Şimdi Ara

Fizik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamics_(mechanics)

Newton's third law states that for every action, there is an equal but opposite reaction.

"Her etkiye karşılık, tersi yönünde eşit bir tepki vardır."

Bu teoriden yola çıkarak, cisimlerin sekmeleri olayını kafamda oturtmaya ve uygulamaya dökmeye çalışıyorum. Ama şöyle bir sorun var, tam sekme anını düşünelim, tepki kuvveti etkiye eşit olacaktı. Cismin ağırlığı (m.g) tepki kuvvetine eşit. Öyleyse tam sekme anında aşağı ve yukarı doğru (m.g) kuvvetleri var. Bileşke kuvvet 0 ama cisim sanki tepki kuvveti daha fazlaymış gibi yukarı sekiyor. Bunun nedeni nedir? Nedenini bilmiyorsanız, cismin hızına (çarpma esnasındaki son hızı [V olsun]) bağlı olarak, çarpışma sonrası hızını nasıl bulacağım hakkında bir yol söylerseniz çok iyi olur. Mesela momentumdan yola çıkarak şöyle birşey söylebiliriz sanırım (http://en.wikipedia.org/wiki/Elastic_collision)

Çarpışma sonrası hıza v' diyorum, önceki hıza da v diyorum. Yer sabit olduğundan onun hızına V0 diyeceğim;

genel formül şöyle;

v' = (v(m1 - m2) + 2m2.v0) / (m1 + m2)

Yerine koyduğumuzda;
    v' = (v(m1 - m2) + 2.m2.0) / (m1 + m2)
    v' = (v(m1 - m2)) / (m1 + m2)
    m2'nin Dünya'nın kütlesi olduğunu varsayalım (benim örneğim için böyle). Eşitliğin sağ tarafı yaklaşık olarak -1.v çıkar (m1 = 6 kg olsun, m2 = 5.9736×10^24 kg yaklaşık değeri bulmak için pay ve paydadaki m1leri dikkate almazisek -m2/m2 den -1 yapar), yani sekmeden sonraki yeni hız tam tersi yönünde ve aynı büyüklükte, tabii ki her seferinde aynı yüksekliğe çıkmıyor (çünkü gittikçe yerçekimi (veya dünya merkezi) cismi aşağıya doğru çekiyor, hızı gittikçe sıfıra yaklaşıyor, en sonunda gözle görülmeyecek titremeler haline geliyor). Fakat bunu yapmanın farklı yolları olduğunu da biliyorum. Hız, kütle, ivme, esnekliğe bağlı denklemler arıyorum. Varsa elinizin altında kaynaklar, paylaşırsanız sevinirim.http://www.real-world-physics-problems.com/bouncing-ball-physics.html Bu da başka bir kaynak.

• olay itme momentumla ilgili
    yerde seken topa yer uygulananla aynı büyüklükte bir kuvvet aynı süre etkiyor
    neticede top itmeye uğruyor ve bu momentum olarak topu zıplatıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

olay itme momentumla ilgili
    yerde seken topa yer uygulananla aynı büyüklükte bir kuvvet aynı süre etkiyor
    neticede top itmeye uğruyor ve bu momentum olarak topu zıplatıyor

Yukarıdaki mesajımda onu yazmıştım. Hatta hesabını da yaptım, sonuçta çarpma anında v hızına sahip bir cisim, v hızıyla tersi yönüne döndü. Sanırım doğru bir hesap olmuş. Ama yere atılan bir küple, kürenin aynı sekmesi beklenmez muhtemelen, bu tarz farklılıkları oluşturan nedir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • küpün yere tam paralel çarpması mikroskobik düzeyde imkansızdır
    muhakkak bir köşesi önce çarpar bu yüzden toptan farklı sekecektir.
    birde tam esnek çarpışma doğada böyle büyük cisimlerde gerçekleşmez
    yere çarpan top simetrik olarak dezenformasyona uğrayacak ve enerji soğuracaktır
    küp ise önce bir kenarı çarpacağı için bu olay simetrik olmaz

ama genel mantık aynı etki- tepki kuvvetleri neticesinde yerin uyguladığı itme ile sekme zıplama hareketi oluşur

kusura bakma biraz geç cevap verdim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.