Şimdi Ara

Fiziki altyapı/vdsl/modem uyum problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
958
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. İlginç bir problem yaşıyorum. Aslında problem tam olarak bu kategoriye uygun olmayabilir ama en mantıklı yer burasıydı. Kendi kendime bir çözüm ürettim ve sorunum kalmadı ama, belki günün birinde ihtiyaç duyan birisi olur diye yazmak istedim. Yazı biraz uzun, idare edin artık.

Halihazırda Ttnet vdsl2 abonesiyim (20/2 mbit). Başından beri Ttnet'in verdiği Sagemcom marka modemi kullanıyorum. Bir süre sorunsuz kullandıktan sonra hattımda bir problem oldu, bağlantı kopmaya, daha sonra da hiç bağlanmamaya başladı. Önce doğal olarak kendi tesisatımı kontrol ettim, Telekom'dan geldiler ölçüm yaptılar, mesafeden kaynaklı kayıplar haricinde bir sorun bulamadılar. Port tarafında bir sıkıntı olmuş olacak ki santral tarafından sorunu düzelttiler. Ancak o tarihten itibaren benim upload hızım 2'den 1 mbit'e düştü. Modem arayüzünde tam 24576/1024 kbps gördüğüm için manuel olarak böyle ayarlandığını düşündüm. Tekrar arıza kayıtları vs. derken nihayet Ttnet'in web sitesinde yazılı olmasa da, 20mbit'e kadar olan hızlarda upload'ın 1 mbit olduğu söylendi. Fakat tüm 20mbit vdsl abonelerinde upload 2 mbit bildiğiniz gibi. Hadi neyse dedim, uğraşıp sinir hastası olmaya değmez...

Bir süre daha sorunsuz şekilde böyle kullandıktan sonra yine bağlantı gidip gelmeye başladı. Daha önce yapılan ölçümde hattımda kayıp miktarının biraz fazla olduğunu biliyordum, geçen sene sitemizdeki yer altı kabloları bir yerden su almış ve biraz korozyon yapmıştı, komşularda da sorun olmuş ve bazı kablolar değişmiş/ek yapılmıştı. O yüzden ben de ankastreden evime kadar yeni bir hat çekmeye karar verdim. Yaklaşık 110 metrelik tek parça cat5 kablo ile hattımı yeniledim. Kopma sorunum düzeldi fakat hala 20/1 mbit hız alıyordum. Acaba modemde mi bir sorun var dedim, çevremdeki insanlardan başka bir Sagemcom ve Airties 5650 alarak test yapmak istedim. Sorun daha da karmaşık hale geldi, arkadaşımın Sagemcom'u yine 20/1 mbit bağlanırken, Airties bağlanamadı bile! Bir başka 5650 bulup denedim, o da bağlanmadı! Üşenmedim, gittim ZTE marka bir vdsl modem aldım (Telekom'un altyapısını ZTE'nin yaptığını bildiğim için, uyum sorunu olmasın diye), sonuç yine hüsran! Bu sefer 1 mbit upload problemini bir kenara bırakıp, hattımda neden başka marka bir modem çalışmadığını taktım kafaya. Telekom'daki teknisyenlerle görüştüm, anlam veremediler ama kablolarla ilgili yani elektriksel bir sıkıntı olabileceğini söylediler. Ben de gittim ankastrenin başında modemleri test edebilmek için UPS aldım (evde de lazım olur diyerek :)). Daha önce bağlanmayan farklı marka modemler, ankastredeki Telekom'a ait kabloya direk bağlandıklarında canavar gibi çalışıyorlardı, üstelik kendi modemim de dahil olmak üzere hepsi 20/2 mbit bağlandılar. Yani uzun lafın kısası sorun benim cat5 kablomdaymış. Tekrar sitemize ait, problemli olan eski hatta bağladım telefon hattını, eve gidip Sagemcom'umu taktım, bu sefer 20/2 mbit bağlanıyordu fakat tahmin ettiğim gibi bağlantı birkaç saniye sonra kopuyordu. Başladığım yere geri döndüm yani :) Hat bu şekilde bağlıyken diğer modemleri test edeyim dedim, 20/2 mbit bağlandılar! Yeni aldığım ZTE'yi bağladım, o da 20/2 bağlanınca, bu şekilde bıraktım hattımı ve sorunum çözüldü. Ankastrenin başında ulaşılabilir hız 99mbit görünüyordu, evde 45mbit görünüyor. Kayıp epeyce fazla mesafeye göre ama olsun, 20mbit bana yetiyor zaten.

Özetle ilginç olan şu;
    eski Sagemcom'un 20/1 bağlandığı hatta, ZTE hiç bağlanmadı, yani ZTE'nin töleransı daha kötü diye düşünebiliriz. Ancak Sagemcom'un bağlanamadığı eski problemli hatta da ZTE bağlandı. Haydi çıkın işin içinden

Sanırım kabloların elektriksel anlamda nitelikleri ve modemlerin çipsetleri bu konuda belirleyici. Tabii bir de santraldeki (daha doğrusu f/o saha dolabındaki port. Yani olur da başınıza modem ve/veya altyapı kaynaklı bir sorun gelirse, mümkün olduğu kadar çok alternatif deneyin; farklı modemler, farklı kablolar vs.

• ttnetin sitesinde 20mbite kadar olan paketlerin upload hizlari 1mbit yaziyor. ama bu biraz belirsiz bir konu cunku cogu kisi 2mbit aliyor. galiba sonradan 1mbite dusurduler hizi. ( uyguluyorlar mi belli degil )

20 Mbps'ye kadar hızlı TTNET FİBERNET
    Paketlerinde upload hızı 1 Mbps, daha üst
    hızlarda hizmet sunan TTNET FİBERNET
    Paketleri'nde ise 2 Mbps'dir.

airties air 5650 yi ankastreye bagladiniz mi? merak ettim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fibernette upload hızları yazıyor da hipernette yazmıyor, onu kastetmiştim. Evet ankastreye baglayarak test ettim modemleri. Cok uğraştirdi ama en azından çözdüm olayı. Bir de ups'im olmuş oldu :) ayrıca Telekom'a ait bakir kabloların gercekten cok kaliteli olduğunu gormuş oldum. Yaklaşık 300 metre mesafede (f/o dolaptan bizim ankastreye kadar) Telekom'un kablosunda ulaşılabilir hiz 99 mbit görünüyordu. Bu kabloya sözüm ona kaliteli bir cat5 kablo ile 110 metre ek yapınca, ulaşabilir hiz 45 mbit'e düştü.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar vdsl alt yapı başvurusu nasıl yapabilirim bilen yazabilir.mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biraz hort olmuş ama. İss hangisi ise irtibata geçip başvuru yapabilirisin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.