Şimdi Ara

Güzel koku ile kötü koku arasındaki fark nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sevmediğimiz yemeklere veya nesnelere, veya pis nesnelere ait kokuları kötü diye sınıflandırırız. Sizce güzel koku ve kötü koku ayrımı buradan mı gelir? Bence değil. Örneğin idrar temizdir ancak çoğu kişinin idrarı güzel kokmaz. Bir örnek daha, 2 tane H ve 1 tane S atomundan oluşan bileşik çürük yumurta kokusu verir oysa ki temizdir.

Etrafımızdaki birinin parfümünü kokladığımızda ne güzel koku deriz, bu koku neden güzeldir? Sevdiğimiz birine ait olduğundan değildir sanırım, çok nadir duyduğumuz bir koku olmasından mı acaba? Organik kimyada bile organik bileşikler bazen sınıflandırılır güzel kokar veya pis kokar diye. Nedir bu ayrıma neden olan? Kötü kokudan neden hoşlanmayız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atlardan anlayan adam -- 29 Nisan 2008; 13:50:16 >

• quote:

Orjinalden alıntı: gecelik

Kötü kokudan neden hoşlanmayız?

Kötü koktuğu için herhalde.

Bilimsel bir açıklamam yok maalesef.
  • Güzel, kötü göreceli olduğuna göre, kimine göre kötü kokan kimine göre iyidir.

Ama kokunun neden güzel ya da kötü olduğuna, bunu neye göre belirlediğimize gelince; Güzel olan koku, insanın ağzında güzel bir tat bırakır, bunu biz ne kadar farketmesekte.(bu bilimsel bi açıklama değildir, belki öyledir ama ben bilmiyorum kendi deneyimlerime göre konuşuyorum) Güzel tat bırakana güzel koku deriz, kötü tat bırakana kötü koku deriz. Benim görüşüm. Ama dışkı kötü kokuyodur, ama belki dışkı güzel kokuyo diyen biride vardır, dışkının tadı güzel değildir bu durumda ya dışkının kokusu gerçekten güzel diyecek birisi yoktur. Ya da dışkının tadıda güzel der bu kişi. Veyada ben saçmaladım. Bu yüzden kokuları güzel ya da kötü diye ayırıyoruz sanıyorum, daha önce bu konuyu araştırmadığım için kendi deneyimlerimden yazdım.

• Çürümüş organik madelerde bakterilerin sindirim olayları sonucu açığa çıkan kükürtlü, amonyaklı gazlar insanı rahatsız eder ve kötü koku olarak nitelendirilir. Çünkü aynı zamanda bu durumdaki maddeler insan sağlığına zararlıdır. Bu gibi kokuların rahatsız etmediği insanlar ise muhtemelen ölmüşlerdir.
  • Sanırım bu göreceli bi durum mesela ben süt kokusundan nefret ederim ama birçok insan sever yoksa yanılıyormuyum kötü koku iyi koku ayrımı insanlara kalmış bi, şey ama göze kötü gözükenlerde kokusuda genellemeye alınarak kötü sınıfına koyuluyo yanlışmı
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Çürümüş organik madelerde bakterilerin sindirim olayları sonucu açığa çıkan kükürtlü, amonyaklı gazlar insanı rahatsız eder ve kötü koku olarak nitelendirilir. Çünkü aynı zamanda bu durumdaki maddeler insan sağlığına zararlıdır. Bu gibi kokuların rahatsız etmediği insanlar ise muhtemelen ölmüşlerdir.

Mesela rakı kokusu bana kötü gelir ama içerizde ne garip bi varlığız yav :D ama yorum güzel
  • Leş, lağım, dışkı, zararlı kimyasallar vb maddeler görecesiz olarak insanlara kötü kokar.
    Çünkü insan sağlığı için zararlıdır.
    Koku da bu yüzden bir savunma mekanizması görevi görür.
    Ama bir çürümüş bir leş, akbaba ya da çakal hayvanı için kötü kokmaz.
    Çünkü onun için besin maddesidir.

Yemek ve ya çicek kokuları ise görecelidir.
    Çünkü devreye zevkler ve renkler tartışılmaz durumu girer.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu sanırım insanların genlerine yazılan kodlarla alakalı, her insanın duyu organları farklı sonuçta.. Bazı renkleri sever bazılarını sevmeyiz, kokularda da bu böyledir... Sanırım bu genetik birşey.
  • Kokuların ya da tatların güzel veya kötü olarak değerlendirilmesi beyinde biter. Hava içerisinde dağılmış moleküller kokuyu şekillendirir ve burundaki koku reseptörlerince algılanırlar. Bunlar sinir demetleriyle beyne iletilir ve beyinde değerlendirilirler ve karakterine göre doğuştan gelen ya da sonradan edinilen bilgilere göre beyin tepki verir.

Örneğin bir leş kokusu, @metalok'un da verdiği örnekteki gibi bize iğrenç gelir. Çünkü ölü bedende mikroorganizmalar bedenin savunma sistemi durduğu için üremeye başlamış ve vücudu sindirmeye başlamışlardır. Çıkan koku da o bakterilerin oluşturduğu gazdır. Çoğalan bu mikroorganizmalar insan tarafından yenirse zehirleyici bir etki oluşturur. Farkındaysanız bir leş kokusu midesi en bulanmayan insanın bile midesini ağzına getirir. Çoğu pis üniversite öğrencisi bunu 2 haftalık bulaşıkta da gözleyebilirler.

Aynı şekilde denildiği gibi akbabalara bu koku iğrenç gelmez. Bilakis çekici gelir. Aynı şekilde sinekleri de bu koku çeker. Onlar için vazgeçilmez besin kaynaklarıdır bunlar. Ayrıca çok değerli üreme merkezleridir. Bilirsiniz ki leş bir süre sonra kurtlanır. Bunun nedeni de sineklerin larvalarını bırakmalarıdır. Neden sinekler larvalarını leşler, gıda artıkları ve benzeri çürümeye yüz tutan maddelerin üzerine bırakırlar tercihen? Çünkü larvaların beslenebilmesi için değerli bir kaynaktır. Dolayısıyla sineğe çekici gelir.

Örneklenebilecek birçok olgu bulunabilir. Asıl önemli olan maddenin ne olduğu değil beynin onu nasıl algıladığıdır.

• Güzellik, çirkinlik, hoşnutluk veya hoşnutsuzluk öznel algılamalardır.
    Kişisellik ifade ederler kısacası görecelidirler.

Duygusal Öğrenme dediğimiz durum söz konusudur. Hayatında hiç fare görmemiş ya da fareden zarar görmemiş birçok kişi sebepsiz yere fareden korkmaktadır.
  • Kişideb kişiye değişiyor bazı kokuların güzelliği ve çirkinliği ama bazı kokular vardırki her insana kötü gelir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.