Türkiye sanayi bölgelerinde gebze olsun tuzla olsun en yüksek jeneratör oranı var çünkü elektriğe güvenilmiyor mesela |
Elon Musk’ın süper bilgisayarı çalışsın diye bir şehir adeta boğuluyor (2. sayfa)

-
-
İtibar için yağmur gibi para akıtıyor. Bu derenin suyunun büyük kısmını trump akıtıyor şu sıralar
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Kullandığınız her şey enerji harcıyor ya da enerji harcayarak üretildi. Elon Musk etrafı kirletiyor diye ağlamanın anlamı yok bunu kullanan sizlersiniz. Kaldı ki Çin ve bir çok ülke enerjisini metandan bile değil kömürden karşılıyor ve dünyanın anasını belliyor. AI en azından insanlara bir fayda sağlıyor.
-
Elon Güney Afrikalı sonradan Amerikalı oldu...
-
Soru: Yapay zeka modellerini çalıştırmak için çok fazla enerji tüketiliyor. Bu sebeple dünya genelinde yapay zekanın kapatılması ve yasaklanması sağlanabilirmiş. Bu konuda ne düşünüyorsun?
ChatGPT:
Bu konu ciddi ve çok katmanlı. Enerji tüketimi nedeniyle yapay zekayı yasaklama fikri, birkaç önemli noktada ele alınmalı:
1. Enerji Tüketimi Gerçekten Çok mu Yüksek?
Evet, büyük dil modelleri (LLM) ve yapay zeka sistemleri, özellikle eğitim (training) sürecinde ciddi enerji tüketiyor. Örnek:
- GPT-3’ün eğitimi için yaklaşık 1287 MWh enerji harcandığı tahmin ediliyor.
- Bu, yaklaşık bir Amerikan hanesinin 120 yıllık enerji tüketimine eşdeğer.
Ancak bu sadece bir defaya mahsus bir eğitim. Model bir kez eğitildikten sonra, milyonlarca kullanıcıya hizmet verirken bu enerji tüketimi kişi başına oldukça azalıyor.
2. Diğer Endüstrilerle Karşılaştırma
- Bitcoin madenciliği, yıllık yaklaşık 100 TWh enerji harcıyor.
- Küresel veri merkezleri toplamda yaklaşık 200-250 TWh enerji tüketiyor.
- Havacılık sektörü, yıllık 1000+ TWh üzerinde enerji tüketiyor.
Yani yapay zekanın toplam enerji etkisi henüz diğer sektörlere kıyasla görece düşük. Ancak büyüme hızı yüksek, bu yüzden gelecekte ciddi bir yük olabilir.
3. Yasaklamak Mümkün mü?
- Teknolojik gelişmelerin yasaklanması tarihsel olarak etkisiz kalmıştır (örnek: internet, şifreleme, kripto paralar).
- Yapay zekayı tamamen yasaklamak, bir ülkede mümkün olsa bile diğer ülkelerde sürece devam edilir.
- Bu da asimetrik güç dağılımına neden olur.
4. Alternatif Çözüm: Verimlilik ve Regülasyon
Yasaklamak yerine şu adımlar daha rasyonel:
- Enerji verimli mimariler (örneğin düşük güç tüketimli LLM’ler).
- Yeşil enerji ile eğitim (güneş, rüzgar kaynaklı veri merkezleri).
- Kota ve denetim sistemleri (örneğin, karbon ayak izi sınırı).
- Edge AI sistemleri (yerel cihazlarda çalışan küçük modeller).
5. Fayda-Zarar Dengesi
Yapay zekanın sağladığı faydalar — sağlıkta teşhis, üretimde otomasyon, dil çevirisi, yazılım geliştirme, eğitim vs. — enerji tüketiminden çok daha büyük toplumsal değerler yaratabiliyor.
Sonuç:
Yapay zekayı enerji gerekçesiyle tamamen yasaklamak verimsiz, uygulanamaz ve tehlikeli olur. Daha makul olan:
- Etkin enerji denetimi,
- Regülasyon,
- Temiz enerjiyle desteklenmiş veri merkezleri
- Ve kamu yararına yapay zeka kullanımıdır.
Yani mesele “yasak mı serbest mi” değil, nasıl yönetileceğidir.
-
İşte fark şu bunun yaptığına eninde sonunda dur diyebilecekler ama buralarda kimse cüret bile edemez
-
Kafalar netleşsin diye söylüyorum. Harcadığı enerji anlık olarak 400.000 haneninkine denk. Yani düz mantıkla görece olarak ufacık bir alanda neredeyse büyük bir şehrin elektriğini harcıyor
-
Teknoloji Hayat kolaylaştırıyor Kesinlikle katılmıyorum insanlar zehirliyorlar zehirleniyor çok fazla enerji tüketiyor Yapay Zeka
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X