Şifremi/Kullanıcı Adımı Unuttum
Bağlan Google+ ile Bağlan Facebook ile Bağlan
Şimdi Ara

Ekşi Mayalı Ekmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir Kullanıcı
14
Cevap
2
Favori
1.265
Tıklama
Cevapla
Sayfaya Git:
Sayfa:
1
Giriş
Mesaj
  • Yarbay
    3549 Mesaj
    Benim ekmek serüveni aslında zeytinyağı ile paralel gidiyor. Madem zeytinyağının iyisini arıyoruz ekmeğin de güzelini arayalım dedim. Bulunduğum yerde ekşi mayalı köy ekmeği satılıyor ama işin aslı öyle değilmiş.
    İnternette küçük bir arama ile bile köy ekmeklerinin bile hazır mayadan yapıldığını görebilirsiniz. Hatta sınıfta 8-10 tane köyden gelen öğrencim var onlar bile evinde hazır maya kullanıyor ki çoğu hazır almayı tercih ediyor burada bir somun ekmek 75 kr. Gerçek Ekmek diye bir kitap var onu okursanız daha ayrıntılı bilgi mevcut.

    İlk unum ve mayamı buradan temin ettim
    siyez
    Aslında zor yerden başlamışım çünkü siyezde gluten çok düşük olduğu için çalışması çok zor bir un. benim en basindan ekşi maya ve evde ekmek yapmakla ilgili bir tecrübem olmadığı için. ilk yaptigim ekmekler hic olmadi ama yine de iyi kötü yedik.

    daha sonrası ekmekle ilgili bir forum kesfettim ve buna bağlı bir youtube kanalı burada çok ayrıntılı bilgi mevcut. Gerçi birebir yaptigim tariflerde bile buradaki gibi ekmek yapamadım ilk baslarda.https://www.youtube.com/channel/UC2ZAoYY1Mf6sDc_rkgfIYUQ/videos

    Sonrasında ise ekşi mayam kuvvetlendi bu önemli ekşi maya ne kadar yıllık ve ne kadar kuvvetliyse o kadar güzel ekmek oluyor. Ekşi mayayı klorsuz su ve tam buğday ile besliyorum. nasıl beslenmeli konusunda da bir hayli video var youtube da.
    https://www.youtube.com/watch?v=AytOf7hVzFc
    https://www.youtube.com/watch?v=X0R9fdX9A_g
    https://www.youtube.com/watch?v=k5QTnzh3iu0


    Daha sonra bir arkadas bana Halil AYAR ı tavsiye etti Geleneksel sertifikası var atalık buğdaydan un yapıyor su değirmeninde. Goca Yörük var Antalya' da o da geleneksel tarım yapıyor. Üveyik unu var atalık buğday. Bafa un, Bemtat ve Evirgen un bunlar organik uncu alıp kullandım.



    İlk başlarda beyaz un ile tam buğday kullanıyordum. Su an sadece tam buğday unundan ekmek yapıyorum. ilk baslarda çocuklar ve evdekiler yemiyordu ama şu an işler tersine döndü kimse hazır ekmek yemiyor. Bir de ekmek yapmak muthis bir duygu hatta yapıp yapıp bir yerlere götürmek istiyorsunuz. Bu hastaligi insan cevresine de bulastiriyor cevremde en az 4-5 kisi artik evde kendi ekmek yapıyor.

    Tam buğdaydan yapılan ekmek hem doyurucu hem besleyici oluyor. Un parası biraz maliyetli gibi olsada bir iki dilim ekmek saatlerce tok tutuyor madden ve manen bünyeye bir rahatsızlık vermiyor. Sabahları okula yanımda ince 2-3 dilim ekmek goturuyorum peynir zeytin yumurta ile. çoğu zaman bir iki dilimle doyuyorum. kalanlari arkadaslarla paylasiyorum. Böyle bir kahvaltı 6 saat çok rahat tok tutuyor. Önceden sabah simit poğaça biseyler alirdim sabah kahvaltisi icin bir de ustune öğlen yemek yerdim. Şu an iki öğün aralarda hiç acıkmazsizin yeterli geliyor. (18-6)

    Zaten ekmek yapımı ortalama 7-8 saatlik bir süreç. soğuk fermantasyonda bu süre daha da uzuyor. Sureç sonunda hızlı olmayan (fastfood) geleneksel ve doyurucu bir ekmek meydana çıkıyor.
    http://cafefernando.com/turkce/eksi-mayali-ekmek/



    |
    |
    _____________________________




  • Yarbay
    2110 Mesaj
    Ekşi maya bile olsa hibrit tohum olduktan sonra %100 sağlıklı diyemeyiz. Türkiyede hala mevcutmuş ıslah edilmemiş tohumdan yapılma unlar %10 oranında. Bulup onlardan almak lazım en güzeli evde makinada yapacaksın kendin.

    Ben genelde halk ekmeğin çok tahıllı ekmeğini alıyorum. İçerisinde çörek otu keten tohumu çekirdek ve yulaf taneleri var. Gerçekten uzun süre tok tutuyor glisemik endeksi düşük çünkü.
    _____________________________
  • Yarbay
    3549 Mesaj

    Zaten amaç evde sağlıklı ekmek yapmak un atalik olacak, su temiz olacak, tuz kaya tuzu. Zaten formülü un su ekşi maya ve zaman. Ama ekşi mayalı ekmeğ,i ekmek makinasında yapmak zor. Çünkü ekşi mayanın bir standardı yok yaşayan birşey sıcaklık nem bir çok değişkeni var. O yüzden ekşi mayalı ekmek genelde tüm şartları gozlenerek döküm tencerede yapılıyor.



    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    |
    |
    DaYWaLkeR kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
    _____________________________
  • Yüzbaşı
    631 Mesaj
    Geçen Giresun'dan geldi de çok güzel ekmekmiş. İlk defa gerçek ekmek yediğimi hissettim.
    |
    |
    _____________________________
  • Yüzbaşı
    250 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: mcroses

    Zaten amaç evde sağlıklı ekmek yapmak un atalik olacak, su temiz olacak, tuz kaya tuzu. Zaten formülü un su ekşi maya ve zaman. Ama ekşi mayalı ekmeğ,i ekmek makinasında yapmak zor. Çünkü ekşi mayanın bir standardı yok yaşayan birşey sıcaklık nem bir çok değişkeni var. O yüzden ekşi mayalı ekmek genelde tüm şartları gozlenerek döküm tencerede yapılıyor.
    merhaba 10 sene önce fırın fırın gezmekten bıktığım gün evde ekmek yapmaya başladım ve devam ediyorum ve son 1 senedir de ekşi mayalı yapıyorum , kim ne derse desin ister normal maya ile olsun ama ekşi mayalı tabi ki farklı evde yapılan ekmekten başka tanımam.fırınlarda satılan o franzel tipi içi boş ekmeğe ekmek demek için 1000 tane şahit lazım yok efendim türk damak zevkine bu uygunmuş falan filan fırıncıların işine böyle geliyor.ben bunu bilirim doğru değilse düzeltin 50 kilo undan 75 kilo ekmek yapılır derdi lisede ki hocam varın siz doyurun şu aç gözlü fırıncıları.elimden geldikçe sağlığım yerinde oldukça evde ekmek yapmaya devam.
    _____________________________




  • Yarbay
    2844 Mesaj
    AFYON Patatesli ekşi maya ekmeğinin üstüne ekmek tanımam. Acaba kültürünü nasıl temin edebiliriz ?
    _____________________________
  • Yarbay
    3549 Mesaj

    Piyasada ekşi mayalı diye satılan urunlerin çoğunda ticari maya da var. Ekşi mayali olsa unları sıkıntılı o yüzden en iyisi kendi ekmeğini kendin yapmak.



    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    |
    |
    Extralarge kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
    _____________________________
  • Yarbay
    2844 Mesaj

    Sandıklı veya Afyonun köylerinde ekmek yapıp satanlar var. Oradan temin edilebilir.

    https://www.facebook.com/Köy-Ekmegi-Sandİklİ-AFYON-928801683872796/
    |
    |
    mcroses kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
    _____________________________
  • Yarbay
    2844 Mesaj
    Koskoca izmirde bu ekmegi satan yok



    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    |
    |
    _____________________________
  • Binbaşı
    1664 Mesaj
    Evde yapıyoruz. Çok güzel oluyor. Keşke tamamen yerli tohumlarla ürünleri yapabilsek.



    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Binbaşı
    1697 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Askaparta

    Evde yapıyoruz. Çok güzel oluyor. Keşke tamamen yerli tohumlarla ürünleri yapabilsek.
    Hocam ben de başlayacağım ama bu millet baklavada bezelye tozu kullanan bir millet. Siyez ununu lime güvenip nereden alayım ki bilemedim.



    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Teğmen
    179 Mesaj

    Un olarak ne unu ve maya olarak hangi maya tercih ediyorsunuz ve nereden temin ediyorsunuz acaba?



    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    |
    |
    mac14 kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
  • Binbaşı
    1664 Mesaj

    Ben Söke Un alıyorum genelde. Doğasanın çavdarını aldım geçen. Beyaz unu, çavdar, tam buğday, ruşeym ile karıştırıyorum. Ekşi mayayı evde yapıyorum. Elden geldiğince.



    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    |
    |
    K.chaLi kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
  • Binbaşı
    1697 Mesaj

    Anladım hocam siyez unu vs kullanmıyorsunuz sanırım. Mayayı ben de kendim yapmaya çalışıcam. İlk deneyim nasıl olacak acaba merak ediyorum. Fırında kaç saat bekliyorsunuz?



    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    |
    |
    Askaparta kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
    _____________________________
  • Binbaşı
    1664 Mesaj

    Siyez unu tek başına kabarmıyor, beyaz unla harmanlayın. Ekşi mayayı yaparsınız zor değil.
    180-200 derece 45 dk.
    Kabuğunun sert olmasına ve içine sokulan bıçak, kürdan vb şeyde hamur kalmamasına bakın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Askaparta -- 4 Mart 2019; 17:30:20 >
    |
    |
    K.chaLi kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
HızlıCevap
Sayfaya Git:
Sayfa:
1
Reklamlar
sohbet
e-ticaret
üniversite
haberler
Blogio
Paykasa
SEO
Bu sayfanın
Mobil sürümü
Mini Sürümü

BR4
0,250
1.2.165

Reklamlar
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.