Şimdi Ara

'Fizik dersinden çok korkuyorum, çalışsam da yapamıyorum' diyenlere!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
2
Favori
2.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • “Fizik dersi beni çok korkutuyor. Çalışsam da yapamayacakmışım gibi geliyor. Bu korkuyu yenmek için neler yapmalı ve nasıl çalışmalıyım?”

    Alper Karayel
    magistra Ar-Ge müdürü, Fen Bilimleri Merkezi Fizik Öğretmeni



    Fizik dersi, bireylerin sayısal kapasitelerini bilgileriyle birleştirerek kullanmalarını gerektiren, yorum yeteneğini geliştiren bir derstir. Ancak ders olarak zor olduğuna inanılan, çoğu öğrencinin korkulu rüyası olan bir derstir nedense…


    Oluşan önyargı sonucu, öğrenciler tarafından tüm dersler içerisinde en zor olarak algılandığına ve öğrenildiğine inanılan ders fizik dersidir. Başarısızlığa sebep olan başlıca neden de bence budur.
    Önyargı ile ilgili Einstein şöyle demişti: “Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur.” Önyargı bize hayatta sonsuz sayıda ihtimal olduğunu unuttururken, doğru bakış açısını kaçırmamızı, bu yüzden de hayatımızın bir ya da bir çok yönünün eksik kalmasına neden olur. Herhangi bir durum karşısında gösterdiğimiz genel ve özel kullanımlarında bir taraf tutma biçimidir önyargı; yani kimsenin bir şeyi bildiğini kontrol etmeksizin kabul ettiği şeylerin tümüdür.

    Gelin önce taraf değiştirin, zoru değil kolay ve doğru yöntemi seçin; bakış açısını değiştirerek fizik dersi için elde ettiğiniz yanlış tutum ve alışkanlıklardan vazgeçin.

    Aslında ne yapmak gerek?
    Fizik dersini de diğer derslere olan bakış açısı gibi bakmak ve gerekli çalışmayı yapmak gerekir. Önemli olan doğrular üzerine kendi çalışma şeklini adapte ederek yılmadan başaracağına inanarak çalışmaktır.
    Çalışmalar sırasında gerekli ve her ders için temel olan esaslar yerine getirildikten sonra öğrenilmesi kolay, zevkli ve başardıkça eğlenceli olan bir derstir.

    FİZİK DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ VE FİZİK DERSİNE ÇALIŞMA

    Fizik dersinin temelinin iyi olması, ilköğretim fen bilgisi dersinin iyi kavranmasıyla alakalıdır. Eğer ilköğretimde konular ve kavramlar iyi kavranmışsa yeni lise konuları ile ilgili anlama kavrama ve öğrenmede büyük bir zorluk yaşanmayacaktır. Bu durumda lisede ve hedef olan sınavlarda zorluk yaşanmaması için ilköğretimden başlayarak fen grubu dersleri düzenli ve programlı çalışılmalıdır.

    Aslında sorular zor değil!
    Sınavlarda çıkan fizik sorularını incelediğimizde genel olarak zorluk derecesini üç grup altında toplayabiliriz:
    Soruların yaklaşık %25′i kolay, %50′si normal zorlukta dağılım gösterirken, soruların %25′si ise çeldirici özellik taşıyan, bilgi birikiminin yorumuna dayalı, diğer iki gruba göre biraz daha zor nitelikteki sorulardır. Fizik dersine düzenli ve bir program dâhilinde çalışan bir öğrenci soruların %75′ini rahatlıkla çözebilir.

    Şekilli sorular nasıl çözülmeli?
    Sınavda çıkan soruların büyük çoğunluğu şekilli olup; soru metni ile şekil birbirinin tamamlayıcısı olduğundan, her ikisi birlikte dikkate alınarak verilen ve istenilen değerler belirlenmelidir.
    Sorularda önce soru kökü okunmalı, sorunun şekli varsa soru cümlesinde verilen değerler ve bilgiler şekil üzerine oturtulmalı; sorudaçözüme yönelik bilgi uygun olarak kullanılmalıdır. Soruların cevaplarında benzerliklerin çok olduğu, çeldiricilerle yanılma ihtimalinin fazla olduğu soru tipleri için mutlaka bu tip sorulardan bolca çözülmesi gerekir. Bununla birlikte fizik dersi geometridersinde olduğu gibi yorum ve görme kabiliyetinin geliştirilmesinin gerektiği, matematik bilgilerinin fizik kanunlarıyla harmanlandığı bir derstir.

    Ders Esnasında Ne Yapılmalı?
    Fizik dersini derste anlamak öğrenmenin ve dolayısıyla başarılı olmanın ön koşuldur. Öğrenciler, derste öğretmenin yaptığı açıklamaları, verdiği örnekleri dikkatli bir şekilde takip etmeli, bütün ayrıntıları ve özel durumları doğru ve dikkatli şekilde deftere yazmalı; tüm bunlarla ilgili soruları, çözümleri, grafikleri ve çizimleri hatasız bir şekilde deftere geçirmelidir. Öğretmen konuyu anlatırken veya örnek sorular çözerken mutlaka anlaşılmayan ya da diğer konularla ilgisini hissettiğiniz bilgiyi tamamlayıcı bölümlerle ilgili soruları zaman kaybetmeden sormalı ve eksiğinizi gidermelisiniz.

    Dersten Sonra Bireysel Olarak Yapılması Gerekenler
    Ders sonrası düzenli ve programlı tekrarlar yapmak, fizik dersinde başarılı olmak için gereklidir. Çünkü konu ile ilgili temel kavramlar iyi öğrenilmesi ve unutulmaması hatta diğer konularla ilişkisinin ortaya çıkması için düzenli tekrar önemli bir koşuldur. Bu sayede anlaşılamayan kavram, tanım ve alt başlıklar, derslerde tutulmuş notlar ve çözülen örnek sorular yardımıyla günlük tekrarlarda gözden geçirilerek, o konuya ait özel durumlar algılanır ve öğrenme pekiştirilir.

    Tekrar edilen konu çeşitli kaynaklardan belli aralıklarla soru çözülerek; konuya ait bilgilerin taze kalması sağlanmalıdır.

    Tüm bu tekrar programı devam ederken sınava yakın zaman diliminde de geçmiş yıllara ait çıkmış sorular çözülerek sınava tam olarak hazırlanmış olunur.

    http://bilgikazandirir.com/







  • Bunları az cok herkes biliyor ama pratige dokmek yok. Fizik temel yoksa kitaptan öğrenilmiyor.

    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mactavish- -- 20 Kasım 2013; 0:41:05 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Mactavish- M kullanıcısına yanıt
    Eğer iyiyse mutlaka duyurmak gerek.. dediğin doğru, pratik yapmak çok önemli-aslında temel hepimizde var, pratiğe dökmediğimiz için zaman içinde unutulabiliyor. Biraz asılınca hatırlıyoruz ama pes etmemek lazım. Üniversitede 7 kez üst üste fizik dersinden kalan ve bu nedenle atılan, sonra af ile dönüp bu dersi verip mezun olup fizik bölümünde yüksek lisansa başlayan birisini tanıyorum :) @Mactavish-
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bilgi kazandırır

    Eğer iyiyse mutlaka duyurmak gerek.. dediğin doğru, pratik yapmak çok önemli-aslında temel hepimizde var, pratiğe dökmediğimiz için zaman içinde unutulabiliyor. Biraz asılınca hatırlıyoruz ama pes etmemek lazım. Üniversitede 7 kez üst üste fizik dersinden kalan ve bu nedenle atılan, sonra af ile dönüp bu dersi verip mezun olup fizik bölümünde yüksek lisansa başlayan birisini tanıyorum :) @Mactavish-

    Emek verip ugrasinca oluyor kesinlikle bu işin sirri sabir gercekten.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.