Şimdi Ara

Engelli raporlu arac alimi hk. (Emeklilik zorunlu mu?)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
3.771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar,

    Babam devlet memuru ve diyaliz hastası. Bildiginiz gibi diyaliz hastalari direk %90 engelli raporu alabiliyor ve bu sayede otv muafiyetli arac alabiliyor. Babam hali hazirda calismaya devam ediyor ve emekli olmak istemiyor. Sorum su ki :

    Babam bu engelli raporunu aldiginda otomatikman emekli mi olmak zorunda? Emekli olmadan calismaya devam ederek bu raporu alip muafiyetle arac almamizin herhangi bir yolu yok mudur?



  • Emekli olması ile engelli indiriminden araç almanın ilgisi yoktur. Eğer engelli raporu alırsa, çalıştığı sürece gelir vergisinden de muaf olacaktır. İstediği zaman da engelli kadrosundan emekliliğini isteyecektir.

    Yalnız bir ayrıntı var ki, bildiğiniz gibi diyaliz hastalarına %90 engelli raporu verilir. Bu durumda da "diğer hastalıklardan %90 ve üstü raporlu olup, kendisi araç kullanamayan ilerde de kullanamayacak olanlar" maddesi gereği araç alabileceksiniz. Yani babanız bu aracı kendisi kullanamayacaktır. Aileden biri veya özel bir sürücü ile kullanabilir.

    Mutlaka araştırmışsınızdır, ama ben yine de hatırlatayım, aracı aldıktan sonra maliyeye gidip beyanname verirseniz, MTV'den de muaf olacaksınız.

    Acil şifalar diliyorum. Kolay gelsin...
  • speaker S kullanıcısına yanıt
    Yanitiniz icin cok tesekkur ederim. Burda bizim emeklilik ile ilgili aklimiza takilan kisit kamu calisani olmasi idi. 4a ssk calisani ile 4c calisani, ayni is sozlesmesine sahip olmadigindan farkli bir mevzuat olabilir mi acaba. Siz bu durumdan emin misiniz
  • Babanız devlet memuru olarak çalıştığı sürece 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. DMK sağlıkla ilgili konularda ücretli ve ücretsiz sağlık izinleri sonunda iyileşemeyen ve çalışma şartlarını kaybedenlerin emekliliğe sevk edilmesini ister. Eğer çalıştığı kurumda diyaliz saatleri çalışmasına engel olmuyorsa veya düzenleme yapılabiliyorsa (örneğin öğretmenlerin ders saatleri diyaliz saatlerine göre ayarlanır) çalışmaya devam edebilir (bildiğim diyalize giren Prof. var). Yani çalışma hayatında SGK ile ve 4a 4c ile ilginiz yok.

    Gelelim emekliliğe, babanız 2008'den önce memuriyete başlamışsa (öyle olduğunu düşünüyorum) Size yeni bir haberim var babanız SGK 4c ye de tabi değil. Babanız 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekli olacaktır.

    Ancak yukarıda yazdığım gibi, çalışırken SGK bu konuda söz sahibi değildir. İnternetten DMK araştırırsanız, sağlıkla ilgili bölümü okuyarak kendiniz bilgi sahibi olabilirsiniz.

    Kolay gelsin...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.