Şimdi Ara

Google Chrome - Chromium Linux'te !!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir süredir sadece Windows'ta kullanabildiğimiz Google Chrome Web tarayıcısı artık Linux'te...
    Sanırım şimdilik sadece Ubuntu , Kubuntu, Debian , MacOS sistemlerde çalışıyor, diğer sürümlerle
    ilgili gelişmeleri takip edelim.
    Konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri buradan alabilirsiniz ;

http://www.bildirgec.org/yazi/linuxta-google-chrome-chromium

Google Chrome - Chromium Linux'te !!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayBağatur -- 1 Haziran 2009; 3:06:46 >

• haber icin tesekkurler.
  • alien ile rpm'e filan çevrilebilyordur heralde.
  • Isin acigi, Google Chrome ekibi Linux surumunden oldukca sikayetci:
    http://blog.chromium.org/2009/06/google-chrome-sandboxing-and-mac-os-x.html

http://code.google.com/p/chromium/wiki/LinuxSandboxing

Linux uzerinde her dagitimda ve kurulumda calisacak bu tarz bir yazilim gelistirmenin zorlayici bir surec oldugundan bahsediliyor. Kullanicinin nasil bir sisteme sahip oldugunu bulmak oldukca zor.

Ilgili OS News haberi:
    http://www.osnews.com/story/21608/Chrome_Sandboxing_Easy_on_Mac_OS_X_a_Mess_on_Linux

quote:

Again, we see a case where the fragmentation in Linux as a hindrance to companies releasing software for the platform. While Linux' diversity on all levels is a blessing in that it allows for natural selection and competition, it's also a curse for developers trying to write an application that can work well on as many distributions as possible.

Kabaca cevirisi:
    quote:

Linux'taki ayrikligin/bolunuklugun sirketlerin bu platform icin yazilim cikarmasina engel oldugu bir durum goruyoruz yine. Linux'un her seviyedeki cesitliligi dogal secilime ve rekabete izin veren bir lutufken, olabildigince fazla dagitimda duzgun calisabilen program yazmaya calisan gelistiriciler icin de buyuk bir izdirap.

Google gibi bir sirketin Linux icin yazilim gelistirmekte sikinti cekiyor olmasi hic iyiye isaret degil. Ozellikle soyle bir gecmise baktiginizda programcilara adam gibi API saglamayan isletim sistemlerine neler oldugunu hatirladigimizda, Linux hakkinda endiselenmemek elde degil.

OS/2'nin tarihten silinmesinin en buyuk nedeni Microsoft'un Windows'u gelistirmis olmasi degil, OS/2'nin gelistirileri kendine cekmeyi basaramamis olmasidir. Bunun da sebebinin IBM'in OS/2 API konusundaki kati ve uzlasmaz tutumu oldugunu unutmamak gerekiyor. Linux cekirdek gelistiricileri "stable_api_nonsense.txt" gibi dosyalar yazmaya devam ederken, Linux kurulu olarak satilan ve kullancilarini da memnun eden masa ustu sistemleri ruyamizda gormeye daha coooook devam ederiz.

Sene 2002. Bir arkadasim ve arkadasimin Windows sistemler uzerinde uzmanlasmis bir sistem yoneticisi olan benden de yasca buyuk kuzeni Meliksah Abi ile muhabbetimiz esnasinda gecen su konusma kulaklarimda cinliyor:
    MA: Tamam Linux buyuk sunucularda, web sunucularinda vs. ama, masa ustunde olmaz.
    Ben: Mandrake'nin son surumunu (sanirim 8.0 falan) gormedin mi? Ne kadar da kolaylastirmislar her seyi. Birkac sene icersinde Linux kesin masa ustunde de yayginlasacak.
    MA: (arkadasima donerek) Ya her sene ayni seyi soyluyor bunlar.
    Ben: Biraz bekle, goreceksin.

Sene 2009: Hala tik yok. Evet, tukurdugumu yalamakla mesgulum su siralar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 3 Haziran 2009; 19:54:26 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

Isin acigi, Google Chrome ekibi Linux surumunden oldukca sikayetci:

Linux uzerinde her dagitimda ve kurulumda calisacak bu tarz bir yazilim gelistirmenin zorlayici bir surec oldugundan bahsediliyor. Kullanicinin nasil bir sisteme sahip oldugunu bulmak oldukca zor.

Ilgili OS News haberi:
    http://www.osnews.com/story/21608/Chrome_Sandboxing_Easy_on_Mac_OS_X_a_Mess_on_Linux

quote:

Again, we see a case where the fragmentation in Linux as a hindrance to companies releasing software for the platform. While Linux' diversity on all levels is a blessing in that it allows for natural selection and competition, it's also a curse for developers trying to write an application that can work well on as many distributions as possible.

Kabaca cevirisi:
    quote:

Linux'taki ayrikligin/bolunuklugun sirketlerin bu platform icin yazilim cikarmasina engel oldugu bir durum goruyoruz yine. Linux'un her seviyedeki cesitliligi dogal secilime ve rekabete izin veren bir lutufken, olabildigince fazla dagitimda duzgun calisabilen program yazmaya calisan gelistiriciler icin de buyuk bir izdirap.

Google gibi bir sirketin Linux icin yazilim gelistirmekte sikinti cekiyor olmasi hic iyiye isaret degil. Ozellikle soyle bir gecmise baktiginizda programcilara adam gibi API saglamayan isletim sistemlerine neler oldugunu hatirladigimizda, Linux hakkinda endiselenmemek elde degil.

OS/2'nin tarihten silinmesinin en buyuk nedeni Microsoft'un Windows'u gelistirmis olmasi degil, OS/2'nin gelistirileri kendine cekmeyi basaramamis olmasidir. Bunun da sebebinin IBM'in OS/2 API konusundaki kati ve uzlasmaz tutumu oldugunu unutmamak gerekiyor. Linux cekirdek gelistiricileri "stable_api_nonsense.txt" gibi dosyalar yazmaya devam ederken, Linux kurulu olarak satilan ve kullancilarini da memnun eden masa ustu sistemleri ruyamizda gormeye daha coooook devam ederiz.

Sene 2002. Bir arkadasim ve arkadasimin Windows sistemler uzerinde uzmanlasmis bir sistem yoneticisi olan benden de yasca buyuk kuzeni Meliksah Abi ile muhabbetimiz esnasinda gecen su konusma kulaklarimda cinliyor:
    MA: Tamam Linux buyuk sunucularda, web sunucularinda vs. ama, masa ustunde olmaz.
    Ben: Mandrake'nin son surumunu (sanirim 8.0 falan) gormedin mi? Ne kadar da kolaylastirmislar her seyi. Birkac sene icersinde Linux kesin masa ustunde de yayginlasacak.

Evet, Linux işletim sistemi sayısı fazla ama sadece birkaç paketleme sistemi kullanılıyor. Bu paketleme sistemlerine göre hiçbir problem oluşmaz. Google Chrome programı geliştiricilerinin böyle bir açıklama yapması garip geliyor bana.

Doğru, hala konfigürasyon dosyaları kullanılıyor ama sistemler gelişti. OpenSUSE, Ubuntu, Pardus gibi dağıtımlar kullanıcılarını fazlasıyla memnun etmekte. Ben çok umutluyum yeni nesil Linux işletim sistemlerinden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wacom Intuos -- 4 Haziran 2009; 18:29:13 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

Isin acigi, Google Chrome ekibi Linux surumunden oldukca sikayetci:

Ilgili OS News haberi:

quote:

Kabaca cevirisi:
    quote:

arkadaş kusura bakma ama stable api nosense takmış durumdasın. kabul etmek gerekli, binary kerneller daha kolay sürücü üretimi sağlasa da, stable kernel daha gelişmiş, daha güvenli ve uyumlu bir yapı sunuyor. farklı mimarilerde çalışabilmenin yanında, geçmiş sürümde ki bir uygulama yada deamon yeni kernelde de çalışabiliyor. belki çok ticari olmasa bile, her yeni kernelde yeni destekler ekleyebiliyorsunuz. örneğin windows 95 e usb desteği yeni bir releae ile sağlanmıştı. yada piyasaya ilk 64bit işlemciler piyasaya çıktığında microsoftun bu mimariye uygun işletim sistemi yoktu. ve çıkartıkları xp 64 bit ise 32 bit çalışamıyordu ama linux kernel güncellemesi ile 1 hafta içinde desteği ekleyebildi. ayrıca osx hiçbirzaman son kullanıcı işletim sistemi değildi ki böyle bir çaba içinde de değildiler. daha ziyadesinde network pazarıda hayat buluyordu. ki zaten ibm masaüstü kartını 90ların 3 çeyreğinde elinden çıkarmıştı. ama haklısınız. linux komünite felsefesinde hareket ettiği için hiçbir zaman windowsun başarısını yakalayamaz. cannical, novell vs şirketler atılım yapsada, gpl eulaya benzemediği sürece, kodlar kapalı olmadığı sürece tekel haline gelemez. microsoft gibi, kullanı kullanmayacağın sorulmadan zorla pc alırken kakalanan windowslar gibi göremeyiz. lokomatif olan sektör oyunlarınlarında linux mimarisi entegrasyonu çok zor. artık windowsunda lokomatifi olmuş, pekte birşey kazandıramayan, yenilik getiremeyen direct x apisi üzerinde oyunlar kuruludukça (oyun firmalarına hakvermemek zor, zira microsoft oldukça tatmn ediyor onları) , microsoft direct x i açmadığı sürece linuxta onları görmek zor gibi. ama şuda var, artık insanlar farklılık da, alternatifde arıyorlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Google chrome uzantılar
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Turbolinux
    Evet, Linux işletim sistemi sayısı fazla ama sadece birkaç paketleme sistemi kullanılıyor. Bu paketleme sistemlerine göre hiçbir problem oluşmaz. Google Chrome programı geliştiricilerinin böyle bir açıklama yapması garip geliyor bana.

Doğru, hala konfigürasyon dosyaları kullanılıyor ama sistemler gelişti. OpenSUSE, Ubuntu, Pardus gibi dağıtımlar kullanıcılarını fazlasıyla memnun etmekte. Ben çok umutluyum yeni nesil Linux işletim sistemlerinden.

Oradaki mesele paket yonetim sistemi degil. Paketlemek kolay. Ancak onemli olan her sistemde ayni sistem konfigurasyonlarini okuyabilmek, ayni verilere ulasip islem yapabilmek. Yani kisacasi API lazim. O da yok maalesef.

• quote:

Orjinalden alıntı: ReBeR
    arkadaş kusura bakma ama stable api nosense takmış durumdasın. kabul etmek gerekli, binary kerneller daha kolay sürücü üretimi sağlasa da, stable kernel daha gelişmiş, daha güvenli ve uyumlu bir yapı sunuyor. farklı mimarilerde çalışabilmenin yanında, geçmiş sürümde ki bir uygulama yada deamon yeni kernelde de çalışabiliyor. belki çok ticari olmasa bile, her yeni kernelde yeni destekler ekleyebiliyorsunuz. örneğin windows 95 e usb desteği yeni bir releae ile sağlanmıştı. yada piyasaya ilk 64bit işlemciler piyasaya çıktığında microsoftun bu mimariye uygun işletim sistemi yoktu. ve çıkartıkları xp 64 bit ise 32 bit çalışamıyordu ama linux kernel güncellemesi ile 1 hafta içinde desteği ekleyebildi. ayrıca osx hiçbirzaman son kullanıcı işletim sistemi değildi ki böyle bir çaba içinde de değildiler. daha ziyadesinde network pazarıda hayat buluyordu. ki zaten ibm masaüstü kartını 90ların 3 çeyreğinde elinden çıkarmıştı. ama haklısınız. linux komünite felsefesinde hareket ettiği için hiçbir zaman windowsun başarısını yakalayamaz. cannical, novell vs şirketler atılım yapsada, gpl eulaya benzemediği sürece, kodlar kapalı olmadığı sürece tekel haline gelemez. microsoft gibi, kullanı kullanmayacağın sorulmadan zorla pc alırken kakalanan windowslar gibi göremeyiz. lokomatif olan sektör oyunlarınlarında linux mimarisi entegrasyonu çok zor. artık windowsunda lokomatifi olmuş, pekte birşey kazandıramayan, yenilik getiremeyen direct x apisi üzerinde oyunlar kuruludukça (oyun firmalarına hakvermemek zor, zira microsoft oldukça tatmn ediyor onları) , microsoft direct x i açmadığı sürece linuxta onları görmek zor gibi. ama şuda var, artık insanlar farklılık da, alternatifde arıyorlar.

Arkadas, asil sen kusura bakma ama kafan feci halde karismis. O dosya cok bariz bir ornek. Ona takan da tek ben degilim ayrica.

Oncelikle binary kernel, stable kernel ne demek? Bir kernel binary hale donusmeden nasil calisabilir ki zaten? Metin dosyasi halindeki cekirdek sistem tarafindan nasil okunabilir ki? Stable da kararli demek zaten. Zaten kararli olmayan cekirdek gosterebilir misin su piyasada bana?

Linux cekirdeginin 64 bitlik surumu 1 haftada eklenmedi. Ayrica limits.h dosyasindaki sorundan da haberiniz yok sanirim. Ek olarak hicbir 64 bit isletim sistemi 32 bit sistemde calismaz. Linux da calismaz, Windows da.

OS X? Eger OS/2 dan bahsediyorsaniz, hayir OS/2 masa ustu sistemlerde satildi. Hatta lisansi da 40$ idi. Ancak 1996 yilindaki Windows 95'in basarisina dayanamayarak OS/2 4.0 Warp'dan sonra tamamen is istasyonlari ve sunuculara yoneldiler.

Evet, Linux Windows'un masaustundeki basarisini yakalayamayacaktir. Ama bunun nedeni tekel olamayacak olmasi degil, hala adam gibi bir API bulunmamasidir.

Direct X bir sey getirmiyor? Allah askina siz ne yazdiginizin farkinda misiniz? Peki diyelim Direct X bir sey getirmiyor. Linux'ta bir oyunda hem ses, hem de goruntuyu yoneten ve Direct X kadar basarili olan bir API paketi var mi? Linux'ta hala zirt pirt ses sistemi degistirildiginin farkinda misiniz? OSS, ESD, ARTS, ALSA ve en son PulseAudio. Her bir degisiklikte programlar uyum problemi yasiyor. Zirt pirt sistem degistirip, geriye uyumluluk destegi de vermeden, isi hizli ve cabuk kodla halletmek mantikli mi?

Son olarak birilerinden kodlarini isteyemezsiniz. Onun yerine oturur, kendi sisteminiz icin adam gibi bir API yazarsiniz, sirketler de yazdiklari programlarinda bunu kullanir. Zirt pirt degistirmezsiniz, degistirseniz bile geriye uyumluluk saglarsiniz ki, bol bol sol kulaginiz cinlamasin. Ha yok yapmiyorsaniz, o zaman kalkip da "neden sirketler bizim sistem icin oyun yazmiyor, program yazmiyor" diyemezsiniz. Bunu da tekelcilige baglayamazsiniz.

Bakin, yillar once BeOS diye bir sistem cikmisti. Son derece guzel bir coklu ortam framework'u vardi. Bircok sirket bir anda uzerinde yazilim yazmaya baslamisti. Bircok ticari coklu ortam programi yazildi, satildi. Hatta Linux daha cok populer olmasina ragmen. Neden? BeOS icin coklu ortam programi yazmak cok daha kolaydi. Cunku adam gibi bir API vardi. Palm satin alip mahvetmeseydi belki de cok daha iyi bir konumda, bir cogumuzun masaustunu susleyecekti. Ama simdi ne oldu? Acik kaynak kodlu Haiku diye bir proje var. Bu proje %100 BeAPI destekli bir sistem sunmayi hedefliyor. Hedeflerine de cok yakinlar. Sistem hala alfa surumlerinde.

Steve Ballmer bir konferansta "Developers, developers, developers" diye bagirdiginda bircok insan guldu, dalga gecti, video klip hazirladi falan. Ama Microsoft'un CEO'sunun milyonlarca insanin izleyebilecegini bilmesine ragmen, bir gelistirici konferansinda oyle bagirmasinin tek nedeni var: "Eger sen gelistiricileri sevmezsen, kendine cekmezsen, istersen dunyanin en super isletim sistemini yaz. Hicbir sekilde is yapamazsin, yayilamazsin". O yuzden Microsoft'un MSDN gibi bir kutuphanesi var.

Umarim derdimi anlatabilmisimdir.

• binary kernel derken önceden derlenmiş kernel olduğunu, ve birçok gnu jargonunda böyle ifade edildiğini sizde biliyorsunuz. directx in karşısına çıkacak adam gibi bir api var, open gl. 3.2 spesifikasyonunda sunduğu özellikler dx10un altında kalmıyor. işi açık/kapalı kaynak kavggasına dönmesini istemiyorum ama işletim sistemlerine microsoft ve apple ne kattı xerox stardan beri? yeni renk ve grafik standartları mı? çoklu ortam mı? microsoftun bu denli başarısı, belkide kullanmak istemediğim işletim sisteminin bana zorla satılması mı? peki aplle ne kattı (bir dönem apple kullanıcısı olmak vesilesiyle yaşasdığım) güvenlik mi? performans mı? topu temeli 30 donanıma destek verilmesi ile sağlanan stabilite mi? siz işin ticari olmadığını söylerken, temeli 2 tane komünist bakış açısyla yaratılmış genel kamu lisansı hangi kapitalist şirketin işine gelebilir? insanları para kazanma aracı olarak gören hangi firma bu lisans altına girip, paylaşma, ortak yaşam fikri çerçevesinde yazılım geliştirebilir. yanlış anlamayın ne sizi nede işlerinizi küçümsemiyorum. ben bu işlerle profesyonel olarak uğraşan biri değilim, ve zaten kendi alanım bu değil. iyi geceler.

• Ben bu chromium'u kurdum. İnternet sekmesine değil crossover'ın altına crossover chromium olarak eklendi menüde...
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.