Hocam niye İstanbul daha kötü oldu sizin için |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024 (324. sayfa)
-
-
yazılımcılıktan önce scientistlik biter. yoksa top20 cs phd yapan adamlar niye software engineer pathinden gitmeye eyvallah desin? big tech'te research para bolken yapılır, şirket paraya sıkıştığında, resesyon geldiğinde yazılımcılardan önce o scientistler tek tek kovulur.
-
big techler, researcherları ve scientistleri olmadan hiçbir işe yaramaz. apple, open.ai, google, nvdia, intel, amd vs. bunlar sektöre yön veren, sürekli yeni gelişmeler yaratan, teknoloji üreten şirketler. bunların işlemcisini, ekran kartını, yapay zekasını software engineerlar geliştirmiyor. software engineer teknoloji üretmez mevcut teknolojiyi kullanır.
yazılımcılıkta belli bir seneden sonra değerin azalıyor, senin yerine daha gencini alıyorlar, daha genç birinin yeni frameworkleri öğrenmesi daha kolay. scientistlik daha farklı bir olay. havelsanda bile 2-3 sene önce 200 mühendis birden attılar adamların çoğu senior idi.
yoksa ben enayi miyim ctis'ten bu yola girmeye çalışayım. sofeng olmak bölümün özü. gpa kasıp, müfredata ek 10 tane ders alıp, research kovalayıp bazı cs derslerini kendi kendime çalışıp mastera hazırlanıp oradan da phd'ye hazırlancam normalde akıl karı değil. otur bölüm derslerini geç, bir alanda uzmanlaşmaya çalış, staj kovala 3. sınıfta meslek hayatına tam olarak gir. amma ve lakin prestij ve mesleki tatminlik arasında dağlar kadar fark var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cryptix Ph.D -- 8 Aralık 2024; 23:49:34 >
-
o dediğini bi avuç insan yapıyor, onun yerine stanforda tenure track prof olmak daha kolay :D ki yine ekonomik sıkışıkken en elit researcherler bile tehlikededir, research para getirmez, ilerde para getirme ihtimali olan şeyleri üretir, asıl para getiren org.lar hariç herkes tehlikede genel olarak. çok fazla cs phd'yle konuştum en azından bizim alanda durum bu, belki ee'de işler daha farklıdır mesela. @The Killing Road
-
bunu avrupa'da top tier'da cs akademisyeni bir hocamıza sordum, cevaplayınca yazacağım. tkr hocamızın finalleri var diye rahatsız etmek istemedim.
from my perspective,
yav research para getirmez diyorsun da apple her sene çıkardığı iphone'undaki, macbook'undaki vs. bileşenleri kim geliştiriyor? doğru düzgün inovasyonlar olmazsa eski satışları yakalayamazlar.
stanford gibi yerlere hoca olmak kolay mı sanki? bilkent ee + stanford ee phd hepsi 4.00 yapanlar ya daha alt seviyeli okullarda hoca oluyor veya bilkent'e geri dönüyor, bu insanların hepsi benden çok daha zeki ve çalışkan
ben de çok fazla cs phd ile konuştum.
ama phd yaptığın alanın patlama ihtimali var. mevzubahis hocamız bana 1-2 sene önce şunu demişti chatgpt tarzı şeylerin geliştirilmesine ilgim var diyince "ya açıkçası nlp uçtu, artık büyük şirketlerin elinde bütün datayı boca etmeli bi alan haline dönüştü, bu alanda doktora yapanlar ileride napacak bilmiyorum. bizim hoca prompt engineering yapacaz ileride falan diyordu. o research eskisi gibi olmayacak yani."
he sofeng olmak benim işime daha çok gelir açıkcası 2 sene sonra 3. sınıfta sektöre girerim. öbür türlü 9 sene sonra çalışmaya başlayacağım.
-
Hocam örneğin google da, tamamı software engineer olan gruplardan birinde, acm fellow olan vardı. Stanford, Berkeley phdsi olan adamlar vardı. Bu adamlar bu grubu, scientistlik önce biter diye değil, alanlarındaki en iyi arge o grupta yapılıyor diye seçmişlerdi. Google için bir ürün yapıyorlar, ama yanında güzel makaleler de çıkarıyorlardi.
Software engineer demek, amele kodcu demek değil. Örneğin Google da, mühendislerin %15 civarı senior üstü rollerde. Bu adamların title i software engineer. Ama çoğu neredeyse hiç kod yazmıyor. Yapılan işlerin çoğu da SOTA isler olduğundan, dogasi geregi geliştirmeden daha çok araştırma yoğun işler. O yüzden, iyi insanlar oralarda çalışmayı tercih ediyor.
-
Llm veya super saglam.bir ml applicationu yapmiyorsan academic job market eecs icin yok gibi bir sey. 2010larda cikma en iyi iki isim berivanla erdemdi, berivan google a girdi (baska bisey beklemiyorduk o ayri, kaderi bastan belli gibiydi), erdem usc ye ap oldu ki inanilmaz bir research outputu vardi, 50 ustu yayini vardi en son baktigimda. Su an 2020lerde gidenlerde mert süper isler yapiyor, akademide kalirsa (llm traine de bindi sansi var ama büyük şirketlerin research takimlari deli para verdigi icin kalacagini hic sanmam, erdemi taniyanlarla konustigumda ben lisansa ilk basladigimda bile o akademisyen olur diyorlardı merte oyle bir sey duymadim) harbiden tier 1 yerlere girmeye en yakin aday olabilir son 15 yilda. Sadcee 2 3 yil icerisinde googlein metanin research maaslari stanford/mit/princeton ap maaslarini 3ten fazlaya katliyor, pek akil kari bir sey degil, pozisyonlar da daha az
Cs jobrumors mesajimiz sona ermistir
-
apple'ın getirdiği bileşen: androidlerde 20 yıldır olan customizable home screen
@mghfreud kesinlikle dediğiniz gibi productionda çalışmak isteyen ve research geçmişini kullanan birçok mühendis vardır. ama ben birkaç kere dediğim tanıma uyan insana denk gelmiştim, birçok insan da bu yoldan korkup masterlarını alıp phd'yi yarıda bırakmıştı konuştuğum.
@The Killing Road bi eecsjobrumors threadi açmamız lazım ya bu neden sadece econ öğrencilerinin aklına gelmiş acaba :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alexander Volg Zangief -- 9 Aralık 2024; 7:6:49 > -
Econjobrumors insanoglunun en buyuk güvenlik sorunlarindan biri ya yapmayin etmeyin acilen yok edilmesi gereken bir olusum. Bu konsepti cscilere duyursak internetin filan yasaklanmasi gerekebilir, econ grad schoolda hickinsenin akli dengesi yok ama muhendislerden hala daha insanlar
-
Hayır özel bir şirkette mekanik ustasıyım ilk okul mezunuyum yeni mezun olmuş mühendisleri yanımıza veriyorlar iş öğretmemiz için asgari ücretle işe alınıyorlar. Üç beş bişey öğrenebilen gözü açılan fırsatını bulunca daha iyi maaşla farklı yerlere gelebiliyorlar, gözünü açamayıpta bişey öğrenemeyenler halen asgari ücretle çalışıyorlar. Merkaın gitmiştir umarım. -
Erdem bıyık insan olmama ihtimali var mı. O nasıl bir cvdir. Hevesim kırıldı hayata dair.
-
Ben hiç kıskanmıyorum şahsen. Nedenini söylemeyeyim ayıp olur. Hayatta her şey akademik başarı değil.
-
Hocam herkes o sekil uyduruk yerlerde calismiyor. Ilk okul mezunundan egitim alan muhendis de diplomasini yirtsin atsin mumkunse -
quote:
Orijinalden alıntı: ilk mezun senem
Hocam herkes o sekil uyduruk yerlerde calismiyor. Ilk okul mezunundan egitim alan muhendis de diplomasini yirtsin atsin mumkunseİstisnalar kaideyi bozmuyor. Ben çoğunluk için aynı durumun olduğunu düşünüyorum. Bunu top is yerlerinde dahi gördüm.
-
Hocam İstanbul'a boşuna getirdiler, her gün home office çalışıyorum. İstanbul'da olmamın bir anlamı yok yani ayrıca çevrem de yok ve psikolojik yapımdan kaynaklı olarak şu sıralar onu kuracak bir gücüm de yok. Tamamen çökmüş bir haldeyim yani.
-
Şirket ismini vermek istemiyorum çalıştığım şirket türkiyedeki en büyüklerin ilk 5 inde 2 yıl önce listenin başındaydı uyduruk yerler mühendis çalıştırmaya ihtiyaç duymazlar, kendi alanımda ister yeni ister eski cebimden 100 tane deyil 1000 tane mühendis çıkarırım, alanım dışında da üç beş mühendis çıkarabilirim mühendislik okumakla olmuyor bu işler kafalı adamların işi. -
Forumun bu kısmında somut olarak kast sistemini görebiliyorum . Bir tarafta yapay zekadan , Stanfordda doktora yapmaktan bahsedenler bir tarafta da asgari ücretten bahsedenler , hayata dair bu kadar farklı tecrübeleri olan kişilerin de birbirleriyle tartışmaları komik oluyor . Üniversite sınavında ilk 100 e girmiş , ABDde PhD yapmış , Google Nvidia vb.de çalışan da kendine mühendisim diyor halı fabrikasında mekanik işçisi olan da . Mühendislik kavramı çok garip , çok kapsamlı bir duruma gelmiş cidden .
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X