscalar var ama gene bildiğim kadarıyla 1500€ fiyatı var. Insanlar 1080i kaynaklarda özellikle maçlarda bir takılmadan bahsediyorlar bu ünitede de. Bir firmware update ile giderilebilir bir durum da olabilir.

Yeni yamaha AV receiverlarda ABT'nin upscaling chipi kullanılıyor ama deinterlace ne tarafından yapılıyor bilmiyorum.

• YAMAHA RX-V2700 'ün HQV testi sınıfta kalmıyor ama Reon 'lu Denon DVD 2930CI nin gerisinde.

ABT 1010 çipi var .

Diğer Recieverları ve tv leri de eklerim birazdan

Audioholics/HQV Bench Testing Summary of Test Results

Perfect Score is 130
    Yamaha RX-V2700 Benchmark Score: 68 (average compared to many displays and source components. In comparison, my Realta REON VX-50 HQV-enabled Denon DVD-2930CI scored a 120.)

Test Max Points RX-V2700 Pass/Fail
    Color Bar 10 10 Pass
    Jaggies #1 5 5 Pass
    Jaggies #2 5 3 Pass
    Flag 10 10 Pass
    Detail 10 10 Pass
    Noise 10 5 Pass
    Motion adaptive Noise Reduction 10 5 Pass
    Film Detail 10 0 Fail
    Cadence 2:2 Video 5 0 Fail
    Cadence 2:2:2:4 DV Cam 5 0 Fail
    Cadence 2:3:3:2 DV Cam 5 0 Fail
    Cadence 3:2:3:2:2 Vari-speed 5 0 Fail
    Cadence 5:5 Animation 5 5 Pass
    Cadence 6:4 Animation 5 0 Fail
    Cadence 8:7 animation 5 5 Pass
    Cadence 3:2 24fps film 5 0 Fail
    Scrolling Horizontal 10 0 Fail
    Scrolling Rolling 10 10 Pass
    Total Points 130 68

• En iyi deinterlacer'a sahip tv PİONEER ELITE 5070

Audioholics/HQV Bench Testing Summary of Test ResultsPerfect Score is 130
    Pioneer PDP-5070HD Benchmark Score: 75

Test
    Max
    480i
    HDMI
    Pass/Fail

Color Bar
    10
    10
    Pass

Jaggies #1
    5
    5
    Pass

Jaggies #2
    5
    5
    Pass

Flag
    10
    5
    Pass

Detail
    10
    5
    Pass

Noise
    10
    0/0/0/10*
    Pass

Motion Adaptive NR
    10
    0/0/0/10*
    Pass

Film Detail
    10
    0/10/10**
    Pass

Cadence 2:2 Video
    5
    0
    Fail

Cadence 2:2:2:4 DV Cam
    5
    0
    Fail

Cadence 2:3:3:2 DV Cam
    5
    0
    Fail

Cadence 3:2:3:2:2 Vari-speed
    5
    0
    Fail

Cadence 5:5 Animation
    5
    0
    Fail

Cadence 6:4 Animation
    5
    0
    Fail

Cadence 8:7 animation
    5
    0
    Fail

Cadence 3:2 24fps film
    5
    0/5/5**
    Pass

Scrolling Horizontal
    10
    10/0/0**
    Pass

Scrolling Rolling
    10
    10/10/10**
    Pass

Total Points
    130
    75(max)

• HQV çhipli Mitsubishi HC5000 Full HD projektör.

Bu alet varsa gönder 576i yi . Kendisi en iyi pozisyona sokuyor.

Perfect SD Score is 130

Perfect HD Score is 100
    Mitsubishi HC5000 Benchmark SD Score: 105 (you are going to get an excellent picture)
    Mitsubishi HC5000 Benchmark HD Score: 95 (you are going to get an excellent picture)

SD Test
    Max
    Pass/Fail

Color Bar
    10
    10
    Pass

Jaggies #1
    5
    5
    Pass

Jaggies #2
    5
    5
    Pass

Flag
    10
    10
    Pass

Detail
    10
    10
    Pass

Noise
    10
    10
    Pass

Motion adaptive Noise Reduction
    10
    10
    Pass

Film Detail
    10
    10
    Pass

Cadence 2:2 Video
    5
    5
    Pass

Cadence 2:2:2:4 DV Cam
    5
    0
    Fail

Cadence 2:3:3:2 DV Cam
    5
    0
    Fail

Cadence 3:2:3:2:2 Vari-speed
    5
    5
    Pass

Cadence 5:5 Animation
    5
    0
    Fail

Cadence 6:4 Animation
    5
    0
    Fail

Cadence 8:7 animation
    5
    0
    Fail

Cadence 3:2 24fps film
    5
    5
    Pass

Scrolling Horizontal
    10
    10
    Pass

Scrolling Rolling
    10
    10
    Pass

Total Points
    130
    105

The HC5000 was sent 480i via HDMI from a Denon DVD-3930CI. We also confirmed results with 1080i upconversion.

HD Test
    Max
    Pass/Fail

HD Noise Reduction A & B
    25
    20
    Pass

HD Video Resolution Loss
    20
    20
    Pass

Jaggies A & B
    20
    20
    Pass

Film Resolution Loss
    25
    25
    Pass

Film Resolution Loss Stadium
    10
    10
    Pass

Total Points
    100
    95

• quote:

Orjinalden alıntı: senol1979

Ne yazık ki bende yükleyemedim.
    Başardık sonunda.

33 of 61 Fail = 54.09% 49 of 61 fail = 80.33%

Key
    L=LCD Flat Panel • P= Plasma Flat Panel • DLPRP=DLP Rear Projector • LCDRP= LCD Rear Projector • LCOSRP= Liquid Crystal On Silicon Rear Projector includes SXRD and DILA • FPLCD= LCD Front Projector • FPDLP= DLP Front Projector • NA=Not Applicable

* Sharp fails in factory default setting of Fast mode; will pass if user menu changes to Slow mode
    ** This deinterlace test fails in factory default DRC 2 setting; passes if manually changed in user menu to DRC1 or Off
    *** This Hitachi fails the 3:2 test in factory default setting of standard mode; passes if user menu changed to Auto Film mode
    **** This Sony fails the bandwidth test in factory DRC setting of DRC 2; will show highest frequencies if DRC is changed to Off or DRC 2 setting; TV does highest frequencies with DRC changed to the Off position
    ***** In-store demo; Sony claims sets made after August have been modified and will now pass this test

Teşekkürler Şenol.

• quote:

Orjinalden alıntı: Hi-def-man

En iyi deinterlacer'a sahip tv PİONEER ELITE 5070

Küçük bir düzeltme. 5070HD Pioneer'ın Elite modellerinden değil.
  • Pardon...
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.