Şimdi Ara

Gitar parçalarını bu tarz çalabiliyorum

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.835
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar arkadaşlar.Ben gitarın nasıl tutulduğunu felan öğrendim.
    Sol parmak isimleri sağ parmak isimleri felan bunları öğrendim.Şunuda belirteyim klasik gitar çalıyorum daha çok yeniyim :)

Googleye hemen klasik gitar notaları yazdım notaları biraz öğrendim sayılır.Burada reklam olur diye siteyi vermek istemiyorum ama o sitede gitar notaları bu şekil;

Notalar (İnce)
    Mi - 1. telin boş çalınması
    Fa - 1. telin 1. perdesi
    Sol - 1. telin 3. perdesi
    Si - 2. telin boş çalınması
    Do - 2. telin 1. perdesi
    Re - 2. telin 3. perdesi
    Sol - 3. telin boş çalınması
    La - 3. telin 2. perdesi

Notalar (Kalın)
    Re - 4. telin boş çalınması
    Mi - 4. telin 2. perdesi
    Fa - 4. telin 3. perdesi
    La - 5. telin boş çalınması
    Si - 5. telin 2. perdesi
    Do - 5. telin 3. perdesi
    Mi - 6. telin boş çalınması
    Fa - 6. telin 1. perdesi
    Sol - 6. telin 3. perdesi

evet arkadaşlar notalar bu şekilde bende bu notalara çalıştım.sonrasında googleye "klasik gitar şarkı notaları" yazdım sonrasında böyle şeyler buldum ;

KAVAK YELLERİ - Beni Al
    do-si-do/si-do-si-do/si-do-re-do-si-do-sol
    do-si-do/si-do-si-do/si-do-re-do-si-do
    Mi-fa-sol-fa-mi-fa-re
    Re-mi-fa-mi-re-mi-do
    Do-re-mi-re-do-re-la
    La-do-si-la-si-do

Saman yolunun notaları:
    Fa-sol-fa-mi-fa-mi-fa-re-mi-re-mi-do/
    Aynısından bir daha yapacaksın/
    Do-re-do-si-la-
    Fa-sol-fa-mi-re-do-mi?
    Re-mi-re-do-si
    Mi-fa-re-do-si-do-la

böyle şeyler buldum. notaların yerlerine göre denedim ve doğru çıkıyordu o an mutlu oldum :) biraz olsada çalabiliyorum, ama sonra baktım ki şarkılar böyle değil. klasik gitar şarkıları felan yazdığımda hep şöyle şeyler çıkıyor örnek olarak caddelerde rüzgar ;

Am
    caddelerde rüzgar aklımda aşk var,
    Em
    gece yarısında eski yağmurlar,
    Am
    şarkı söylüyorlar sessiz usulca
    Em
    özledim şimdi çok uzaklarda.

Am
    deli dolu günler hayat güzeldi,
    Em
    kahkahalarıyla günler geçerdi,
    Am
    ellerim uzanmaz tutunamam ki,
    Em
    özledim şimdi çok uzaklarda

Dm
    o da özlüyormuş, benim birtanem,
    Am
    hep ağlıyormuş ben olmayınca,
    Em Am
    öyle yazıyor son mektubunda

Dm
    o da özlüyormuş, benim birtanem,
    Am
    çok üşüyormuş ben olmayınca
    Em Am
    öyle yazıyor son mektubunda

bu yukardakini hiç ama hiç anlamıyorum. nedir bu am, em, dm, bunları nasıl çalıcaz felan hiçbişey anlamadım lütfen bilgilendirin arkadaşlar.

• hocam o am em om ümler akorlar, o akorları öğrenip onları basaxaksın demek.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Crimson kullanıcısına yanıt
    evet hocamda kursa gitmediğimden pek bilgim yok. siz bana bi kaynak bulup gösterirmisiniz. bi kaç tane buldumda çok karışık. bu akorlar hocam şu anlama mı geliyor ; notaların birden fazla oluşturduğu şey yani nasıl diyeyim... notalar topluluğu
  • quote:

Orijinalden alıntı: y8igit

evet hocamda kursa gitmediğimden pek bilgim yok. siz bana bi kaynak bulup gösterirmisiniz. bi kaç tane buldumda çok karışık. bu akorlar hocam şu anlama mı geliyor ; notaların birden fazla oluşturduğu şey yani nasıl diyeyim... notalar topluluğu

Önce hangi harfin hangi notaya karşılık geldiğini öğren.

Do - C
    Re - D
    Mi - E
    Fa - E
    Sol - G
    La - A
    Si - B

Evet dediğin gibi birden çok nota birleşince akorlar oluşuyor. Bir sürü çeşit akor var. En başta minor ve majörleri bilsen yeter. Linkten tüm akorları bulabilirsin.

http://www.all-guitar-chords.com/

Mesela Do majör nasıl basılır öğrenmek istiyorsan, C ve major'ü seçip get'e tıklayınca karşına getirecek akoru.

• Resimi koydum hocam C ve major'ü seçip get'e bastım. 0'da E ve G de sarı yuvarlak çıktı o nedir?

1, 2 ve 3'te sarı yuvarlak çıktı bunlar nedir? 1 ve 3'te de R işareti var yuvarlağın içinde
  • quote:

Resimi koydum hocam C ve major'ü seçip get'e bastım. 0'da E ve G de sarı yuvarlak çıktı o nedir?

1, 2 ve 3'te sarı yuvarlak çıktı bunlar nedir? 1 ve 3'te de R işareti var yuvarlağın içinde

E ve G'dekiler tel boş kalacak demek, perdeye basmayacaksın yani. X olana hiç vurmayacaksın. R root demek. Yani ana nota. Bastığın akor ne? Do majör, o zaman ana nota do'dur. O R'de hangi perdelerde do olduğunu gösteriyor.

• quote:

senin öncelikle tablatür kavramını öğrenmen gerekiyor.http://tr.wikipedia.org/wiki/Tab bu sayafyı baştan sonuna kadar anlayarak oku. sonra şarkıların tablarına bak. meselahttp://www.songsterr.com/a/wsa/megadeth-holy-wars-the-punishment-due-tab-s24033t1 tabi bu zor bir parça solosunu ben bile çalamıyorum ama daha basitlerini bulabilirsin bu sitede. öncelikle senin kolay parçaları öğrenmen gerekiyor. akdeniz akşamları aldanırım gibi. youtubede bunların nasıl çalındığını bulabilirsin. son olarak da selim ışık gitar derslerin bak. her ne kadar klasik çalsanda ordaki egzersizler çok işine yarar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

selim ışığın gitar dersleri var onlarla başla istersen

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • :e|--------0-----------0-----|
    :B|------0---0-------0---0---|
    :G|----0-------0---0-------0-|
    :D|--------------------------|
    :A|--------------------------|
    :E|-0------------0-----------|

yukarıdaki metallica-nothing else matters tabıymış.

bu tab şöyle bişeymi sol taraftan başlıyoruz. yukarıda ki tablarda sol tarafa en yakın :E buda 6. tel oluyor sıra bu oluyor ;

6. tel
    3. tel
    2. tel
    1. tel
    2. tel
    3. tel
    6. tel
    3. tel
    2. tel
    1. tel
    2. tel
    3. tel

bunlara boşmu vuruyoruz?
  • quote:

:e|--------0-----------0-----|
    :B|------0---0-------0---0---|
    :G|----0-------0---0-------0-|
    :D|--------------------------|
    :A|--------------------------|
    :E|-0------------0-----------|

yukarıdaki metallica-nothing else matters tabıymış.

bu tab şöyle bişeymi sol taraftan başlıyoruz. yukarıda ki tablarda sol tarafa en yakın :E buda 6. tel oluyor sıra bu oluyor ;

6. tel
    3. tel
    2. tel
    1. tel
    2. tel
    3. tel
    6. tel
    3. tel
    2. tel
    1. tel
    2. tel
    3. tel

bunlara boşmu vuruyoruz?

evet eğer orda 1 yada 2 filan yazarsa 1 veya 2.perdeye basıcaksın. tabı anladığına göre egzersizlere başla.

bu egzersizleri günde 5 kere yap 1 hafta boyunca daha sonra şunlara geç

bunları da 5 defa 1 hafta yap sonra parçalara geç

not:sakın birini bitirmeden diğerine geçme.

• Hocam, gitarda ardışık 2 perde arasında yarın ses fark vardır, major ve minor gamının ne olduğunu öğrenirsen kaçıncı perdenin hangi nota olduğunu rahatlıkla bilebilirsin. Am dediği la minor akorudur mesela, Em dediği mi minördür, biraz klişe olacak ama bunların yerlerini ezberlemeden önce gerçekten öğrenmek daha doğru olur. Atıyorum mi minör gamını üstten 2. ve 3. telin 2. perdelerini tutarak, gerisine de boş vurmak olarak değil de mi, si, sol notalarından oluşan akor gibi öğrenirsen daha yararlı olur diye düşünüyorum. Yani önce direk gitar üzerinden değil de teorik olarak öğrenmen daha iyi olur diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.