Şimdi Ara

ELEKTRİĞE ÇARPILDIM BİRŞEY SORACAM (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
50
Cevap
2
Favori
3.817
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Meniz kullanıcısına yanıt
    Şunu belirteyim. Benim sosyal paylaşım hesabımda (Tesla Coil) yazar.
    Ben onun hayranıyım, inşallah boş bir vakitte projem var.

    Şunu belirteyim hemen:

    220 V AC insanı çarpıyor. Peki 220 V DC insanı çarpar mı? Çarparsa nasıl oluyor, anlatır mısınız? (Ferdi Aktaş)

    Kişiye ve vücudun farklı bölgelerine göre biraz değişmekle beraber, kuru insan derisinin elektrik geçirgenliğinin eşiği 50 volt DC’dir. Bu değerin üzerindeki gerilimlerde deri akım ilettiğinden, AC veya DC, elektrik şokları çarpılmayla sonuçlanır. Genel olarak, elektrik şokunun insan vücudunda yarattığı hasar, gerilim yanında; akım düzeyine, şokun etki süresine ve eğer alternatif akım sözkonusu ise, frekansa da bağlı. Şöyle ki; bu parametrelere ve koşullara bağlı olarak, insan 35 kV gerilimle gelen bir şoku hasarsız atlatabileceği gibi, 50 V’la bile ölebilir. Hasar mekanizmaları; ısıl yanma, başta kalp olmak üzere sinir sisteminin çalışma düzeninde aksamalar ve sinir yollarının tahribi sonucu, kısmi veya yaygın kalıcı felç.

    Vural Altın
    (Alıntıdır. Tubitak)

    -----

    Doğru akım neden çarpmaz? Alternatif akım neden çarpar? (Özlem İlgün)


    Doğru akımın çarpmadığı doğru değil.
    Elektroliz devresinde doğru akım kaynağı yerine alternatif akım kaynağı kullanıldığında, iyonlar kah bir kah da diğer yönde hareket etmek zorunda kalır ve suyun ayrışması gerçekleşemez. Fakat ısı üretilir ve su ısınıp, buharlaşır.

    Vural Altın
    (Alıntıdır. Tubitak)

    Ben hala size normal üslub ile cevap vermekteyim.
  • Yeni evde avize bağlarken (ben genelde sigortalari indirmem) ışık sönük olur bağlarım klemensle de Neyse eski duy'u söktüm merdivenden indim avizeye kablo ayarı çekerken ablam hani taktinmı diye bastı lambaya sonra lan lamba aşağımı kapalı yukarımı derken(üşengeçligim yine) aşağı bas odur herhalde dedim çıktım kabloyu bir tuttum ki o nasıl bir hava nasıl bir akım parmak uçlarımdan omzuma doğru bir şey iniyor. neyse ki tahtaya basıyorum ayakkabı vardı 220 yememişimdir çünkü yapışmadi çektim hemen sadece 2-3 gün parmak uçlarım yanmış gibi acıdı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: John Mayer

    Bir de şu var. Mesela akım geçen bir kabloyu tutunca el refleks olarak direkt kapanıyor açılmıyor. Böylece uzun süre çarpıyor ve istesen de çekemiyorsun. Ama elin tersiyle dokununca el tersine kapanıyor o zaman pek bir şey olmuyor sanırım.

    bence çok önemli bir bilgi vermişsiniz.
    daha önce akım geçen bir kabloyu avuçlamıştım. direk çıplak tele değmediğim halde çok iyi çarpmıştı. kablodan geçen akımı kolumda hissetmiştim.
  • Osman_E kullanıcısına yanıt
    İyi atlatmışsınız. Allah korusun.
  • En basitinden adaptör kablolarını birbirine çok yavaşca dokundurun, hemen çıkmayacagını göreceksiniz.
    Artık manyetik alandan mı, yoksa elektrik beyine gittigi zaman sinyal mi değişiyor, yoksa yanmadan dolayı mı bir sürü ihtimal var.
  • Konuyu görünce aklıma geldi. Bilgisayarı ve tüm donanımların bağlandığı ara kabloyu fişe takarken (tam yerine oturmadan hemen önce) "tak" diye ses gelip prizden mavi ışık çıkıyor. Prize taktığım fişte biraz kırıklık var. Acaba bi sorun çıkarmı yani prize takarken çarpılma gibi bir tehlike var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 55electronicdesign

    @LawLess437 estağfurullah. Atarlanmak degil. Sadece biraz espiri kattım bende.
    @Blackkan beyinde ki her bir komutta elektrik sinyalleriyle veriliyor.
    Elektrik ile elektrik karşılaşıyor, buda titreme ve ani kasılmalara sebep oluyor. 50-60 Hz (Saniyede 50 kez gidip gelme gibi düşünülebilir) saniyede 50-60 kez darbe yiyorsunuz. Gerisini hesaplarsınız sanırım.
    @Meniz DC (doğru akım) çarpmaz diyemezsin ! Bir çok insanın Allah korusun hata yapmasına sebebiyet verebilirsin günaha girmeyelim.
    Bir ara benimde öyle bildiğim yanlıştı, ama DC akım, AC akımdan her zaman daha tehlikelidir !
    60 saniyede 100 tokat mı yemek istersin, yoksa saniyede mi 100 tokat yemek istersin ?

    AC akım saniyede 55-60 kez tekrarlanırken DC sürekli aynı voltajı verir.Genç bir insansanız ve elektrik tesisatınız da sağlamsa evdeki elektriğe dokununca (birkaç saniye) ölme riskiniz azdır.Çünki hem insanın kendi direnci, hem de vücut tipinden dolayı çok fazla problem olmaz.Ama genç değilseniz kesinlikle kalpten götürür

    AC'de insan elini çekebilirken (refleks olarak) dc'de çekemez çünki voltaj sürekli gelir kendini tekrarlamaz.DC'den kurtuluş şansınız ya sigortanın atmasıdır yada birinin sizi ayırmasıdır (ya tekme atacak ya da tahta sopayla ayıracak)

    Evlerimizde kullanılan AC akım 220 V 58Hz'dir.Ama dc voltaj sadece elektronik devrelerle üretilebildiği için hem üretimi, hem de taşıması (kablo kayıplarından dolayı) çok pahalıdır
  • Konuyu takip ediyorum,elektrikli şofbenden elektrik çarpma olasılığı varmdır? Şofben eski ve suyu açınca voltaj düşüyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vialpando

    Konuyu takip ediyorum,elektrikli şofbenden elektrik çarpma olasılığı varmdır? Şofben eski ve suyu açınca voltaj düşüyor.

    Yok.
  • @llorT içerideki metallere dokunursanız Allah korusun akıma kapılabilirsiniz. Mavi ışık temazsızlık olduğu için çıkar. Mesela elektrikli sobanız var ve ara kablosunun içteki vidalar gevşek. Kıvılcım atmaz, ısınır. Genelde yangınlar bu yüzden çıkıyor.
    @DeepestSea o cevabı Meniz arkadaşıma verdiğinizi düşünüyorum.
    @Vialpando çarpma ihtimali yok. Güvenle kullanabilirsiniz.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.