Şimdi Ara

gigabyte anakartlardaki mor sata oc yi değiştirebilirmi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar soru biraz garip oldu biliyorum ama ancak böyle bi başlık koyabildim.
    e4300 ümü 3.0 çıkarmaya çalışırken hep windows barı kilitleniyordu ve harddisk işlem yapmıyordu.bende sata kablosunu sarı olan yerden çıkartıp mor olan yere taktım.
    gigabyte anakart kullananlar bilirler galiba raid için olan bişeymiş bu gerçi tam emin değilim ancak.

herneyse mor yere taktıktan sonra bar takılmadı ancak ilerde bi yerde tekrar başlatıyordu kendisini.sonrasında default hale dönüp bilgisayarımı açtığımda.sanki ek bir aygıt bağlanmış gibi yeni donanım gördü.scsi disk drive olarak görüyor harddiski.normal bi durummu.yoksa eski haline gerimi döndürmeylim?

• aynısı banada oldu geçende şimdi hangi renkti hatırlamıyorum ama çıkarıp başkasına taktım.

sorun çözüldü
  • bazı anakartlarda sata harddiskler sorun çıkarabiliyorlar, zira sata harddiskler fsb artışına karşı çok duyarlılar, ufak parazitlenmelerde bile sorun çıkarabiliyorlar.

bundan kurtulmanın yolu varsa bios ta "enable sata spread spectrum" "sata down spectrum" gibi seçenekleri aktif ederek, sata spread spectrum un daima down spread olmasını sağlamaktır.

sizin yaptığınız işlem ise kuzey köprüsü tarafından kontrol edilen sata portu, fsb artışından etkilendiği için anakart üzerinde bulunan sil yongasının kontrolü altındaki sata portu kullanarak bu sorundan kaçınmak. yani evet, sata portları hızaşırtmayı engelleyebilir
  • peki yeni bir scsi disk aygıtı bulmasınada açıklık getirebilirmisiniz lütfen?

mor slotun bi özelliği olsa gerek.ben raid için kullanıldığını biliyordum ancak böyle tek bir harddisk kullanınca neden scsi gördü aceba diski?
  • harddiskin oc den etkilendiğini ben bizzat yaşadım ve seagate 320gb sata2 disk garantiden değişti,oc yle uğraşırken mavi ekran geldi ve bidaha açılmadı ,nede windows kurulamadı .tabi bunun başka sebebi de olabilir ama ben hala oc ile uğraşırım garantiden gelen hdd bi sorun olmadı olsada garantiye dosdoğru

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zabıta -- 4 Eylül 2007; 14:47:45 >
  • scsi olarak göründüğünden beri performans da bir değişme var mı?
  • Intel güney köprüsü üzerindeki SATA sayısını beyenmeyen gigabyte birçok anakartına ek sata chipi koyuyor. Bu chip coğu zaman IDE portunuda kontrol ediyor, fazladan 2 - 4 - 6 tane SATA portu barındırıyor. Mor slotlar bu fazladan olan chip üzerinden çalışıyorlar. Turuncu slotlar ise direk güney köprüsü tarafından kontrol ediliyor. Mor slotlara taktığında güney köprüsünün iş yükünü birazcık azaltmış oluyorsun, bunun dışında performans konusunda RAID yapmadığın sürece birşey farketmiyor. O chipin driveri kendisine takılan diskleri windowsa SCSI disk olarak gördürüp o şekilde iletişim kurduruyordur, birçoğunuz bilir, magiciso yada poweriso yüklerken virtual drive yüklediğinizde SCSI sürücüleri yüklüyor, virtual drivelarda SCSI disk gibi gözüküyor sisteme, çünki SCSI disklerin hadware kontrolleri çok fazla olduğu için windows fazla birşeyine karışmıyor, çoğu işi drivera ve donanıma bırakıyor, bu sayede SATA bir hdd'yi ve SATA controller chipini birebir olduğu gibi tanıtmak yerine SCSI aygıt olarak tanıtınca firmalar ilerde çıkan problemleri driver update ile çok rahat bir şekilde çözüyorlar, microsofta updateler için yalvarmak zorunda kalmıyorlar.

Yani kıssadan hisse, HDD'nin o portta takılı olmasının sana hiçbir zararı yok.

Bu arada hızı arttırken turuncu sata portlarınıda kullanmak istersen PCI-X hızını 100'e sabitlemelisin windowsta. FSB arttırdıkça artan PCI-X hızın yüzünden PCI-X hattında artan parazitlenme sonucu bu hattı kullanan aygıtlarda problem yaşamaya başlarsın, genelde ilk giden güney köprüsünün sata controllerı sonrada eğer bu hattı kullanıyorsa LAN kartı olur.. ( StrangerXT açıklamışsın, üstüne açıklama yapmışım prd )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KuarkServerSystems -- 4 Eylül 2007; 15:17:06 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    z87-a Anakart için ram sorunu
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • o port hdd yi ahci modunda kullanman için zaten..ICH8 yongası var anakartında ve raid desteği yok..gigabyte bu desteği kendi sata2 yongası ile jmicron üzerinden mor portlar ile kendi sağlıyor..sarı portlarda ide modunda kullanabilirsin hddni ve raid yapamazsın..sata2 modu,NCQ desteği ve raid için mor slota takman gerek..scsi disk olarak görüyor bende de.o/c a etkisi var mı dersen harici sürücü kururak tanıtıyosun win'e..belki burda bi etkisi olabilir sürücü kaynaklı onun dışında bi etkisi olacağını sanmam..
  • quote:

Orjinalden alıntı: ZEUS__

o port hdd yi ahci modunda kullanman için zaten..ICH8 yongası var anakartında ve raid desteği yok..gigabyte bu desteği kendi sata2 yongası ile jmicron üzerinden mor portlar ile kendi sağlıyor..sarı portlarda ide modunda kullanabilirsin hddni ve raid yapamazsın..sata2 modu,NCQ desteği ve raid için mor slota takman gerek..scsi disk olarak görüyor bende de.o/c a etkisi var mı dersen harici sürücü kururak tanıtıyosun win'e..belki burda bi etkisi olabilir sürücü kaynaklı onun dışında bi etkisi olacağını sanmam..

ICH8'de RAID0, RAID1, RAID5 yapabiliyorsun.. ICH8 ile birlikte kullanılan Jmicron vs.. chipler genellikle IDE controller olması ve extradan RAID10 desteği için koyuyorlar. ICH8 yonga seti üzerinden RAID ile Ek onboard chip üzerinden RAID arasındaki performans farkları ile ilgili bir arkadaşımız forumda test yapmıştı

• hocam ek kontrolcü olmadan sadece ICH8 üzerinden mi raid yapııyor yani?
    ds-3 ya da p5 kullananlar hep j-micron üzerinden yaptı şimdiye kadar ve ICH8R kullanan anakartlar kadar performans alamadılar..raid desteği olmayan çipsette nasıl yapılıyor anlamadım valla

var mı konunun linki ya da kim yaptı?arama işe yaramıyor:((
  • quote:

Orjinalden alıntı: ZEUS__

hocam ek kontrolcü olmadan sadece ICH8 üzerinden mi raid yapııyor yani?
    />
    ds-3 ya da p5 kullananlar hep j-micron üzerinden yaptı şimdiye kadar ve ICH8R kullanan anakartlar kadar performans alamadılar..raid desteği olmayan çipsette nasıl yapılıyor anlamadım valla

var mı konunun linki ya da kim yaptı?arama işe yaramıyor:((

ICH6R zamanından beri RAID var güney köprüsünde..

http://www.intel.com/products/chipsets/955x/index.htm

En alttaki * lara baq.

http://download.intel.com/design/chipsets/datashts/31305603.pdf

Sayfa 50

İkincil SATA controller kullanımı işlemci yükünü azaltıyor, ikisinin artıları eksileri vardı dediğim gibi donanımhaberde bir arkadaşımız karşılaştırmıştı güney köprüsü ile ikincil SATA controller arasında RAID performans farklarını Çıksın ortaya kim yaptıysa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KuarkServerSystems -- 4 Eylül 2007; 17:02:30 >

• valla baktım ama hala anlamadım..ds-3 te sarı portlarda raid desteği yok yahu..ki sarı portlar ICH8 kullanıyor..mor portlara j-micron ile raid desteği+ahci mod+NCQ desteği sağlanıyor..sağlanıyor..bu resim de mi yalanforumda verilmişti kaynak neresi bilmiyorum..kimse yapan çıksın ortaya

zaten üretici sayfasında da bu desteğin gigabyte sata2 kontrolcüleriyle sağlandığı söyleniyor?
    quote:

1. Supports Intel® Core™2 Extreme Quad-Core / Core™2 Duo processor
    2. Supports Dual channel DDR2 800 memory
    3. Features PCI-E graphics interface
    4. Features SATA 3Gb/s interface with RAID function (2 ports with RAID function supported by GIGABYTE SATA2)
    5. Intel High Definition 8 Channels Audio
    6. Optimized Gigabit LAN connection
    7. Industry's leading all solid capacitor motherboard design

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2314
    düzeltme:ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZEUS__ -- 4 Eylül 2007; 19:00:24 >

• Özür dilerim ben ICH8 - ICH8R olayını gözden kaçırdım. Haklısın dostum xxxxR'li güney köprüleri raid destekliyormuş, ben böyle bir model farkı olduğunu bilmiyordum
  • önemli değilgözden kaçırdığım bi yer mi var diye merak ettim ben de
  • ne guzek bi platform kurulmus burda imrendim wala
  • mor portlara takılan sataları raıd yapmadan sadece AHCI modunu bıostan enable edılıp oyle kurulum yaptıgımızda performansta ext bır katkısı var mı?
  • hdtach ta 5 puan yanlış hatırlamıyorsam farkediyordu..günlük kullanımda performansa katkısı hissedilir derecede olur mu dersen o kadar uzun süre kullanmadım sarı portlarda..ds-3 için F9 bios öncesi zaten bi problem vardı hdd rahat çalışmıyordu ahci modda...F10 ve sonrası ile çözüldü sorun..sonra hddyi değiştirdim falan denemeye imkanım olmadı yani..o yüzden net bilgi veremiyorum..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.