Şimdi Ara

Genel Geçer Doğru Olabilir mi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    5 milyar insan Kuranın yalan olduğunu biliyor.

Genel geçer doğru, olabilir. Buna bilim diyebiliriz. Kütle cekim bir gerçektir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: semender96

Ölüm örneğini bu gerçeğe atfedilen anlamına göre degerlendirmemek lazım ben ölüm hakikat derken yani birisi çıkıp da bilimsel veri sunup ölümün olmadığı ve her canlının ölmediği savunamaz anlamında dedim

Keza aynı şekilde bilimsel şeylere hakikat demek mümkün ama aksi ispatlanbilir şeylere diyemeyiz mesela bugün elektriğin var olmadığını kimse iddia edemez bu bir hakikattir ama evrimin var olup olmadığını iddia edebilir çünkü bu tam anlamıyla bir hakikat değildir

Bunun yanında bilimsel olmayan şeylerde de hakiat söz konusudur mesela siz insansınız ve düşünüyorsunuz sizin insan ve düşünen bir şey olmadığıniza dair bilumsel veriler bir demagojiden öteye gidemez

Yani diyeceğim o ki ortada hakikat yani genel geçer doğrular var nasıl ki bir insan gözünü kapatarak güneşi göremez ve güneş yoktur derse bu da aynı şekilde hakikata gözünü kapayan ancak kendisine yok eder hakikati

diye düşünüyorum

Hocam ölüm konusunda Hawking, ölümsüzlüğün mümkün olduğunu, ancak şu anki imkanların bunu gerçekleştirmek için yetersiz olduğunu söyledi. Yani ölüm genel geçer doğru gibi gözükse de ölümsüzlüğün mümkün olduğunu söylüyor Hawking. Yani genel geçer doğru olmaz o zaman. Hem ölümün genel geçer doğru olduğunu söylemek için evrenin sonu ya da sonsuza kadar canlıları incelemek lazım. Bilimsel gelişmelere bakmak lazım. Hem ölümsüzlüğün mümkün olduğunu söylüyor Hawking. Biliyorsunuz geçmişte ne kadar geriyken bugün ne hale geldi di mi insanlar. Yani gelişme ve değişme yaşanıyor. O yüzden ölüm genel geçer doğru değil.

Aksi ispatlanamaz şeylere hakikat ve genel geçer doğru diyorsunuz. Mesela siz Allah'a inanırsınız ve onun varlığını kabul edersiniz. Öbürü de Zeus der. Bu tanrı örnekleri çoğaltılabilir çok fazla tanrı var inanılan. O tanrılardan herhangi birinin doğru olmayıp sizin inandığınız tanrının doğru olduğunu gösteremezsiniz. Yani aksini ispatlayamazsınız. Yani yanlışlanamaz. Mesela tanrının yaratması ispatlanamıyor ama akside ispatlanamıyor ve yanlışlanamıyor. Aksi ispatlanamayan her şey hakikat olmuyor. Siz kafanızdan bir şey uydurabilirsiniz onun da aksini ispatlayamayız. Ya da inancın aksini ispatlayamayız. O zaman hakikat olmaz ki. Bir de şunu söyleyim şimdi insanların dili ve kavramları var di mi. Bunlara anlam yüklüyoruz. Bunları anlıyor, değerlendiriyor ve yorumluyoruz. İdrak ediyoruz. Siz elektriğin olmadığını kimse iddia edemez dediniz. Elektriği başka şekilde yorumlayan insanlar edebilir. Yani siz elektriği yorumlarsınız ve kendiniz bi şekilde anlarsınız. Ama bir başkası da farklı yorumladığından elektriği inkar edebilir. Yani genel geçer doğru olmaz bu. Evrim konusunda ise sizin bahsettiğiniz dünyanın yuvarlaklığı kadar kesin olduğu söylenir. Yani dünyanın yuvarlaklığına ne kadar kesin diyorsanız evrim de öyle. Hatta Ergi hoca önünde duran bardak kadar kesin olduğunu söylemişti. Buna bile karşı çıkış yapılıyor. Aynı şekilde yer çekimi, dünyanın yuvarlaklığı bunlara da karşı çıkılabilir ve çıkılıyor. Her şeyde birbirine karşıt 2 söz söylenebilir. Karşı çıkılabilir. Hem ben inanmıyorum şeklinde değil. Tez ve antitez şeklinde yani bilimde bu yapılabilir. Her şeyde. Yani evrime tam anlamıyla hakikat değildir demeniz bakın yine genel geçer bir doğruda buluşamadığımızı gösteriyor. Amerikadaki bilim adamlarının %98'i kabul ediyor. Dünyanın yuvarlaklığı ve yer çekimi kadar kesin deniliyor. Birçok kanıtı gösteriliyor. Ama buna bile karşı çıkış var. Yani genel geçer doğruda buluşamıyoruz.

İnsandan bahsediyorsunuz di mi. Bir de bu tanımlar keyfi olmuyor mu. Mesela tür diyoruz. Bıyıklıları, sakallıları, saçlıları, kelleri, mavi gözlüleri vs de sınıflandırıp tür diyebiliriz. Yani bu keyfi. İstediğin gibi sınıflandırabiliyorsun. Keyfi bir sınıflandırma üzerinden nasıl genel geçer doğrulardan bahsedebiliriz? Bir başkası da farklı sınıflandırıp bizim yaptığımız sınıflandırmayı kabul etmeyebilir. Ona dayatamayız öyle di mi. Yani siz insan olarak sınıflandırırsınız öbürü de farklı sınıflandırma yapar farklı isimler verir. Sadece isim farklılığı değil sınıflandırma kriterlerini ve canlıları çok farklı sınıflandırabilir. Sizin insan dediğiniz ile onun dediği ve sınıflandırması çok farklı olacaktır. Bu keyfi sınılandırma konusunda nasıl genel geçer doğrulara varabiliriz? Anlaşma nasıl sağlanabilir?

• Gerçek anlamını dışına çıkip yoruma ve mecaza gidersek doğru diye bir şey yoktur da denilebilir yani bunun sonu yok

Ayrıca benim bu konularda fazla bilgim yok zaten o yüzden bu bölüme çoktandır uğramiyorum bence bu konuları Kuranı yalan kabul eden 5 milyar hakikatperestle tartışın derim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Gerçek anlamını dışına çıkip yoruma ve mecaza gidersek doğru diye bir şey yoktur da denilebilir yani bunun sonu yok

Ayrıca benim bu konularda fazla bilgim yok zaten o yüzden bu bölüme çoktandır uğramiyorum bence bu konuları Kuranı yalan kabul eden 5 milyar hakikatperestle tartışın derim

Hocam şunu söylemek istiyorum. Şimdi biz okullarda dil öğreniyoruz di mi. Kelimeler ve kavramlar öğreniyoruz. Sözlükle anlamları falan var. Hatta sınavlarda paragraf soruları soruyorlar işte burada ne denmek istemiştir, ya da ne anlama gelir gibi şeyler var. Dilde bir cümlenin ne anlama gelebileceğinin kesin kuralları yok. Yani siz bir şey söylersiniz ve onu kendinize göre algılarsınız, başkası da farklı algılar ve farklı yorumlar. Yani gerçek anlam dediğimiz şey ortada yok. Çünkü farklı anlam çıkıyor. Ben size bir şey söylüyorum mesela kendime göre bi algılamam var yorumluyorum. Ama siz farklı anlam çıkarıp çok farklı yorumlar yapıyorsunuz. Yani dilde böyle farklılıklar meydana geliyor. O yüzden farklı anlama ve farklı yorumlama yüzünden ortada gerçek kalmıyor. Herkes kendine göre bir şey söylüyor ve anlıyor. Yani cümlelerin ve metinlerin kesin şu anlama gelebileceğini belirleyecek adam yok. Yani o paragraf sorularını yanlış buluyorum. Çünkü öyle bir netlik yok. Birisi o paragrafı öyle yorumlar, ben de farklı yorumlayıp farklı şeyler çıkarırım ve tamamen farklı bir algılama şekli olur. Yani tek doğru olmaz. Genel geçer doğruda da buluşamayız. Bir de şunu söyliyim hiçbir insan aynı değil. Her birey birbirinden farklı. Duygularımız, düşüncelerimiz, dış görünüşümüz, vücudumuz vs farklıyız ve gerçekten büyük fark. Hadi çok benzer olsak bile farklı çevrelerde, farklı ortamlarda, farklı ailelerde, farklı olaylar yaşayıp deneyim ediyoruz hayat bizlere farklı bir yüzünü gösteriyor. Bu yönden de farklı bir bakış açısı ve farklı bir karaktere sahip oluyoruz. Yani yine farklılık oluyor hocam genel geçer doğruda buluşamıyoruz.

• Haklısınız dostum işi eğer dilde anlama ve mecazlara vurursak aslında doğru diye bir şeyin olmadığını da bulursunuz.

Mesela ''Biz şu anda varız.'' diyen birine birisi ''Hayır biz aslında yokuz çünkü yokluktan gelip yokluğa gidiyoruz iki yokluk arası varlık oluşmaz'' derse evet anlam olarak var olmamış oluyor lakin hakikat olarak var mı artık burası size kalmış.Şayet bence var.
  • quote:

Haklısınız dostum işi eğer dilde anlama ve mecazlara vurursak aslında doğru diye bir şeyin olmadığını da bulursunuz.

Mesela ''Biz şu anda varız.'' diyen birine birisi ''Hayır biz aslında yokuz çünkü yokluktan gelip yokluğa gidiyoruz iki yokluk arası varlık oluşmaz'' derse evet anlam olarak var olmamış oluyor lakin hakikat olarak var mı artık burası size kalmış.Şayet bence var.

Hocam bu konuda 2 güzel sözü paylaşayım:

''Her şeyin ölçüsü insandır. Her şey bana nasıl görünürse benim için öyledir. Üşüyen için rüzgar soğuk, üşümeyen için soğuk değildir. Her şey için birbirine tümüyle karşıt iki söz söylenebilir.''

''Dünyayı duyumlarım aracılığıyla yorumlarım. Bu nedenle, varolduğunu bildiğim tek şey duyu izlenimlerimdir. Örneğin bu elmanın varolduğunu söyleyebilir miyim? Hayır. Tüm söyleyebileceğim, onu gördüğüm, hissettiğim, kokladığım, tattığımdır. Bu bakımdan, gerçekte bir maddi dünyanın var olduğunu hiçbir surette söyleyemem.''

Hocam hakikat dediğimiz şey kişiden kişiye değişmeyen ve herkesi bağlayan bir gerçekliktir di mi. Yani hayır inanmıyorum deyince gerçeklik etkilenmez. Yani ortada olandır. Fakat ortada olan bir hakikat görebiliyor muyuz kuşkudayım. Herkes kendisine göre yorumluyor ve bir şeyler söylüyor. Kendi söylediği şeyin mutlak gerçek olduğunu savunuyor insanlar. Öbürü de çok yanlış olduğunu söylüyor. Birbiriyle zıt birçok görüş var. Bakın üstte sözlerde de üşüyen için soğuk, üşümeyen için soğuk değil demiş bir filozof. Yani bir hakikat yok her şey göreceli demek istemiş diye düşünüyorum. Diğer söz de duyumlarımla dünyayı yorumlarım demiş. Yani duyumlar kişiye özeldir ve kişiden kişiye değişir. Herkesin farklı deneyimleri ve farklı görüşleri olabilir. Elmanın var olduğunu bile söyleyemem sadece duyu izlenimlerimin varlığını söyleyebilirim demiş adam. Yani hissettiği elmanın var olduğunu bile söyleyemiyoru. Yanılsama olduğunu düşünüyor. Başkasına göre de elma gerçek. İşte bu kadar farklılık var. Ortada bir gerçek olduğunu söyleyen insanlar var tamam gerçek bunlar diyorlar. Diğer taraftan da gerçek olmadığını ve yanılsama olduğunu söyleyenler var. Yani hakikatı bulamıyoruz hocam. Herkes kendine göre yorumluyor ve öyle yaşamaya çalışıyor. Birinin kabul edip etmemesi gerçekliği bağlamaz deniyor ama ortada öyle bir gerçeklik yok. Herkes kendine göre yorumluyor göreceli durumlar var. Oysa hakikat kişiden kişiye değişmez ki herkesi bağlar ve genel geçer doğrudur. Fakat ortada böyle bir şey yok herkesin bir düşüncesi var ve bir şekilde yaşamaya çalışıyor. Hayat çok ıssız ve tehlikeli bir süreç bence. Ne olduğu belli değil herkes bir şey söylüyor ama bilemiyoruz.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.