Şimdi Ara

Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
2.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu başlık altında sinemada önemli bir devrim olarak nitelenen Fransız Yeni Dalga Akımı hakkında kısa bilgiler paylaşacağım ve bu akımın önemli temsilcilerini ve o yönetmenlerin filmlerini tanıtmaya çalışacağım.

    quote:

    Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague), 1950 sonları ve 1960'larda, kısmen İtalyan Yeni Gerçekçilik akımından etkilenen bir grup Fransız film yapımcısı için eleştirmenler tarafından kullanılan bir terimdir. Yeni Dalga hiçbir zaman örgütlü bir hareket haline gelmemiştir, buna karşın Yeni Dalga akımını benimseyen film yapımcıları kendilerinden emin bir biçimde klasik film formunu reddetmeleri ve tabuları yıkma cesaretleriyle bilinirler. Bu akım yönetmenlerinin birçoğu dönemin çehresini değiştiren toplumsal ve siyasi değişimlere filmlerinde yer vermiş; kurgu, görsel biçim ve sinematografik anlatımlarındaki farklılıklarla muhafazakâr paradigmadan kesin bir kopuş sergilemişlerdir. Yeni Dalga yönetmenleri film eleştirmenliğinden gelmektedir. Her film yeni bir roman gibi tüm uylaşımlardan bağımsız bir şekilde oluşturulur. Her film ayrı bir sanat manifestosu, ayrı bir sinema kuramı gibi oluşturulmuştur.

    *Kaynak

    Yeni Dalga Akımı ile ilgili birçok bilgi içeren Şu Yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.

    Fransız Yeni Dalga Akımı’nın başlıca yönetmenleri şunlardır:

    -Jean-Luc Godard
    -François Truffaut
    -Eric Rohmer
    -Louis Malle
    -Agnès Varda
    -Alain Resnais
    -Jacques Rivette
    -Claude Chabrol

    Jean-Luc Godard
     Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri

    quote:

    Jean-Luc Godard (d. 3 Aralık 1930) Fransız ve İsviçreli film yönetmeni ve sinema eleştirmenidir. Fransız Yeni Dalga Akımının en etkili üyelerinden birisidir.
    1930 yılında İsviçre kökenli Fransız orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak Paris'te doğdu. Babası kendine ait bir kliniği olan bir doktor, annesi ise İsviçre'nin tanınmış bankacı ailelerinden birisinin kızıydı. II. Dünya Savaşı sırasında İsviçre'de yaşadı , 1940'ların sonuna doğru ailesi boşanınca Godard etnoloji (budunbilim) okumak için 1949 yılında Sorbonne Üniversitesine girdi. Bu zaman dilimi boyunca Cineclub ve Cinemateque e katıldı. Godard Yeni Dalga Akımı'nı alevlendiren insan olarak bilinen Andre Bazin ile burada tanıştı.

    *Kaynak


    À bout de souffle
     Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri



    Bir araba hırsızı olan Michel onu kovalayan polisi öldürür ve ortadan sıvışır. Paris'e gider ve orada daha önceden beraber olduğu Patricia ile karşılaşır. Patricia gazeten dağıtan Amerikalı bir kadındır. Michel birden aşık olduğunu anladığı Patricia ile Roma'ya gitmek ister.

    Godard'ın ilk uzun metrajlı filmi olan Serseri Aşıklar, olağan sinema kalıplarından farklı bir yapıya sahiptir. Bazı filmlerde karşılıklı diyaloglar sıksa da bu filmdeki diyaloglar sıkmaz. Sinema açısından da iki önemli karakter yaratmıştır. En önemlisi de sinemanın kurallarından sıyrılmıştır.

    Vivre sa vie: Film en douze tableaux
     Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri



    Bambaşka bir Fransız filmi, Hayatımı Yaşamak. Fransız edebiyatının tesiri altında. 12 bölümden oluşuyor. Bir kadın üzerinden gidiyor. Kadın hayatını yaşamak istiyor. Var oluşuna kavuşmak, kendi özünden sorumlu olmak istiyor. Kocasını ve çocuklarını bırakıp, aktris olma arzusu içerisinde. Ama hayat o denli kolay değil. Hele de özgür olmak isteyen bir kadın için hiç kolay değil. Nana yoksul düşüyor, başka çaresi kalmadığını görünce kendi sorumluluğundaki bedenini müşterilere sunuyor ve fahişeliğe adım atıyor. Fakat hayatını yaşadığından bu durumdan gayet memnun. Her şeyi akışına bırakıyor.

    Benim için Godard'ın en izlediğim en iyi filmidir. Bu film de olağan sinema kurallarından bağımsızdır ve kendine özgü bir yapısı vardır. Filmin baş karakteri seyirciye iyice yedirilir.

    Le mépris
     Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri



    Bünyesinde ünlü oyuncuları hatta ünlü yönetmen Fratz Lang'i barındıran bir film Le mépris. Godard'ın diğer filmleri gibi kendine özgü bir yapısı var. Uzun diyaloglar, uzun sahneler hiç sıkmıyor, daha çok izleyici içine çeken bir yapısı var. Filmde kullanılan tek müziğin fonda duyulduğu anlarda filme daha çok yoğunlaşıyor ve önemli noktaları çözümlemeye çalışıyoruz. Film için genel itibarıyla kadın-erkek ilişkilerine, yapımcıların, senarist ve yönetmen üzerindeki baskısına, Hollywood'a, filmlerde kadının vücudunun bir mal gibi sergilenmesine bir gönderme diyebiliriz. Ayrıca filmle ilgili dikkatimi çeken bir ayrıntı da şöyle, Paul rolündeki Michel Piccoli bana biraz Godard'ı hatırlattı. Camille de siyah peruk takınca yönetmenin karısı Anna Karina'ya benziyor. Bu hâliyle filmin yönetmenin kendi ilişkisine de bir gönderme olabileceğini düşündüm.

    Penelope ile Ulysses’in aşkını konu edinen Homeros’un Odysseus eseri Fritz Lang tarafından sinemaya uyarlanacaktır. Filmin senaryosunu da eskiden yalnızca tiyatro senaryosu yazarak geçimini sağlayan Paul üstlenmiştir. Fakat senaryo yazımı konusunda yapımcı ile fikir zıtlıkları yaşamaktadır. Bir gün Paul karısı güzel ve seksi Camille’i yapımcısı ile tanıştırır. Bundan sonra Camille çok sevdiği kocası Paul'e soğuk davranmaya başlayacaktır.

    Eric Rohmer
     Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri

    quote:

    Éric Rohmer (asıl adı Jean-Marie Maurice Scherer, d. 4 Nisan 1920, Tulle, Fransa - ö. 11 Ocak 2010), Fransız yönetmen ve senarist. Savaş sonrası Yeni Dalga akımı sinemasının kilit isimlerinden biri kabul edilir. Aynı zamanda, etkili bir Fransız sinema dergisi olan Cahiers du cinéma 'nın eski editörüdür.
    Fransız Yeni Dalgasının son temsilcilerindendi. Cahiers du cinéma 'dan arkadaşları olan ve aralarında Jean-Luc Godard ile François Truffaut'nun da olduğu bazı yönetmenler uluslararası sinema arenasında seslerini duyurmaktayken Rohmer, 1957 - 1963 yıları arasında bu derginin editörlüğünü yaptı.
    1970 yılında Ma nuit chez Maud (Maud’daki Gecem) adlı filmiyle, En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday oldu.
    1986'da The Green Ray / Le Rayon vert filmiyle Altın Aslan'ı kazanan Rohmer ayrıca 1983'da Pauline à la plage filmiyle Berlin Film Festivali'nde en iyi yönetmene verilen Gümüş Ayı ödülünü kazanmıştır.

    *Kaynak

    Ma nuit chez Maud (1969)
     Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri




    (Rohmer'in Altı Ahlâk Hikayesi* Altılamasının üçüncü filmidir)

    Rohmer’in din ve felsefe üzerinden ahlâki çıkarımlar yaptığı, epey kafa yoran yani kafayı çalıştıran öğretici bir film. Yalnız Hıristiyanlık, Paskal gibi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Hayatında hiç Paskal kitabı okumamış biri olarak onun hakkında verilen düşüncelere biraz yabancı kaldım.

    Yurt dışında yaşamını sürdüren Jean-Louis ülkesine döner. Jean-Louis koyu Katolik bir Hıristiyan’dır. Her Pazar ibadet etmeye kiliseye gider. Orada sarışın bir kadından hoşlanır. Onun evleneceği kadın olduğunu düşünür ve onun hakkında varsayımlar yapmaya başlar. Jean-Louis bir gün on dört yıldır görüşmediği arkadaşı Vidal’le tesadüf eder. Vidal üniversitede felsefe hocasıdır. Louis’ye aşık olduğu bir kadından bahseder, onunla randevusu vardır ve Louis’yi de davet eder. Kadının adı Maud’ur. Maud’ya gittikleri gece birbirlerinden üç farklı fikir taşıyan bu insanlar arasında beyin fırtınası kopacaktır. Özellikle Louis’nin katı bir Katolik olması, Maud ve Vidal’in onu zorlamasına neden olacaktır.

    L'amour l'après-midi
     Fransız Yeni Dalga Akımı (la Nouvelle Vague) | Yönetmenler ve Filmleri




    (Rohmer'in Altı Ahlâk Hikayesi* Altılamasının son filmidir)

    Frédéric mutlu bir evliliği ve kendine ait bir işi olan müreffeh bir adamdır. Üç bölümden oluşan filmin giriş bölümünde Frederic’in kadınlar hakkındaki görüşlerini onun ağzından dinleriz. Evlenmesine rağmen kadınlara daha düşkün hâle geldiğini, ancak herhangi bir kadınla iletişim kuramayacağını söylemektedir. Filmin birinci bölümünde filme Frederic’in eski bir arkadaşının eski sevgilisi olan Chloé dâhil olur. Chloe ile Frederic geçmişte duygusal yakınlaşma içerisine girmişlerdir. Onun bu ani dönüşü Frederic’i tedirgin eder. Onu baştan çıkaracağından ve evliliğini tehlikeye düşüreceğinden korkmaktadır. Sık sık iş ve birlikte olduğu adamları değiştiren, ciddi ilişkileri küçümseyen, burjuvazi hayatının samimiyetine inanmayan bir karakterdir Chloe. Frederic de içinde bulunduğu rahat hayattan sıkılmıştır. Aslında da yapayalnız bir adamdır. Sırlarını anlatabileceği, uzun uzun konuşabileceği kimse yoktur. İşte onun imdadına Chloe yetişmiştir. İki eski dost ilk başta Frederic’in istememesinden dolayı görüşemeseler de daha sonra birbirlerinin yanında ne kadar mutlu olduklarını fark edeceklerdir. Birbirlerini sevdiklerini itiraf edemeseler de üstü kapalı bir aşk yaşamaktadırlar. Fakat Chloe hâlâ başka adamlarla birlikte olmaktadır.

    Alt metinleriyle, diyaloglarıyla, verdiği ahlaksal yapıyla bambaşka bir film.

    *Eric Rohmer'in Altı Ahlak Hikâyesi (Six contes moraux) altılamasındaki filmler;
    La boulangère de Monceau - 1963
    La carrière de Suzanne - 1963
    La collectionneuse - 1967
    Ma nuit chez Maud - 1969
    Le genou de Claire - 1970
    L'amour l'après-midi - 1972

    Yine bu yönetmenlerin ve diğer yönetmenlerin filmlerini daha sonra tanıtmaya devam edeceğim.







  • beklediğim tarzda konular açmaya başladın demek,ben aslında önce bunuel için açarsın diyordum ama godard ağır basmış demek ki
  • Epeydir açacaktım ama toparlayamam diye cesaret edemiyordum. Godard ağır basmadı aslında, sadece Fransa'daki sinema devrimini tanıtayım dedim. Godard da önemli temsilcilerinden biri. Bunuel'in önüne pek yönetmen koymam. Onun her filmi için ayrı ayrı konu açıyorum zaten. Belki gerçek üstücü yönetmenleri bir araya toplarsam Bunuel'e orada baş köşede yer verebilirim.

    Bu arada ekleme yapmanıza gerek yok arkadaşlar, kendim ayrıntılarıyla beraber sunacağım yönetmen ve filmleri.
  • @diminishedtriad yine mükemmel bir konu açmışsın. 5-6 gündür yoktum çok güzel konular var forumda. Film listesi iyice kabardı. Artık ölesiye kadar yavaş yavaş izlerim filmleri
  • Güzel konu

    Ben bi Korine açtım devamını getiremedim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Casco!

    @diminishedtriad yine mükemmel bir konu açmışsın. 5-6 gündür yoktum çok güzel konular var forumda. Film listesi iyice kabardı. Artık ölesiye kadar yavaş yavaş izlerim filmleri

    Sağ olasın, yararlı olur umarım konu. Benim liste de çok kabarık. İzle izle bitmiyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: synchro

    Güzel konu

    Ben bi Korine açtım devamını getiremedim

    Sağ olasın

    Dün paylaştığın Korine'nin kısa filmini izledim, İngilizcem yetmedi ama dil bilmeden de izlenebiliyor film. Değişik bir komediydi diyebilirim




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • diminise kalkan eller kırılsın

    düülaaaayyy,dülay geri dön dülaaay
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Domates Kızartması

    diminise kalkan eller kırılsın

    düülaaaayyy,dülay geri dön dülaaay

    Aneee gitmiş diminis

    Entel olayları falan mı yine




  • quote:

    Orijinalden alıntı: synchro

    quote:

    Orijinalden alıntı: Domates Kızartması

    diminise kalkan eller kırılsın

    düülaaaayyy,dülay geri dön dülaaay

    Aneee gitmiş diminis

    Entel olayları falan mı yine

    yenimi gördün

    çizdiler dağ gibi delikanlıyı,gözünün yaşına bakmadılar,aman diyene ban salladılar




  • Siz daha dalganızı geçin.

    Bu bölümün yöneticilerinin ne kadar işgüzar olduklarını ve keyfiyeten davrandıklarını görmüş oldum. Benim uzaklaştırılma nedenim olan iletide, doğru dürüst bir başka üyeye hakaret edildiğine dair herhangi bir ifade söz konusu değilken ve bu bölümdeki pek çok üyenin şikayetçi olduğu beş ayrı üyeliğe sahip birinin şikayetini ciddiye alıp da bana uzaklaştırma cezası vermiş olmanızı anlamış değilim. Üstelik bu bölüme birçok katkı sağladığımı düşünüyordum. Bundan sonra da öyle çok yoğun katkılarım olmayacak.
  • Buradaki yöneticiler böyle malesef 3 kez ban yedim sebebini sordum yanıt yok... Yöneticileri eleştirdim yine ban yedim baktığım 2 bölüm olmasa girmeyeceğim aslında, alternatif aranıyor

    Senin uzaklaştırmanın sebebi ne?
  • Bir önceki iletide yazdığım gibi hakaret etmişim. Hakaretin ne olduğunu bilmiyorum sanki. Gözlerine kestirdikleri üyeleri uzaklaştırıyorlar herhalde. Başka da bir şey demiyorum.
  • kızacağını bilsem yazmazdım diminis

    bahsettiğin arkadaşla 2 gün önce atıştım,bişeyler zırvaladı gene

    şikayet ettim,fake kullandığı açık bişeyler yapın uzaklaştırın şunu dedim

    bir ton madde sıraladılar,neymiş birisini banla demek benim neyimeymiş,isterlerse benide banlayabilirlermiş

    ne halleri varsa görsünler,bencede sende bu tarz paylaşımları bırak yada azalt,çok çok az bir kesime gittiği gibi arada böyle sinir bozucu durumlar ortaya çıkıyor

    senin ne olduğunu biliyoruz,gerekirse pm den halledelim bu paylaşım konusunu
  • Neyse o zaman uğraşmaya lüzum yok. Haklıyken haksız duruma düşürülmek var. O yüzden daha fazla uzatmak istemiyorum. Bu arada yoğun bir katkım olmayacak ama yine de arada dikkatimi çeken filmleri paylaşmaya devam edeceğim.
  • Alternatifini bulsam güzel de geçiş yapsam diye düşünüyorum da hepsi aynı be adminlerin
  • divxplanetin forumunu kaliteli duruyor bir göz atın isterseniz
  • Divxplanete de bir bakayım o zaman. Hakikaten bir alternatif gerekli. Sağ olasın Domates Yine de buraya yazmaya da devam ederim.
  • @diminishedtriad, Üstad geçmiş olsun. Bence zorlukların üzerine gitmek çok daha önemli. Meydanı onlara bırakmak daha kötü bir şey. Yönetim konusunda herhangi bir şey demeyeyim yoksa ben de yerim çizgiyi
    Yazdıklarının boşa gitmediğine emin olabilirsin. Eğer diyorsan ki "ulan zaten 3 tane adam okuyor yazdıklarımı, varsın onlar da okumasın" boynumu büker giderim
  • @DaRKN' destek için sağ olasın
    Zaten sırf sizin için yazıyordum ama varsın onlar da okumasın demem, o yüzden arada yine yazarım sırf sizler için
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.