Şimdi Ara

felsefe süre yetmezse sallama ipuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
5
Favori
859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • süre yetmeyebilir ve çoğumuz felsefeyi sona bırakıyoruz.

paragrafa şöyle küçük bir gözatmayla gözünüze çarpan şu anahtar kelimelerle şıklarda gördüğünüz şu ifadeyi işaretleyin dediğiniz kelime-terim ilişkisi var mı beyler.

mesela ben bilim-felsefe gördüm mü direk pozitivizm derim bu durumda.

idea-platon

epiküros-haz

• Pragmatizm=çıkarcı felsefe
    Anarşizm=proudhon

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Komutan Kangal -- 14 Mart 2015; 11:33:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hiçlik, üstün insan - nietzsche
    bilgi felsefesi , epistemoloji
    Taoizm - Lao Tse
    deney = empirizm
    ödev ahlakı , ne olursa olsun iyi olanı yapmak : kant
    tabula rasa , boş levha : John Locke

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wraths Trap -- 14 Mart 2015; 11:40:25 >
  • aynen ha bunlar çok güzel de böyle soru geleceğini sanmıyorum.
    Kant-sorumluluk,ödev
    Özgürlük sınırsız değildir.-Determinizm
    Her şey bağımsız olacak-Liberalizm
    Direk deney ve akıl hissederseniz- Empirizm yapın geçin soruların çoğu bunu soruyor.
    Gençler her deneme ütopya çıkar ve ütopyanın ana fikri ideal devlet düzenidir fakat pratiğe geçmesi imkansızdır.
    Birisi vardı bilen yazsın sürekli soruyorlar. İnsanların sınıflara ayrılmasını ve bu şekilde düzenin,adaletin sağlanacağını savunur. Mesela zekiler başkan,güçlüler işçi gibisinden..
    Bilimden ziyade madde,nesne gördüğünüz an pozitivizmi yapıştırın.
    Felsefenin 2 önemli özelliği reklesif ve kümülatifliktir. Kümülatif:Felsefede aşamalı bir yükseliş söz konusu değildir. Yani yeni bilgiler eskilere eklenir fakat yığılırlar.Reklesif:Felsefede sorunun üzerine yoğunlaştın tam buldun yeni bir soru doğar.Yani sorulardan soru doğar.
    Fatalizm:Kadercilik. Tanrı+kader görün yapıştırın.
    Otodan aklınızda kalsın otodeterminizm özbelirlenimcilik. Ne kadar gelişim o kadar özgürlük. Köfte ekmek gibi..
    Tümellik karıştırdığım bir kavram ve şu şekilde bir tanım yapıyorum artık. Özelden genele giden bir yargı varsa bu felsefenin tümelliğidir.
    İdea planotundur ama idealizm fikircilik Hegele aittir. Yani nesnelerin varlıkların hepsi aslında düşüncelerin ürünüdür.
    Rölativizm:Çok güzel bir görüş.. Mutlak doğru yoktur. Doğrular toplumlara göre değişir.

Paradigma:Anlaşılması zor kavramlardan biri bence. Ya bu bilim adamları bir ara biri bir şey atıyor ortaya diğerleri de diyor ki aa haklı lan bu sonra bunlar oturup çay falan içiyorlar. Bir paradigma toğluluğu oluyor. Sonra başka biri çıkıyor diyor bu salladı yanlışlar var hobaa millet oraya koşuyor o şekilde fikir birliği diyelim.
    Kant kritisizm:Eleştir de eleştir. Bilgi deney +akıldır..Yukarıda empirizm için de böyle bir şey demiş olabilirim ama oradaki deney denilen hayattaki tecrübe edilerek yaşanmışlıklardır. Buradaki ise deney yap düşün bul hipotez gibi..
    Ontoloji:Varlık felsefesi
    Epistomoloji:Bilgi felsefesi
    Anarşizm:Devlet olmasın diyor.Ahlaki her şey soyutlamadır diyor. Soyutlama derken yani herkesin kendi düşüncesidir.
    Töz:Sübstant. Yani o zaten var olan bir şey kendisini kavratmasına gerek yok. Doğru örnek midir bilemem ama tanrı anlayışı töz olabilir.
    Septisizm: S den gelsin aklınıza şüphecilik.Diyor ki uğraşın ama nah bulursunuz.
    Nietzche çok değerli kitapları vardır.Hiççilik yani ahlak yok. Tüm ahlaki değerler insanı köreltir pasifleştirir. ne diyorsa artık
    Hobbes egoisttir. İnsanın çıakrına uygun şey iyidir diyor.
    Epikuros ve Bentham ve Aristtippos: henonist yani hazcıdır. Hedonizmi tutun aklınızda bu yargıyı kullanıyorlar genelde.. Haz veren iyi vermeyen kötü.. Haz derken maddi hazdan çok manevi bilginin hazzını savunur ama..
    Düalizm: Tekçilik karşıtıdır. Şöyle açıklayayım diyor ki tanrı görüşü olmasaydı ateizm olmazdı. Siyah olmasa beyaz olmazdı,bu iki karşıtlık birbirine indirgenemez..
    Egzistansiyalizm(Yanlış yazmış olabilirim tam hatırlamıyorum): Diyor ki varoluşçuluk insan önce varolur sonra özü oluşur yan ahlakı bellidir sonra iyi kötü eylemleri oluşur.
    Nominalizm: Buda diyor her şeyin ismi olmasa yoktur. yani senin ismin ahmetse sana ahmet dedik diye ahmetsin yoksa bir şeye yaradığın yok. varlıklar isimleridir aslında diyor.
    valla karman çorman oldu neyse,noktalamaya falan bakmayın :))

• deney ve bilgiyi aynı anda görürsen kritisizm ve kant'ı yapıştır geç.
  • Form somut değil soyut bir kavram beyler ben hep maddesel sanardim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Form soyuttur nedeni olgusal değil duyusal olması

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.