Şimdi Ara

FX 6300 VE GİGABYTE 970A-D3 overclock

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
1.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba Arkadaşlar. Yaklaşık 1 yıldır fx6300 işlemcimi kullanıyorum. Standart ayarlarda ve stock soğutucu ile birlikte. Performansından şikayetçiyim bu arada, şimdiki aklım olsa i3 4130 yada i5 2500k alırdım orası ayrı mevzu. :) Anakartım 970a-d3. Stock soğutucu ile biz bunu nereye kadar overclock edebiliriz? Şöyle bir 4.2 filan olsa iyi olurdu, performans artışını merak ediyorum. İleride iyi bir soğutucu aldıktan sonra frekansı dahada artırabilirim. :) Ama overclock konusunda sizden yardım almak istiyorum. Bios ayarları, sıcaklık değerleri vs.. Stabiliteyi uzun süre kullanım ile test ediyorduk ama onun içinde gereken, sıcaklık değerlerini ölçebileceğim, yani benim için gereken programları vs. de söylerseniz sevinirim.

Yardım edenlere/edeceklere şimdiden teşekkürler.. :)

• FX 6300 ,kötü bi işlemci değildir,biraz da gıdıklanırsa epey bi performans sergiler.

Biosa dalıyorsun.
    Mİ.T menüsünü açıp;

core performance boost ,disabled
    cpu ratio 21,
    PCI E clock 100
    system voltage control manuel
    cpu voltage controldan işlemci voltajı ayarlanıyor. Normal cpu vcore deki yazan değer ,default voltajıdır. Bu değerin üzerine 0,05 ekle. Dikkat 0,5 değil.

CPU NB VID Control 1,25 YAP.

Dram configuration ' a tıkla.
    Rank interleaving ve channel interleaving enabled

Advanced bios fetures'e tıkla.
    C1E Support, c6 support,cool n quiet, APM Master mode disabled
    Varsa ,HPC mode enabled

Son resimdeki cmos soketi, sistem açılmaz ise ,pc kapalı ve fiş çekiliyken, bi tornavida ucu ile bu iki ucu kısa devre yaptır. 10 sn öyle tut,tornavidayı çek. Biosun default ayarlarına döner.
    AİDA 64 programını kur. SOLDA BİLGİSAYAR KISMINA TIKLA. ALGILAYICIYA TIKLA. CPU SICAKLIĞINI BURADAN KONTROL EDECEKSİN.
    Stok soğutucun olduğu için prime ile bu sıcaklarda stabilite testi yapmamız imkansız. AİDA NIN SİSTEM KARARLILIK TESTİNİ YAPACAKSIN. oNDA DA CPU SICAKLIĞI 65 İ GEÇERSE TESTİ DURDURURSUN.

aNCAK ,SON SÖZÜM ,,MUTLAKA AMA MUTLAKA Bİ SOĞUTUCU ALIN. hEM İŞLEMCİNİZİ DAHA YÜKSEK HIZLARA ÇIKARABİLİRSİNİZ ,HEM DE GÜRÜLTÜDEN KAFANIZ ŞİŞMEZ.

• Sağol dostum, şuanda daha işe başlamadan ki sıcaklıklarım 47-48 derece civarında, normal midir? Şimdi bios'a dalıyorum, ipad'den konuyu takip edeceğim, takıldığım bir yer olursa oradan sorarım. Tetikte kalın.. :)
  • Dostum, şuan biostayım. Bir yerde takıldım. Cpu ratio dediğiniz normalde 17.50 olan cpu clock ratio değil mi? Cpm ratio diye bir şeyde varda onun değeri 20.50 söylediğiniz 21 rakamına daha yakın olduğu için tereddütte kaldım. :) Birde yazdığınız kısımları biosta bulmam çok zor oluyor, mesela pci e clock kısmını bulamadım? Acaba benim biosumun resimlerini internetten bulup onlar üzerinden anlatabilir misiniz? Yada fotolarını mı çeksem?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben işlemleri kapatıyorum, siz çevrimiçi olduğunuz zaman tekrar deneriz. Tekrar teşekkür ederim..

• quote:

Orijinalden alıntı: M.E.S.A.R.S

Dostum, şuan biostayım. Bir yerde takıldım. Cpu ratio dediğiniz normalde 17.50 olan cpu clock ratio değil mi? Cpm ratio diye bir şeyde varda onun değeri 20.50 söylediğiniz 21 rakamına daha yakın olduğu için tereddütte kaldım. :) Birde yazdığınız kısımları biosta bulmam çok zor oluyor, mesela pci e clock kısmını bulamadım? Acaba benim biosumun resimlerini internetten bulup onlar üzerinden anlatabilir misiniz? Yada fotolarını mı çeksem?

Sizin anakartın netten bulduğum fotolarıydı onlar.
    Bios güncellemeleri ile değişmiş demekki.
    Siz o zaman biosunuzdan fotolar koyun ,oradan söliyeyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metin abi 52

quote:

Dostum, şuan biostayım. Bir yerde takıldım. Cpu ratio dediğiniz normalde 17.50 olan cpu clock ratio değil mi? Cpm ratio diye bir şeyde varda onun değeri 20.50 söylediğiniz 21 rakamına daha yakın olduğu için tereddütte kaldım. :) Birde yazdığınız kısımları biosta bulmam çok zor oluyor, mesela pci e clock kısmını bulamadım? Acaba benim biosumun resimlerini internetten bulup onlar üzerinden anlatabilir misiniz? Yada fotolarını mı çeksem?

Sizin anakartın netten bulduğum fotolarıydı onlar.
    Bios güncellemeleri ile değişmiş demekki.
    Siz o zaman biosunuzdan fotolar koyun ,oradan söliyeyim.

Fotolar şunlar: https://www.google.com.tr/search?q=gigabyte+dual+uefi+bios&newwindow=1&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FqvBU9yuGYiGywP_qoG4BA&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1920&bih=955#facrc=_&imgdii=_&imgrc=2LDhpRMvoEqLcM%253A%3BPWLhOOoOPuAJtM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.pcstats.com%252Farticleimages%252F201203%252Fgbtx79ud5_DSCF8798.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.pcstats.com%252Farticleview.cfm%253Farticleid%253D2647%2526page%253D9%3B580%3B361

Foto koyma şuanda biraz sıkıntı, eğer verdiğim linkteki resimlerden yardımcı olamazsanız son çare olarak fotoları koyarım. Ben o zaman tekrar biosa dalıyorum, ipad'ten takip ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M.E.S.A.R.S -- 13 Temmuz 2014; 15:49:53 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu arada biosta cpu sıcaklığı 63 derece gözüküyor şuanda? Biostan mı kaynaklı?

• Biosun resimleri:

• Başlıyayım;
    Yukardan aşağıya doğru iniyoruz.

1. foto. Bilgi ekranıdır.
    İşlemcinin default voltajı 1,44. Çok yüksek. Bu nedenle de işlemcin boşta 54 derecede Bu da çok yüksek bi değer. Soğutucu neydi bu arada. Voltaja cpu-z programı ile de bi bak ve o.c öncesi senden istediğim bilgilerle beraber yaz.
    1,464 dediği ram voltajı. Ramlerin marka ve modeli ne. Büyük ihtimal 1,5volt ramlerdir. Daha stabil çalışma için bu voltajı elle 1,5 yapabiliriz.İlerliyen sayfalarda.

2. foto.Ayar sayfası. BCLK Clock control dediği işlemci frekansı,ellemiyoruz.

Cpu clock ratio ,işlemci çarpanı 21 yaparsan ,işlemci 4,2 ghz olur.
    3.Fotoda;
    Core performance boost , disabled.
    COOL N QUİET, C1E, SWM, Core 6 state, DİSABLED.

HPC Mode ,enabled.

4.fotoda;
    rank interleaving ve channel interleaving enabled
    5.foto. Voltaj sayfamız.
    Cpu Vcore işlemci voltajı. Bunu 0,05 V arttıracağız. Ancak default voltajın çok yüksek. 0.05 arttırırsak 1,44+0.05 = 1,49 VOLT OLUR Kİ fx 6300 gibi bi işlemci için max değer olur neredeyse.
    nb core yi direkt 1,25 yapabilirsin. onda sorun yok.

Şimdi biosunu bi load optimized default yap Yani herşeyi sıfırla,voltaja tekrar bak ve yaz. Sanırım F5 veya F7 tuşu ile olması lazım.

• Dediğim gibi stock soğutucu ile kullanıyorum. Ramler:http://www.vatanbilgisayar.com/4gb-ripjaws-ddr3-1600mhz-cl9-15v-tek-modul-ram.html

Cpu-z de voltajı en yüksek 1.440 gördüm şimdi. Bios default ayarlardaydı attığım fotolarda, tekrar default ayarlara getirdim. Oc işlemlerine başlayayım mı?
  • quote:

Dediğim gibi stock soğutucu ile kullanıyorum. Ramler:http://www.vatanbilgisayar.com/4gb-ripjaws-ddr3-1600mhz-cl9-15v-tek-modul-ram.html

Cpu-z de voltajı en yüksek 1.440 gördüm şimdi. Bios default ayarlardaydı attığım fotolarda, tekrar default ayarlara getirdim. Oc işlemlerine başlayayım mı?

Başla,ama işlemciye voltaj verme. CPU Vcore değerine yani.
    Ters giden bi şeyler var çünkü. Defaultta o voltaj olmaması lazımdı.
    Biosun güncelmi.

• quote:

quote:

Dediğim gibi stock soğutucu ile kullanıyorum. Ramler:http://www.vatanbilgisayar.com/4gb-ripjaws-ddr3-1600mhz-cl9-15v-tek-modul-ram.html

Başla,ama işlemciye voltaj verme. CPU Vcore değerine yani.
    Ters giden bi şeyler var çünkü. Defaultta o voltaj olmaması lazımdı.
    Biosun güncelmi.

Bios güncellemesi yapmadım. Başlamadan önce yapayım mı?

Bu makaleden yardım alsam sıkıntı olur mu?http://www.technopat.net/2011/08/15/gigabyte-bios-guncelleme/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M.E.S.A.R.S -- 13 Temmuz 2014; 19:03:45 >

• Biosu söylediğim yerden güncelledim. Şimdi söylediğiniz gibi 0,05 V artırmadan diğer söylediklerinizi aynen yapacağım.
  • Dostum yaptım oc'yi aidanın testini başlattım, sıcaklıklar 62 dereceye çıktı. Bir kaç saniye sonrada mavi ekran hatası verdi. Bu hata benim hdd'im ilede ilgili olabilir bu arada ama bilemiyorum. Bende biosu sıfırlayım yeniden başlattım. Herhalde soğutucu aldıktan sonra yapmak daha mantıklı olacak. :)

Edit: oc'yi yaptıktan sonraki cpu-z görüntüsü:
    Şimdi biosu standart ayarlara getirip bilgisayarı tekrar başlattım. Bu işte bir terso var. Benim oc'siz sıcaklıklarım bile çok yüksek bu nedendir acaba? Oc li boşta 65 dereceyi geçiyor yer yer..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M.E.S.A.R.S -- 13 Temmuz 2014; 20:15:47 >

• Sıcakklar çok aşırı,bunun sebebi yukarda yazdığım gibi default voltajın çok yüksek olması. Ama ilginç olay, o.c yapınca 1,44 olan voltaj anakart tarafından 1,38 e düşürülmüş 0.06 az bi değer değil.
    Aslında tümn anaakrtlar voltajı ellemeyip auto bırakınca ,kesin işlemci voltajını kafalarına göre bi miktar arttırırlar.
    Sende ise tam tersi.

Neyse bu sorunu bi şekilde halletmeye ,deneme yoluyla bakarız. Zaten halledemezsek anakartı servise yollamaktan başka çare kalmıyor.Ama bu sıcaklıklarda maalesef hiç bi test falan yapabilme şansımız yok.
    Bi soğutucu şart yani.
  • quote:

Başlıyayım;
    Yukardan aşağıya doğru iniyoruz.

1. foto. Bilgi ekranıdır.
    İşlemcinin default voltajı 1,44. Çok yüksek. Bu nedenle de işlemcin boşta 54 derecede Bu da çok yüksek bi değer. Soğutucu neydi bu arada. Voltaja cpu-z programı ile de bi bak ve o.c öncesi senden istediğim bilgilerle beraber yaz.
    1,464 dediği ram voltajı. Ramlerin marka ve modeli ne. Büyük ihtimal 1,5volt ramlerdir. Daha stabil çalışma için bu voltajı elle 1,5 yapabiliriz.İlerliyen sayfalarda.

2. foto.Ayar sayfası. BCLK Clock control dediği işlemci frekansı,ellemiyoruz.

Cpu clock ratio ,işlemci çarpanı 21 yaparsan ,işlemci 4,2 ghz olur.
    3.Fotoda;
    Core performance boost , disabled.
    COOL N QUİET, C1E, SWM, Core 6 state, DİSABLED.

HPC Mode ,enabled.

4.fotoda;
    rank interleaving ve channel interleaving enabled
    5.foto. Voltaj sayfamız.
    Cpu Vcore işlemci voltajı. Bunu 0,05 V arttıracağız. Ancak default voltajın çok yüksek. 0.05 arttırırsak 1,44+0.05 = 1,49 VOLT OLUR Kİ fx 6300 gibi bi işlemci için max değer olur neredeyse.
    nb core yi direkt 1,25 yapabilirsin. onda sorun yok.

Şimdi biosunu bi load optimized default yap Yani herşeyi sıfırla,voltaja tekrar bak ve yaz. Sanırım F5 veya F7 tuşu ile olması lazım.

nb core yi direk 1.25 yapın derken ? nb core de auto ayarda default da ve arti eksi tuşları ile ne kadar voltaj vereceğimizi belirliyoruz. bu ayarlarda fx4100 işlemciyi kaç ghz hızına çıkarabiliriz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Gigabaytın anakartlarında bu tarz sorunlarla karşılaşabiliyoruz, sorun benim tahminimce bu anakarltların revizyonuyla ilgili, ilk nesil fx6100 serileri daha yüksek voltajla çalışmaktaydı, sorunun çözümü bios update olabilir..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.