Şimdi Ara

GP2X DOS OYUNLARINI OYNATABİLİYOR MU? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
5.136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kusura bakma fakat üslubun çok yanlış , düşmanca mesajlar atarak karşındakini kızdırmaktan başka hiçbirşeye vesile olmazsın. Burada kimse kimsenin azarını ya da hakaretlerini işitmek zorunda değil , ayrıca kimse kimseye de bu şekilde bir ithamda bulunamaz , bunu unutmamalısın.

Öncelikle şu pixel olayına deyineyim ; LCD teknolojisinde her pixeli transistörler kontrol eder , transistörlerin görevi ise "1" ve "0" komutlarını gerçekleştirmektir , eğer pixeli kontrol eden transistörlerden herhangibiri bozulursa o pixel işlevselliğini yitirir ve transistörün bozulduğu an'a göre tamamen kapalı ya da herhangibir renkte çalışmaya devam eder , eğer pikseli kontrol eden diğer transistörler de bozulursa , o piksel tamamen kapanır.
    Şimdi gelelim nedenlerine ; LCD teknolojisini kullanan her üründe ( LCDTV , LCDMONİTÖR , PSP , LAPTOP v.s) ölü piksel olma ihtimali yüsektir , çünkü kullanılan transistörler seri üretim oldukları için , kaliteye değil fiyata baklır. Yani bozuk olma ihtimali yüksek olur. LCD panel üretildikten sonra test edilir ve eskiden büyük bir bölümü çöpe giderdi LCD'lerin , şimdi ise bu çöpe giden oran daha düşük. Yanık LCD'lerin %90 gibi bir oranı fabrikada imâl edildikten sonraki ilk çalıştırmada meydana gelir , yani senin iddia ettiğin gibi kullanım hatalarından değil Diğer kısım ise zamanla meydana gelir fakat kullanıcı hatası gerçekten çok ama çok azdır. Hatta ovularak çalışan ölü pikseller bile vardır. Birçok firma , bile bile bozuk LCD panelli ürünleri piyasaya sürer çünkü maliyetleri çok yüksektir. Eğer çöpe atsalardı , şimdi bir PSP 600 küsür YTL olurdu misal.
    Gelelim GP2X'e , herşeyden önce bu iki konsol bana göre bambaşka kategorilerde , ben GP2X'i alırsam oyunları için değil emulatör fonksiyonları ve pille çalışabilme gibi birçok özelliği için alırım. PSP'yi ise kendi exclusive oyunları için alırım. PSP'nin avantajları da var dezavantajları da , fakat GP2X'in hitap ettiği hedef kitlesine göre ciddi bir dezavantajı yok. Benim ne GP2X'im var ne de PSP'm var fakat olaylara objektif bakınca durum böyle. PSP'nin en büyük avantajı , popülerliği... Sony gibi bir firmanın ürünü olduğu için herkes gözü kapalı alabiliyor , GP2X'se ise herkes şüpheyle yaklaşıyor , durum bundan ibaret. İlk satırda dediğim gibi , lütfen üslup şekline dikkat et. Kimse bu foruma azar işitmek için ya da hakaret dinlemek için vaktini ayırmıyor , eğer kurallara aykırı bir davranış sergilemişse şikayet et. Herkes kendi düşüncesini dile getirmekte özgürdür! Sen de dile getir , seni tutan yok. GP2X adlı üyenin attığı mesajlarda anormal bir durum yok "GP2X daha iyi" diyorsa bu onun kişisel düşüncesi , hakaret etmeye hakkın yok!

Son olarak ; Ne GP2X adlı üyeyi tanırım ya da herhangibir mesajlaşmam olmuştur , ne de seni tanıyorum ve de daha önce yazdığın bir mesajını görmedim. Mesajımda art niyet aranmasın lütfen.

• Vavuli kardeş, birşey yazmıyayım diyorum, ama birinin sana doğruyu yanlışı göstermesi lazım. Kendini biraz yetiştir, öyle gel buraya. Bu işlerden hiç mi hiç anlamadığın şu mesajlarından o kadar anlaşılıyor ki...Birde bu işin kompedanlarıyla aşık atmaya kalkıyorsun. Herkes haddini bilsin. Birşey bilmiyorsan, konuşulanlardan birşeyler öğrenmeye çalış. Eğer birşeyler öğrenmek ihtiyacında da değilsen, boşuna saçma mesajlarla kirlilik yaratma. Komik duruma düşüyorsun.

quote:

Orjinalden alıntı: vavuli

Burdada saçma bir mesaj var Oyun konsolları hakkında bilgim var diyosun ama sanırım hiç psp kullanmamışsın

PSP de Ölü Piksel Garantisi olmadığı doğru ama hiçbir şekilde Ölü piksel kendi kendine olmaz ya yere atmıssındır ya da bi yere vurmussundur pspyi

Yani Kullanıcı hatası sony de buna garanti vermek zorunda deyil Sonuçta Bi telefonu yere at Mikrofonunu boz bak bakalım garanti ödüyomu ?

Artık salakça PSP ye çamut atmayı bırak Versiyonun 3.03 se düşürmek için GTA LCS ye ihtiyacın var 50 dolar verir alırsın istemiyosanda Götürür DVDHACKER turgay abiye 15 milyona yaptırırsın İlla o kadar para ödemene gerek yok.Ayrıca Sonynin yeni frimwareleri çıkınca kimse tedirgin olmuyo Aksine Artık mutlu oluyoruz her yeni bir orjinal frimwarenin özellikleri Yeni Costum Frimwarelerde kullanılıyo.Yani Hem Sony nin son teknoloji frimwaresinden yararlanıyoruz hemde internetten oyun indirip homebrew ve çok çeşitli şeyler yapabiliyoruz.

Sen hikaye dinlemeye devam et

Ayrıca bi daha Bizim konsolumuzun adını burda anmayın bizde buraya girmeyelim Gidin bakın bakalım PSP forumuna bi tane GP2X lafı varmı ama siz her önüne gelen şeyinizi PSP le karşılaştırıyosunuz

• gp2x in kendine özgü oyunları var mı
  • anlamadım vavuli ds ile de mi karşılaştıralım
  • quote:

Orjinalden alıntı: temizchannel

gp2x in kendine özgü oyunları var mı

Evet gp2x için oyun üreten kişiler var. Hatta birkaç şirkette var bu işi yapan. Gta tarzı güzel biroyunda çıktı bir kaç ay kadar önce. Adı Payback istersen youtube da videoları izleyebilirsin. Ama daha çok Homebrew oyunlar bulabilirsin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lizkin

El konsollarinda herhangi bir markanin ya da urunun taraftari degilim. Gp2x ilgimi ceken bir urun oldu. Soyle forumlara bir goz attim. Genel olarak PSP kullanicilarinin kendi konsollarinin GP2X'den ustun oldugunu belirtip GP2X kullanicilarini kiskirtmalarina karsin GP2X sahipleri kendi konsollarinin PSP'den cok daha degisik bir kategoride degerlendirilmesi gerektigini, cunku bu konsollarin gelistirilebilir ve cok daha farkli ozelliklere sahip oldugunu soyluyorlar..

GP2X kullanicilarina gercekten bilgilenmek amaciyla soruyorum : Konsolunuzu PSP'den farkli bir sekilde ( oyun, diger konsollarin emulatoru, video oynatici, ses dosyasi oynatici, ebook goruntuleyici, vs.. disinda ) kullaniyor musunuz ? Farkli olarak ne tur uygulamalar kullaniyorsunuz ? Aranizda GP2X icin son asamaya gelmis bir uygulama gelistiren var mi ?

Bu sorularin cevaplari bircok konuyu aydinlatabilir diye dusunuyorum.

Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Sorum hala gecerli...

• Merhaba,
    Ben kimsenin Gp2x'i kendi oyunları için aldığını sanmıyorum. Ben emulatör oyunları, divx, mp3 vs. sebeplerle almıştım. Aldığımada çok memnunum. Oyun yada program geliştiren birçok Türk arkadaşımızda var. Officia forumu takip edenler bilir emulatörlere usb joypad desteği geliştiren Gnostic nickli bir arkadaşımız. Gnostic ayrıca birde Amiga emulatörü yazdı. Gp2x için yazılım geliştiren daha pek çok arkadaşımız var.
    PSP kullanıcıları neden kendi cihazlarını başka konsollarla karşılaştırma isteği duyuyor anlayabilmiş değilim. Bir aşağılık kompleksimi yoksa üstünlük duygusumu? PSP kullanıcılarının bu bölüme mesaj yazma gereği duyuyor olmasıda ayrı bi konu zaten. Kim hangi konsolla mutlu olacaksa onu alsın. PSP'de güzel bir cihaz ama benim gibi eskileri seven arkadaşlar sanırım GP2X'i tercih ediyor.
  • Ayrıca GP2X birçok endüstriyel uygulama için de kullanılıyor. Sadece oyuncak değil. ;)
  • Mesela hangi endustriyel uygulamalarda kullaniliyor ?
  • GP2X sonuçta 64 MB ram, 200 Mhz'lik dual core işlemci, 2D hızlandırıcı, Ses Kartı, USB Host, vb bir bilgisayarda bulunması gereken herşeye sahip bir mini bilgisayar. Bu özellikleriyle birçok endüstriyel uygulamanın üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip. Tıp, telekominikasyon, ulaşım, eğlence ve bir çok endüstride GP2X boardları dünyada ve Türkiye'de kullanılıyor.
  • Turkiye'de ne icin kullaniliyor mesela ?
  • Maalesef şurada şunun için kullanılıyor diye buradan belirtemem. Bakarsın bi yerde karşına çıkar. ;)
  • ya arkadaşlar ben kesinlikle PSP ya da GP2X sahii değilim, hatta oyun konsolum bile yok.

Ama GP2x PSP tartışmalarını okuyunca yazmadan edemedim. Ya siz Ferrari ile Toyota yı karşılaştırıyorsunuz. Kimse bana GP2X farklı kulvarda falan demesin, GP2X in yapıpta PSP nin yapamadığı bir şey söyleyin bana.

Ya GP2X te bir bilgisayardaki herşey var diyen arkadaş; PSP de işlemci falan yok mu sanıyor.

quote:

Orjinalden alıntı: GP2X

GP2X sonuçta 64 MB ram, 200 Mhz'lik dual core işlemci, 2D hızlandırıcı, Ses Kartı, USB Host, vb bir bilgisayarda bulunması gereken herşeye sahip bir mini bilgisayar. Bu özellikleriyle birçok endüstriyel uygulamanın üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip. Tıp, telekominikasyon, ulaşım, eğlence ve bir çok endüstride GP2X boardları dünyada ve Türkiye'de kullanılıyor.

PSP'nin ufak boyutları, aslında içinde çok güçlü bir donanım altyapısı saklıyor. Cihazın çekirdeğinde 32-bit'lik MIPS R4000 işlemcisine dayanan, çift çekirdekli bir işlemci var. İşlemci hızı 1 ile 333 MHz arasında değişiyor, ama şu andaki uygulamalar 222 MHz hızında çalışmaktalar. İşlemcinin çalışma gerilimi 1.2 Volt, veriyoluysa 128 bit genişlikte. Veriyolu hızı her zaman işlemci hızının yarısı olarak gerçekleşiyor. İşlemci toplam 4 MB dahili eDRAM bellek içeriyor, ayrıca toplam 32 kB tampon bellek de var. 7 adımlık iş hattına ve 32 adet 32 bit yazmaça sahip işlemcinin iş gücü 2.6 GFLop olarak belirtilmiş. İşlemci 90 nanometre üretim teknolojisiyle, Sony tarafından üretilmekte.

İşlemcinin ilk çekirdeği genel bir CPU olarak çalışıyor ve dahili 4 MB belleğin 2 MB'ını kullanıyor. Diğer çekirdekse aynı hızda çalışıyor, kalan 2 MB belleği kullanıyor ve Virtual Media Engine denen sistemi yürütüyor. Video ve ses çözme gibi işlemler bu ikinci çekirdeğin görevi, ayrıca H.264 görüntü çözücüsü de bu çekirdek içinde. İlginç bir detay, bu çekirdeğin 128 değil 256 bit veriyoluna sahip olması.

PSP'nin grafik işlemleri için ikinci bir işlemcisi daha var. Asıl işlemcinin yarı hızında çalışacak şekilde ayarlanmış bu işlemci Bu işlemcide video işlemleri için kullanılan 2 MB dahili bellek var. Bu işlemci 512 bit veriyoluna sahip, tam 128 adet de yazmaçı bulunuyor. Grafik işlemcisi donanım destekli NURBS geometri işlemleri, donanım destekli aydınlatma, doku kaplama, doku sıkıştırma, sis ve şeffaflık efektleri, stencil efektleri ve vertex blending efektlerine sahip, grafik çıktısını da bu işlemci kontrol ediyor. İşlemler 16 ya da 32 bit renk derinliğinde yapılabiliyor. Sony işlemci için saniyede 35 milyon üçgen işleme ve 664 Milyon piksel doldurma oranı değerlerini veriyor, ama bu değerlerin 166 MHz hızında çalışan işlemciye dayandığını, gerçekte işlemcinin 111 MHz çalıştığını unutmamak lazım.

Sistemin içinde özel bir bellek yongası var. Bu yonga hem 32 MB 333 MHz DDR bellek içeriyor ve sistemin belleğini oluşturuyor, hem de 32 MB NAND tipinde flash bellek içeriyor, bu alana da PSP'nin işletim sistemi (firmware) yükleniyor. Uygulama geliştiriciler için çok can sıkıcı bir detay, 32MB belleğin 8MB'ının da cihazın işletim sistemi tarafından işgal edilmesi. Yani uygulamada programcılara 32 değil, 24MB bellek sunulmakta.

PSP'nin ses özelliklerini de Virtual Media Engine ismi verilen ikinci işlemci çekirdeği sağlıyor. Ürün daha piyasaya çıkmadan önce 7.1 kanal ses desteklediği iddia edilmişti, oysa gerçekte böyle bir özellik yok, PSP sadece stereo ses çıkışına sahip, ama kendi içinde çok kanallı ses işleyebiliyor, ses üretici (synthesizer) özelliği var ve 3D ses efektleri yürütebiliyor. Ses işlemcisi DSP özelliklerine sahip. Üretilen sayısal ses bilgisinin analog sinyale çevrilmesini Wolfson firmasının WM8973G yongası üstlenmiş. Bu yonga önceden programlanmış 5 equaliser ayarını da destekliyor.
    Endüstriyel olarakta hiçbir yerde kullanılmıyor ben sana söyleyeyim. Hiç bir şirket çalışanı ya da yöneticisi GP2X i alıp eline endüstriyel program falan uğraşmaz.

Olayın tartışılacak bir boyutu da yok aslında, GP2X'in 3D hızlandırıcısı bile yok. GP2X de oynadığınız o emülatörlerin hepsini ve daha fazlasını zaten PSP oynatıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thedeparted -- 30 Eylül 2007; 18:03:34 >

• quote:

Orjinalden alıntı: thedeparted

Kimse bana GP2X farklı kulvarda falan demesin, GP2X in yapıpta PSP nin yapamadığı bir şey söyleyin bana.

Tecrubelerime dayanarak sorunuzu yanitlayim : GP2X, pillerini 2 saat icinde tamamen bosaltabiliyor. Ancak PSP bu isi ancak 2-3 kati surede yapabiliyor
  • thedeparted adlı arkadaşım; elinde iki aletde olmadan sadece internet sitelerinden bişeyler öğrenip nasıl böyle kesin yargıya varabiliyorsun. Burada GP2X'te olupta PSP'de olmayan şeyleri yazdık. Ama bu demek değildir GP2X PSP'den her yönden iyi. Mesela USB host yok PSP'de. Bunu da araştırmış olman lazım. 3D hızlandırıcı BİLE olmaması GP2X'in çok eğlenceli ve faydalı bir cihaz olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Emülatörleri kıyaslamışsın ama bence hata etmişsin. PSP'deki emülatörler GP2X'inkilerle boy ölçüşemez. İstersen biraz daha araştır bu konuyu.

Ayrıca Amiga'dan Commodore'a, PSP'den GBA'ya, PS3'ten Wii'ye kadar elimde bütün konsollar var. Benim işim bu. Tutmuşsun bana PSP'nin içindeki yonga setini anlatıyosun. GP2X'i endüstriyel uygulamalarda kullanabilirsin çünkü board olarak da satın alabilirsin ve GPH bu tip uygulamalara izin veriyor. Aletin kaynak kodu da açık. Yani sitediğin uygulamaları yükleyip çalıştırabilirsin. PSP'nin board'unu Sony'den alıp "Ben bunu şu uygulamada kullanıcam, bana işletim sisteminin kodlarını da verin vs. gibi bişeyler söyleyebilir misin?" Bir açıklama yaparken önce bir anlatılmak isteneni anla arkadaşım.

Lizkin: GP2X'in içinden çıkan piller ile 200 mhz'de 4 saat çalışır. Sanyo 2700'lük pillerle 5 saatten fazla çalışır. Sen de PSP pilinin GP2X'ten 2-3 katı sürede pilin dayandığından bahsediyosun. Sen hiç 10 saat yada 5 saat dayanan PSP pili gördün mü?

PSP ile ilgili nefesini tüketmek isteyen arkadaşlar neden bunu GP2X forumlarında yaparsınız anlamıyorum.

İyi günler

• @GP2X

GP2X konsolumda hic kullanilmamis duracell pilleri kullandigimda 2 saat bile dolmadan piller bitiyor. GP marka 2700 mAh'lik sarjli pillerde ise tamamen doluyken 3 saat ancak dayaniyor. Cihazimda bir bozukluk oldugunu zannetmiyorum cunku forumlardan ogrendigim kadariyla diger kullanicilar da benimle ayni durumdaymis. Olcut olarak "en fazla 3 saat civari divX film seyredilir" deniliyor. 5 saat gibi bir sureye cikilabilecegini pek dusunmuyorum. ( Tabi sadece mp3 dinleyip, ekrani kapatmaktan ya da bunun gibi fazla enerji gerektirmeyen isler yapilmamasi kosuluyla )

GP2X severek kullandigim bir oyun konsolu, o yuzden amacim bu konsolu kotulemek degil. Yalniz burada GP2X'i merak ettikleri icin bu forumdaki yazilari okuyan arkadaslari da yanlis bilgilendirmek istemem. "PSP ve GP2X tamamen farkli konsollardir, kiyaslanamaz" dusuncesine katilmiyorum. Bu, GP2x firmasinin pazarlama stratejisi gibi gorunuyor bana !
    Pekala kiyaslanabilir ve boyle de olmali bence.

Bu konsolda endustriyel uygulama gelistirebilme olanagindan bahsediyorsunuz. Teorik olarak bu mumkun ama insanlar neden bu tarz uygulamalari gelistirmek icin bu konsolu kullansin ki ? Konsolun yari fiyatindan daha ucuza endustriyel uygulama gelistirmek icin her acidan bu cihazin islemcisinden ( ve diger bilesenlerinden) ustun olacak bir pc satin alinabilir.

Dedigim gibi bu cihazi ben de seviyorum ama insanlarin teknoloji konularindaki eksik bilgilerinden faydalanip gozunu boyama olayina karsiyim ve bu cihaz "mukemmel" degil ,bircok eksisi var, bunlari saklamanin benim icin bir anlami yok. Bu arada siz GP2X ile ilgili bir firma icin mi calisiyorsunuz ?

• Lizkin öncelikle hemen belirteyim evet SMart firması için çalışıyorum ve sadece Türkiye'de değil dünyada cihazı teknik açıdan en iyi bilenlerden biriyim.

Sıfır duracell pillerle 2 saat bile dolmadan piller biter tabi güzel arkadaşım. Çünkü muhtemelen gidip alkalin pil alıyosundur. Ama cihazın kullanma kılavuzunu açıp okuduysan yada şu forumlara bir göz attıysan cihazın sadece şarjlı pillerle kullanılması gerektiğini bilmen lazım. Benim buradan verdiğim 4 saat , 5 saat pil ömrü düşüncelerimi değil test sonuçlarını yansıtıyor. Hemde bu söylediğim süre ekran aktif ve 200 Mhz'de iken alınmış test sonucudur. Sanyo 2700 mAh pil kullanırsan sende benzer sonucu alırsın.

GP2X ve PSP farklı kulvarlardaki oyun konsollarıdır. GP2X Open Source'dur. Ticari oyun sayısı oldukça azdır. Homebrew kullanıcılarına hitap eder. Her türlü modifikasyona açıktır. SDK'sı kamuya açıktır. İsteyen istediği uygulamayı geliştirebilir. Kimi oyun oynamak için kullanır, kimi mobil uygulamalar için, kimi iş için, kimi web server olarak kullanır. Bu saydığım şeyler PSP ve GP2X'in hiç alakası olmayan iki cihaz olduğunu söylemeye yeter. Sadece şekli benziyo diye iki cihazı birbiriyle kıyaslamaya devam etmek isteyen edebilir. Firmamızın pazarlama stratejisi hakkında da söylediklerine kesinlikle katılmıyoruz.

Endüstriyel uygulama geliştirilebileceğinden bahsetmiyorum. Geliştirildiğini söylüyorum. Herhalde bizim ne sattığımızı bize öğretmeyi düşünüyorsun. Bu konuda da verdiğin örnekten konuyu iyi anlamadığını düşünmekten başka yapacak birşeyim yok. Bu cihazın yarı fiyatına sen hangi şartlarda daha iyi bir PC alınabileceğinden bahsediyosun??? Cihazın fiyatı 249$+KDV.... sen bu fiyatın yarısına değilde bu fiyata sadece GP2X gibi DivX ve MP3 çalabilecek bir PC alabileceğini düşünüyormusun? Ayrıca böyle bir PC'nin boyutları GP2X'in board'unun boyutlarıyla aynı mı olacak? Tüm bunları bir kenara bırak sen endüstriyel uygulama geliştirecek insanların gelip bir GP2X alıp ortadan ikiye yararak içinden fıstık içi gibi GP2X içi çıkartıp kullandıklarını mı sanıyosun? Bilginiz olmayan konularda fikir üretebilirsiniz ama önce biraz araştırınsanız fena olmaz.

Cihazın eksisini artısını herkes bilerek alıyor. Bu dünyada mükemmel bir cihaz yok. Teknoloji gelişiyor ve çıta her geçen gün yükseliyor. Kim GP2X'in eksilerini saklıyor bana söylermisin? Sen bizim forumlarımıza girip cihazın eksilerini tartıştığımız sorunlarını açıkça konuştuğumuz konuların yanından geçmeden firmamız hakkında ahkam kesme cüretini gösteriyorsun. Bizim firmamızın hiç kimsenin gözünü boyaması söz konusu bile olamaz. Yaptığın bu büyük saygısızlık karşısında sana sadece teessüflerimi bildiriyorum. Firmamızın müşterileri bizim nasıl bir firma olduğumuzu çok iyi biliyor.

Sağlıcakla kalın,

• GP2X Asus 200 $ a 12" ekranlı bir laptop çıkardı piyasaya...

Hocam endüstriyel uygulamalar geliştirilebilir ama allah aşkına kaç tane GP2X kullanıcısı bunun için alıyor oyun konsolunu? Ya da kim geliştirmiş.

Sakın ha yıkıcı bir eleştiri değil yapmak istediğim. Ben zamanında taşınabilir bir oyun konsolu almayı düşünmüştüm ve araştırmıştım. Ben araştırmalarımı bedavaya yükleyebileceğim içeriklere göre yapmıştım ve GP2X linux olduğu için buna müsaitti ancak gördüm ki PSP ye de ücretsiz(!!!) herşey bulabiliyorum.
    Donanım çok üstün, oyunlar çok üstün ve hal böyle olunca da "kendi şahsi kanaatim" o kadar 3D oyun varken emülatörlerin taşınabilir omasına pek te gerek yoktu. Ha emülatörlere bu kadar çok düşkünseniz e PSP emülatörleri yetersizse bişey diyemem...
  • thedeparted: çok güzel söyledin.

1 ) O Asus bilgisayar Türkiye'ye gelince 200 dolardan satılabilecek mi? Maalesef ülkemizin vergi oranlarıyla bu mümkün değil. O ürün Türkiye'ye gelirse ve satışa sunulursa kaç dolardan satılacağını göreceğiz. Ayrıca 12" bir laptopu cebimizde taşıyamayız.

2) Biz GP2X'i normal oyun konsolu olarak ve GP2X Board olarak satıyoruz. Konsolu oyun oynamak için alanlar da var. Ama satılan GP2X board sayısı da oldukça fazla. Endüstriyel uygulama nedir? Bu board alınıyor ve diyelim ki bir telefon santraline entegre ediliyor. Normalde 1000'lerce dolarla ifade edilen hardware'in yaptığı işi bu board üzerinde çalışan programlar yerine getiriyor. Yada alışveriş merkezinde duvara gömülü şekilde interaktif bir reklam panosu olarak kullanılıyor. Daha önceden belirttiğim gibi bu boardu kendi çözümlerinde kullanan firmaların uygulamalarını burada anlatmayı ve ticari sırlarını ortaya çıkarmayı doğru bulmuyorum. Bu nedenle açıkça şurada şu iş için kullanılıyor diyemem. Belki ileride bu firmalar izin verirse bunları web sitemizden veya çeşitli kaynaklar vasıtasıyla açıklarız.

Şimdi anlatamadığım şeylerden biride şu: Sen bir PS3 yada PSP gibi bir cihazı board olarak satın alamazsın. Alsan bile PSP gibi bir cihaz open source değildir. Yani insanların uygulama geliştirip üzerinde çalışması için Sony'den onay alınması ve lisans hakkı ödenmesi gerekir. PSP'ye homebrew dediğimiz türde bedava yazılımlar yüklemek mümkün. Çıkan bütün cihazlara iPhone, PSP, PS3, Wii bu tür yazılımlar yüklemek için cihaz hack edilir. Bu tür yazılımların yüklenmesine olanak tanınır. Ama Sony, Apple yada Nintendo bunu desteklemez. Sen de bu tür yazılımları satamazsın. Dolayısıyla endüstriyel uygulamalardan bahsediyorsan farklı yapılara yönelmek zorunda kalırsın.

Her cihazın kendine göre üstün özellikleri vardır. Örneğin GP2X'in içinde MPEG-4 decoder çipi sayesinde 640x480 boyutlarındaki DivX ve XviD filmleri kolaylıkla çalabilir. Bu konuda PSP'den üstün olabilir. 3D hızlandırıcısı yok, ama eğer sen MPEG-4 decode edeceksen yada 2D bir uygulama yada Linux komut satırında bir işlem yapacaksan bir web server olarak, bir ftp server olarak yada bir telnet server olarak kullanacaksan bunun pek bir önemi de yok. Yani bir cihazın iyi yada kötü olması 3D hızlandırıcısı gibi şeylere bağlı değildir. Önemli olan kullanılan hardware'in kullanım amacınıza uygun olmasıdır. Sana kamyonet lazımsa "Ama daha hızlı gidiyo!" diye motosiklet alamazsın. Alırsan amacına uygun olmayan bir donanım satın almış olursun.

Kimi insan 3D oyunlardan zevk alır, kimi insan 2D oyunlar ve emülatörlerden zevk alır. Bu bir tercih meselesidir. Sende araştırmışsan ve tercihini GP2X'ten değil PSP'den yana kullanmışsan kimse sana "AAAa.. bak gitmiş PSP almış... " diyemez ve eleştiremez. Bu senin tercihindir. Aynı şey GP2X kullanıcıları için de geçerlidir. Yani buradaki alakasız bir başlık altında çok gereksiz bir tartışmaya girmenin "Adam niye bunu kullansın, gider şunu alır. Bu varken şu alınır mı? Siz insanları kandırıyosunuz çünkü böyle böyle bi alet satıyosunuz..." demenin hiç bir anlamı ve anlaşılır tarafı yok.

Konunun başlığı GP2X dos oyunları oynatabiliyor mu? ve bunu cevabını görmek isteyen insan burada bir ton gereksiz mesaj bulacak. Farklı konularla ilgili sorularınızı farklı konu başlıkları açarak sorarsanız hiç beceremediğimiz bir şey olan "forumları doğru kullanmak" yolunda olumlu bir adım atmış oluruz.

İyi günler,

• @GP2X

Cihazın sadece şarjlı pillerle kullanılması gerektiği konusunda herhangi bir uyarı GP2X'in resmi sitelerinde ve ürün teknik dökümanında bulunmuyor. Şarjlı pil sadece tavsiye ediliyor! . Ayrıca birçok kullanıcı "kalem pil bakkaldan bile alınır" şeklinde düşünerek GP2X'in pil konusunda daha üstün olduğunu düşünüyor, bu yüzden Duracell örneğini verdim ( marka belirtmemin tek sebebi genellikle kullanıcılar tarafından Duracell Alkalin pillerin uzun ömür açısından tercih edilmesidir ). Diğer verdiğim örnek olan 2700 mAh'lık GP şarjlı piller tam olarak sizin bahsettiğiniz test pilleriyle aynı değere sahip ancak ben aynı sonucu alamadım. Ürünün teknik dökümanında açıklanan çalışma süreleri de zateb 2850 mAh gibi yüksek bir değere sahip pillerle yapılmış. Sonuç olarak ben de isterim oyun konsolumla 5 saat aralıksız oynamayı... Eğer Sanyo marka pil kullandığımda bu sürenin artacağını savunuyorsanız deneyebilirim tabi ki...

Bu arada "Yazılım Geliştirme" işlemleri herhangi bir PC'de yapılabilir. Zaten gp2x'de oynanan emülatörlerin neredeyse hepsi pc ortamında yazılmış ya da uyarlanmıştır. Bahsettiğiniz 249$ + KDV fiyata, size herhangi bir alanda ( buna endustriyel uygulamalar da dahil) çok daha rahat yazılım geliştirebileceğiniz Pentium IV 1.6 pc'mi ve yanında 19" CRT monitörümü verebilirim.... Başka bir alternatifi de yukaridaki mesajında "thedeparted" kullanıcı isimli arkadaş vermiş... Yazilim gelistirmek icin neden kucuk bir donanim olmasi gerektigini dusundugunuzu anlamadim..
    Geliştirilen ürünün çoğaltılması konusuna hiç girmiyorum, çünkü zaten bu işi yapacak bir mühendis GP2X'in oyun konsolunu değil sadece "board" diye bahsettiginiz kısmını alır, bu da bambaska bir ticari alan oldugu icin tartışmamız dışında. ( Bu arada şunu da belirteyim ki GP2X'in üreticisi GamePark gibi bu tarz kartları üretip SDK'sıyla satan birçok devasa firma var ).

"Firmamızın müşterileri bizim nasıl bir firma olduğumuzu çok iyi biliyor. " sözünüzü ya ben anlamadım ya da siz benim yazdıklarımı okumadınız. Ben size GP2X sahibi olduğumu söylüyorum. Bir müşteri olduğum anlamına gelmiyor mu ?

Anlıyorum siz de bu işten para kazanıyorsunuz ve dolayısıyla ürünü desteklemeniz lazım ama eleştirilere biraz daha açık olmanız ve kullanicilarin cihaz hakkindaki yanlis bilgilerini duzeltmek icin olumlu bir sekilde yaklasmak bence sizin yararınıza olur. Daha önceki mesajımda dediğim gibi GP2x konsolumu kullanmaktan keyif alan biriyim. Ancak diğer arkadaşların psp ile kıyaslama yaptığı mesajlarına ( ki ben gayet iyi niyetli yazdıkları kanaatindeyim) karşı yazdığınız cevaplar ve kullanmakta oldugum konsolumda karsilastigim pil sorununu dile getirmeme karsi verdiginiz yanittaki uslubunuz beni bile bu konuda birşeyler söylemeye zorladı...

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.