Şimdi Ara

Enneagram - 9 Tip Mizaç Modeli

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
1.308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Enneagram Nedir?
    Enneagram - 9 Tip Mizaç Modeli
    Yunanca dokuz anlamına gelen ‘enne’ ve 'nokta, şekil' anlamına gelen ‘gram’ kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Enneagram, 'dokuz nokta' anlamına gelmekte olup, bir kişilik modeli olarak Ichazo tarafından modern dünyaya sunulmuştur.1960’lardan bugüne ise birçok psikiyatr ve araştırmacı tarafından bilimsel çalışmalara konu olmuştur.Kişilik tipleri temelde belirgin bir biçimde birbirinden ayrılan, dokuz farklı düşünme, hissetme ve eyleme geçme tarzından oluşur.
    Gurdjieff tarafından Enneagram olarak 1920’lerde adlandırılan ancak mizaç ve kişilik anlamında ayrıntılı açıklaması 1960’larda Şili asıllı Oscar Ichazo tarafından yapılan bu anonim bilginin tarihi kökenleri konusunda açık ve kesin bilgilere sahip değiliz. Ancak tüm kadim bilgeliklerde bulunan üç merkezin (eylem, duygu ve akıl) temel olduğu bu bilginin yazılı olmayan bir şekilde nesilden nesile aktarıldığı düşünülmektedir.
    Kısaca; Bu sistemde birbirinden farklı dokuz mizaç-kişilik tipi bulunmaktadır. Her insan bunlardan birinin baskınlığı ile doğar. Bunları kısaca sıralayacak olursak;

    Tip 1; Mükemmeliyetçi idealist mizaç
    Tip 2; Duygusal yardımsever mizaç
    Tip 3; Hırslı, başarı ve imaj odaklı mizaç
    Tip 4; Anlam, derinlik ve özgünlük arayan mizaç
    Tip 5; Bilgiye derin meraklı gözlemci mizaç
    Tip 6; Güven odaklı ve zihinsel huzur arayan mizaç
    Tip 7; Yeniliğe ve keşfetmeye meraklı mizaç
    Tip 8; Güç ve etkinlik odaklı mizaç
    Tip 9; Rahatlık, huzur ve uyum arayan mizaç

    Böyle bir model ilk olarak kim tarafından ortaya koyulmuştur? Bilimsel çalışmalara konu olmuş mudur?

    Bu sistem gerek eski Yunan felsefesinde (Aristo), gerekse İslam ve doğu medeniyetlerinde var olan üç melekeye (faculty) dayanır.
    Eylem merkezi,
    İstek/duygu merkezi,
    Düşünme merkezi.
    İnsanlık tarihinde sözel aktarımla bugüne ulaştığı bilinen bu model, 20. yüzyılın ikinci yarısında Oscar İchazo ve psikiyatr Claudio Naranjo’nun katkılarıyla geniş kitlelere tanıtılmıştır. Binlerce yıllık tecrübe ve öğretilere dayanan bu model; 1960’lardan itibaren bilim çevrelerince ilgi görmeye başlamış, bilimsel çalışma ve tezlere konu olmuştur. Bu kişilik tiplerini bilimsel olarak belirlemek ve ölçmek amacıyla Zinkle (1974), Wagner ve Walker (1983), Cohen ve Palmer (Palmer, 1988), Riso ve Hudson (1999) psikolojik ölçüm çalışmaları yapmışlardır.
    Gerek MBTI, gerek Beş Faktör Modeli ile karşılaştırmalı bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Bu model aynı zamanda; çocuk eğitiminde, evlilik terapilerinde, meslek ve kariyer planlamasında, insan kaynaklarında ve iletişim alanında etkili biçimde kullanılmaktadır
    Bu model; Georgetown Üniversitesi Tıp Okulu’nda, J.F.Kennedy Üniversitesi’nde hem öğretim görevlileri hem de öğrenciler için farkındalık oluşturulmasında, Loyola Üniversitesi’nde kişisel gelişim alanında kullanılmaktadır. Ayrıca UCLA (California Üniversitesi)’da İletişim Becerileri, Liderlik ve Tıp alanlarında, Stanford Üniversitesi’nde kişilik, öz farkındalık ve liderlik becerileri ile bağlantılı olarak eğitimi verilmektedir.


    http://enneagramegitim.com adresinden alınmıştır.

    KISA ÖZET: Enneagram insanları 9 tipe ayıran bir kişilik modeli. Fakat dinamik bir model. Sadece ana mizaç tipimiz bizi karakterize etmiyor. Bunların yanında kanat tipler, stres ve rahat hattı da işin içine giriyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uchiha69 -- 2 Mayıs 2018; 1:13:8 >







  • Enneagram - 9 Tip Mizaç ModeliEnneagram - 9 Tip Mizaç Modeli

    Dokuz Mizaç Modelinin Dinamikleri

    ANA MİZAÇ TİPİ
    Ana mizaç: Kişinin baskın şekilde ve ağırlıklı olarak kullandığı mizaç tipidir. Bu mizaç tipi o kişinin ana mizacı olmaktadır. Bu aynı zaman da o kişinin ağırlıklı olarak kullandığı merkez ve bölüme de işaret eder. Örneğin bir kişinin ana mizacının 1 olması eylem/fizik merkezin akıl bölümünü daha baskın olarak kullanması anlamına gelmektedir.

    KANAT MİZAÇ TİPİ
    Kanat mizaç: Her bir kişi; temel mizaç tipine ek olarak az da olsa bir başka mizaç tipinin özelliklerinden etkilenir. Kişinin ana mizacının yanında az da olsa etkilendiği bu mizaca kişinin kanat mizacı diyoruz. Kişide bu kanat mizacın etkisi yüksek veya düşük düzeyde olabilir. Kanat mizaç etkisi, temel mizaç tipine çeşitlilik ve zenginlik katar. Bu modele göre her bir birey; baskın olan temel mizaç tipi ile ondan daha az etkili olan bir diğer mizaç tipinin kendine özgü karışımından oluşur. Her bireyin ana mizacının yanında bir kanat mizacı bulunur.

    Enneagram - 9 Tip Mizaç Modeli

    STRES VE RAHAT HALLERINDE SERGILENEN TUTUMLAR

    Bireyler; baskı altında kaldıklarında ve olumsuz etkilere uzun süre maruz kaldıklarında doğal tutumlarından daha faklı bir tutum sergilerler. Bu tutumlar bireyin var olan stres faktörleri ile bir tür başetme biçimidir.

    Yine her bir kişi olumlu ve rahatlatıcı şartlarla etkileşim içine girdiğinde genel tutumundan daha olumlu bir tavır sergiler.

    Stres hattı:

    Her birey baş edemeyeceği ölçüde stres ile karşılaştığında, ana mizacından farklı olan bir mizaç durumunun sağlıksız halini sergiler. Buna bireyin “stress hattı” denilmektedir. Birey stres hattında gittiği mizacın ‘‘sağlıksız’’ halini sergiler.

    Stres durumu ve stres hattı ile kastedilen şey; bireyin ana mizacının imkanlarını kullandığı halde muhatap olduğu stres nedenleriyle baş edememesi ve bunları değiştirememesi halidir. Bir başka ifade ile kişinin temel mizaç yapısının imkan ve özelliklerinin stres nedenleri karşısında yetersiz ve işlevsiz kalması nedeniyle başka bir mekanizma ile cevap verme durumudur.

    Bireyin streste iken sergilediği tavır ve tutum, aslında hayatta en hoşlanmadığı tutum ve tavırdır. Örneğin “9” mizaç yapısındaki bir birey; uyum, sükûnet ve huzur arar. uyuşmazlık, çatışma, muhalefet ve gerilimden kaçınır. Ancak bu birey belli bir stres ve baskı altında kaldıktan sonra en çok kaçındığı şey olan uyumsuzluk, inatlaşma, muhalif davranma ve çatışma (yani streste sergilenen “6” mizaç yapısının sağlıksız halini) tavrını sergiler.



    Rahat hattı:

    Yine her bir birey, kendini rahat ve dingin durumda hissettiğinde ana mizacından farklı bir mizaç durumunun sağlıklı halini sergiler. Buna da bireyin “rahat hattı” denilmektedir. Birey rahat ve dingin olduğunda gittiği mizaç tipinin sağlıklı halini sergiler.

    Burada rahatlama durumu ile kast edilen şey; bireyin temel arayışı konusunda kısmen de olsa tatmin olması ve temel korku ve kaçınmaları konusunda kendini güvende hissetmesidir. Bu durumda birey, benlik bütünlüğünü sürdürmek amacıyla kullandığı mekanizmaları geriye çeker va ana mizacında olmayan bir kısım olumlu tutumları sergileme imkanı bulur.

    Bireyin rahat/dingin durumda sergilediği tavır ve tutum da aslen “en çok ihtiyaç duyduğu ve kendisini tamamlayıp geliştirecek olan bir haldir. Örneğin “9” mizaçlı bir birey; rahat ve dinginlik durumunda eksikliğini duyduğu ve kendisini tamamlayıcı nitelikleri içeren “hedefine odaklanma, azim, şevk ve hedefine varıncaya kadar çalışıp-çabalama tavrı”nı (yani “3” mizaç yapısının sağlıklı halini) sergiler.

    http://enneagramakademi.com
    http://enneagramegitim.com adreslerinden alınmıştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uchiha69 -- 2 Mayıs 2018; 1:6:47 >




  • Güzel konu takip.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up

    Bilgisi olanlarla tartışabiliriz. Keşke Türkiye'de şu konuyla ilgili bir forum olsa, muhabbet edecek adam bulamıyorum yaa
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.