Şimdi Ara

Ev yapımı basit fan kontrolcusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
4.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, para vermek istemem ve de bu tur işleri sevdiğim için dün fan kontrolcusu yaptım bilgisayarıma. oyun oynamıyorken kasa ve ekran kartına yaptığım sogutma çözümünü durdurmak için. Ses geceleri sorun oluyordu cunku.

5K lık pot kullandım. Fazla geldi yapacak olanlara tavsiyem 5K dan daha düşük dirençli bir pot kullanmaları. Ben artık değiştiremem :)
    Diğer önerim lehimlerin tertipli yapılması ve en az miktarda silikon kullanılması. Bir hata oldugunda geri duzeltebilirsiniz. Elimde matkap olmadığı için kendi basit yöntemlerimle delikler actım kasa kapağında.

Ev yapımı  basit fan kontrolcusu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desert_rain -- 14 Eylül 2008; 16:18:03 >

• güzel olmuş ..
  • guzel başlık bulursam değiştirecem bu ortası mavilileri ilerde malzeme aldıgım yerde bu vardı. Şöyle metal felan bulursam. benim gitardakileri mi söksem acaba
  • elektronikten fazla anlamam devre şemasını biraz açarmısın hem benim hemde başkaları için
  • aklıma birşey takıldı
    sadece potans yeterlimi bu fan kontrolcüsünde
    şema pls...
  • Çok basit zaten mantığı potların. Çizer koyarım gece
  • quote:

Orjinalden alıntı: by kero

aklıma birşey takıldı
    şema pls...

evet yeterli ama 5K'lık potans cok geldi. 1K ile yapın.
    edit: şimdi cıkmam lazım halı saha maçına :D gece şema koyarım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desert_rain -- 14 Eylül 2008; 17:17:48 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • güzel olmuş eline saglık
  • quote:

Orjinalden alıntı: desert_rain

quote:

Orjinalden alıntı: by kero

aklıma birşey takıldı
    şema pls...

evet yeterli ama 5K'lık potans cok geldi. 1K ile yapın.
    edit: şimdi cıkmam lazım halı saha maçına :D gece şema koyarım

tamam
    forumda vardı yapılışı fakat baya kabarık bi liste vardı
    şemayı bekliyorum

• güzel çalışma tebrikler
  •  Ev yapımı  basit fan kontrolcusu

İlla ki antepli olduğunu belli edeceksin fondaki antep fıstıklarıyla..
    Güzel çalışma tebrik ederim..Silikonu abartmamışsın bu kez.. Artık daha ilerde birlikte yaparız sana dokunmatik fan hızı ayarlayıcısı..

Son olarak ""..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi дltuğ -- 14 Eylül 2008; 21:03:47 >

• güzel olmuş
  • sadece potans uzun ömürlü olmayacaktır hatta bi süre sonra ısınma yaratır.
    ayrıca fan hızını tam düzgün kontrol edememekle beraber tam devrinde kullanmamıza da engel..
    yine de kısa süreli kullanım için tercih edilebilir..
  • quote:

Orjinalden alıntı: necoinside

sadece potans uzun ömürlü olmayacaktır hatta bi süre sonra ısınma yaratır.
    ayrıca fan hızını tam düzgün kontrol edememekle beraber tam devrinde kullanmamıza da engel..
    yine de kısa süreli kullanım için tercih edilebilir..

evet tam kontrol edemiyorum ben onu 5K olmasına bağlamıştım sadece cevrilen kolun son kısmı hassas. oyle ikende ayarlamak cok zor, benim için tam devir caslısması ya da calısmaması öenmli oldugundan cok sallamadım bu sorunu :). ama tam devir saglıyor. son kısımda multimetre ile olctugumde 12.2V aldıyorum su an icin. Bu sorunlar icin bir tavsiyen varmı? Zaten hobi olsun diye yapıyorum daha cok tekrar daha düzgün bir şey yapacam galiba

• quote:

Orjinalden alıntı: дltuğ

İlla ki antepli olduğunu belli edeceksin fondaki antep fıstıklarıyla..
    Güzel çalışma tebrik ederim..Silikonu abartmamışsın bu kez.. Artık daha ilerde birlikte yaparız sana dokunmatik fan hızı ayarlayıcısı..

Son olarak ""..

tabi olm fıstıksız çalışmam ben bi de silikonu az kullandım bu sefer. gecen seferkini gorsen ne rezillikti ya ben bile guldum baya dervreye

devre şemasına gelince bunu vericem birazdan ama daha duzgun bi devre yapmaya karar verdim biraz arastırıp. sonra malzeme alır yaparım. bu arada guzel tarafı 4 potans 1 ytl. 1 ytl de diger malzemeler toplam 2 ytl pek masrafı olmadıgından. tam duzgun bir sey yapıp tekrar koyacam buraya. zaten artık delikli kasa kapagımda var:) ama iş goruyor bu cok raahat ettim. oyun oynamıyorken susturuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desert_rain -- 14 Eylül 2008; 23:50:27 >

• kabloların renkleriyle bire bir aynı olan şema:

potansiyometrenin düzgün çalışması için ek sabit direncler kullanmam gerektigini hatırladım yeni onları hesaplayabilmem icinde acıp voltaj bölücü kısımlarına tekrar calısmam lazım sanırım bi sey hatırlamıyorum ama tekrar elden gececek bu devre. yapmanızı onermem şu anda. Netten hazır hesaplanmış bi seyler bulamazsam kendim yaparım artık.

• Bende kendime Bu tarz bir fan kontrol devresi yaptım ve çok güsel oldu fan devir hızını istediğiniz gibi arttırıp istediğiniz gibide azalta biliyorsunuz. Devre şemasını ve gerekli bilgileri internetten buldum.

Bu benim yaptığım devre dizilişi *** Ben sadece kart üzerine diziliş şeklini değiştirdim*** Diğer türlü soğutucu yanda kalıyor ve hoş durmuyordu bana göre

Benim yaptığım Devre

Bu Kısımdan Sonraki resim ve yazılar Alıntıdır

Bunlarda Asıl devre sahibi arkadaşımızın Resimleri

Buda Devre şeması ve malzemeler

- BD240 transistör ve soğutucusu
    - BC337 transistör
    - 220 ohm direnç
    - 100 K ohm direnç
    - 100 K ohm potansiyometre
    - 1n4001 diyot (veya 1n4148)
    - Delikli kart (partinaks)

• aynı şema ve anlatımı forumda hatta pc modifikasyon bölümünde zaten var.. benim önerim de aynı bu bd240lı devreyi yapmanız..
    http://forum.donanimhaber.com/m_25417043/tm.htm
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • evet bende bundan yapıyorum dun aldım elemanları. darkhardware.com da anlatılmış. bu gece koyarım redimleri.
  • arkadaşım bende yapmıştım kontrol devresi buda güzel olmuş ama benim ekipmanlar fazlaydı bunda bi ısınma falan oluyomu yinede eline sağlık güzel mod
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.