Şimdi Ara

HANGİ MÜHENDİSLİK EN İYİ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
1
Favori
6.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hangisini seviyorsan onda daha rahat yükselirsin.Milyonlarca mühendis içinde seni yükseltecek mühendislik en iyi muhendisliktir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mekatronik'i lisans eğitimi olarak düşünme bence. Zamanında sınava hazırlanırken ben de Mekatronik düşünüyordum, o aralar da çok revaçtaydı filan. Akademisyen tanıdıklarımıza sorduğumuzda hepsi arada bir alan olduğunu, onun yerine Makine veya Elektrik-elektronik okuyup yan dal, yükseklisans vs şekillerde Mekatronik'e yönelmemin geleceğim açısından daha iyi olacağını söylemişlerdi. Bence sen de akademisyenlerle konuş bu durumu. Çünkü oturup internetteki rastgele bir foruma yazmakla en iyi bilgiye ulaşmak zor olacaktır.
  • hsl375 H kullanıcısına yanıt
    Hocam bilgisayarı tavsiye etmem çok yavan ve boş mezun ediyorlar(taşra üni. ler), onun yerine elekt.-haberleşme vs. okuyup yanında ek olarak eğer ilgin varsa sistem network yazılım sertifikasyon programlarından istediğin alana göre cisco, microsoft vs. sertifikalarını alırsan 2 mesleğin olur diyebiliriz, ben liseden sonra bu yolu seçtim üni. okumadım para ve iş bulma konusunda hiç sıkıntı çekmedim, ama sen oku iyi bir okul kazanmaya çalış artık bölümden çok okullar yarışıyor, artık ekmek aslanın ağzında değil okuduğun bölüme nitelik katman gerekiyor yabancı dili aksatma.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • badboy8717 kullanıcısına yanıt
    Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: hsl375

İngilizce C1 Almanca B2 dil kursuna giricem onu da C1'e çekmeye çalışıcam
    Bunu bu seviyede tut hatta daha da geliştir.Böyle devam hocam

• Sn. Konu Sahibi,

Foruma yeni üye olmussunuz. Buna rağmen ciddi soru sorduğunuzu düşünerek kendi tecrübemden yola çıkarak size cevap vermeye çalışacağım;

40 lı yaşların başındayım. Teknik üniversitenin Makina Fakültesi' nden mezun oldum. İlk iş yerimde 20 yılı aşkın süredir çalışıyorum. Başka bir iş yerinde hic çalışmadım. Şu anki iş yerinde bir çok aday ile işe alım görüşmesi yaptım. Mülakat teknikleri eğitimi aldım. Sorduğunuz hususlarda genel gözlemlerim şöyle;

1) Kariyer hedefiniz var mı yoksa iyi bir üniversitede iyi bir okul bitirseniz bile bir şirketin herhangi bir departmanında çalışmayı kabul edermisiniz? Üretim yapan şirketler için saha mühendisliği (üretim, kalite kontrol vs.) ve ofis mühendisliği (satış, satınalma, planlama vs) şeklinde 2 ye ayrılabilir. Ben kendim makina mühendisiyim, teknik dalda yüksek lisans da yaptım ama 20 yılı aşkın süredir satış yaptığım için artık saha mühendisliği yapabileceğimi düşünmüyorum. Satış, satınalma konularında kariyer hedefiniz var ise mühendislik dalının türünün çok ama çok etkisi yok.

2)Saha mühendisliği düşünülüyor ise, hangi dalda üretim yapılıyor ise üretimi yapan işletme mühendisi (örneğin demir çelik fabrikaları için metalurji), mekanik bakım üniteleri için makina, mekatronik, elektrik bakım departmanı için ise adı üstünde elektrik elektronik bölümleri ön plana çıkar.

3) Yazılım ise başlı başına ayrı bir departman olduğunu düşünüyorum. Gitgide digitalleşen çağda, her şirkette network elemanı veya IT uzmanı vardır veya bu hizmeti dışarıdan alırlar.

Hangi bölümden mezun olunursa olunsun, ister saha ister ofis veya IT bölümü tercih edilsin, iyi seviyede ingilizce okuma, yazma ve insan önünde konuşabilme becerisi elzemdir. Makina, elektrik elektronik, mekatronik mühendisleri, iyi seviyede teknik resim okuyabilmeli, makina mühendisleri, autocad veya muadil programı çok iyi seviyede kullanabilmelidir.

Yukarıda yazdığım olması gereken özelliklerin, hangi üniversite okunursa okunsun ortalama bir aile bütçesi ile edinilebilecek özellikler olduğunu düşünüyorum. Yeterki azim olsun.

Benim zamanımda çok iyi üniversitelere girmek için çok ciddi aile bütçeleri gerekmiyordu ancak şimdi gelinen durumda, aileler çocuklarını çok küçük yaşlardan itibaren kurslara ve özel derslere yolluyor. Ülkemizde, boğaziçi odtü itu gibi iyi seviyedeki devlet üniversitelerine girmek için önemli aile bütçesine ihtiyaç duyulabilir. Bir insan, ailesini seçemeyeceği için aile bütçesinin yetersiz kaldığı durumlarda malesef yapacak birsey yok.

Bir çok şirketin üst seviye yöneticileri ile sohbet etme imkanım oldu. Okunan okul, branş önemli ama tecrübeme göre daha önemli olan, takım çalışmasına yatkın, uyumlu, bilgi alıp vermeye açık ve en önemlisi sabırlı olmanın, edinilecek eğitimden daha önemli olduğunu düşünüyorum.

Özetle, yazılım, IT network uzmanlığı, gitgide şirketlerin önemli bir parçası haline gelecek. Donanım ve yazılım üreten ülkelerde, bu branşın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bizim gibi 3. dünya ülkelerinde, sanayisi bir tökezleyen bir giden ülkelerde, IT tamamen ayrı bir sektör olmak yerine mevcut sanayinin bir parçası olmaya devam edecektir diye düşünüyorum.

Nihai görüşüm, makine ve elektrik/elektronik, demir çelik, dökümhane, demir dışı alaşımlar düşünüldüğünde metalurji mühendislikleri veya bunların alt dalları, henüz endüstrileşmesini tamamlamamış ülkemiz için daha çok uzun yıllar geçerli olacak mesleklerdir.

Saygılar

• Bir bilgisayar mühendisi ve yazılım üreten biri olarak, çok uzun tutmadan, günümüz şartlarına göre değerlendirdiğimde tüm mühendislik bölümleri hala kıymetli ve değerli bana göre ama gelecek adına en çok potansiyele sahip hangisi diyecek olursam bilgisayar-yazılım rahatlıkla diyebilirim. Özellikle bu bölümler içinde bulut tabanlı mimari programlama önümüzdeki 10 yılın teknolojisi olacaktır.
  • ghostrider815 G kullanıcısına yanıt
    Merhaha,

Önceden hesabım vardı fakat telefonu sıfırlamam gerekti,şifresini unuttum derken gitti o hesap yani sorum ciddi.Ayrıca tavsiyeleriniz için teşekkür ederim tecrübeli biri olarak faydanız dokundu.

• Merhaba,
    Akademisyenler ile konuşma fırsatım olmadı ancak internetten videolara bakabildim.Genel olarak hepsi bana uygun fakat iş imkanlarını öğrenmek için tecrübeli insanlarla konuşmak gerek onu da çevremde olmadığı için ancak 'rastgele' bir forumda bulmak zorundayım.

• Merhaba,

Hangi mühendislik daha iyi, hangisi daha rahat ve fazla para kazandırır mantığı ile ilerleyerek üzülerek söylüyorum ki gerçek bir mühendis olamazsın. Yazılımla ilgili bir bölüm okumak istediğini söylemişsin, eğer ileride de böyle düşüneceksen elektrik-elektronik ve mekatronik senin beklentinin %5'ini bile karşılamayacak. Bilgisayar mühendisliği ise günümüzde daha çok network üzerine çalışan firmalarda iş bulabiliyor. Hayallerin güzel ama sormam gereken şeyler var; yaşın kaç? şu ana kadar yazılım ile ilgili ne yaptın, ne biliyorsun? Sana tavsiyem yazılım mühendisliği olur çünkü diğer bölümlerde C/Python'dan öteye geçemezsin ve onları piyasadaki çoğu kişi biliyor (kaliteli mühendislerden bahsediyorum). Umarım hayallerinde idealist olursun ve amacına ulaşırsın.

Sevgilerimle,

• SequentiaL kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

Hangi mühendislik iyi derken bana uygun anlamında söylemeştim;maaş iyi vs. demedim.
    Tavsiyeleriniz için teşekkürler.Yazılım ile ilgili ne yaptığıma gelirsek ortaokuldan beri ilgiliyim.Websiteler yaptım,Unity oyun motorundan,C# ile,basit oyunlar geliştirdim.Gelişim hala devam ediyor.Lisede piyasada herkesin bilmediği şeyleri öğrenmek yerine dil öğrendim.Artık yazılım alanında gelişmek istiyorum ve bunu kurslar sayesinde zaten yapabiliyorum okulda da ekstra bir şeyler öğrenmek istediğim için böyle bir konu açtim.

• quote:

Orijinalden alıntı: ghostrider815

Sn. Konu Sahibi,

Foruma yeni üye olmussunuz. Buna rağmen ciddi soru sorduğunuzu düşünerek kendi tecrübemden yola çıkarak size cevap vermeye çalışacağım;

40 lı yaşların başındayım. Teknik üniversitenin Makina Fakültesi' nden mezun oldum. İlk iş yerimde 20 yılı aşkın süredir çalışıyorum. Başka bir iş yerinde hic çalışmadım. Şu anki iş yerinde bir çok aday ile işe alım görüşmesi yaptım. Mülakat teknikleri eğitimi aldım. Sorduğunuz hususlarda genel gözlemlerim şöyle;

1) Kariyer hedefiniz var mı yoksa iyi bir üniversitede iyi bir okul bitirseniz bile bir şirketin herhangi bir departmanında çalışmayı kabul edermisiniz? Üretim yapan şirketler için saha mühendisliği (üretim, kalite kontrol vs.) ve ofis mühendisliği (satış, satınalma, planlama vs) şeklinde 2 ye ayrılabilir. Ben kendim makina mühendisiyim, teknik dalda yüksek lisans da yaptım ama 20 yılı aşkın süredir satış yaptığım için artık saha mühendisliği yapabileceğimi düşünmüyorum. Satış, satınalma konularında kariyer hedefiniz var ise mühendislik dalının türünün çok ama çok etkisi yok.

2)Saha mühendisliği düşünülüyor ise, hangi dalda üretim yapılıyor ise üretimi yapan işletme mühendisi (örneğin demir çelik fabrikaları için metalurji), mekanik bakım üniteleri için makina, mekatronik, elektrik bakım departmanı için ise adı üstünde elektrik elektronik bölümleri ön plana çıkar.

3) Yazılım ise başlı başına ayrı bir departman olduğunu düşünüyorum. Gitgide digitalleşen çağda, her şirkette network elemanı veya IT uzmanı vardır veya bu hizmeti dışarıdan alırlar.

Hangi bölümden mezun olunursa olunsun, ister saha ister ofis veya IT bölümü tercih edilsin, iyi seviyede ingilizce okuma, yazma ve insan önünde konuşabilme becerisi elzemdir. Makina, elektrik elektronik, mekatronik mühendisleri, iyi seviyede teknik resim okuyabilmeli, makina mühendisleri, autocad veya muadil programı çok iyi seviyede kullanabilmelidir.

Yukarıda yazdığım olması gereken özelliklerin, hangi üniversite okunursa okunsun ortalama bir aile bütçesi ile edinilebilecek özellikler olduğunu düşünüyorum. Yeterki azim olsun.

Benim zamanımda çok iyi üniversitelere girmek için çok ciddi aile bütçeleri gerekmiyordu ancak şimdi gelinen durumda, aileler çocuklarını çok küçük yaşlardan itibaren kurslara ve özel derslere yolluyor. Ülkemizde, boğaziçi odtü itu gibi iyi seviyedeki devlet üniversitelerine girmek için önemli aile bütçesine ihtiyaç duyulabilir. Bir insan, ailesini seçemeyeceği için aile bütçesinin yetersiz kaldığı durumlarda malesef yapacak birsey yok.

Bir çok şirketin üst seviye yöneticileri ile sohbet etme imkanım oldu. Okunan okul, branş önemli ama tecrübeme göre daha önemli olan, takım çalışmasına yatkın, uyumlu, bilgi alıp vermeye açık ve en önemlisi sabırlı olmanın, edinilecek eğitimden daha önemli olduğunu düşünüyorum.

Özetle, yazılım, IT network uzmanlığı, gitgide şirketlerin önemli bir parçası haline gelecek. Donanım ve yazılım üreten ülkelerde, bu branşın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bizim gibi 3. dünya ülkelerinde, sanayisi bir tökezleyen bir giden ülkelerde, IT tamamen ayrı bir sektör olmak yerine mevcut sanayinin bir parçası olmaya devam edecektir diye düşünüyorum.

Nihai görüşüm, makine ve elektrik/elektronik, demir çelik, dökümhane, demir dışı alaşımlar düşünüldüğünde metalurji mühendislikleri veya bunların alt dalları, henüz endüstrileşmesini tamamlamamış ülkemiz için daha çok uzun yıllar geçerli olacak mesleklerdir.

Saygılar
    Değerli konu sahibi,

Bu abinin dediği şeylere imzami atarım.
    Bende 37 yaşında ve 13 yıllık kimya mühendisi olarak, yeni nesilin şekle çok takıldığını ve özel şirketlerin çoğunda işlerin nicelikten ziyade nitelikle yürüdüğünü gördüm.

Misal bizim sirketimizin CEO su aslen Makine mühendisidir . Ama beyefendi, tüm çalışma hayatını satış üzerine geçirmiş ve nihayetinde başarılı bir geçmişi oldugu için şirketimize CEO olarak transfer edilmiştir. Burada, çıkarmamız gereken sonuç, hangi bölümü seçersen seç, kalifiye olacaksın, yabancı dil bileceksin, bir yılda üç yılda beş yılda hiçbir şey olmaz. Bu gerçekliği bilmek lazım.

Ben bundan 19 sene önce, senin sorduğun soruları sorduğumda bir abim, ana dal olan muhendislikler hiç bir zaman ölmez demişti. Makine, inşaat, kimya, bilgisayar, elektrik elektronik........ Bende artık aynı fikirdeyim. Yazılım vs her zaman dışarıdan da öğrenilir.

Saygılar

• MCRB M kullanıcısına yanıt
    Tavsiyeleriniz için teşekkürler.Ben de yazılımın artık youtube kanallarından bile öğrenilebildiğini düşündüğüm için böyle bir konu açtım.Size bir soru sormak istiyorum:Mekatronik hakkında ne düşünüyorsunuz?Almanya'da iş imkanlari çok geniş deniliyor ya ona ya da ee'ye gideceğim.

• Muhendislik denince aklima meslek lisesi geliyor.Iyi universitede oku fark etmez.

• emreee23 kullanıcısına yanıt
    Hiç meslek lisesinden çıkıp üniversite okumadan iyi yerlerde çalışan gördünüz mü?
  • quote:

Hiç meslek lisesinden çıkıp üniversite okumadan iyi yerlerde çalışan gördünüz mü?
    Paragrafin anlatim akişini bozdunuz ama.

Soruyu yine anlayabildiğinizi düşünüyorum.
  • hsl375 H kullanıcısına yanıt
    Neyse soruna cevap vereyimde açik açik konuşalim.Bende muhendislik dusunmuyor degilim ama bir yandan da diyorumda senin veya benim ne ayricaligimiz var? Ha diyebilirsin dil bilsek yeter onumuz acilir yahu binlerce akranlarin var senin %80'i de ingilizce kasiyordur emin ol.%40'i da 2.dil kasiyordur.Yazilim demişsin de öyle kolay bir işte degil mesela matematigin nasil? Universiteye hazirlaniyorsan ayt matematigin iyi mi? Yani herkes muhendis olabiliyor bakkaldan alir gibi diploma aliyor herkes ama ortada kalanda cok var iyi universitede okuyan olsun olmayan olsun bugun haberden her seyi goruyoruz adam 2 senedir ya da 5 senedir issiz dilimde var diyor.Çoğu akranlarimizda da şu algi var muhendislik okuyam dil bilem yurt disi beni bekliyor ha yurt disina gidecem.Onlara nah gidersiniz demek düşer yani çok yeteneklisindir orasini bilmem kendini keşfetmen lazim o zaman eyvallah derim ama senin veya benim veya A kişisinin ne ayricaligi ne ozelligi var?

Senin de dediğin gibi yurtdışının onları beklediğini düşünüyorlar.Belki de ayrıcalığımız teknoloji alanında çok gelişmiş bir ülkede olmamızdır.Basit bir start-up başlatarak bile bir şey bile yapabiliriz belki.İşe giremediği için üzülmektense iş kurmayı düşünmeliyiz.
  • quote:

Senin de dediğin gibi yurtdışının onları beklediğini düşünüyorlar.Belki de ayrıcalığımız teknoloji alanında çok gelişmiş bir ülkede olmamızdır.Basit bir start-up başlatarak bile bir şey bile yapabiliriz belki.İşe giremediği için üzülmektense iş kurmayı düşünmeliyiz.
    Belki ama.Dogru diyorsun kendi işimizi kurabiliriz ama ya kuramazsak? Her olasiligi akla getirmek gerek.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.