Şimdi Ara

Google App Engine , Nodejs gibi yeni teknolojiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu yeni teknolojiler de neyin nesi?Nodejs'yi kurcaladım biraz.Express framework falan var.Bu sistem resmen php ve frameworklerinin yerine geçmek için oluşturulmuş bir sistem.Google app engine ile biraz programlama yaptım.Google'ın kendine has database yapısı var.Phyton ile gayet kolaylıkla projeler yapılabiliyo.Peki diyebilir miyiz ki bu yeni teknolojiler Php'yi Asp'yi tarihe gömecek?Yerlerini alacak diyebilir miyiz?Bu platformlarda proje geliştiren arkadaşlar var mı?Php'yi, laraveli bir kenara bırakıp bu yeni teknolojilere mi yönelelim?



  • php nin kolay kolay gömüleceğini zannetmiyorum ancak projeye göre node.js socket olayıyla performsda öne geçebiliyor tabiiki. ama phpnin çok hızlı olması kurumsal veya üst seviye projeler haricinde güçlü bir şekilde devam edecek. piyasada çok fazla php yazan var, yeni teknolojileri hızlıca öğrenip bu alanlarda kalifiyeli eleman olarak daha yüksek standartlarda çalışmak daha mantıklı
  • Evet güzel teknolojiler. Front-end tarafında Nodejs artık bir zorunluluk hale geldi. Webserver katmanınında aynı dil etkileşiminden mi bilmiyorum ama nodejs te render çok hızlı ediliyor. Back-end te php yi yine kullanabilirsin. Daha doğrusu arka planda her dili kullanabilirsin. Ancak php yi wampserver ile kullanırsan her dil kullanma olayı nasıl olur bilmem. Php nin birde wampserver sıkıntısı var. Aynı nodejs gibi saf olarak kullanmak gerekir ama nedense hep wampserver la anlatılmış bu dil.

    Son zamanlarda Nodejs ile birlikte farklı teknolojiler çıkmaya başladı. Kendi modülleri bile nodejs kadar star aldığı oluyor Github'ta. Örn: Webpack,Gulp, Angular, React, Express gibi..

    Ama php yi syntax ından dolayı sevmiyorum. Php den ve javadan daha performanslı diller var onları öğrenmek daha mantıklı gibi. Örn: Go, Rust vs..

    Şu yukarıda anlatıkklarımı savunacak çok fazla argüman bulabilirim ama diyeceksinki sektörde bunlar yok duyulmuyor. Sebebi ise Türkiye'nin teknojide çok geri kalması. Adamlar hala bi .NET, C# gidiyor. Electron frameworküyle 3 işletim sistemine birden cross platform uygulama yazmak varken C# nedir biri açıklayabilir mi? Microsoft bile kendi projelerinde C# yerine Typescript kullanıp Electron frameworküyle 3 işletim sistemine birden cross platform uygulama geliştiriyor. Örn: Visual Studio Code Editor ..

    Demek istediğim eğer iş arıyorsanız c#, .net, php, java gibi teknolojiler Türkiye'de daha 15 yıl bitmez. Ama kaliteli ürünler çıkarmak istiyorsanız Typescript,javascript,Go,Rust gidin derim.

    Tek başına ürün çıkarmak istiyorsan Typescript öğren. Bu sayede Android, iOs, Windows, Linux, MacOs gibi tüm işletim sistemlerine bu dille yazabiliyorsun. Hatta Electron ile 3 üne aynı anda çıkarabiliyorsun. Nativescript,Ionic Framework ile aynı anda mobil işletim sistemlerine de çıkarırsın. Hatta aynı şekilde Web sitesi olarak da rahat uyarlayabilirsin. Hatta ve hatta Node üzerinde geliştirme yaptığın için Back-end tarafında da typescript kullanabilirsin. Daha ne diyim typescript kral gibi şuan :D

    Ama teknoloji bu ne olacağı belli olmaz. Yeni yeni çok güzel teknolojiler ilerleyen yıllarda çıkabilir.




  • Front End tarafında NodeJs. Vay be, teknoloji çok gelişmiş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir fullstack javascript developer olarak şunu söyleyebilirim, node js kimseyi yerinden etmeyecek, bazı boşluklar vardı ve bu boşlukları akıllıca bir şekilde doldurdu. Özellikle npm ile her iş için güzel dökümantasyon ve palet bulabiliyorsun. Ayrıca ui frameworklere CLI sağlaması ve webpack babel gibi gulp gibi imkanlar sunması hoş.



    Bu dünyada her malın bir alıcısı vardır. Php ile c# bugüne kadar ölmediyse bundan sonra da ölmez. Her iki dilde kullanımı basit kaynağı bol.



    İleride daha da şahlanabilir yakında duyurulan Web Assembly ile.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Google App Engine o kadar yeni sayılmaz. 2005'lerde başlayan uygulama barındırma / bulut işlem hizmeti. Bence Node.js çok daha etkileyici gelişme. @sirjoe çok hızlı çalıştığını söyledi evet cunku node.js tamamen callback yöntemiyle asenkron olarak çalışıyor. Callback nedir diye merak edenler için, Windows işletim sistemde desktop ve pencereler de aynı callback sistemiyle calışıyor, pencere üzerindeki kontrollere tıkladığınızda 100% CPU kullanılsa bile, callback çalıştığı için pencere kilitlenmez üstündeki diğer kontrolleri kullanabilirsiniz. Node.js'te de 1M kullanıcı aynı anda MySQL sorguları yaptırsa bile sunucu yanıt vermeye devam eder. Burada Node.js aynı anda hem web sunucu hem de uygulama sunucusu oluyor o yüzden cevap verme hızı daha da artıyor. Benzer hızı PHP ile elde etmek istiyorsanız asenkron tasarımlı olan nginx web sunucuyu, php'in FastCGI portu olan php-fpm ile kullanabilirsiniz. Hele ki php-fpm'i kullanacağınız uygulamalara özel derlerseniz o zaman hız tavan yapar. Ben yıllarca Mac mini sunucumda Apache 2.4 ve mod_php ikilisini kullandım, nginx ve php-fpm'e terfi ettikten sonra hiç arkama bakmadım o derece iyi calışıyor.



    Kendi Windows sunucusunu kullanan arkadaşlar için: nginx'i kaynak kodlarından derleyebilirsiniz ancak CMake sistemini bilmelisiniz, cunku nginx in Windows makinanıza özel Makefile 'ını sadece CMake oluşturabiliyor. php veya php-fpm 'ı derlemek içinse Windows SDK olması yeterli. Mac veya Linux sunucu kullanıyorsanız, kaynağından direkt kurulabiliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bunun yanında birde JavaScript in yerini alacak denen WebAssembly var c,c++ kodlarını tarayıcı üzerinde compile edebiliyorsunuz ve Blazor(angular,react benzeri) ama c# ile yazılan WebAssembly altyapısını kullanan bir kütüphanede yolda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.