2.) Sığası bilinmeyen yalıtılmış bir kondansatör (C1), 100 V’ luk potansiyel farkı altında yüklenmiştir. Yüklü kondansatör, daha sonra 10mF ’ lık yüksüz bir kondansatörle (C2) paralel bağlandığında sistemin uçları arasındaki voltaj 30 V oluyor. a.) Sistemin eşdeğer sığasını, b.) Sistemde depolanan enerjiyi hesaplayınız. c.) Her iki kondansatörün içine dielektrik sabiti k olan bir malzeme yerleştirildiğinde sistemin voltajı 10 V’ a düştüğüne göre eşdeğer sığa ve depolanan enerji nasıl değişir?
quote:
Orijinalden alıntı: ucibey
2.) Sığası bilinmeyen yalıtılmış bir kondansatör (C1), 100 V� luk potansiyel farkı altında yüklenmiştir. Yüklü kondansatör, daha sonra 10mF � lık yüksüz bir kondansatörle (C2) paralel bağlandığında sistemin uçları arasındaki voltaj 30 V oluyor. a.) Sistemin eşdeğer sığasını, b.) Sistemde depolanan enerjiyi hesaplayınız. c.) Her iki kondansatörün içine dielektrik sabiti k olan bir malzeme yerleştirildiğinde sistemin voltajı 10 V� a düştüğüne göre eşdeğer sığa ve depolanan enerji nasıl değişir?
cevapları nedir acaba ?
malesef cevapları yok.ödev seti olarak verildi.
quote:
Orijinalden alıntı: ucibey
malesef cevapları yok.ödev seti olarak verildi.
benim sonuçlar biraz garip çıktı o yüzden şaşırdım ama yinede yazayım en iyisi. Q =C.V dedim
bilinmeyen yüke c1 derim .
Q=c1.100V olursa
100c1= Q olacaktır.
sonra paralel şekilde 2 kondansatörü bağlarım
yine Q= Ceş . V olur Ceş = c1+c2 idi Q da Qtoplam (2. nin yükü 0 )
100c1 = (c1+10mF)*30V
7c1/3 = 10mF c1 = 30/7 mF oluyor.
sistemin eşdeğer sığasını sormuş.
c1+c2 = 30/7 +10 = 100/7 mF yaptım.
Sonra enerjiyi sormuş.
1/2 C.V^2 idi.
1/2 .100m/7 * 30^2
oradanda 45/7 J çıktı sanırım.
daha sonrada K maddesi konulmuş demiş. Cson = K.C idi biliyoruz.
Q=Ceş.V ise
K.Ceş.V=100c1 ediyor sanırım yerine koyarsak K=3 çıkıyor. Umarım böyledir
Hacı ödev setinde öteki soruları yaptıysan cevapları yollarımsısn sana zahmet. ödev seti 3.