Şimdi Ara

Elektronik sigara markasına 40 milyon dolar ceza

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Amerika'da elektronik sigaralar için açılan davaların sonu gelmiyor. Açılan davaların %75'lik bölümünün yani 2000 adedinin merkezinde ise en yaygın satıcılardan biri olan Juul yer alıyor. Juul' a açılan davalardan biri dün Kuzey Carolina' da karara bağlandı. Juul Kuzey Carolina eyalet mahkemesine 40 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Ayrıca bundan sonra çeşitli elektronik sigara aromalarını, sosyal medya reklamlarını, konser sponsorluklarını kullanamayacak ve gençlere erişimi engellenecek.


    Gençler arasında elektronik sigara salgını

    Elektronik sigaralar için açılan davaların büyük çoğunluğu, bu ürünlerin yan etkilerinden habersiz olan genç yetişkinler veya reşit olmayan çocukların ebeveynleri tarafından açılıyor. Bu ülkemiz açısından epey imrendirici bir ebeveynlik özelliği.

    Amerika'da Juul' a açılan ve 40 milyon dolar ceza kararına bağlanan mahkemenin iddiaları şu şekilde;

    • Juul ürünlerini gençleri cezbedecek şekilde pazarladı
    • Şirket nikotin kullanımını pazarladı
    • Pazarlama ekibi, nikotin ürünlerinin tütün sigaralarından daha etkili olduğunu ve daha fazla bağımlılık yaptığını anlatmadı.
    • Şirketin ürünleri sağlığa zarar veriyor ve aşırı derecede tehlikeli.

    Ölüme Sebebiyet Davası

    Bugün Juul için 2000' den fazla aktif dava bulunuyor. Bu davalardan birinin özetini örnek olarak ele alalım.

    Juul aleyhindeki ilk haksız ölüme sebebiyet davası, Ekim 2019'da Kaliforniya federal mahkemesinde açıldı.

    18 yaşındaki David Wakefield'in annesi, oğlunun Juul pazarlamasına ilk kez 15 yaşındayken maruz kaldığını, daha sonra elektronik sigara kullanımına başladığını ve yıllarca kullanıma devam ettiğini iddia etti.

    Annesi iddiasında elektronik sigara kullanımına başladıktan bir yıl sonra, Wakefield'in solunum ve akciğer komplikasyonları nedeniyle üç gün hastaneye kaldırıldığını söyledi. Nikotine o kadar bağımlıydı ki, hastane personeli iştahını hafifletmek için nikotin bandı kullanmak zorunda kaldı.

    Wakefield, hastaneden taburcu edildikten sonra elektronik sigara içmeye devam etti. Babasının mahkemeye yaptığı şikayetine göre babası, oğlunun 31 Ağustos 2019 sabahı erken saatlerde uykusunda öldüğünü tespit etti.

    Dava, Juul'un ürünlerini küçüklere pazarladığını, şirketin "Juul ürünlerindeki davranış ve kusurlarının Wakefield'in ölümüne neden olan önemli bir faktör olduğunu" iddia etti.

    Tütün ürünleri büyük dava kararnamesi

    Bugün elektronik sigaralarda yaşanan bu dava ve ceza süreci daha önce tütün sigaraları ve mamülleri konusunda yaşanmıştı. Davada adı geçen büyük tütün mamülleri satıcısı şirketler Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en büyük hukuk mahkemesi anlaşmasının bir parçası olmuşlardı. 1998 tütün anlaşmasında tütün şirketleri 46 eyalet, Columbia Bölgesi ve beş ABD bölgesi ile davaları sonuçlandırmak için 25 yılda 246 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. Bugün benzer bir durumun elektronik sigara ve likit satan şirketler arasında yaşanması oldukça muhtemel.



    Kaynak:https://www.drugwatch.com/e-cigarettes/lawsuits/ ,https://truthinitiative.org/who-we-are/our-history/master-settlement-agreement" data-href="https://www.youtube.com/watch?v=CnpAaPrPxIE ,https://www.drugwatch.com/e-cigarettes/lawsuits/ ,https://www.youtube.com/watch?v=CnpAaPrPxIE" data-href="https://truthinitiative.org/who-we-are/our-history/master-settlement-agreement">https://www.youtube.com/watch?v=CnpAaPrPxIE">https://truthinitiative.org/who-we-are/our-history/master-settlement-agreement">https://www.youtube.com/watch?v=CnpAaPrPxIE ,https://www.drugwatch.com/e-cigarettes/lawsuits/ ,https://truthinitiative.org/who-we-are/our-history/master-settlement-agreement







  • mahkemelerde sigaradan çok daha zararlı olduğu tartışılıyor. ben haberde sadece bu durumu bildirdim. dilersen 2000 den fazla aktif davayı ve içeriğini internetten okuyabilirsin. ölümler ve organ yetmezliklerine sebebiyet vermesi şikayet ediliyor. Ayrıca bu ülkede 30 yıldır sigara içen ve sağlık sorunu yaşamayan insanlar da var. sizin 6 yıllık tecrübeniz pek bir kriter alınamaz gibi duruyor.
  • Şaka mısınız? Bitmediniz? 6 yıldır kullanıyorum ve biz 'Buhar' diyoruz. Bağımlılık? Nikotin? Evet var? Sigara nedir? Ben zararsız demiyorum buhara ama sigaraya göre oldukça masum olduğu da bir gerçek. Tüm bu haberler birer safsatadan öte bir anlam ifade etmiyor. Onlarca kişiye sigarayı bıraktırdım ve hepsi şu an hayatlarından memnun, yıllardır. Kıyafetler kokmuyor, çocuklar etkilenmiyor, kan ve ciğer testlerine girenlerde sorunlar yok. Bende de yok. Kısaca, boş ve altı dolu olmayan bir konu ile ilgili ''bambaşka'' sebepler nedeniyle bu tür haberler pompalanıyor piyasaya. Hem ülkemizde hem dünyada. Bağımlılık evet ancak 'Smoke is dead, Vape is the future'.

    NOT: Sadece base kullanıp bir sorun yaşayan ''TEK BİR ÖRNEK'' sağlık sorunu yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Freq5GHz -- 29 Haziran 2021; 15:26:15 >
  • Dünyada her gün normal sigaradan olen onbinlerce insan onlara niye dava acilmaz ?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tekin-71 kullanıcısına yanıt
    Tütün ürünleri büyük dava kararnamesi başlığına bakın, son kısımda.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • mahkemelerde sigaradan çok daha zararlı olduğu tartışılıyor. ben haberde sadece bu durumu bildirdim. dilersen 2000 den fazla aktif davayı ve içeriğini internetten okuyabilirsin. ölümler ve organ yetmezliklerine sebebiyet vermesi şikayet ediliyor. Ayrıca bu ülkede 30 yıldır sigara içen ve sağlık sorunu yaşamayan insanlar da var. sizin 6 yıllık tecrübeniz pek bir kriter alınamaz gibi duruyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Tüm böyle dumanlı ürünler yasaklanmalı

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bunlar pod mod her elektronik sigarayı aynı sanmayın bunlarda nikotin kartuşları var sigaradan beter bunlar.
    eski dayıların pamuk tel sarıp içilen gliserinli elektronik sigarayla, bu jull pod modların alakası yok, bu tam bir bağımlılık yapıcı mühendislik olayı.
    ben kulandım eski usul telli pambıklı olandan iki senede bıraktım zıkımı 5 senedir tek bir dal içmedim ve tavsiye ederim bırakmak isteyene,
    ama bu jull falan uzak durun bırakmak bir yana daha beter bağımlı olursunuz.

  • yıl 2021 sigara içen mi kaldı

  • Ozgur Kartal kullanıcısına yanıt

    Sigaradan milyonlarca insan ölüyor. Düzenli ve istikrarlı bir şekilde. Her yerde yasaklanmaya yeni yeni başladı 'gelişmiş ülkelerde'. Şimdi şu soruyu sormamız gerektiğini düşünüyorum. Benim sevdiğim bir yakınım, sigara kullandığı için tamamen sigara kaynaklı bir kansere yakalanıp öldüğünde, Philip Morris'e bir dava açabiliyor muyum? Açılan ne kadar dava var 'tütün' şirketlerine? Şimdi durumun ironikliğinin kavranmaya başladığını belirtebilirim. 6 yıllık tecrübemin bir anlam ifade etmediğini biliyorum çünkü sigara 100 yıldan fazladır, tütün ise yüzlerce yıldır insanlar kullanmakta, bu doğru. Yanlış olan, 'vape' in dünyanın sonu gibi veya yüzlerce kat daha zararlıymış gibi pompalanması. Hiç masumu oynamaya gerek yok, tütün şirketleri milyarlarca dolar pastayı kimse ile bölüşmek istemez, devletler, bu bağımlılığı kullanarak halktan topladıkları milyarlarca dolar vergiyi eksiltmek istemez (insan sağlığı için). Bu durumlar net olarak günümüzde bu şekilde iken, nedir bu vape düşmanlığı? Nedir mi? Hemen söyleyeyim, tüm bahsettiğim şeyler insanların ilgisini çekiyor, tıklanmalar ve trafik için iyi veya kötü veya doğru veya yanlış olduğuna bakılmaksızın haber pompalanıyor ve trendden faydalanılıyor. Haber kalitesi sıfır = 0 , nedeni, bana attığınız cevap bile zaten yersiz-yetersiz ve savunmaya yönelik. 2000'den fazla aktif davanın bulunmasının hiçbir anlamı yok. Abartmadan söylüyorum, son 100 yılda 1. etmeni sigara kaynaklı ölüm sayısı muhtemelen yarım milyardan fazladır. Dolaylı etkilere girmiyorum.


    NOT: Denetimi az bir şirket, istediği gibi POD üretip kartuşlarına dahili likit ile pazarlayabilir. JUUL en büyük örneğidir bu durumun. Likitin ne olduğundan habersiz insanlar, yorumlar yapıyor. Gerçekten çok komik. Kimyacı olmaya gerek yok, insanın beyni var. Deneyim dediğimiz şey internette sonsuz satırlarda yazılı zaten, aç oku! Öğren, uygula, önlem al. Elbette ciğere çekilen sentetik bir şeyin zararı yok denemez, sonuçta gliserin de yağdan yapılıyor. Ama hangi koşullarda? resmiyette? denetimde? hangi bitkiden? vsvsvs. uzar gider. Kısaca; ne bilmediğini bilen birçok kişi ile tartıştım, bazen kaybettim bazen kazandım, ne bilmediğini bilmeyen ile girdiğim hiçbir davayı kazanamadım. Elektronik sigara adı altında çok basit şekilde spekülasyonlar ve manipülasyonlar oluşturulabilir, ben kullanıyorum ve kullanmaya devam edeceğim (canım istediği sürece).




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Freq5GHz -- 29 Haziran 2021; 17:22:14 >




  • yazıyı okumana gerek yok. son kısmı okusan o dediğin davaların philip morris gibi şirketlere zaten açıldığını, 246 milyar dolar ödendiğini ve artık tüm paketlerde sigara içmek öldürür yazdığını filan çıkartabilirsin.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ozgur Kartal kullanıcısına yanıt

    Yani? 35 metre yüksekten atlamak öldürür? Tren geçerken rayda bulunmak, öldürür? Yani ? Tüm likitlerin üzerine elektronik sigara içmek öldürür yazınca çözülüyor mu konu? Haberler doğru mu oluyor? Ne anlatmak istediğinin farkında bile değilsin, bari yanıt vermemeyi denemeyi deneseniz ne güzel olacak dünya. Hiçbir fikrin bile yok konu ile ilgili, net ve eminim. Ancak savunma yapmak çok kolay :)

  • fixriterzi F kullanıcısına yanıt
    Hocam daha elektronik sigaralar hakkında yeterli araştırma yok ama siz nasıl oluyorsa kesin kanıya varmışsınız. Zararlı olan şey sigaranın içeriğindekilerdir, nikotin bağımlılığı kişiye göre değişir, kimsenin sigarayı sadece nikotinden dolayı içtiğini sanmıyorum. Yıllarca kullanmadığım cihaz kalmadı, en son sigara içimi bir cihaz topladım, 2 sene sigara içmeyip onu da bıraktım. En son uzun bir süre sonra tekrar başladım fakat baktım olacak gibi değil pod cihaza geçtim, şimdi aylık masrafım taş çatlasın 200 lira, doldur iç, 3 haftada bir parça değiştir sadece. Salt likit'ler de oldukça kesiyor bu arada, 1-2 duman alıp saatlerce unuttuğum oluyor, muhtemelen bunu da bırakacağım yakında, işe yarayıp yaramaması size bağlı yani, bu kadar zararlıysa gidip uğraşın normal bir cihazla diyorsunuz da, son kullanıcı kitlesi uğraşmak istemiyor çoğunlukla.

  • zamanında camel öneren doktorlar vardı hiçbirzaman güvenmeyeceksin kimseye 5 6 yıldır elektronik kullanıyorum kullanıcı deneyimi olarak sigaradan daha az zararlı oldugunu kendim ve eşimin gözlemleriyle farkedebiliyorum yalnız çok masum gösterilmesinede karşıyım kesinlikle anti kampanyalar yapılmalı yeni gençlerin başlamasına engel olmalı ve aroma olayı yasaklanmalı

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.