Şimdi Ara

GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım (199. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5.255
Cevap
165
Favori
633.698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 197198199200201
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tyanik

Sayın ertan081,
    Güneşli havalarda çok ciddi üretiminiz oluyor ve sanırım şebekeye de elektrik veriyorsunuz. Sadece elektrik faturanızda eksi değer mi görünüyor? Mevcut şirketten bu üretime karşılık nakten para alma mevzuatta var mi?

kusura bakmayın mesajınızı görmemişim
    günlük yaklaşık 75Kwh üretim oluyor, tükettiğim mahsuplaşılıyor, fazla üretim ise 13.3cent+Kdv olarak ödeme yapıyorlar. yaklaşık altı aylık veri var elimde ocak ayında 305KWh, şubatta 715KWh, martta 1237KWh, nisanda 1540KWh, mayısta 1475KWh ve haziranda 1700KWh üretim gerçekleşti. yalnız bu yıl havalar bir tuhaf mayıs ve haziran ayında toplamda sadece 12 gün tam bulutsuz açık hava varmış, 49 gün ise çoğu çok bulutlu olmak üzere parçalı bulutlu olmuş, önceki yıllar tam tersine mayıs ve haziran ayının büyük çoğunluğu tam bulutsuz olarak geçmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ertan081 -- 11 Temmuz 2016; 16:25:22 >

• ertan081 E kullanıcısına yanıt
    Ustad bendede hobi bahcesi var catıya 16 panel koydum elektirigi devlete satmak isterim nasıl bir yolmizliyecegiz

• musakilic kullanıcısına yanıt
    prosedür çok uzun 16 panel için uğraşmaya değermi bilmem,
    ilk önce dağıtım şirketine müracaat edeceksiniz, çağrı mektubu geldikten sonra projeler çizilip tedaştan onay alınacak daha sonra geçici kabul yapılacak
    ancak öncelikle panellerin bulunduğu yerde elektrik aboneliğinizin olması gerekmekte
    Ortalama günlük 14 kw yapar bahce ye haftada bir gidiyoruz hic olmazsa paraaya cerirelim

paneller kaç watlık
    150 wat

yaz için yaklaşık 14KWh gün olur ama kışın günlük 5KWh bile zor olur karar sizin dağıtım şirketine başvuru ile başlayabilirsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: musakilic

http://m.aliexpress.com/item/1586471003.html?productId=1586471003&productSubject=DC-DC-7-32V-to-0-8-28V-Buck-Converter-Constant-Current-Constant-Voltage-Module-CC&shortkey=Uru2MBnm&addresstype=600&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail

Musa Bey Selamlar....
    İsterseniz ekteki devreyi 12 volt regulator olarak kullanabilirsiniz.. tek bir fet le bile 12 amperleri kontrol edebilirsiniz hatta soğutucu bile gerekmez ama sen yinede küçük birşey takarsın 14.5 volt giriş çıkışıda 12 volta ayarladınmı senin işlemin tamamdır güvenle kullanabilirsiniz.. GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım

• kenakord kullanıcısına yanıt
    Ustad. Olabilir cok guzel olmuş ustekin almaya degmez diyorsun

• Yani... Basit ve etkili bir devre yapmakta kolay.. siparişi bekleyene kadar kolayca yapabilirsin
  • Elimde 150 watt'lık monokristal panel var arkadaşlar, evdeki lambaları inverter'sız olarak direk akü ile yakmak istiyorum.

Lambalara elektriği gönderen sigortayı kapatıp ek olarak bir sigorta ile ekleyip aküden gelen enerjiyi bu sigortaya bağlasam,

Bu sigorta ile evdeki lambalara 12 volt'u verip 12 volt'luk led lambalarla ampülleri yaksam olur mu?

100 amperlik jel akü almayı düşünüyorum. Bu bana yeterli olur mu?

(30a mppt şarj kontrol cihazımda mevcut)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alitemel -- 11 Temmuz 2016; 21:07:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gelawej88

quote:

Orijinalden alıntı: gelawej88

Merhabalar,
    Bir sistem kurdum. 220 Watt olan bir cihaz çalıştırmak için kurdum. Gereksinimim şunlardı;
    1- ) Güneş olduğu sürece cihaz çalışacak, batınca aküyü de tüketerek kapatacak.
    2- ) Akü, depolama amaçlı değil de, daha çok düzgün ve sabit enerji eldesi için ve anlık bulutlanmalarda destek amaçlı kullanıldı.

Bu sebeple
    250 Watt değerinde 1 adet panel (30,4 V ve 8,24 A)
    30 Amper 12/24 volt tam sinüs regülatör
    300 Watt inverter
    100 Ah jel akü kullandım.

Fakat regülatör üzerinde 8,3 Amper akım ve 13,8 V gerilim elde ediyorum. Yani 116 Waat ediyor TAM GÜNEŞTE.
    Neden aküm 250 Watt ile beslenmiyor acaba? Acaba regülatör 30,4 Volt değerindeki panel gerilimini kırpıp, fazlasını çöpe mi atıyor? Bunu akımı arttırıp gerilimi düşürerek yapması gerekmez miydi?
    Yani regülatöre aslında 30,4*8,3=252 Watt gittiği için regülatörden sonra aküye 252W / 13,8 V = 18,28 Amper akım vermesi gerekmez miydi?
    Bu konuda cidden yardıma ihtiyacım var.

Sorum hala geçerlidir. Destek rica ediyorum.

Mppt destekli bir solar şarj regülatörü kullanmak lazım zannedersem hocam. Voltajı düşürüp akıma dönüştürücek. Panelden gelen 24 v veya 30 v u düşürüp akıma dönüştürücek. Normal regülatörler direk kısıyor 14 v oalrak ve amper kayboluyor. Mptt lerde burda devreye giriyor sanırım

• quote:

Orijinalden alıntı: Kaplanas

60MW tuketim oluyor ne kadar maliyetli bir gunes paneli gerekir? yuk asansorumuz cok tuketiyor.

anladigim kadariyla biz ancak tasarruf icin bunu kullanabiliyoruz, tam tuketim icin cok maliyet olyuor.

Bildiğim kadarıyla bu sistemler 5 yılda kendini amorti ediyor ve 30-40 yıl boyunca çalışıyor(25 yıl sonunda verim%80 e düşüyor ama)
    80000/30=2.7 mw günlük tüketilen elektrik
    55 kadar 250 wattlık panel iş görür sanırım
  • Beyler benimde bir sorum olucak.
    Diyelim 12 v 200 amper 4 tane aküyü seri bağladık ve voltajı 48 volt ve 200 amper yaptık.
    Şarj regülatörü bu akü grubunu 12 v üzerindenmi şarj eder yoksa 48 v üzerindenmi.
    Birde diyelim iki tane 250 wattlık panel peak değerinde üretimy apıyor ve hiçbirşekilde kayıp yok.(mutlaka olur ama mesela)500 wattlık üretim/12=41 amper yapıyor.200 amperlik gücü olan aküye bile 41 amperlik akım verilmez. Sonuçta dörtte biri ve akülerin ideal oalrak 10 da bir gücünde akım verilerek şarj edilmesi gerektiğini biliyorum. O zaman bu akımın yarısı kayboluyor haksızmıyım?

Veya birde şöyle birşey düşündüm. Yazın 12 saatlik güneş gören bir yere kurulduğunda 500*12=günlük 6000 watt üretilmiş oluyor. Kışın zaten daha az üretilicek.
    200 amperlik bir akü 2400 watt depolayabildiğine göre(kağıt üzerinde)6000/2400=2,5 yani 3 adet 200 amperlik akü iş görücek.Bu aküleri paralel olarak bağladık ve akü kapasitesi 12v 600 amper oldu. 600 amperi şarj etmek için onda bir güç vermek lazım buda 60 amper yapar.60*12=720 yapar yani saatte 500 watt üreten 2 paneli çok rahat bir şekilde mppt ile nerdeyse kayıp olmadan ve kabloları oldukça kısa tuttuğumuzu düşününce kayıpsız şarj edebiliyoruz. Haksızmıyım? En iyi kombinasyon aylık 500 kwh harcayan bi ev olarak 16 kadar 200 amper akü alıp 48 v 200 amperlik dört adet akü grubu kurup bu akü gruplarınıda birbiriyle paralel olarak bağlayıp 48 v ve 800 amperlik bir akü grubu elde edip 48v ve 6000 watt gücünde bir tam sinüs inverter ile bütün evi beslemek diye düşünüyorum. Yanıldığım bir nokta varmı sizce?

• alitemel kullanıcısına yanıt
    Olur neden olmasın

• dBZerodealer- kullanıcısına yanıt
    Ustad yanılmıyorsun 12 volta bir panel 8 amper basıyorsa 48 volta 2 amper basar ama onu 12 lige cevirirsen aynı dır 12 colta kayıp cok olacagından 48 amperde yok senecek kadar azdır 48 volta seri bagladıgın aku ile 12 bolta paratlel bagladıgın aku gıcu aynıdır ustad

• quote:

Ustad yanılmıyorsun 12 volta bir panel 8 amper basıyorsa 48 volta 2 amper basar ama onu 12 lige cevirirsen aynı dır 12 colta kayıp cok olacagından 48 amperde yok senecek kadar azdır 48 volta seri bagladıgın aku ile 12 bolta paratlel bagladıgın aku gıcu aynıdır ustad

Merhaba hocam. Cevabın için teşekkür ederim ancak bence bi yanlışlık var. İnternette bulduğum bir şarj tablosunda iki tane birbirine seri bağlanmış 24 v akü grubunu şarj etmek için 27 v civarı bir voltaj verildiğini gördüm. 2 adet 250 w güneş panelinin gücünü şarj regülatörü 500/24=20,8 amper olarak hesaplamak gerekmezmi?. Sonuçta aküleri şarj edebilmek için kendi değerlerinden yüksek voltaj vermek gerekiyor. eğer senin dediğin gibi akü grubunun voltaj değeri ne olursa olsun 12 v üzerinden şarj verilseydi yani şöyleki=500 w panel/12=41,6 amper ve bu sadece 2 adet panel için 41 amper ve bu değer çok fazla. 10 adet 250 watt panel bağladığını düşünürsen piyasada 10 panelin ürettiği gücü şarj edicek solar şarj regülatörü bulamazsın o zaman.
    Benim mantığımı göre Voltajı yükseltirsek akülerin kapasitesinide yükseltmek gerekiyor. Zaten dün sorduğum soruların bazılarına yanıt buldum. Jel akülere nerdeyse kendi kapasitesinin yarısı kadar amper verilebiliyormuş ve %20 ye kadar sorunsuz deşarj oluyormuş ve akü zarara uğramıyormuş.
    Akü voltajını yükseltmek zannedersem sadece yüksek güçlü inverterlara yeterli akımı aküyü ısıtmadan ve zarar vermeden sağlamak ve gerilimi arttırarar kablo kayıplarını azaltmak. Haksızmıyım?

edit:http://www.ebay.com/itm/60A-MPPT-solar-charge-controller-12v-24v-48v-monitoring-software-free-/131111793173

şu sitedeki şarj regülatörü içni note: ile başlayan kısmı okursanız hocam 3200 w değeri 48 v luk akü sistem grubu içindir diyor. Yani benim söylediklerimi destekliyor. Akü grubunun voltajı neyse solar panel ona göre alınmalı yani direk panellerden gelen güç/12v yapılmamalı. 24v is aküler panellerden gelen güç 24 e bölünmeli 48 v is aküler 48 e bölünmeli panellerden gelen watt değeri. saatte 2000 watt üreten panelleri 24 vluk aküye depolayabilmek için 83 amper ve üzeri değerde bir şarj regülatörü, 48 vluk bir akü grubuna depolamak içni iste 2000/48 41 amper ve üzeri(regülatörün bu voltaj değerlerinide destekliyor olması gerek ayrıca) değerlerde bir şarj regülatörü gerekli. Yani solar şarj regülatörü alırken kullanıcamız akü grubunun voltajı ve panellerin ürettiği güce göre alınacak solar panel. Yani "panelgücü/akü grubu voltajı=amper olucak ve o amperin biraz üstünde mppt destekli bir solar şarj kontrolü almak en iyis galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dBZerodealer- -- 12 Temmuz 2016; 11:13:39 >

• dBZerodealer- kullanıcısına yanıt
    Ustad 12 voltluk panelde max 8 amper basar bu degişmez voltajı yukseltirsen amper duser enerjinin korunumu kanunu voltaj yukselirse amper de yukselmez ustad okuyu sarj etmesi icinde 18 ile 20 volt covarı olur regulator onu 13 ila 14 volta cıkarırki sarj etsin 24 volta ve 48 voltada boyledir 24 voltluk akuyu 12 voltla sarj edemesin mutlaka ustunde volt olacak 27 veya 28 gibi
    Ama 12 volta 8 amper verem bir panel 24 volta 16 amper vermez voltaj yukselirse amper duser 24 volta 4 ampere duser 48 de 2 ampere duser ustad sonucta 12 voltaki inverterin cektigi amperle 48 deki inverterin cektigi amper aynıdır ornek olaran 12 volta 12 amper cekiyorsa aküden 48 de 3 amper ceker
    Sadece kayıpta 48 daha iyidir

• quote:

Ustad 12 voltluk panelde max 8 amper basar bu degişmez voltajı yukseltirsen amper duser enerjinin korunumu kanunu voltaj yukselirse amper de yukselmez ustad okuyu sarj etmesi icinde 18 ile 20 volt covarı olur regulator onu 13 ila 14 volta cıkarırki sarj etsin 24 volta ve 48 voltada boyledir 24 voltluk akuyu 12 voltla sarj edemesin mutlaka ustunde volt olacak 27 veya 28 gibi
    Ama 12 volta 8 amper verem bir panel 24 volta 16 amper vermez voltaj yukselirse amper duser 24 volta 4 ampere duser 48 de 2 ampere duser ustad sonucta 12 voltaki inverterin cektigi amperle 48 deki inverterin cektigi amper aynıdır ornek olaran 12 volta 12 amper cekiyorsa aküden 48 de 3 amper ceker
    Sadece kayıpta 48 daha iyidir

Pekala hocam o zaman senin mantığına göre mesela diyelim ben 10 adet 250 watt panelle elektrik üreticem. Bana 2000 wattı 12 adet 200 amper like yani 12 v 1200 amper kapasiteli akü grubuna şarj edebilecek bir solar regülatör önerebilrimisin. Sistem voltajı 24 v veya 48 v olmucak

• 
Sayfa: önceki 197198199200201
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.