Şimdi Ara

Gemi kaptanıyım. İstediğinizi sorabilirsiniz! (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
201
Cevap
14
Favori
11.797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Güncel olarak sürekli araştırıyorum.Denizcilik lisesi 4.sınıf makine öğrencisiyim ve eniştem Ulusoy'un carkci başı ve teknik müdürü.Ben eniştem olsun süvari hocamdan olsun hiç böyle rakamlar duymadım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kaptan Woodpecker kullanıcısına yanıt
    Çok net oldu :) ne gibi özellikler gerekli

• @FollowRivers Zamanında Cruise gemisinde çalışmışlığımda oldu. Gemideki olanaklar bakımından diğer gemi türlerine göre daha rahat ve zevkli yolculuk yaptığımı söyleyebilirim. Hatta birçok unutamadığım anım vardır. Uzun uzun anlatmak isterim özelden :)

@cihanfsm Bazı firmalar ve ülkeler haricinde evet yabancı bir firmada ve yabancı ülke bayraklı bir gemide bir Türk denizci çalışabilir.

@m.said Dil bilmenin avantajını, mezun olduktan sonra stajda ve maaşınızda hissedersiniz.

@There goes your life Korsanlar sadece afrika kıtası açıklarında gözüküyor. Bu bölgelerden gemiler geçerken korumada geçiyorlar. Yani korkmamıza sebep olabilecek bir durum yok.

@firatkücükoglu Halk arasında daha cok denizciler balıkla beslenir diye bir söylem var diye duymuştum. Ne kadar doğrudur bilemicem ama gerçeği yansıtmıyor. Gemideki mutfakta dana eti domuz eti kaz eti meyveler sebzeler atıştırmalıklar gibi birçok şey var. Yalnız bu benim çalıştığım firmanın kumanya ciddiyetinden dolayı böyle. Diğer şirketlerde mürettebatın kumanyasına bu kadar ilgi gösterenini duymadım.

• bi gemi makine isletme ogrencisine verebilecegin tavsiyeler nedir? (Genel, hayat, meslek vs vs ne gibi dersler cikarttin gemi hayatinda?)

• @SgtWallCroft Türkiye'deki firmalarda çalışan kaptan ve başmühendislerin maaşı ortalama olarak bu aralıktadır dedim genç arkadaşım. Reklam olmaması açısından isim vermeyeyim lakin düşündüğünüz 1-2 şirkette birkaç arkadaşımın 11000$ aldığını biliyorum. Ha bu belkide benim arkadaş çevremden kaynaklı bir durumdur bilemiyorum ama Türkiye'deki arkadaşlarımın bu miktarlarda maaş aldığını duyuyorum. Benim şuan çalıştığım şirkette kaptan ve başmühendislerin ortalama maaşı 13.000-20.000$ arasında fakat bu şirketten kaynaklı bir durum. Yani Türkiye'de bu miktarda maaş verilen bir şirketin olduğunu sanmıyorum. Yabancı şirketlerde genel olarak maaş daha fazla diyebilirim.

@Gktupc Evet :))

@DeüDuim İmkansız diyebilirim. Gemi almak yerine toprağa yatırım daha karlı ve risksiz olabilir. Bir geminin giderlerini bir kaptanın karşılaması olası bile değil. Yalnız sektörde tanıdığım bir şanslı arkadaşım bu işi başarmıştı. 2 kere iflas etti ama şuan bir gemisi var. Gerçekten çok şanslı bir insan :) Şunada değineyim, benim ilk yorum yapan arkadaşa yazdığım maaş aralığında yani yaklaşık 12.000$ dan fazla kazanan kaptanlar gerçekten kendini çok iyi geliştirmiş kaptanlar. Ortalama olarak bakarsak yani örneğin İTÜ'den mezun olanların sayısı 100 ise bu maaşa sahip olanların sayısı en fazla 4-5'tir. Bu kişilerde yabancı firmalarla tanışmış olan kişilerdir. Türkiye'de armatörler kaptanlara bence hak ettikleri değeri vermiyorlar. Daha çok para odaklı çalışıyorlar.

@mustafa77.. Dediğim gibi bazı arkadaşım kılavuz kaptanlık yapıyor lakin bunlar düzenli hayata geçen kişiler. Ben evlenmediğim için ve denizlerde olmayı sevdiğimden karaya geçmeyi düşünmedim :)

@Hayri Potur İTÜ güverte mezunuyum. Şuan İTÜ kaptanlığı kazanırsanız mülakat vardır lakin eleyici olmamaya çalışırlar. Çok hantal değilseniz tabiki.

Arkadaşlar 2 gündür buraya zaman ayıramadım. Özel mesajlar yığınla geliyor. Cevap vermeye çalışıyorum. Bazı arkadaşların cevaplarına geri dönüş yapamadım onlara da en kısa zamanda yanıt vereceğim.

• Kaptanım, maaş konusunda türkiyede firmalarla yabancı firmalar arasında çok fark var mı? mesela sizin çalıştığınız firmadaki kaptan ve çarkçılar ne kadar para alıyorlar ve kaç artı kaç kontratta çalışıyorlar.Aynı durum türkiyede ne alemde? ve türkiyede en iyisi itü demişsiniz itüden mezun olan mesela kaç çarkçı veya kaptan adayı 1. kaptan ve 1. çarkçı olduğunda ayda +11.000 dolar ve üstü maaş alabiliyor?

Anladığım kadarıyla siz sektörde baya başarılı bir kaptanımızsınız. daha doğrusu 100 kişiden 3-4 kişi başarılı demişsinizya o 3-4 kişiden birisisiniz yani. burda sizin yazdıklarınızı okuyanlar sizin verdiğiniz bilgilere bakarak mezun olduklarında sizin kadar para kazanacaklarını sanıyorlar bence :D onları yanıltmamak adına bu konuya bir açıklık getirirseniz fena olmaz.

Pruvanız neta olsun Allah selamet versin
  • @osurgan Genç arkadaşım meslekle 25. yılıma gireceğim Allah izin verirse :) Ve benle yaşıt olan arkadaşlarım çoktan düzenli hayatlarını kurdular ben hala denizlerdeyim :) Sizin gibilerle paylaşabileceğim birçok anım var doğal olarak. Burdan yazmak isterim aslında ama hem bilgilenmek hemde anıyı anı tadıyla anlatmayı yapamam burdan malesef. Önceki mesajlarda dediğim gibi yılda birkaç defa Türkiye'ye dönüyorum. 1 hafta içinde İstanbul'da olacağım. Gelebilirsen veya gelmek isteyenler olursa 1. ağızdan sohbet etmek ve sorularınızı cevaplamayı aynı şekilde anılarımı paylaşmayı isterim :)

@Şovboy Kapkası Aslında güzel bir konuya değinmişsin genç arkadaşım konuya açıklık getireyim. Yabancı firmalarla Türk firmaları arasında maaş farkı evet var. Aynı kalitedeki iki şirket ve aynı gemi türünden söz edecek olursak ortalama 2000-3000$ kadar maaş farklı olabiliyor. Benim çalıştığım firmadaki kaptan ve mühendisler genellikle 13.000-20.000$ arasında alıyorlar ve 2+1,3+2,3+1 kontratlarda çalışıyorlar ama bu durum Türkiye'deki şirketler için baya yüksek bir durum. Türkiye'de bu kadar yüksek maaş veren firma ben duymadım. Benim çalıştığım şirket dünyaca ünlü bir enerji şirketi olduğundan ve sadece seçme ve kendini geliştiren insanları çalıştırdığından dolayı maaşlar bu kadar yüksek. Türkiye'deki kontratlar genelde 8+1, 6+1,4+1'dir.

Bende İTÜ mezunuyum. Ben mezun olduğum dönemde ben ve 2 arkadaşım daha şuanki çalıştığım firmada çalıştık. Diğerlerinden de yurtdışına giden vardı ama sayıları 2-3'ü geçmez. Geri kalanlar Türkiye'de çalışıyordu. Çalıştığım firma İTÜ Güverte'deki en seçme öğrencileri seçti ve onları aldı. Dediğim gibi 3 arkadaş gittik biz yaklaşık 100-110 kişi içinden. Yani 100-110 kişide 5-6 kişi kaptan ve mühendis olduğunda 11.000$ ve fazlasını kazanıyordur.

Ben defalarca söyledim ve hala söylüyorum. Bu meslek para için yapılacak bir meslek değildir. Çok arkadaşım 1 veya 2. senesinde okul değiştirdiler ve başka bölümlere geçtiler. Para için yapanlar zaten bahsettiğim miktarda maaşta çalışamazlar. İşler sandığınız gibi gitmediğinde de hayal kırıklığına uğrarsınız. Doğru karar vermelisiniz.

• up
  • Hocam prestijli şirketler tarafından seçilebilmek için ne yapmalıyız. Okulda not ortalaması olarak 1. Ve iyi bi İngilizce'ye sahip olmak yeterli mi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Class man C kullanıcısına yanıt
    gözlerim doldu abi eyvallah, şu aralar istanbula uzağım biraz, bu yaz ve sonrasında sen de istanbulda olursan bi çayını içerim:) bırakma forum donanımı ı sakın:))

dip not; henüz gemi makine öğrencisi değilim, kafaya koydum seneye itü hayırlısıysa tabi:)

yazmışken bir de soru ekliyim;

bahsettiğiniz kaliteli ve ünlü şirketler yeni mezun bi öğrenciyi nasıl seçiyor? yani örneğin güverte ya da makine itü bölüm birincilerini mi alıyor?

yoksa bi şekilde diğer şirketlerde tecrübe kazanmış kişileri mi alıyor, nasıl işliyor sistem?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi osurgan -- 26 Aralık 2015; 22:11:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eric _Theodore_Cartman

Öncelikle cevabınız için teşekkürler, bölüm derken yani makina zabiti yağcı vb. olarak kasdettim. Ben uzak yola gitmek istiyorum, bu gün Antalya' da Dem denizcilik diye bir kurs var, buraya gittim ve 1150 TL' ye 53 günde(akşam kursu) belgeyi alıp işe başlıyabiliyormuşum. sergip.com' da ilanlara öylesine baktım. gemici ne iş yapar konusunda arkadaşımdan da bilgi aldım. Kurs şubatta başlıyormuş ve kayıt olmaya karar verdim. En yakın arkadaşım makina zabiti, kardeşimde denizcilik ile ilgili lise okudu ve üniversite okuyor şimdi. Ben hem gezmek yurt dışına çıkmak, hemde kolay para biriktirmek için denizide sevdiğimden buna karar verdim.

Okulu olmadan makine zabiti olmak yok diye biliyorum.Ya da olsa bile biraz meşakkatli bir iş.

Haa makine mi güverte mi diyosan orası biraz göreceli bir kavram.Full otamasyon gemiyse makineci olmak çok büyük avantaj mesela.

• @osurgan En iyi not ortalamasına bakılmıştı bizim dönem. Şuanda muhtemelen öyledir. Tecrübe derken? Zaten firmalar tecrübe derken not ortalamasını baz alırlar. Sektöre atıldığında bir tecrübeye sahip olabilirsin ancak. Okulu kazandığınızda yapabileceğiniz en iyi şey derslerinize özen göstermek, aykırı davranışlarda bulunmamak olacaktır. Tabiri caizse ortama ayak uydur, göze batma. @DeüDuim
  • Tekrar sorulara cevap verme imkanı buldum. Konu yukarıda kalsın. Pm atabilirsiniz.

• Nereye gittiniz hocam son seferde

• Yukarda kalsın

• Kazandiginiz paralari nasil degerlendiriyorsunuz?

• quote:

Orijinalden alıntı: There goes your life

korsanlardan korkmuyor musunuz?

İyi günler kardeşim. Senden 8 ay önce gta5 almıştım. Herhangi bi paylaşım veya kardeşlik yapmama rağmen hesap şifresi yanlış diyor. Güvenlik soru ve cevaplarını da vermediğin için senden yardımcı olmanı istiyorum. İlgilenirsen sevinirim.

• chefarcher C kullanıcısına yanıt
    Konunun içinde belirtmiştim küçük dostum. Ben daha çok arsa alırım ve gayrimenkul ile uğraşırım yatırım amaçlı ama sürekli para biriktireyim diye de bir derdim yoktur malum ne zaman harcicaz bu parayı :))
  • nası kaptan oluruz

• Gemi ile ilgili bölüm okumadan gemilerde çalışabilir miyiz? Vasıfsız eleman olarak garson vs. gibi. Ve bu şekilde ne kadar kazanabiliriz

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.