Şimdi Ara

Gececiler şu türev sorusunda yardım edin (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (4 Mobil) - 1 Masaüstü4 Mobil
5 sn
51
Cevap
1
Favori
3.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: .eylül

NOT : kucuk esit 0 grafigine gore de donum noktasi 1 olabiliyor ama ekseni "kesmis" kabul etmis

. 1. Turevi almissin 0 ve 2 de ekstremum var burasi tamam.

Hemen 2. Turevi aliyorsun
    12x-12=0
    X=1 de donum noktasi var.

Yani grafik carpimin <0 oldugu grafik olmali.

Ama o cizdigin grafikler de yanlis bir kere ekseni bir noktada kesmiyorlar cunku.

Bu arada teget olmakla kesmek konusunda bir belirsizlik var yukarida yazilanlara katiliyorum. Bana gore x eksenine teget ise o noktadan once ve sonra fonksiyonun isareti ayni olmali. Ekseni kesmisse farkli olmali. Klasik anlam da budur zaten.

Hocam olur mu hiç, tam tersi >0 olduğu aralık olmalı. <0 dersen tek bir noktada kesmesi imkansız olur.
    İlk mesajımdaki görsele bakarsan <0 olduğunda en az iki noktada keser çünkü biri artılı biri eksili geliyor.

Olması gereken iki durum var

Gececiler şu türev sorusunda yardım edin

Eğer <0 dersen f(0).f(2) den biri artılı biri eksili gelmesi gerekir, grafiğini çizersen de en az iki noktada keser. Ama bize tek bir noktada kestiği söyleniyor
    Grafiği zaten kabaca çizdim, ikinci türeviyle uğraşmaya gerek yok.
    Ki zaten sorun grafikte türev almada falan değil.

Asıl sorun şu, behzat hoca soruyu çözerken sadece >0 durumunu aldı ama teğet olma durumunu da işin içine katarsak kesmiş sayılmaz ve >= 0 dememiz gerekir

• Pirumar kullanıcısına yanıt
    Ben yanlis cozdum kusura bakma

Ekseni kestigi icin bir daha teget olamaz demis sanirim tek nokta olmasi icin

Bu arada grafigi de attim 0-2 arasinda kesmiyor ekseni.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .eylül -- 31 Mayıs 2016; 7:19:21 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Brabys

Hocam zaten kendiniz soylemissiniz iste turevi sifir yapan 0 ve 2 min max noktalar cift katli kokte min max olmuyor. Su bagirarak konusan issizin de sorusunda ayni olay var.

Evet o arkadaşın sorusundaki olay oydu ama benim soruyu inceledin mi sen? Bi bak bakayım o max min sorusu mu?
    Delta falan incelemiyorum ben yada bu noktada max mıdır min midir teğet midir diye bakmıyorum

Orada anlatmaya çalıştığım şey şu, evet 0 ve 2 de min max var. f(x) in grafiğini kabaca çizersin
    Ardından soru "x eksenini tek bir noktada kestiğine göre.." diyor. O yüzden x eksenini sorunun kalıbına uygun şekilde fonksiyondan geçirmeye çalışırsın
    Eğer x eksenini tam ortadan geçirirsen fonksiyonu 3 noktada kesmiş oluyor. O yüzden grafik yukarıda bi önceki mesajımda paylaştığım gibi olmalı.

Yani orada bahsettiğim teğet max min likle alakalı bir durum değil yada çift katlı tek katlı olayı değil ki öyle olsaydı da bunu f(x) te değil f'(x) te incelenirdi

• quote:

Ben yanlis cozdum kusura bakma

Ekseni kestigi icin bir daha teget olamaz demis sanirim tek nokta olmasi icin

Bu arada grafigi de attim 0-2 arasinda kesmiyor ekseni.

Ya ekseni nerde kestiğinin ne önemi var ha 5 te kesmiş ha 10da

İşte takıldığımız nokta da orası hocam, teğet demek "kesmiştir" demek değil ki

Edit: bu arada grafiğe baktım, teğet olma durumu yok. ama anasını satayım ben sınavda grafiğini birebir çizemicem ki nerden bileyim belki teğet belki değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pirumar -- 31 Mayıs 2016; 7:29:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pirumar

quote:

Hocam zaten kendiniz soylemissiniz iste turevi sifir yapan 0 ve 2 min max noktalar cift katli kokte min max olmuyor. Su bagirarak konusan issizin de sorusunda ayni olay var.

Evet o arkadaşın sorusundaki olay oydu ama benim soruyu inceledin mi sen? Bi bak bakayım o max min sorusu mu?
    Delta falan incelemiyorum ben yada bu noktada max mıdır min midir teğet midir diye bakmıyorum

Orada anlatmaya çalıştığım şey şu, evet 0 ve 2 de min max var. f(x) in grafiğini kabaca çizersin
    Ardından soru "x eksenini tek bir noktada kestiğine göre.." diyor. O yüzden x eksenini sorunun kalıbına uygun şekilde fonksiyondan geçirmeye çalışırsın
    Eğer x eksenini tam ortadan geçirirsen fonksiyonu 3 noktada kesmiş oluyor. O yüzden grafik yukarıda bi önceki mesajımda paylaştığım gibi olmalı.

Yani orada bahsettiğim teğet max min likle alakalı bir durum değil yada çift katlı tek katlı olayı değil ki öyle olsaydı da bunu f(x) te değil f'(x) te incelenirdi

Nerede kestiginin onemi var iste soruya gore uydurmaya calisirsak 3 noktada kesiyor demissin yukarida. Grafigi cizemedigin icin bu sorun cikiyor. Nasil cizilecek ben de bilmiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Grafik incelemeyi bildigimiz icin ve siz de ispat sordugunuz icin turevi uzerinden yurudum. A nin degeri ne olursa olsun turevi ayni gelecek. Ve sonuc olarak illa ki 0 ve 2 de max min noktasi olacak teget zaten olamaz hocam anlatamadim. 0 ve 2 de max min olduktan sonra f(0).f(2)<0 olamaz dedik. Teget olmasi mumkun bile degil o yuzden ihtimaller arasina almiyoruz. A nin hangi sayi degeri icin olursa olsun oradan bir cift katli kok gelemez. Turev bilgisi olmadan ispatlanamaz.

Aynen oyle hocam son cumleniz+1 ama bunu siz zaten turevden almadiniz mi?

• quote:

Grafik incelemeyi bildigimiz icin ve siz de ispat sordugunuz icin turevi uzerinden yurudum. A nin degeri ne olursa olsun turevi ayni gelecek. Ve sonuc olarak illa ki 0 ve 2 de max min noktasi olacak teget zaten olamaz hocam anlatamadim. 0 ve 2 de max min olduktan sonra f(0).f(2)<0 olamaz dedik. Teget olmasi mumkun bile degil o yuzden ihtimaller arasina almiyoruz. A nin hangi sayi degeri icin olursa olsun oradan bir cift katli kok gelemez. Turev bilgisi olmadan ispatlanamaz.

Ne demek istediğinizi anladım hocam ama ben anlatamıyorum kendimi
    f(0).f(2)<0 olamaz dememizin sebebi, eğer öyle olursa x ekseni tam ortadan geçer

Gececiler şu türev sorusunda yardım edin

Yani o dediğimizin türevle alakası yok

• quote:

Yok hocam görsellere eklediğim grafikler f(x) in grafiği. Yani türevle alakası yok, türevi sadece 0 ve 2 noktalarını tespit etmek için kullandık.
    Geriye kalan her şey türevden bağımsız "x ekseni şöyle geçerse nolur böyle geçerse nolur" şeklinde düşünceler

Dediğim gibi tam ortadan geçerse 3 noktada keser, e 3 noktada keserse de f(0).f(2) biri artılı biri eksili geldiği için <0 olur. Biz bunu istemiyoruz.

İki durum var

f(0).f(2) = 0 olabilir çünkü belki de f(0) da tam x eksenine yapışmış durumdadır fonksiyon yani teğettir (ki behzat hoca teğet olma durumunu "kesmiş" olarak aldı)

yada f(0).f(2) > 0 olur

Görselini üstteki mesajlara eklemiştim

• quote:

quote:

Yok hocam görsellere eklediğim grafikler f(x) in grafiği. Yani türevle alakası yok, türevi sadece 0 ve 2 noktalarını tespit etmek için kullandık.
    Geriye kalan her şey türevden bağımsız "x ekseni şöyle geçerse nolur böyle geçerse nolur" şeklinde düşünceler

Dediğim gibi tam ortadan geçerse 3 noktada keser, e 3 noktada keserse de f(0).f(2) biri artılı biri eksili geldiği için <0 olur. Biz bunu istemiyoruz.

İki durum var

f(0).f(2) = 0 olabilir çünkü belki de f(0) da tam x eksenine yapışmış durumdadır fonksiyon yani teğettir (ki behzat hoca teğet olma durumunu "kesmiş" olarak aldı)

yada f(0).f(2) > 0 olur

Alıntıları Göster
    https://store.donanimhaber.com/14/64/26/14642629b80c9c702cd6c538ab9b3e54.png

Hocam demek istediginizi anladim ama ben anlatamadim altta cizdiginiz grafikte farkindaysaniz 0 da teget var yani o durum mumkun degil ama ustteki mumkun cunku teget degil. Zaten ustteki dogru olan hocam iste.. bu tureve olan antipatiniz nedir :D turevsiz olmuyor.. siz yine yorumladiniz zaten yorumda turevi karistirmadik. Sadece dedik ki teget olamaz

• quote:

quote:

İki durum var

yada f(0).f(2) > 0 olur

Senin derdini anladik da behzat kesmis aldiysa ne yapabiliriz :)

• quote:

Hocam demek istediginizi anladim ama ben anlatamadim altta cizdiginiz grafikte farkindaysaniz 0 da teget var yani o durum mumkun degil ama ustteki mumkun cunku teget degil. Zaten ustteki dogru olan hocam iste.. bu tureve olan antipatiniz nedir :D turevsiz olmuyor.. siz yine yorumladiniz zaten yorumda turevi karistirmadik. Sadece dedik ki teget olamaz

TEGET NEDEN OLAMİYOR
    Aciklamasi ne?

• quote:

Antipati değil hocam aksine çok seviyorum
    Peki bi soru daha, neden teğet olamaz?

Gercekten cildiracagim :D hocam turevinin kokleri cunku CIFT KATLI KOKTE MIN MAX NOKTASI OLMAZ

• quote:

Gercekten cildiracagim :D hocam turevinin kokleri cunku CIFT KATLI KOKTE MIN MAX NOKTASI OLMAZ

TUREVİNİN 0 VE 2 KOKLERİ TEK KATLİ ZATEN. 0 DA TEGET OLURSA O FONKSİYONUN KENDİSİNİN TEK KATLİ KOKU DEMEK TUREVİNİN DEGİL. KAYBOL SİMDİ.

ADAM FONKSİYON TEGET OLUNCA TUREVİNİN CİFT KATLİ KOKU OLACAK SANİYOR.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .eylül -- 31 Mayıs 2016; 7:56:42 >
  • quote:

Hocam şaşırmışsın :D
    Çift katlı tek katlı durumunu f in türevinde incelersin, çünkü işaret tablosunu f in türevinde yaparsın :D

Sen öyle yazınca lan dedim yanlış mı öğrendim, açtım behzattan bi daha dinledim. Sen de bi bak istersen türev 4 video 4 te açıklıyor senin söylediğini

TEGET OLMAMASİ İCİN BİR SEBEP YOK SENİNLE AYNİ FİKİRDEYİM.

BURADA TEK PROBLEM TEGET OLURSA SADECE 1 NOKTADA KESME SARTİNİN MALUM SOYTARİ TARAFİNDAN BOZULUYOR KABUL EDİLMESİ.

• quote:

quote:

TUREVİNİN 0 VE 2 KOKLERİ TEK KATLİ ZATEN. 0 DA TEGET OLURSA O FONKSİYONUN KENDİSİNİN TEK KATLİ KOKU DEMEK TUREVİNİN DEGİL. KAYBOL SİMDİ.

ADAM FONKSİYON TEGET OLUNCA TUREVİNİN CİFT KATLİ KOKU OLACAK SANİYOR.

Aynen :D Bilgiler karışmış arkadaşta :D
    Ne karisti bilmiyorum adam benim konuma bagliyor bir de cok anliyormus gibi

Benim konumu da esitsizlik cozmeyi bilmeyen coluk cocuk basti zaten CİFT KATLİ KOK DİYOR BANA. TAMAM İSARET DEGİSMİYOR AMA CİFT KATLİ KOKTE SİFİR OLUYOR O NEOLACAK DİYORUZ ACİKLAYABİLEN YOK. GRAFİGE BAKİP KENDİM COZDUM EN SONUNDA SİNİR ETTİLER UYKU UYUYAMADİK DAHA

Kusura bakma sen de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .eylül -- 31 Mayıs 2016; 8:05:18 >
  • quote:

TEGET OLMAMASİ İCİN BİR SEBEP YOK SENİNLE AYNİ FİKİRDEYİM.

BURADA TEK PROBLEM TEGET OLURSA SADECE 1 NOKTADA KESME SARTİNİN MALUM SOYTARİ TARAFİNDAN BOZULUYOR KABUL EDİLMESİ.

Oh be sonunda anlayan çıktı. Yahu adamlara anlatıyorum işin içine delta katıyolar çift kat tek kat katıyolar ekstremum katıyolar her şey birbirine soktular

Eğer böyle bi soru çıkarsa direk tartışmalı soru olur çünkü soruyu çözen adam birebir grafiğini çizemez
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.