Şimdi Ara

GÖZLÜK CAMI REHBERİ (ALMADAN ÖNCE KESİNLİKLE OKUYUNUZ) 2 MİLYON TIKLAMA GELSİN TŞK! (84. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: xLegendary Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 16 Misafir (4 Mobil) - 13 Masaüstü4 Mobil
5 sn
12.976
Cevap
656
Favori
2.440.204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
147 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: mrbaki

Merhabalar.
    20 senedir gözlük kullanmaktayım. Genelde gözlükçüye gidip satıcının insafına göre cam alırdım. Bayağı bir yazı okudum. Ama fikrinize ihtiyacım var.
    Numaralarım;

Sağ: -3,25 CYL 5⁰
    Sol: -3,25 CYL 170⁰

Sürekli taktığım yarım çerçeveli gözlüğümün kaplaması iyicene gitti. Görüşü engelliyor. Yaklaşık 3 sene olmak üzere. Camlarını değiştireceğim. Alabileceğim çeşidi marka ve inceltme oranını ve olası fiyat aralığını belirtebilirmisiniz.

Gözlük temizleme kullan at bezlerden kullanmaktayım. Çok kullanışlı ve pratik. Ambalajında zarar vermez açıklaması var ama yinede zarar veriyor galiba. Özellikle kullanabileceğim tavsiyeniz varmı?

Güneş de ve araç kullanırken boyalı antirefle li, inceltme yapmadan kullandığım kemik çerçeveyi değiştireceğim. Eski camlarına uygun olabilecek çerçeve bulunabilir mi veya biraz daha küçük alsam keserlermi?

benim kişisel tavsiyem 1.67 indexli cam alabilirsin,marka hoya , fujima tavsiye edebilirim. fujima fiyatı emsallerine göre uygundur .incedir asferiktir garantilidir. su tutmayan kaplama özelliği vardır. . camları temizlerken önce yıkamalısın. hatta sıvı sabunu elinde köpürt ve su tuttuğun gözlük camına uygula. sonra yıka camları ve sadece kurulaman yeterli olacaktır. bu şekilde çizilmelerinde önüne geçebilirsin.çizilmelerin asıl sebebi. gözlük camı üzerinde biriken tozların temizlenmeden gözlük camlarının silinmesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blaster2005 -- 20 Nisan 2013; 13:45:23 >

• Merhaba buraya eklenen yazıların bir kısmını okudum. Emeği geçen ve paylaşımda bulunan herkese öncelikle teşekkür ederim.
    1993 yılından beri numaralı gözlük kullanıyorum ve zamanla ilerleyerek miyop sağ 5,50 sol 3,50 , birde astigmat var ama derecelerini tam olarak bilmiyorum.

Önümüzdeki hafta hayatımda ilk kez güneş gözlüğü almayı düşünüyorum ve numaralı olmasını istiyorum ( yaşadığım şehirden dolayı).
    Bu sebeple nelere dikkat etmemi önerirsiniz? Çerçeve konusunda marka takıntım yoktur,bütçe olarak 250-300 liranın üzerine çıkmayı pek düşünmüyorum.
    Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim, hayırlı geceler...
  • quote:

Orijinalden alıntı: blaster2005

quote:

Orijinalden alıntı: mrbaki

Merhabalar.
    20 senedir gözlük kullanmaktayım. Genelde gözlükçüye gidip satıcının insafına göre cam alırdım. Bayağı bir yazı okudum. Ama fikrinize ihtiyacım var.
    Numaralarım;

Sağ: -3,25 CYL 5⁰
    Sol: -3,25 CYL 170⁰

Sürekli taktığım yarım çerçeveli gözlüğümün kaplaması iyicene gitti. Görüşü engelliyor. Yaklaşık 3 sene olmak üzere. Camlarını değiştireceğim. Alabileceğim çeşidi marka ve inceltme oranını ve olası fiyat aralığını belirtebilirmisiniz.

Gözlük temizleme kullan at bezlerden kullanmaktayım. Çok kullanışlı ve pratik. Ambalajında zarar vermez açıklaması var ama yinede zarar veriyor galiba. Özellikle kullanabileceğim tavsiyeniz varmı?

Güneş de ve araç kullanırken boyalı antirefle li, inceltme yapmadan kullandığım kemik çerçeveyi değiştireceğim. Eski camlarına uygun olabilecek çerçeve bulunabilir mi veya biraz daha küçük alsam keserlermi?

benim kişisel tavsiyem 1.67 indexli cam alabilirsin,marka hoya , fujima tavsiye edebilirim. fujima fiyatı emsallerine göre uygundur .incedir asferiktir garantilidir. su tutmayan kaplama özelliği vardır. . camları temizlerken önce yıkamalısın. hatta sıvı sabunu elinde köpürt ve su tuttuğun gözlük camına uygula. sonra yıka camları ve sadece kurulaman yeterli olacaktır. bu şekilde çizilmelerinde önüne geçebilirsin.çizilmelerin asıl sebebi. gözlük camı üzerinde biriken tozların temizlenmeden gözlük camlarının silinmesidir.

Numaralar yazdiginiz gibi sadece cylinder deger tasiyor ve spherik deger tasimiyorsa ve verdiginiz axis degerlerine goreyse inceltmeli cam almaniza gerek yok camin kalin kisimi yukari ve asagida kalacak gozluk yapilirken onlar kesilip gidecek.
    Dolayisiyla 1.50 indeks cam alsaniz bile ince duracaktir.
    Yine eski numarali gunes gozlugunu degistirecekseniz onun caminin uyabilecegi 3-4 tane gözlük denk gelir onları da siz beğenir misiniz tartışılır. Boyama cam çok birsey tutmaz yüzü saran güneş gözlüğü tercih etmeyin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: biolog_hakan

Merhaba buraya eklenen yazıların bir kısmını okudum. Emeği geçen ve paylaşımda bulunan herkese öncelikle teşekkür ederim.
    1993 yılından beri numaralı gözlük kullanıyorum ve zamanla ilerleyerek miyop sağ 5,50 sol 3,50 , birde astigmat var ama derecelerini tam olarak bilmiyorum.

Önümüzdeki hafta hayatımda ilk kez güneş gözlüğü almayı düşünüyorum ve numaralı olmasını istiyorum ( yaşadığım şehirden dolayı).
    Bu sebeple nelere dikkat etmemi önerirsiniz? Çerçeve konusunda marka takıntım yoktur,bütçe olarak 250-300 liranın üzerine çıkmayı pek düşünmüyorum.
    Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim, hayırlı geceler...

astigmatini varsa cok bombeli(yuzu saran model tercih etmeyin) hem gorus olarak rahat edemezsiniz hemde boyama gunes camlari daha pahali tutar.
    inceltmesiz gunes camlariniz yaklasik olarak 60-90tl arasi tutar. estetik durmasini istiyorsaniz 5.50 olan cami inceltmeli tercih edebilirsiniz. oyle olursa cam fiyati 100-120tl arasi tutar.
    150-250tl araliginda cok guzel gunes gozlugu bulmaniz mumkun yani butceniz bu ise cok musait.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Daha önce hiç gözlük kullanmamış, gözlük hakkında 0 bilgisi olan birisi olarak geçen cuma Kızılay'da muayene oldum. Doktor mutlaka gözlük kullanmamı söyledi ve aşağıdaki reçeteyi yazdı.
    Üstadlardan ricam hangi gözlük camını tercih etmeliyim? Hoya mı yoksa daha ucuz bir gözlük camı işimi görür mü? Daha çok gündelik hayatta ve pc karşısında kullanılacak.

GÖZLÜK CAMI REHBERİ (ALMADAN ÖNCE KESİNLİKLE OKUYUNUZ) 2 MİLYON TIKLAMA GELSİN TŞK!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oTToMaNeK -- 22 Nisan 2013; 12:42:12 >

• Essilor crizal camından tavsiye ederim uv olarak cok iddialı be bilgisayar başında çok rahat edersin

• quote:

Orijinalden alıntı: osmankamara

Daha önce hiç gözlük kullanmamış, gözlük hakkında 0 bilgisi olan birisi olarak geçen cuma Kızılay'da muayene oldum. Doktor mutlaka gözlük kullanmamı söyledi ve aşağıdaki reçeteyi yazdı.
    Üstadlardan ricam hangi gözlük camını tercih etmeliyim? Hoya mı yoksa daha ucuz bir gözlük camı işimi görür mü? Daha çok gündelik hayatta ve pc karşısında kullanılacak.

GÖZLÜK CAMI REHBERİ (ALMADAN ÖNCE KESİNLİKLE OKUYUNUZ) 2 MİLYON TIKLAMA GELSİN TŞK!

Size tavsiyem Essilor 1,56 crizal camdır. Özellikle bilgisayar karşısında cok rahat edersin kaplama kalitesinden. Ayrıca görüş kalitesi yüksektir

• Bugün doktorun tavsiyesi ve reçetesi doğrultusunda( -0.25 astigmat, colormatik antirefle) araştırarak transition 7 crizal kaplama cam ile beraber polonun bir çerçevesini aldım toplamda 550 TL etti ancak ben transition 7 dedimde pek güvenemedim nedense bu camın transition 7 olduğunu nasıl anlayabilirim içime kurt düştü ya 6 ise ?

Edit: Markası essilor ancak sertifika belgesinde transition 7 olduğuna dair bir belirti yok sadece transition crizal var.

Birde bu camlar kişiye özel olarak üretiliyor diye biliyordum ve 1 saat içinde gözlüğü alarak dükkandan çıktım haliyle içime bu konudada kurtçuklar düştü. Cevaplayan kişiden Allah razı olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Play Hard -- 22 Nisan 2013; 22:36:45 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: HurtLocker

Bugün doktorun tavsiyesi ve reçetesi doğrultusunda( -0.25 astigmat, colormatik antirefle) araştırarak transition 7 crizal kaplama cam ile beraber polonun bir çerçevesini aldım toplamda 550 TL etti ancak ben transition 7 dedimde pek güvenemedim nedense bu camın transition 7 olduğunu nasıl anlayabilirim içime kurt düştü ya 6 ise ?

Edit: Markası essilor ancak sertifika belgesinde transition 7 olduğuna dair bir belirti yok sadece transition crizal var.

Birde bu camlar kişiye özel olarak üretiliyor diye biliyordum ve 1 saat içinde gözlüğü alarak dükkandan çıktım haliyle içime bu konudada kurtçuklar düştü. Cevaplayan kişiden Allah razı olsun.

Trans6 ile trans7 arasinda renk farki var onceki mesajlarimda t6 ve t7 yi yan yana koyarak karsilastirip resimlerini yukledim oraya bir goz atin size fikir verecektir.
    Oteyandan camin karti bilgisayardan mi yazilmis elle mi yazilmis?

• quote:

Orijinalden alıntı: prokopi

quote:

Bugün doktorun tavsiyesi ve reçetesi doğrultusunda( -0.25 astigmat, colormatik antirefle) araştırarak transition 7 crizal kaplama cam ile beraber polonun bir çerçevesini aldım toplamda 550 TL etti ancak ben transition 7 dedimde pek güvenemedim nedense bu camın transition 7 olduğunu nasıl anlayabilirim içime kurt düştü ya 6 ise ?

Trans6 ile trans7 arasinda renk farki var onceki mesajlarimda t6 ve t7 yi yan yana koyarak karsilastirip resimlerini yukledim oraya bir goz atin size fikir verecektir.
    Oteyandan camin karti bilgisayardan mi yazilmis elle mi yazilmis?

Camın kartı elle yazılmış hocam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Play Hard -- 23 Nisan 2013; 11:02:00 >

• Bilgilendirme için çok teşekkürler @airhakan, tavsiyeleriniz göz önünde bulunduracağım.
  • Öncelikle konuyla ilgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Benim gözlerimde astigmat ve miyop var. Gözlüğüm eskidiği için ve artık rahatsızlık verdiği için yeni bir gözlük alıp üzün süre kullanmak istiyorum. Ama gözlükçüye gittiğim zaman kazıklanıp kazıklanmadığımı bilemiyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların deneyimlerinden faydalanmak istiyorum. Benim almak istediğim gözlük çerçevesiz olacak ve camlarında istediğim özellikler şöyle;

- Camları kolay kolay çizilmeyecek ve sağlam olacak.
    - Akşam araba kullanırken veya bilgisayar kullanırken ışığı dağıtmayacak.
    - Camlardan baktığım zaman hafif sarı değilde, gerçeğe en yakın görüntüyü verecek.
    - Kolaylıkla leke ve toz tutmayacak .
    - Bilgisayar kullanırken göze verdiği zararı minimuma indirecek.
    - Sıcaklık farkı olan ortamlardan diğerine geçerken yada çay koyarken camlar buğulanmayacak.
    - Alacağım gözlük çerçevesiz olacağı için kırılmalara karşı dayanıklı olacak.
    - Fotoğraf çekilirken yada ışıklı bir ortamda camlar yansıma yapmayacak.
    - Mümkünse de inceltilmiş olacak (%30-40)

Bu özellikleri taşıyan camlara sahip çerçevesiz sağlam ve hafif bir gözlük almak istiyorum. (Çerçevesizden kastım aşağıdaki resimeki gibi) Fiyat olarak yaklaşık 400 lira verebilirim.

Bana önereceğiniz marka, özellik vs. ne olursa tavsiyenizi bekliyorum. Ankara'da yaşıyorum ve yarın gözlüğü almak için bir gözlükçüye gideceğim. (Ankara'da optik tavsiyeniz varsa onu da söylerseniz memnun olurum.)

Şimdiden teşekkürler.

• renk bililndrmesı ii olmuş sarı cam düşünüyordm gri yada kahve de karar kıldım...
  • quote:

Orijinalden alıntı: kontraktil

Öncelikle konuyla ilgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Benim gözlerimde astigmat ve miyop var. Gözlüğüm eskidiği için ve artık rahatsızlık verdiği için yeni bir gözlük alıp üzün süre kullanmak istiyorum. Ama gözlükçüye gittiğim zaman kazıklanıp kazıklanmadığımı bilemiyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların deneyimlerinden faydalanmak istiyorum. Benim almak istediğim gözlük çerçevesiz olacak ve camlarında istediğim özellikler şöyle;

- Camları kolay kolay çizilmeyecek ve sağlam olacak.
    - Akşam araba kullanırken veya bilgisayar kullanırken ışığı dağıtmayacak.
    - Camlardan baktığım zaman hafif sarı değilde, gerçeğe en yakın görüntüyü verecek.
    - Kolaylıkla leke ve toz tutmayacak .
    - Bilgisayar kullanırken göze verdiği zararı minimuma indirecek.
    - Sıcaklık farkı olan ortamlardan diğerine geçerken yada çay koyarken camlar buğulanmayacak.
    - Alacağım gözlük çerçevesiz olacağı için kırılmalara karşı dayanıklı olacak.
    - Fotoğraf çekilirken yada ışıklı bir ortamda camlar yansıma yapmayacak.
    - Mümkünse de inceltilmiş olacak (%30-40)

Bu özellikleri taşıyan camlara sahip çerçevesiz sağlam ve hafif bir gözlük almak istiyorum. (Çerçevesizden kastım aşağıdaki resimeki gibi) Fiyat olarak yaklaşık 400 lira verebilirim.

Bana önereceğiniz marka, özellik vs. ne olursa tavsiyenizi bekliyorum. Ankara'da yaşıyorum ve yarın gözlüğü almak için bir gözlükçüye gideceğim. (Ankara'da optik tavsiyeniz varsa onu da söylerseniz memnun olurum.)

Şimdiden teşekkürler.

Merhaba
    Essilor crizal 1.61 (% 45 ince) Aradığınız cam.

• Selamlar, 15 sene aradan sonra tekrar gözlük almaya karar verdim, ancak nasıl birşey almam lazım çok da bilmiyorum. Sağ göz -0.50 sferik, -0.75 silindirik 90 aks, sol göz -0.50 sferik, -0.75 silindirik 85 aks. Normalde görüşümde bir sıkıntı yaşamıyorum(araba kullanırken tabelaları okuyabiliyorum, sinemada en arkadan altyazıları okuyorum, vs.) ama astigmat sebebiyle çizgileri yamuk gördüğümü söyledi doktor, aralıklı nokta gösterip noktaları saydırdı ve doğru saydım ancak yine de astigmat olduğunu söyledi.

Bugün gözlük alacağım ama devlet nerdeyse hiç karşılamıyor, artık göz numaranda yükselmez iyisini al bir ömür kullan dedi doktorum. Güneş gözlüğü olarak da kullanabileceğim bir gözlük istiyorum ama kararması kahverengi tonlarında değil de(pilav yemeye gidiyormuş gibi görünmek istemiyorum) siyah olan, buğu yapmayan, parlama yapmayan bir cam önerebilir misiniz? Birde bu camın maliyeti ne kadar olur? Çerçevesiz gözlükle kullanacağım ve mümkün olduğunca küçük cam istiyorum, şimdiden teşekkürler.

• Tekrar selam herkese, uzun zaman sonra tekrar muayene oldum, göz doktroum kullanmakta olduğum Bausch and Lomb marka torik lenslerin artık AB ülkelerinde satılmadığını (göz numaralarım bir hayli yüksek ve astigmat var, yaklaşık 2,25 sağ göz, 2,75 sol göz, miyop da sağ göz 7,5 sol göz 8.5 normalde lenste) söyledi. Bunun yerine acuve diye bir lens markası önerdi, ama bu markada da astigmat numaraları yeterli olmadığı için miyop derecesini yükseltti, sol göz de astigmat için 2,25, miyop içinse 9,0'luk bir reçete yazdı.

Lensler geldi şu anda da kullanyıorum bir sıkıntı yok gibi görmem anlamında ama enteresan bir şekilde sol gözümden lensi çıkartmakta zorlanıyorum. Lenslerin yapısı son derece kaygan, gözden de kolay çıkmıyor özellikle ilk baştaki kullanımda.

Öncelikli sorum, Bausch Lomb markası hakkında doktorumun syölediklerine ebnzer şeyleri duydunuz mu, Acuve markası hakkında bir fikriniz var mı? Nasıl bir marka? Tavsiye eder misiniz?

Bu arada gözlük için de yine inceltilmiş biasiferik Essilor marka cam önerdi gözlükçüm,çerçeve olarak da Persol 3005V 945 modelini beğendim. Bu tercihin bana maliyeti ne kadar olabilir yaklaşık? Essilor markası gerçekten son dönemde ciddi bir sıçrama yaptı diyorlar ama zeiss, seiko, hoya gibi markaların yanında konumu nedir gereçkten bilemiyorum.

Fikir verebilirseniz çok makbule geçer.

Selamlar,

• quote:

Orijinalden alıntı: Nashquil

Selamlar, 15 sene aradan sonra tekrar gözlük almaya karar verdim, ancak nasıl birşey almam lazım çok da bilmiyorum. Sağ göz -0.50 sferik, -0.75 silindirik 90 aks, sol göz -0.50 sferik, -0.75 silindirik 85 aks. Normalde görüşümde bir sıkıntı yaşamıyorum(araba kullanırken tabelaları okuyabiliyorum, sinemada en arkadan altyazıları okuyorum, vs.) ama astigmat sebebiyle çizgileri yamuk gördüğümü söyledi doktor, aralıklı nokta gösterip noktaları saydırdı ve doğru saydım ancak yine de astigmat olduğunu söyledi.

Bugün gözlük alacağım ama devlet nerdeyse hiç karşılamıyor, artık göz numaranda yükselmez iyisini al bir ömür kullan dedi doktorum. Güneş gözlüğü olarak da kullanabileceğim bir gözlük istiyorum ama kararması kahverengi tonlarında değil de(pilav yemeye gidiyormuş gibi görünmek istemiyorum) siyah olan, buğu yapmayan, parlama yapmayan bir cam önerebilir misiniz? Birde bu camın maliyeti ne kadar olur? Çerçevesiz gözlükle kullanacağım ve mümkün olduğunca küçük cam istiyorum, şimdiden teşekkürler.

Hocam 2. paragrafınızda anlattığınız yeni çıkan camlardan transition 7 crizal kaplama camı anlatıyor prokopi arkadaşımızda örnek foto koymuştu bu konu hakkında. Hatta gittiğiniz çoğu gözlükçü bunu tavsiye edecektir numara konusunda ise numaralıları özel üretim geliyor diye söylemişlerdi.

Şimdi ben bu dediğim camı kullanıyorum ama açıkçası beklentileri mi karşılamadı. Bir de siz diyorsunuz küçük cam istiyorum o zaman güneş gözlüğü anlamı olmaz ki zaten alttan üstten sağdan soldan güneş girecek yine rahatsız edecek gözünüzü. Zaten bu camların essilor marka fiyatı 350 lira.

acizcool' un da bana önerdiği şekilde sizde güneş gözlüğü + normal gözlük alın bence emin olun böylesi daha iyi.

• quote:

quote:

Selamlar, 15 sene aradan sonra tekrar gözlük almaya karar verdim, ancak nasıl birşey almam lazım çok da bilmiyorum. Sağ göz -0.50 sferik, -0.75 silindirik 90 aks, sol göz -0.50 sferik, -0.75 silindirik 85 aks. Normalde görüşümde bir sıkıntı yaşamıyorum(araba kullanırken tabelaları okuyabiliyorum, sinemada en arkadan altyazıları okuyorum, vs.) ama astigmat sebebiyle çizgileri yamuk gördüğümü söyledi doktor, aralıklı nokta gösterip noktaları saydırdı ve doğru saydım ancak yine de astigmat olduğunu söyledi.

Hocam 2. paragrafınızda anlattığınız yeni çıkan camlardan transition 7 crizal kaplama camı anlatıyor prokopi arkadaşımızda örnek foto koymuştu bu konu hakkında. Hatta gittiğiniz çoğu gözlükçü bunu tavsiye edecektir numara konusunda ise numaralıları özel üretim geliyor diye söylemişlerdi.

Şimdi ben bu dediğim camı kullanıyorum ama açıkçası beklentileri mi karşılamadı. Bir de siz diyorsunuz küçük cam istiyorum o zaman güneş gözlüğü anlamı olmaz ki zaten alttan üstten sağdan soldan güneş girecek yine rahatsız edecek gözünüzü. Zaten bu camların essilor marka fiyatı 350 lira.

acizcool' un da bana önerdiği şekilde sizde güneş gözlüğü + normal gözlük alın bence emin olun böylesi daha iyi.

Aynı anda iki gözlük taşımak istemediğim için transition 7 siparişini verdim bugün, haftaiçerisinde teslim edilecek, ne kadar filtre varsa uygulayacaklarmış. Güneş gözlüğüm var ama dediğim gibi iki gözlük birden taşımak pek gelmiyor içimden açıkçası, o yüzden böyle almaya karar verdim. Olmadı güneş gözlüğü arabada sabit durur, numaram fazla olmadığı için aşırı güneşli günlerde onu kullanırım.

• quote:

quote:

quote:

Aynı anda iki gözlük taşımak istemediğim için transition 7 siparişini verdim bugün, haftaiçerisinde teslim edilecek, ne kadar filtre varsa uygulayacaklarmış. Güneş gözlüğüm var ama dediğim gibi iki gözlük birden taşımak pek gelmiyor içimden açıkçası, o yüzden böyle almaya karar verdim. Olmadı güneş gözlüğü arabada sabit durur, numaram fazla olmadığı için aşırı güneşli günlerde onu kullanırım.

Ne kadara mal oldu size hocam çanakkale de kazıklandım mı acaba diye düşünmeden duramıyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Ne kadara mal oldu size hocam çanakkale de kazıklandım mı acaba diye düşünmeden duramıyorum.

Açıkçası bana tanıdık indirimiyle bayağı ucuza mal oldu Titanyum çerçeve için 400, camlar için 400 normal fiyat verdiler, indirimle bana 550 liraya mal oldu.

• 
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.