Burada elektrikle oynanan bir oyun göremedim ben. Ahşap tutuşur diye dusunuyorsaniz, bu o voltaj/akım araliği ve çikan isi sonucunda ihtimal dişinda. Ahşabin yanmaya karşi özisisi, o sistemin uretecegi isiya oranla çok yüksek kalir. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
El Yapımı Ahşap Atx PC Kasası (3. sayfa)

-
-
Elimde eskiden kalma büyük bir cd-dvd arşivi var. Bunları kullanabilmek için bir dvd roma ihtiyacım da var. Ancak büyük cd rom takmak istemedim. Elimde bir laptop cd romu var. Onun için bir sata soket dönüştürücüsü alınca belki takarım. Açma kapama butonunun altından başka yer yok gibi ama yeri iyi değil. Belki yan kapağın oradan çıkacak şekilde pencere açıp monte ederim.
Bir arkadaş üstteki camın orada ve usb soketinin orada fan olabilir demişti. Açıkçası bende önde fan kullanmayı düşündüm. Camı monte edince fan fikrinden vazgeçtim çok sıkışık bir alan oluyor.
Bir de zaten fana ihtiyaç yok. Bu bilgisayarla yapacağım işler yoğun işlem gücü gerektirmiyor. Bilgisayarı zorlasam da ısı değerleri yüksek olmuyor. Fan sesini de sevmiyorum. Ayrıca kasanın hava akışı aşağıdan yukarı doğru yönlü. Alttaki 12cm fan havayı veriyor. İşlemci ve ekran kartının bulunduğu noktaya doğru bir akış var. İşlemci soğutucusunun üzerindeki fan yavaşlayan taze havayı hızlandırarak egzoz fanına doğru gönderiyor. Yan kapaktaki boşluğu da işlemci fanının ön kısmından açtım. İşlemci fanı aşağıdaki fana göre daha hızlı döndüğünden yan kapaktan da içeri hava çekiyor. Aynı mantığı ekran kartına da yaptım. Başarılı bir hava akışı oluştu.
Kasayı ahşap desenine neden boyadığımı da şöyle açıklayayım. Kasayı elimdeki eski şövale ahşaplarından yaptığım için farklı farklı ağaç türlerinden bir karışım oluştu. Bir de bunlar yetmeyince marangozdan bir parça farklı ahşap ta aldım. Yan kapaklarda kullandığım duralit üzeri ahşap kaplama malzeme de farklı bir renge sahip materyaldi. Bunların bir bütünlük içinde görünmesi için ceviz rengi pinoteks atıp üzerine vernik attım. Vernikte seçme şansım yoktu bir arkadaşım getirdi. Kaliteli bir vernik aslında ancak rulo ile daha homojen bir uygulama yapabilecekken rulo almaya üşendiğim için fırçayla uygulama yaptım. Bir de elimde selülozik tiner kalmamıştı. Verniği inceltemedim. O yüzden uygulamada yer yer verniğin homojen dağılmadığı alanlar oldu.
Boyamama sebeplerimden biri de kapaklardaki malzemenin dokusu oldu. Çok pütürlü bir dokuya sahipti mecbur dolgu verniği atıp yüzeyi pürüzsüzleştirmem gerekti. Bu durumda boya yada folyo için kaliteli bir yüzey elde ettim diyebilirim.
Kişisel olarak ahşap damarlarını görmeyi severim. Eşime de sence boya mı vernik mi diye sordum. O da önce vernik at sonra hoşuna gitmezse boyarsın dedi. O yüzden pinoteks üzeri vernik olayını gerçekleştirdim. Aslında gerçekte fotoğraflardan daha iyi duruyor. Ama kasvetli mi derseniz bence de öyle. Karbon folyo önerisi hoşuma gitti. Belki alıp bir deneme yaparım. Belki de boyarım yada karbon kaplama ve boya birlikte kullanmam da mümkün olabilir.
Bir arkadaş yangın çıkabilir demiş. :) Bu konuda arkadaşa katılmıyorum. 20 Yıldır elektronik devre yapıyorum. Bu güne dek kutuladığım birçok çalışmada ahşap kullandım. Çok şükür hiç yanan olmadı. Aşinalığınız var mı bilmiyorum ama eski tüplü TV'ler le baya içli dışlı olmuş bir insan olarak o dönemdeki kullanılan malzemeler ve voltajlar daha riskli olmasına rağmen hep ahşap kullanılmıştır. Zaten riskli parçalar olan anakart metal aksam üzerinde duruyor PSU ise metal ekranla çevrilmiş durumda. Ahşapların üzerini bir arkadaşımın verdiği dış mekanda kullanılan kaplamalar ile kapladım. Dayanıklı plastik bir malzeme bu. Genellikle plastikler ateşle karşılaştığında duman çıkararak oksijeni boğuyor. Yaptığım çalışmalarda riskleri öngörmeye çalışırım. Yangın riski yok gibi.
İlgilenen ve beğenen arkadaşlara teşekkür ederim.
Bedri Alperyoutube
Arkadaşlar sizlerle yaptığım ahşap kasayı paylaşıyorum. Eski donanımları bu şekilde hayata döndürmek çok zevkli.https://www.youtube.com/watch?v=tZa10UMibU0&feature=youtu.be
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ®embrand -- 9 Kasım 2022; 0:15:53 >
-
kapalı kasa olması gerekir diye belirtmemişim. yangına sebebiyet verebilir. olmaz olmaz dememek lazım. zaten olmaz şeyler de hep olmayacak durumlardan kaynaklanır. psu da yanabilir board da. etrafa bir kıvılcım atması yeterli olabilir. şimdi bu nasıl olacak dememek lazım. bir cd/dvd sürücücü, board üzerindeki bir köprü, psu, yani yaşanmış olaylar var. metal kasada bile olabilir. aşırı kullanıma bğlı olarak da olabilir. geri çağırılan kasalar da var. (2021) "NZXT Recalls H1 Computer Cases Due to Fire Hazard"
-
Örneğini verdiğiniz geri çağrılan kasadaki problem şu şekilde belirtilmiş: 'PCIe yükseltici aksamını kasaya bağlayan metal vidalar, baskılı devre kartında kısa devre ve aşırı ısınmaya neden olarak devre kartının tasarımı nedeniyle yangın tehlikesi oluşturabilir.' Bu sorun kasanın ahşap veya başka bir malzeme ile yapılmasıyla alakalı değil. Başlı başına bir mühendislik hatası dolayısıyla oluşmuş. Fikrinize saygı duyuyorum ancak katılmıyorum. Ya olursa mantığı genellenebilir 'ya şu an oturduğum sandalyenin bacağı kırılır da düşersem' diye bir düşünce aklımızdan geçse sandalye kullanmaktan vaz mı geçelim.
Yalnız tasarımda bir kusur var o da psunun biraz içeride kalması sonucu kapatma tuşuna ulaşmak normal kasalardan daha zor oldu. O yüzden PC ye giden kabloları bağladığım uzatma kabloyu acil durum esnasında hemen ulaşacağım şekilde anahtarlı olarak seçtim ve yerleştirdim... Yine de tasarımdaki bu kusur canımı sıkıyor. Revize yaparsam ilk el attığım şeylerden biri bu olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ®embrand -- 9 Kasım 2022; 1:23:18 >
-
sen yanlış anladın sanırım. ben kasa yangın çıkartır demedim. kasa içerisinde elektriğe bağımlı olan her parça risk yaratır. bir anakart için ne diyorduk mesela, "kuzey köprüsü çok ısınıyor". elektrikle çalışan her parça ısı yaratır. ısı varsa her şey mümkündür. ben beş dakikalığına odadan ayrılıp geri dönünce, anakartı yanan birini biliyorum. kendisi de şu an bilgisayar mühendisi. bu işin yazılımla yapılamayacağını iddia eden bir mühendis, bu zamanda kalmamıştır sanıyorum.
sandalye konusuna gelince. sen sandalye deyince doğrudan sallanan sandalye aklıma geldi. ucuz olsa şu an bile alırdım da.. ikea'da bir zamanlar vardı ama çok iyi değildi. neyse sandalyeye doğru oturmazsan, sürekli kanırtarak hareket edersen eğer ( benim gibi
) sandalyenin de eklem yerlerinde oynamaların başladığını görebilirsin. bu da kullanıcı hatasına girer.
ahşap malzeme & statik elektrik yükü konusuna da dikkatini çekerim. sadece bir şok ana kartı yok edebilir.
-
Statik elektrik ve anakarttaki döngüler, anakartın altındaki ve arkasındaki metal plaka ve bu plakanın üzerindeki metal distanslar sayesinde aynı zamanda ekran kartı, ses kartı ve wifi kartının vidaları sayesinde şaseye aktarılıyor.
PSU nun içinde star ground dediğimiz bir GND tekniği ile birleşiyor. Biliyorsunuz her donanım için ayrı siyah kabolarla GND hatları PSU ya bağlanır. PSU içindeki toprak kablosuyla binanın toprak hattına parazitleri aktarır.
Metal kasanın bana göre tek artısı komple bir fraday kafesi oluşturmasıdır. Belki bu kasa çalışırken fraday kafesi yan kapak ve önde olmadığı için anakartın digital titresimlerini buradan etrafa yayıyordur. Günümüzdeki neredeyse tüm kasalar aynı şekilde yan tarafı camlı üretildiği ve ön kısmı da komple fanlardan oluştuğu için aynı sorunu içeriyor denebilir. Bu gürültüler insanların duyma eşiğinin çok üzerinde olduğu için ihmal ediliyor. Belki sivrisinekler rahatsız oluyordur:) Yan kapağın iç yüzeyini metal bantla kaplayıp bu sorunu da çözebilirim. Mesajınız bunu da aklıma getirdi teşekkür ederim.
PSU nun içinde bir arıza esnasında doğal olmayan akımların çekilmesi ile tetiklenen koruma devreleri var. Çok dandik olan PSU larda bile bu mevcut. Yalnız onlarda fiyatı düşürmek için PTC gibi bazı parçaları bazı bobinleri vs koymuyorlar. Bunların anakartları üzerinde yerlerini görebilirsiniz ancak boşturlar.
TL 494 entegresi birçok dandik PSU nun kalbini oluşturur. Onun bu şekilde koruma devreleri var. Ben bu entegre ile aynı işi gören SG3525 entegresi ile araba anfisinde kullanmak için DC DC çevirici yaptım. Oradan biliyorum.
Diyelim ki anakartın üzerinde kısadevre gibi bir olay meydana geldi. Bu olay esnasında alev çıkaracak ısı oluşması için çok yüksek akım çekilmesi gerekli. Gelgelelim ankartın içindeki her bölümün de bu tarz durumlar için kontrol mekanizması var. Örneğin mosfet kontrolcüsü böyle bir akım olduğunda devreye girip akımı kesecektir.
Anakart anında hata verir. Diyelim ki vermedi. Bu kez PSU bu normal olmayan davranışı gözlemleyip akımı keser. Diyelim ki yine çalışmadı bu kez Psu'daki ptc patlar ve akım kesilir. O da olmazsa PSUnun sigortası atar.
Benim hd4890 ekran kartımın işlemcisi yanmıştı. Yanmaktan kastım alevli değil. İçini açıp baktığımda işlemcinin yüzeyinde küçük bir delik vardı ve zift gibi bir sıvı vardı. Yüksek ısı dolayısıyla işlemci zarfının seramik yüzeyindeki bu deliğin olduğu yer erimişti. Ancak alev çıkması için gerekli bir ortam bunun içinde yok. Pis bir koku da geliyor. Bu koku yanma esnasında oksijeni boğan malzemelerden geliyor.
Anakartlarda en çok arıza yapan parçalardan biride elektrolitik kondansatörlerdir. Bunlar, içinde elektrolit sıvısı olan tüplere batırılmış rulo şeklindeki kağıtlardan oluşur. Arızalanan kondansatörler şişer tepelerinden bunu görebilirsiniz. Bunlara yüksek ters gerilim uygulandığında patlarlar ve etrafa bu kagıtlar yayılır. Ama yanlış montaj yapılmadığında patlayan kondansatör hiç görmedim. Ben birini bilerek patlattım.:) Bu arada benim anakartımda katı kapasitörler var..
Dirençler de arızalanabilir. Bunlar da karbon yada metalfilm olduğundan çok yüksek sıcaklıklarda deforme olurlar. Isıdan dolayı kararırlar ve açık devre olurlar.
Transistörler ve mosfetler de aşırı akım çekildiğinde zarflarında meydana gelen deformasyonla arızalanırlar. Alevle yanan bir transistör hiç görmedim.
Çok çok düşük bir oranda alev çıkarma riski olan malzemeler olabilir. Piyangoyu kazanmak kadar düşük bir risk faktörü bizi birşeyler yapmaktan alıkoymamalı. Selamlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ®embrand -- 9 Kasım 2022; 11:18:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X