Arkadaşlar, aramızda özellikle beslenme uzmanı veya bu konuya ilgililer varsa acaba bu soruma cvp verebilirler mi? şimdi merak ettiğim şu: Bu enerji içecekleri vücuda enerji girişi mi yapıyor(ki eğer böyleyse fazla hareket etmeyen bir insan aşırı kilo alır) yoksa vücuttaki enerjiyi uyarıp harekete mi geçiriyor?(eğer böyleyse de bu sefer kilo vermek için ideal olur herhalde). yorumlarınızı alabilir miyim?
hoş bir nokta
bir esprisi yoktur dostlar bilimsel anlamda....içinde vitamin ve cafein bir miktar vardır...en çok etkisini psikolojik olarak ortaya çıkarır...
ben maçlara çıkmadan önce ve maç bittikten sonra içiyordum.o gün hiç bir şeyin olmuyo.ama o günün yorgunluğu ertesi gün kendini gösteriyor.bu da farklı bi boyutu...
İçince düz duvara tırmanabiliyorsun. Fazla içince düz yolda bile yürüyemiyorsun! Adı üzerinde enerji içeceği. Sağlık koşulları içeceğin üzerinde de belirtiliyor. Kalbi olan içmesin. Vucüdü yakma hissi verebilir deniyor. Kısacası kimyasal bir madde. Bence aşırı ihtiyacınız yoksa içmeyin. Bazı özel geceler hariç
Redbull hariç hiç birisi bir işe yaramıyor. Hepsini denedim sanırım. Çoğu enerjiden ziyade vücudun kaybettiği kimyasalları yerine konmasına yardımcı oluyor. Redbull ise çok sakat. Zaten sporcu içeceği değildir yazar üzerinde. O gerçekten enerji veriyor fakat kalp krizi riskide var
Verdiği glikoz ve diğer kimyasal tuzlar sanırım. Bana çok da fazla faydası dokunmadı. Bütün markaları denedim. Zaten çok da faydasını beklememek gerekir. Bunu, çok hareket eden ya da spor yapan kişiler içerse daha iyi olur düşüncesindeyim. Laf olsun diye içilmemesi gerekir. Türkiye'deki enerji içeceklerinden en çok Burn'ün aroması hoşuma gidiyor. Aroması gerçekten çok güzel.
Bu arada votka ile beraber iyi yorgunluk alıyor. Yine de bunu tavsiye etmem. Kutunun üstünde alkol ile almayın yazıyor.
enerji vermiyorlar. Kafein uyarıcı görevi görüyor. Vücut fonksiyonlarının yorgunluk nedeniyle yavaşlamasını önlüyor. Diğer bileşenler de, vücut enerji yaktığında salgılanan ve vücuda yorgunluk hissini veren salgıları nötralize ederek, kendinizi dinç hissetmenizi sağlıyor.
Yalancı bahar yani ;)
Sadece acil durumlarda ;) ve geceleri araba kullanırken içiyorum. Aynısını tavsiye ederim. Uyanık ve geçici olarak zinde tutuyor
nakkaya aynen katılıyorum. Tamamen Psikolojik bir olay. Tıpkı kanser hastalarını bonibon tarzı ilaçlarla tedavi ettikleri gibi. Abartmıyorum, başka hiçbir bilimsel çalışma yapmadan sadece bonibon verildiği halde hasta kendini öyle bir inandırıyor ki, kanseri bile yenen kişiler var. İnsanoğlundaki potansiyel güç hiçbirşeyde yok, ama sorun bunu farkedip kullanabilmekte. Biyoenerji ve parapsikoloji konusunda da bir topic açılsa hiç fena olmayacak aslında.
hellmarch a katılıyorum..cıdden redbull harıc hıcbırısı ıse yaramıyo..aslında enerjı ıcecegının mantıgına gore redbull yanlıs..cunku enerjı ıcecegının amacı vucudun kaybettıgı mınerallerı yerıne getırmek.redbull bıraz asmıs ısı..artık ıktıdar ılacı gıbı bısı olmus.zaten uzerındekı uyarı yazısında kalbı olan ıcmesın.gıbısınden bısıler yazıyo..
quote:
Orjinalden alıntı: çerkez
Arkadaşlar, aramızda özellikle beslenme uzmanı veya bu konuya ilgililer varsa acaba bu soruma cvp verebilirler mi? şimdi merak ettiğim şu: Bu enerji içecekleri vücuda enerji girişi mi yapıyor(ki eğer böyleyse fazla hareket etmeyen bir insan aşırı kilo alır) yoksa vücuttaki enerjiyi uyarıp harekete mi geçiriyor?(eğer böyleyse de bu sefer kilo vermek için ideal olur herhalde). yorumlarınızı alabilir miyim?
Bu içecekler iki gurupta toplanabilir. Bir kısmı kafein içeren uyarmaya yönelik, diğer kısmı elektrolit dengemizi düzenlemeye yöneliktir. Hepsi de karbonhidrat içerir. Kesinlikle enerji verirler, en kötüsünün bile içinde basit şekerler ve karbonhitrat var. Tabi ki beslenmen normal ve üstüne bunları içiyorsan tabi ki kilo alırsın. Sürekli sıvı kayıpları oluşturan uzun süreli spor yapıyorsan (bir futbol maçı, 2-3 saat bisiklet, 30+ dakika koşu, 30+ dakika yüzme vs.vs.) bu sürede çok miktarda enerji harcai su ve mineral kaybedersin. Bu süre boyunca ve sonrasında vucudunun diri ve güçlü kalmasına yardımcı olur.
quote:
bir esprisi yoktur dostlar bilimsel anlamda....içinde vitamin ve cafein bir miktar vardır...en çok etkisini psikolojik olarak ortaya çıkarır...
Yanlış, yoğun sıvı enerji kayıplarında yararlıdır. Doğru kafein uyarıcıdır.
quote:
Redbull hariç hiç birisi bir işe yaramıyor. Hepsini denedim sanırım. Çoğu enerjiden ziyade vücudun kaybettiği kimyasalları yerine konmasına yardımcı oluyor. Redbull ise çok sakat.
Yanlış, hemen hepsi işe yarar. Redbulun çoğundan farkı içindeki kafein miktarıdır. Günümüz dayanıklılık sporu yapan kimi dünya şampiyonları gazı kaçırılmış kolayı tercih ederler. kolada da yeteri miktarda kafein, şeker ve sıvı vardır. Hatta sıkça kullanılan diğer yöntem müsabakadan belli süre önce koyu bir kahve içip müsabaka süresince sıvı yada kafeinsiz enerji içeceği alırlar.
quote:
Verdiği glikoz ve diğer kimyasal tuzlar sanırım. Bana çok da fazla faydası dokunmadı. Bütün markaları denedim. Zaten çok da faydasını beklememek gerekir. Bunu, çok hareket eden ya da spor yapan kişiler içerse daha iyi olur düşüncesindeyim. Laf olsun diye içilmemesi gerekir.
doğru, normal bir insanın pek de ihtiyacı yok. günlük beslenme çeşitliliğimiz içinde tüm mineralleri ve vitaminleri yeterli karbonidrat ve proteinle birlikte alırız.
quote:
içinde kafein var.
enerji vermiyorlar. Kafein uyarıcı görevi görüyor. Vücut fonksiyonlarının yorgunluk nedeniyle yavaşlamasını önlüyor. Diğer bileşenler de, vücut enerji yaktığında salgılanan ve vücuda yorgunluk hissini veren salgıları nötralize ederek, kendinizi dinç hissetmenizi sağlıyor.
Hem doğru hem yanlış. Kafein kısmı doğru, ama içinde kafein olmayan enerji içecekleri de var. Vücüda yorgunluk hissi veren salgılardan ne kastettin anlayamadım. Kas yorgunluğunu laktik asit miktarı, bıkkınlık gibi duyguları bazı mineral eksiklikleri, halsizlik göz kararması durumunu kan şekeri düşüklüğü yapar. Enerji içeceklerinin çoğu, sodyum potasyum içerek gerekli tuzları, laktik asitin atılmasını kolaylaştıran vitaminleri ve kan şekerini optimum tutan komplex ve basit şekerleri içerirler. Yani yanıltıcı değil gerçekten bir dinçlik olur bu.
quote:
Tamamen Psikolojik bir olay. Tıpkı kanser hastalarını bonibon tarzı ilaçlarla tedavi ettikleri gibi. Abartmıyorum, başka hiçbir bilimsel çalışma yapmadan sadece bonibon verildiği halde hasta kendini öyle bir inandırıyor ki, kanseri bile yenen kişiler var.
Tamamen kısmı yanlış, ama psikolojik kısmı doğru. Sporcununbu tip sıvılarla daha iyi motive olduğu çalışmalarımızda saptanmıştır. Kanserli hastalara bonibon verilmiyor. Ancak tedavi ile birlikte psikolojik desteğin ne kadar yararlı olduğu gerçektir.
quote:
hellmarch a katılıyorum..cıdden redbull harıc hıcbırısı ıse yaramıyo..aslında enerjı ıcecegının mantıgına gore redbull yanlıs..
Hem yanlış hem doğru. Redbull dahil hepsi bir işe yarar. Dayanıklılık sporu ile uğraşanlar redbull gibi gazlı olanları pek tercih etmezler. Genellikle gatorade, isostar, powerade ve adını bile duymadığımız sürü ile gazsız olanı tercih ederler.
Bu tip sıvı alımında genel amaç vucütda hızla eksilen, enerji, sıvı ve şekeri minerallerle birlikte tamamlamaktır. Özellikle 5-6 saati aşan spor yapanlar potasyum tableti dahi kullanırlar. Kimi sporcular bunları doğal yöntemlerle bulunanını (mesela potasyum için muz yeyin) tercih eder. Kimi sponsor baskısı ile kullanır kimi redbull kutusunun içine kola koyar çünkü tercihi budur.
Tabi bunları üretenler süper sporculara ve yarışmalara sponsorluk yapıp pazar payını arttırırlar. Oysa o sporcu zaten yaptığı antrenman sayesinde şalgam bile içse bizi geçecektir. Başka ve çok önemli bir nokta daha var ki, bir çok dünya şampiyornu adını bile duymadığınız sporcu beslenmesi üzerine çalışan firma ile doktor eşliğinde çalışır. Ve laboratuarda özel olarak kendisi için hazırlanmış yiyeceklerden yer. Mesela fransa turunu izlediyseniz bazı bisikletçiler sadece parlak bir ambalajdan çıkardıkları isimsiz gofret görünümünde şeyler yerler. İşte onlar özel hazırlanmıştır.
Kısacası uyarıcılık konusunda, redbulun, şekerli bir türk kahvesinin üstüne içilmiş bir bardak sudan farkı yok. Ve normal hayatımızda (tıpkı kolaya olmadığı gibi) redbul yada benzeri içeceklere ihtiyacımız yok.
gurol pekı madem bu kadar bılgın var bızı neden ugrastırıyosunbastan yazsana
psikolojiyle alakası yok nakka içinde bol miktarda sıvı karbonhidrat bulunuo ve bu karbonhidratta vücuda enerji verio bilmeden atmayalım
:-) ancak baktım mesaja.
Bu arada Redbull Giants'a bu sene bir türk takımı da gitti:
Giden takımdaki dağ bisikletçisi Yunus Yetkin, bu sene milli takım sporcusu olarak avrupa şampiyonasında bizi temsil etti (yanlış hatırlamıyorsam 52ci). 2004 de elit kategoride türkiyenin en iyisi. Yarın ona ve takıma iyi şanslar.
gurol be senden bı ıstegım var.kusura bakma pm atamıyorum burda yazmak zorunda kaldım ben nıck ımı CaVeLieR olarak degıstırmek ıstıyorum.eger yapabılıyosan rıce edıcektım de
TEŞEKKÜRLER GÜROL ;)
Bu arada kafein ile bilmeniz gereken, sürekli aynı dozda alırsanız bir süre sonra daha fazla doza ihtiyacınız olur. Sporcular genelde sadece bünyelerini alıştıracak (malum kahvenin hazmı kolay değil) az miktarda alırlar, ancak müsabaka öncesi daha çok alırlar. Yani sürekli redbul kullanırsanız vucut bir süre sonra gereksinim haline sokar ve aldığınızda kanatlanmazsınız. ;-)
peki en etklilisi hangisi gürol baba
en etkılısı derken cıddı olarak kendını gosteren dıyosan redbull..
quote:
Orjinalden alıntı: F_I_G_H_T_E_R
peki en etklilisi hangisi gürol baba
Bu çok zor bir soru ve yapacağın işe göre değişir. Sen, hangi işten önce en etkilisini soruyorsun? ;-)