Şimdi Ara

günümüzde filozof var mı dünyada?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Kant

Freud

Marks.

.bunlar eskide kaldı

Günümüzde kim var?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    ''İnsanın doğuşunu görmekten herkes kaçar, ama ölümünü görmeye koşa koşa gideriz. İnsanı öldürmek için gün ışığında meydanlar ararız, ama onu yaratmak için karanlık köşelere gizleniriz. İnsanı yaparken gizlenip utanmak bir ödev, onu öldürmesini bilmekse birçok erdemleri içine alan bir şereftir. Biri günah, öteki sevaptır.''
  • Marshall Berman
    Bruno Latour
    Judith Butler
    G.A. Cohen
    Daniel Dennett
    Ronald Dworkin
    Umberto Eco
    Luciano Floridi
    Sam Harris (yazar)
    Stephen Hawking
    Jacques Barzun
    David Benjamin Kaplan
    Gioele Magaldi
    Nancy Hartsock
    Antonio Negri
    Nick Bostrom
    John Rawls
    Saul Kripke
    John Searle
    Richard Swinburne
    Vandana Shiva
    John Zerzan

Bunlar Wikipedia'dan 21.YY ait fizoloflar

Orijinalden alıntı: Körfezli89

Marshall Berman
    Bruno Latour
    Judith Butler
    G.A. Cohen
    Daniel Dennett
    Ronald Dworkin
    Umberto Eco
    Luciano Floridi
    Sam Harris (yazar)
    Stephen Hawking
    Jacques Barzun
    David Benjamin Kaplan
    Gioele Magaldi
    Nancy Hartsock
    Antonio Negri
    Nick Bostrom
    John Rawls
    Saul Kripke
    John Searle
    Richard Swinburne
    Vandana Shiva
    John Zerzan

Bu liste eksik hocam

• quote:

Orijinalden alıntı: ZERO

Felsefe öldü. Onu biz öldürdük.

Sandalyedem düştüm

Orijinalden alıntı: ÇÖL KARTALI

quote:

Orijinalden alıntı: Körfezli89

Marshall Berman
    Bruno Latour
    Judith Butler
    G.A. Cohen
    Daniel Dennett
    Ronald Dworkin
    Umberto Eco
    Luciano Floridi
    Sam Harris (yazar)
    Stephen Hawking
    Jacques Barzun
    David Benjamin Kaplan
    Gioele Magaldi
    Nancy Hartsock
    Antonio Negri
    Nick Bostrom
    John Rawls
    Saul Kripke
    John Searle
    Richard Swinburne
    Vandana Shiva
    John Zerzan

Bu liste eksik hocam

Stephen Hawking ve Umberto Uco hariç diğerlerini ilk defa duydum. Ki Hawking de ne kadar filozof tartışılır, sonuçta bilim ile felsefe aynı şey değil. Umberto Eco'nun da kendine has bir sistemi yok, düşünür yazar diyelim.

Kant, Nietszche, Descartes, Rousseou, Locke gibi filozoflardan bahsediyoruz, 21.yy'ın Nietszche'si kim? Hegel'i kim? Tamam Nietszche gibi adamların öldükten sonra ün yaptığı da gerçek fakat 20.yy'ın ikinci yarısından sonra bile doğru düzgün filozof yok, Sartre'den sonra felsefe tarihine geçmiş bir filozof tanımıyorum neredeyse 50-60 yıl olacak hâlâ yok bir daha asla Kant gibi adam gelmeyecek mi?

• bence bundan sonra kolay kolay büyük filozof çıkmaz. artık bilim çok gelişti, insan davranışları açıklanabilir oldu belli başlı problemler de geçmişte tartışılmış sayıldı. çok disiplinli bir alana hakim olmak gerek bazı yeni, çığır açacak düşünceleri sentezlemek için. bu da çok zeka, özveri gerektiren bir iş çünkü insan aynı anda kaç bilime hakim olabilir veya takip edebilir ki?

bunun yanında geçmişte bazı filozofların ışıltısı yaşadığı dönemin karanlığıyla alakalı. mesela montaigne geçmişteki eserlerini günümüzde ortaya koysaydı şöhretini biraz zor yakalardı

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

bence bundan sonra kolay kolay büyük filozof çıkmaz. artık bilim çok gelişti, insan davranışları açıklanabilir oldu belli başlı problemler de geçmişte tartışılmış sayıldı. çok disiplinli bir alana hakim olmak gerek bazı yeni, çığır açacak düşünceleri sentezlemek için. bu da çok zeka, özveri gerektiren bir iş çünkü insan aynı anda kaç bilime hakim olabilir veya takip edebilir ki?

bunun yanında geçmişte bazı filozofların ışıltısı yaşadığı dönemin karanlığıyla alakalı. mesela montaigne geçmişteki eserlerini günümüzde ortaya koysaydı şöhretini biraz zor yakalardı

nasıl zor yakalardı ya bu adam ve yüzlerce yazar sanatcı neyse artık hepsi öldükten sonra veya yaşarken yıllar sonra değeri anlaşılıyor böyle dar bir sıkalaya sokmak yanlış olur.
    1.paragrafın için , eflatuna gelip diyorlar isa diye biri var ölüleri diriltiyor diye eflatun bey gördünüzmü falan diye soruyor evet gördük diyorlar gidip iman edelimmi ona diye soruyorlar eflatun peygamberdir demesine rağmen siz gidin diyor ve kendisi gitmiyor kendisinin gitmemesi üzerine soruyorlar neden gelmiyorsun diye verdiği cevap
    biz zaten aydın kendini geliştirmiş insalarız ne gerek var, peygamber olmadan da doğruya ulaşabiliriz diyor
    Şimdi o çok zeki hani 3-4 filozof say desen birene aristo platon falan direk sayacağı insan varya çok zeki oluyor öğrencilere düşünceleri ilkeleri anlatılıyor ve bu adama biz büyük adam diyoruz ve şimdide günümüzde böyle adamlar cıkmaz diyoruz bu adam büyük filazofsa bilim ne kadar gelişirse gelişsin veya dünya eski haline dönsün "filozof" kavramını bizler algılarımızda değiştirmedikce hiçbir zaman filozof yetişmeyecektir.

Üç türlü aristokrasi vardır; birincisi yaş ve kıdem; ikincisi servet; üçüncüsü akıl ve bilgidir.

En Şereflisi sonuncusudur.

• Hocam Alvin Plantinga, William Lane Craig, Richard Swinburne bu 3ü mesela gayet başarılı ve din felsefesinde bir çok yeni fikir getirmiş, üretken, etkili filozoflar ve üçü de hayatta. Bence 21. Yyda da gayet başarılı filozoflar var ama eski zamanlara göre şöyle bir farklılık var o da şu; eski filozoflar tam takım filozoflardı bilim felsefesi din felsefesi varlık felsefesi hepsi için uğraşıp fikir üretirlerdi. Şimdi üniversite doktora akademisyenlik gibi şartlar daha çok arandığı için filozoflar daha çok tek bir felsefe alanına yoğunlaşıyorlar. Bu yüzden de ünleri eski filozoflar kadar yayılmıyor. Yoksa gayet de başarılı filozoflar var şuan. Ben daha çok din felsefesine ilgili olduğum için şu yukarıdaki isimleri verdim ama diğer felsefe alanlarında da eminim böyle başarılı olanlar vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LePortaBim -- 19 Mayıs 2016; 11:34:15 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    Ben arkadaştan Cübbeli, Timurtaş Hoca falan bekliyordum
    ''İnsanın doğuşunu görmekten herkes kaçar, ama ölümünü görmeye koşa koşa gideriz. İnsanı öldürmek için gün ışığında meydanlar ararız, ama onu yaratmak için karanlık köşelere gizleniriz. İnsanı yaparken gizlenip utanmak bir ödev, onu öldürmesini bilmekse birçok erdemleri içine alan bir şereftir. Biri günah, öteki sevaptır.''
  • Gerek var mı diye sorsan daha iyi olurdu

Orijinalden alıntı: liberum

Ben arkadaştan Cübbeli, Timurtaş Hoca falan bekliyordum

Din alimi diyince biraz yoruma açık olmuş tabi. Ben onları din ''alimi'' olarak görmediğimden bu şekilde cevap vermiştim.
  • Daniel denett var.

Ionna hanım var,Türkiyeden,
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/İoanna_Kuçuradi

Aslında bilim adamları, doga fılozoflarıdır. Yani en fazla filozofun olduğu yüz yıldayız.

Caner Taslaman gibi din üzerinden prim yapanlarda var.

Ülkemız Biraz bu konuda kıt olduğu için filozofların az olduğu düşünmek normal.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guest-73A8A7D1E G kullanıcısına yanıt
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:58:40 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.