Şimdi Ara

Elektriğin Devredeki Gerçek Hareket Yönü nedir ? Electron , Proton [-~+]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Hep bize ilk okul zamanlarda elektriğin akış yönü electron tarafında'dır. Dendi piller üstünden örnek'ler gösterildi , proton'lar + lar sabit hareketsiz'dir , electron'lar gider devreyi tamamlar proton a ulaşınca devre tamam lanıp ihtiyaç duyduğu akımı çeker.

Peki bu uzun yıllar çokta değil. Önce böyle anlatılmakta idi peki şimdi ne değiştide devrelerde etrafta başlangıç yönü proton'lara çevrildi ?

Belki çokta önemli değil gözüyle bakılacak ama bilmekte fayda vardır diyorum

İnsanlar pozitif yüklü , bu nedenle ürettiğimiz negatif enerji bizi çarpma denilen olguya sokuyor ölüme kadar yolu var :) Negatif yapıda olsaydık ve dünyada herhangi bir değişiklik olmasaydı , dünya pozitif yüklü olduğu için bastığımız yerde çarpılırdık.

Dünyada var olan pozitif , negatif yükün döndüğü yer , bu döngü sağlanmadan akım bizim ürettiğimiz eşyalar'da var olamıyor , ama asenkron motorlarda böyle değil , 3 faz da bulunan dalgalanma ile rahatlıkla dönüyor.

Peki , motorlar dalga sayesinde dönüyor diyip onu es geçersek , Electron'un proton a dönme bağımlılığı nedendir ? Dünya'nın benden gelen bana döner kuramı , ve negatifi içine çekip yok etmesi veya geri dönüştürmesi bir yana.

Biz neden bir devreyi tamam'lamak için iki kutup'ada muhtacız ? Voltaj (electron) akımı yürüten onu besleyip iten bir yol , ozaman akım (Proton) mu oluyor ? Negatif kutup , pozitif kutba ulaştığında mı akımı gezdirebiliyor ?

Eğer hal böyle ise devrelerde gösterilen enerjinin başlangıç kutup'unu mazur mu görmeliyiz ? Basit'çe "ha + dan başlamış ha - den ne fark eder" Diyip bununlamı yetinelim ? Devrenin gerçek enerjisinin başlangıç kutbunu bilmek ne kadar şey kazandırır bilemiyorum , elektriğin devrede gezmeye başladığı yönü - den çıkıp artıya giderken dolaştığı parçalar veya tam tersi olarak göstersek neler değişir , bunları'da size bırakıyorum :)

Ve ya eşittir fark etmez sonucuda çıkabilir ben bukadar yazdıktan sonra.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psycho53 -- 17 Şubat 2016; 13:09:19 >

• Up..
  • Akımın yönünün elektronların hareket ettiği yönün tersine ifade edilmesi esasen fizikçilerin vaktiyle yaptıkları tarihsel bir hatadır. O zamandan günümüze hep akımın yönü elektronların hareket yönünün tersine ifade ediliniyor. Hala da öyle...

Yönün artı veya eksi olması farketmiyor çünkü her ne kadar elektronlar çok yavaş bir hızda hareket etse dahi, elektriğin yayılım hızı yani ilerleme hızı ışık hızında olduğu için ve 'Elektromanyetik Teori'ye göre ışık hızında hareket eden "şey"lerde zaman geçmediği için yapılan hesaplarda da akımın ha eksi yönde alınması ha artı yönde alınmasının hesaba bir etkisi olmuyor.
    Ama elbette herhangi bir devre incelenilirken akımın yönü tersine olarak alınacaksa tüm devrede akımın yönleri tersine çevrilerek hesaplama yapılmalı. Yani devrenin bir kısmında artı yön kabul edilirken başka yönlerde eksi yön diye yazılırsa o zaman hata olur. Yani hesaplamalar yapılırken tek bir yön seçilip hep o yöne sadık kalınarak hesaplamalar yapılırsa hesap hatası olmaz.

(Devrelerde mevcut olan milisaniyelik gecikme farkları da devrede kullanılan kapasitör ve kondansatörler yani enerjinin bu parçalarda depolanması yüzünden oluyor, veya devrenin maddelerini oluşturan atomların ister istemez mini/ufak enerji depolayan üniteler gibi de davranmak zorunda olduğu için bu gecikmeler yaşanabilinir)

Bu arada fizikteki 'korunum' kanunları diye adlandırılan kanunlarından biri de 'Elektrik Yükünün Korunumu Kanunu'dur. Dünya üzerindeki toplam elektron ve toplam proton sayısı sabittir, çok az ve önemsenmeyecek miktarda değişir. (Göktaşlarının dünyaya çarpmasıyla dünyada madde, proton, elektron artışı olurken atmosferden gazların uzaya yayılarak uzaklaşması tabiyatıyle madde, proton, elektron kaybına yol açar)

Fizikte 'Potansiyel' denilen kavram DAİMA başka bir REFERANS NOKTAsına göre tanımlanılır bu arada. Dolayısıyla mutlak potansiyel diye bir kavramdan da söz edemeyiz. Yani 220 volt diyoruz mesela ama neye göre kime göre 220 volt ? Elbetteki akımın bir noktadan başka noktaya aktığı 2 tane birbirlerine göre 220 voltluk POTANSİYEL FARKI olan noktaya göre 220 volt.
    O sebepten dolayı en az 2 kutuptan bahsetmek zorundayız çünkü akım sadece 2 nokta arasında potansiyel farkı, yani elektrik/elektronikteki tabiriyle 'Voltaj' farkı varsa akar. Bu bahsettiğimiz aralarında 220Volt potansiyel farkı olan kutuplar elbetteki başka noktalar referans alınırsa 50Voltluk potansiyel farkı veya -35 Voltluk potansiyel farkı şeklinde de yorumlanabilinir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buzz Lightyear -- 17 Şubat 2016; 13:22:34 >

• Buzz Lightyear B kullanıcısına yanıt
    Bilgiler için teşekkür ediyorum hocam :)

Trafolardan/fabrikadan gelen nötr hattı ile ilgili bilginiz varmı ?

Nötr kutupsuz deniyor ama + hattı , 3 faz birden bu hatta dönebiliyor ama bu hat elektrik kaçırmıyor , üstünde yük kalmıyor bu nasıl oluyor ? bir miktar üstünde elektrik barındırması gerekmezmi ?

AC elektrik

Faz ile nötr veya + arasında sürekli yön değiştiren bir kutuplaşma ile biliniyor bunun düzeltilmişinde DC de kutuplar ayrılıyor sabit - ve + hattı çiziliyor

Buna göre faz kendi kutubunu bırakıp çok düşük zaman aralıklarında + nötr kendi kutbunu bırakıp aynı şekilde - kutbunu verdiği sürekli bir sağa bir sola dalgalanma tabiri caiz'se olduğu görsellerle de gösterilmişti zamanında görmüştüm tabi şimdi bulamıyorum :) Fabrikaya kadar gerimi dönüyor o nötr hattı onu merak ediyorum

Çünkü dünyayada verebiliyoruz + hattını nötr diye toprağı da kullana biliyoruz ama onun üstünde yaklaşık 2 volt kaçak kalıyor , belkide ev / iş yerlerinin yeterli topraklamaya sahip olmamasındandır bu

Ama dünya kendi üstünde üretilen şeyi bizden geri alıyor (benden çıkan bana döner)

Döngü güzel ama isanın kafasınıda kurcalıyor bazen :)

+ hattını sadece proton la birleşme hattı olarakmı görmeliyim , insanlar olarak negatiften çarpılma durumumuz olduğu için acaba pozitif te ne var diye merak ediyorum

Atomların çarpıştırıldığı üniteler gibi , electronla proton birleşir çarpışır , ve enerji ancak öylemi kullanıla bilir demeliyiz ?

Herşey çünkü faz'ın üstünde: Voltaj , akım , Frekans

Geri dönüş noktası dünyanın varlığının bize enpoze ettiği bişey gibi geliyor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.