Şimdi Ara

Görüntü İşleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
4.441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Harita Mühendisliği öğrencisiyim ve Fotogrametri alanında ilerlemek istiyorum. Matlab'i giriş düzeyinde biliyorum. Kullanıcıdan girdi alarak örneğin mesleğime yönelik çeşitli matematiksel hesaplamaları yaptırabiliyorum. Matlab arayüzlü programlamaya ve programımızı Matlab dışında da çalıştırmaya pek elverişli olmadığı için bu aralar Java'ya yöneldim. 2 gün içinde arayüzlü programlamaya kadar ilerledim şu anda basit bir hesap makinesi yaptırabiliyorum ama Matlab kadar oturmadı kafamda. Neyse soruma gelecek olursam görüntü işleme işlemi için Java ne kadar uygundur? Yoksa C# mı tercih edilmelidir? PHP & MySQL ile deneyimim olduğu için Java'ya yöneldim direk fakat şimdi de ne kadar işime yarar konusu kafamı karıştırıyor. Özellikle görüntü işleme meselesinde.

Ayrıca web programlama dilleri (PHP gibi) bu alanda nasıldır?

Birde Python var. Matlab'e çok benziyor. Öğrenmesi hızlı ve pratik bir dil gibi. O bu alanda nasıldır?

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

• programa dillerini bu kadar sorun etme bence . asıl zorluk görüntü işlemenin kendisinde . Algoritma mantığın iyi oturması lazım . matlapdaki gibi otomatik image processing toolları bulman zor .
    c sharp veya java kullanabilirsin .
    c sharp öğrenirsen bu dili asp.nette web ortamındada kullanabilirsin . Aama performance için desktop uygulama yapmak daha mantıklı .
    Daha üst seviye performance için c/c++ kullanabilirsin opencv kütüphanesi de image procesing için baya kütüphane var diye biliyorum .
  • Pythonda, OpenCv kutuphanesini kullanabiliyorsun. Matlaba yakin olmasi nedeniyle de python'u tavsiye ederim.

OpenCv nin kendi sitesinden indirdiğin haliyle C# ve Java içinden çağıramazsın. Bu programlama dilleri ile de kullanabilirsin ama başlangıç seviyesindeysen zorlanırsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratsal

programa dillerini bu kadar sorun etme bence . asıl zorluk görüntü işlemenin kendisinde . Algoritma mantığın iyi oturması lazım . matlapdaki gibi otomatik image processing toolları bulman zor .
    c sharp öğrenirsen bu dili asp.nette web ortamındada kullanabilirsin . Aama performance için desktop uygulama yapmak daha mantıklı .
    Daha üst seviye performance için c/c++ kullanabilirsin opencv kütüphanesi de image procesing için baya kütüphane var diye biliyorum .

Bir CBS projem de var kafamda. PHP ile şimdilik veritabanı işlemlerini vs. yaptırabiliyorum. Yani basit bir içerik yönetim sistemini bir gün içerisinde yazabilecek düzeydeyim. Bu sebeple web programlama için yeni bir alana dalmak istemiyorum açıkçası. Çünkü yazılımcı değilim ya da Bilgisayar Mühendisliği okumuyorum Ayırabileceğim zaman kısıtlı.

Google Maps ya da Yandex Maps gibi bir servis için PHP'nin yanında hangi web programlama dillerini öğrenmek gerekir peki? Tamamen kendi tasarımım olan bir şey yapmak istiyorum.

Ya da mesela temel olarakhttp://sehirrehberi.ibb.gov.tr/ gibi bir script PHP'nin yanında hangi programlama dillerini gerektirir? JavaScript?

Matlab bu konuda iyi fakat dediğim gibi arayüzlü bir program oluşturup bunu dağıtmak zor yani programın çalışması için kullanıcıda Matlab olması lazım. Böyle bir şeyi ben istemiyorum. Java'ya devam edeceğim sanırım. Kararsızlıktan iyidir.

Java + MySQL + PHP üçlüsü zaten hep kafamdaydı.

• quote:

Orijinalden alıntı: RCox

Pythonda, OpenCv kutuphanesini kullanabiliyorsun. Matlaba yakin olmasi nedeniyle de python'u tavsiye ederim.

OpenCv nin kendi sitesinden indirdiğin haliyle C# ve Java içinden çağıramazsın. Bu programlama dilleri ile de kullanabilirsin ama başlangıç seviyesindeysen zorlanırsın.

Python'da GUI işi nasıl peki? Java'nın olayı kolay gibi geldi. Buttona bastığın zaman şu textbox içindekileri al, bu işlemi yap sonucu şu textboxa yazdır. Mantığı basit.

OpenCv tekelinde mi bu görüntü işleme olayı? Java'nın kendi hazır kütüphaneleri bu konuda nasıl?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ettunc -- 31 Aralık 2012; 22:24:30 >
  • Python'da wxwidgets gibi GUI kutuphaneleri var. GUI oluşturabilirsin.

Görüntü işlemede en yaygın kullanılan kütüphane openCV, bunun yanında ticari satılan kütüphaneler var ama bunlarda programın kurulu bilgisayar başına lisans ücreti alıyorlar.

Java da JavaCV adında opencv nin sarmalandığı bir kütüphane var ama openCV nin daha eski olan C fonksiyonlarını sarmalıyor, öğrenmesi daha zor olur. Bunun dışında imagej kutuphanesi var.

http://rsbweb.nih.gov/ij/
    http://fiji.sc/wiki/index.php/Fiji

Görüntü işlemeyi düşünerek Matlab'dan başka bir dile geçeceksen en güzeli/kolayı python olur bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: RCox

Python'da wxwidgets gibi GUI kutuphaneleri var. GUI oluşturabilirsin.

Görüntü işlemede en yaygın kullanılan kütüphane openCV, bunun yanında ticari satılan kütüphaneler var ama bunlarda programın kurulu bilgisayar başına lisans ücreti alıyorlar.

Java da JavaCV adında opencv nin sarmalandığı bir kütüphane var ama openCV nin daha eski olan C fonksiyonlarını sarmalıyor, öğrenmesi daha zor olur. Bunun dışında imagej kutuphanesi var.

http://rsbweb.nih.gov/ij/
    http://fiji.sc/wiki/index.php/Fiji

Görüntü işlemeyi düşünerek Matlab'dan başka bir dile geçeceksen en güzeli/kolayı python olur bence.

Görüntü işlemede Python'u öneriyorlar hep zaten. Dün biraz daha araştırdım da Python ya da alternatif olarak C# denmiş. Java bunlardan sonra geliyor sizin de yazdığınız gibi.

Yine dün Python'a da biraz baktım da hoşuma gitti. Matlab'e kod yazma mantığı olarak çok benziyor.

Gui olayının dışında yazdığımız programın derlenmesi ve her bilgisayarda çalışma olayı nasıl Python'da? En azından Windows ortamı için .exe olarak derlense ve çalışsa yeterli benim için.

Matlab'e alternatif olarak Python'da karar kıldım sayılır.

Python için Türkçe kaynak olarakhttp://www.istihza.com/py2/icindekiler_python.html adresini buldum.

Kitap olarak da

http://www.dr.com.tr/Kitap/Python/Firat-Ozgul/Egitim-Basvuru/Bilgisayar/urunno=0000000324396

düşünüyorum. Zaten aynı kişi (Fırat Özgül) yazmış. Hayırlısı bakalım.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ettunc -- 1 Ocak 2013; 12:19:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    GPU görüntü vermiyor.
    11 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • erfg nfxgn g

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rob dö şambır -- 30 Nisan 2013; 18:41:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rob dö şambır

PIL nedeniyle python'u önerirler. betik dilidir, exe'ye çevirmek biraz uğraştırır.

Ne güzel kararımı vermiştim

Java'ya mı dönüyoruz o zaman yine?

Dediğiniz gibiyse Matlab'den bir farkı kalmaz. Matlab'de de aynı sorunlar var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ettunc -- 1 Ocak 2013; 12:35:54 >
  • 34/lfxjgsh64uvvsrj

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rob dö şambır -- 30 Nisan 2013; 18:47:02 >
  • Gerçi kullanıcıya Python'u kurdurabiliriz. Sonuçta Matlab 5 küsür gb fakat Python 15 mb civarı. Yani pek sorun oluşturmayacaktır son kullanıcı düzeyinde. Bu sayede yapılan *.py scriptler kullanıcı tarafından çift tıklamayla açılabilecektir. Ben son kullanıcı hiç bunlarla uğraşmasın Windows kullanıyorsa exe formatlı dosyaya çift tıklasın ve çalışsın isterim ama Python bu konuda kolaylık sağlayan bir dil değil sanırım.
  • quote:

Java'da nesnesel programlama zorunlu, Php'den geçiş zor gelebilir. (Python'da da nesnesel var ama zorunlu değil). Fakat artık herşey nesnesel oldu, mecburen öğreneceksin eğer modern yazılım geliştirmek istiyorsan.
    Java, Python'dan biraz daha performanslıdır, standard GUI kütüphanesi(Swing, öğrenmesi zor ama) vardır, hem Linux hem Wİndows'ta çalışır. C# kullanırsan sadece Windows'ta çalışır. RCox'un söylediği ImageJ kütüphanesi PIL'e göre daha güncel.

Biliyorum biraz giriş yaptım. Güzel bir olay ama. Programın arayüzü ayrı bir sınıfta hesap yapan kısmı ayrı bir sınıfta veriler ayrı bir sınıfta oluyor mesela. Bu sınıflar arası bağ kurup aynı fonksiyonları (metot) kullandırabiliyoruz vs. Bu sayede yazılan kod karmaşık bir hal almıyor. Dediğiniz gibi PHP'de de bu olay var zaten ama ilk etapta gerekmiyor tıpkı Python gibi.

• er hrfh,m ru,sru,s r

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rob dö şambır -- 30 Nisan 2013; 18:47:22 >
  • quote:

zaten Matlab'da lisans sorunu yok mu?
    py2exe diye birşey var, python betiklerini exe yapıyor, ama hiç denemedim.

Evet o da var.

Şu giriş aşamasını bir atlatayım da denerim.

Esas konu olan görüntü işleme için de Python Java'ya göre daha az gelişmiş olsa da daha kolaydır diye tahmin ediyorum. Boş yere Java'da boğulmayayım o zaman ben.
  • En performanslı image processing işlemini c++ + openCV + ipp kütüphanesi ile yapabilirsin.
    Ancak bu konulara daha yeni başlamış ve daha önceden yazılım mühendisliği ile biraz ilgilenmiş birisi için Java veya Python iyi bir başlandıç olacaktır.
    Java için JavaCV
    C# için EmguCV veya AForge Library kullanabilirsin.
    Ayrıca ufak bir araştırma ile Matlab .m file dosyalarını C# veya Java'dan çağırabilirsin.
    Ben senin yerinde olsam kolaylığı ve kullanım yaygınlığı + platform bağımsızlığı açısından Java' yı tercih ederdim.
    Mesela burada benim yaptığım, C# ve AForge kütüphanesini kullandığım ufak birkaç video var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi querman -- 1 Ocak 2013; 15:18:37 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 377

quote:

programa dillerini bu kadar sorun etme bence . asıl zorluk görüntü işlemenin kendisinde . Algoritma mantığın iyi oturması lazım . matlapdaki gibi otomatik image processing toolları bulman zor .

Bir CBS projem de var kafamda. PHP ile şimdilik veritabanı işlemlerini vs. yaptırabiliyorum. Yani basit bir içerik yönetim sistemini bir gün içerisinde yazabilecek düzeydeyim. Bu sebeple web programlama için yeni bir alana dalmak istemiyorum açıkçası. Çünkü yazılımcı değilim ya da Bilgisayar Mühendisliği okumuyorum Ayırabileceğim zaman kısıtlı.

Google Maps ya da Yandex Maps gibi bir servis için PHP'nin yanında hangi web programlama dillerini öğrenmek gerekir peki? Tamamen kendi tasarımım olan bir şey yapmak istiyorum.

Ya da mesela temel olarakhttp://sehirrehberi.ibb.gov.tr/ gibi bir script PHP'nin yanında hangi programlama dillerini gerektirir? JavaScript?

Matlab bu konuda iyi fakat dediğim gibi arayüzlü bir program oluşturup bunu dağıtmak zor yani programın çalışması için kullanıcıda Matlab olması lazım. Böyle bir şeyi ben istemiyorum. Java'ya devam edeceğim sanırım. Kararsızlıktan iyidir.

harita servislerinden yararlanman için herhangi nir server side (php,asp.net) teknolojisiyle client tarafında javascript bilmen yeterli olur bide ajax kullanmayı ögrenirsen server tarafından sayaf yenilenmeden bilgi çekebilirsin .ben dehttp://haritaaraci.com/ sitemde hem yandexle hem google mapsle çeşitli uygulamalar geliiştirmiiştim .
    javascript kaynak kodlarını inceleyebilirsin .

• quote:

Orijinalden alıntı: querman

En performanslı image processing işlemini c++ + openCV + ipp kütüphanesi ile yapabilirsin.
    Ancak bu konulara daha yeni başlamış ve daha önceden yazılım mühendisliği ile biraz ilgilenmiş birisi için Java veya Python iyi bir başlandıç olacaktır.
    Java için JavaCV
    C# için EmguCV veya AForge Library kullanabilirsin.
    Ayrıca ufak bir araştırma ile Matlab .m file dosyalarını C# veya Java'dan çağırabilirsin.
    Ben senin yerinde olsam kolaylığı ve kullanım yaygınlığı + platform bağımsızlığı açısından Java' yı tercih ederdim.
    Mesela burada benim yaptığım, C# ve AForge kütüphanesini kullandığım ufak birkaç video var.

Yapmak istediğim şeye çok yakın burada yapılanlar. Sol üst köşede de sayım yapıyor sanırım. Çok güzel olmuş.

Python'dan devam edeceğim sanırım ben. Yalnız finallerim sebebiyle biraz ara vermek zorundayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ettunc -- 2 Ocak 2013; 19:02:23 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: 377

quote:

harita servislerinden yararlanman için herhangi nir server side (php,asp.net) teknolojisiyle client tarafında javascript bilmen yeterli olur bide ajax kullanmayı ögrenirsen server tarafından sayaf yenilenmeden bilgi çekebilirsin .ben dehttp://haritaaraci.com/ sitemde hem yandexle hem google mapsle çeşitli uygulamalar geliiştirmiiştim .
    javascript kaynak kodlarını inceleyebilirsin .

Teşekkürler. İnceleyeceğim.

Bunun haritasının da tarafımca yapılanı olacak işte. Birde Yandex gibi panorama özelliği de olacak. Çalışma yapacağım alanın hava fotoğraflarına ulaşabilirim. Bunları sayısallaştırması da sorun değil de işte şu scripti yazmak sorun. Çalışmak lazım...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.