Şimdi Ara

Ekran Kartı Sıcaklığı ve Kasa Kabloları ? [ SS ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Açıkcası kasamın kablolarını ben bir türlü düzgün bir şekilde toparlayamadım yani hepsi birbirine girik durumda. Özellikle ekran kartının önünde ki kablolar power supply kabloları orada ki alanı kapatıyor. Ekran kartım MSI R9 290 Gaming Edition O.C ekran kartım 86 88 derecelere geliyor. Kasamı toplamadan önce ki halinden bir resim atayım size.

Gördüğünüz resimde kırmızı işaretlediğim alanda kablolar var o toplanmamış halinden alınmış bir resim. Şuan ki halinde orada ki kablolar dahada sıkışık bu ekran kartının sıcaklığını etkiler mi yani ? kasaya oradan hava geliyor ve kablolar kapatıyor ? Bu sıcaklık için eksi bir etkenmidir ? Kabloları gidip toplayayım mı arkadaşlar. ?

70 dereceyi bulmayan ekran kartı 88 derece oldu yahu

• Sanki kasan çok sıkışık olmuş yada bana öyle geldi. ordaki 3-5 kablo etkilese etkilese 3-5 derece belki. 15-20 derece etkileyeceğini sanmıyorum kablo kaynaklı değil başka bi sorun olmalı bence
  • Kablolari saklaman sicakliga olumlu etki eder ama 10-15C asla etki etmez.Yinede kablolari gizlemende yarar var tabiki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kasanın ön tarafında fan varmı iceriye üfleyen kablolar sorun değil bence ekran kartı yeterince hava cekemiyor bi yan kapak acıkken sıcaklıga bak birde kapalıyken bide yandan cekebiliyorsan öyle koy fotoyu
  • quote:

Orijinalden alıntı: Angry006

kasanın ön tarafında fan varmı iceriye üfleyen kablolar sorun değil bence ekran kartı yeterince hava cekemiyor bi yan kapak acıkken sıcaklıga bak birde kapalıyken bide yandan cekebiliyorsan öyle koy fotoyu

Ekran kartina ufleyen fanlar var ve onu kablolar ile kapali harici olarak ekran kartinin alani zaten çok küçük eve gideyim bir çalışma yapacagim

• BR9 kullanıcısına yanıt
    Kablo düzeni tabi sıcaklığı etkiler ama bahsettiğiniz kadar bir artış oluşturmaz.Ekran kartı sıcaklığında bu denli bir artış olması için fanlarında bir sorun olması yada fanlarını siz istemedende/yanlışlıklada olsa düşük devirde çalıştırdığınızdan olabilir.Eğer özel soğutmalı bir kartın referans karttan sadece 94-88 yani 6 c düşük olması kartın soğutmasında bir sorun olabileceğini düşündürüyor.

Siz yinede kartın hava kanallarını açık olacak şekilde kabloları düzenleyin.Kartın zaten çıkışı boş içte ise önde fan varsa bu taze havanın kartada yararı olması için kartın güç kablolarını bağladığınız yere bakan kısmı mümkün olduğunca açık bırakın.Hatta hdd yuvalarına kasa içine bakacak şekilde fan takılabiliyorsa orayada bir adet fan yerleştirin.Ne yaptıysanız düşmüyorsa o zaman soğutma kaynaklı bir problem var demektir.Kablo düzeni kasa yapısına kadar yaklaşık 3-4 c kadar etki eder daha fazlasını yapamaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Detonator-58

Kablo düzeni tabi sıcaklığı etkiler ama bahsettiğiniz kadar bir artış oluşturmaz.Ekran kartı sıcaklığında bu denli bir artış olması için fanlarında bir sorun olması yada fanlarını siz istemedende/yanlışlıklada olsa düşük devirde çalıştırdığınızdan olabilir.Eğer özel soğutmalı bir kartın referans karttan sadece 94-88 yani 6 c düşük olması kartın soğutmasında bir sorun olabileceğini düşündürüyor.

Siz yinede kartın hava kanallarını açık olacak şekilde kabloları düzenleyin.Kartın zaten çıkışı boş içte ise önde fan varsa bu taze havanın kartada yararı olması için kartın güç kablolarını bağladığınız yere bakan kısmı mümkün olduğunca açık bırakın.Hatta hdd yuvalarına kasa içine bakacak şekilde fan takılabiliyorsa orayada bir adet fan yerleştirin.Ne yaptıysanız düşmüyorsa o zaman soğutma kaynaklı bir problem var demektir.Kablo düzeni kasa yapısına kadar yaklaşık 3-4 c kadar etki eder daha fazlasını yapamaz.

Hocam yazdığınızı okudum ben genede denemek istedim şuan kasa masanın üzerinde ekran kartının önü tamamen açık altına büyük bir fan yerleştirdim şimdi deneme yapacağım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sistemi kasa dan çıkar birde ole bak sıcaklığa yoksa garantiye yolla bi baksınlar yada drver guncelle macun değiştir sıcaklığa etki eden tüm faktörleri gözden geçir mutlaka sonuca ulaşırsın.

• off 88 derece nasıl olduda patlamadı o kart eywah gitti paralar boşa napacan şimdi
  • @1zeus1, @Detonator-58 kasanın yan kapakları açık ekran kartının altına kasa fanı yerleştirdim büyük bir tane kabloları çektim vsync aktif max 72 derece oyunlarda. Vsync kapalı max 80
  • Ozaman direk garantiye yolla bireyin de sorun vardır buarada kartın fanları kaç devirde donuyo.

• quote:

Orijinalden alıntı: BR9

@1zeus1, @Detonator-58 kasanın yan kapakları açık ekran kartının altına kasa fanı yerleştirdim büyük bir tane kabloları çektim vsync aktif max 72 derece oyunlarda. Vsync kapalı max 80

80 derece yine de çok , vsync kapalı değerler önemli, vsync açıkken 1080p de zaten çoğu oyun ekran kartını tam kullanmıyor..

1.si oda sıcaklığında büyük bi artış olmuş olabilir, son zamanlarda hava sıcaklıkları baya bir arttı.. örneğin oda sıcaklığı 15 dereceden 25 dereceye çıkmış olabilir.

2.si Fan hızı, afterburner ile özel fan devir hızı ayarlayın 60 ın üstüne çıktımı fanlar daha hızlı çalışmaya başlayarak sıcaklıkları alt devirlerde tutsun.

3.sü sıcak hava dışarı ve yukarı mantığıyla sıcak havayı ekran kartından uzaklaştırın.. (fanları ona göre yerleştirin , gerekirse yan kapağı açık tutun, hava çıkışını sağlamak için ekstra önlemler alın)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeVaST@ToR -- 21 Nisan 2014; 22:48:05 >

• Bu linke bakarsak senin sıcaklıklarının hemen hemen normal olduğunu söyleyebiliriz.

http://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2014/02/temps6.png

Vsync kapalıdan ziyade açıkken ki değerleri baz almamız gerekir.

Son dönemde arkadaşımızın dediği gibi ortam sıcaklığı biraz yükselmiş durumda.Mevcut sistemimde ekran kartım için şu ana kadar iyi oc altında 70 c civarında seyrederken şimdi ise 72 c leri görmeye başladı.Haliylede bu etkinin diğer bileşenlerede katkısı olacağını hesaba katarak fan hızlarını düşükten bir kademe yukarı aldım.Kasa içide önemli ancak ortam sıcaklığında hissedilir bir artış varsa bundan en çok ekran kartı etkilenir.Kasa kapaklarını tamamen açık kullanmak geçici bir çözüm olsada çok sürmeden kasa içinin aşırı şekilde tozlandığını farkedeceksiniz.Bu kartı soğutma çabası için olsada daha olumsuz bir duruma neden olur toz artışı ekran kartı ile beraber diğer bileşenlerinizi özellikle fanlarınızda meydana gelecektir.Mevcut kartınızın incelemelerinde(incelemeler genelde uzay montajda yapılır haliyle kart kasa içine girince sıcaklığı biraz daha yükselebilir)ulaşılan en yüksek değerlere yakınsanız kart olması gerektiği gibi soğutuluyordur ama fazlaysa o zaman fan hızını karta bırakmak yerine kendiniz manuel olarak ayarlamanız gerekir.Örneğin şöyle yapabilirsiniz;

Kartın ses yapmaya başladığı ilk fan hızı yüzdesini bulun.Mesela bu %80 olsun.Siz bu hız için hedef sıcaklığı 80 c olarak ayarlayın.Fan 40 c ye kadar %40 da dönsün ve her 10 c lik artış için fan hızını %10 artırın.Bu durumda kartınız 70 c geldiğinde fan hızıda %70 olacaktır ve limit fan hızına ulaşmamış olacaktır.Böylece hem kartın boşta iken ki sıcaklığı atılmış olur hemde yükte iken hızlanarak 80 li derecelere ulaşmamış olur.

Bu anlattıklarımı yapmak için msı afterburner-evga precısıon x gibi programlar gerekebilir.Hangisini kullanmak kolayınıa geliyorsa onu tercih edin.İkiside çok benzerler.Afterburnerı Türkçe olması nedeniyle tercih ediyorum bu programdan fan porfili oluşturabilir kartınıza oc yapabilir ve bunları kaydederek her oyuna girişinizde etkinleştirebilirsiniz.Şu haliyle kartınızda olası bir arıza meydana gelmemesi için fan hızını yüksek tutmalısınız.

Ayrıca mevcut seride nvidianın 700 serisinde olduğu gibi temp limit ayarı varsa gpu sıcaklığının maksimum değerini elle ayarlayabilir ve kartın hiç bir şartta o sıcaklığın üzerine çıkmasını engellemiş olursunuz.Varsa böyle bir özellik fan hızı yerine bunuda uygulayabilirsiniz böylece örneğin 80 c ye ayarlarsanız kart 80 üstüne 1 c daha katmadan gerekeni yapar ve limit sıcaklığı asla geçmez.

• Hava sirkülasyonu açısından kabloları düzenlemen iyi olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: Detonator-58

Vsync kapalıdan ziyade açıkken ki değerleri baz almamız gerekir.

Son dönemde arkadaşımızın dediği gibi ortam sıcaklığı biraz yükselmiş durumda.Mevcut sistemimde ekran kartım için şu ana kadar iyi oc altında 70 c civarında seyrederken şimdi ise 72 c leri görmeye başladı.Haliylede bu etkinin diğer bileşenlerede katkısı olacağını hesaba katarak fan hızlarını düşükten bir kademe yukarı aldım.Kasa içide önemli ancak ortam sıcaklığında hissedilir bir artış varsa bundan en çok ekran kartı etkilenir.Kasa kapaklarını tamamen açık kullanmak geçici bir çözüm olsada çok sürmeden kasa içinin aşırı şekilde tozlandığını farkedeceksiniz.Bu kartı soğutma çabası için olsada daha olumsuz bir duruma neden olur toz artışı ekran kartı ile beraber diğer bileşenlerinizi özellikle fanlarınızda meydana gelecektir.Mevcut kartınızın incelemelerinde(incelemeler genelde uzay montajda yapılır haliyle kart kasa içine girince sıcaklığı biraz daha yükselebilir)ulaşılan en yüksek değerlere yakınsanız kart olması gerektiği gibi soğutuluyordur ama fazlaysa o zaman fan hızını karta bırakmak yerine kendiniz manuel olarak ayarlamanız gerekir.Örneğin şöyle yapabilirsiniz;

Kartın ses yapmaya başladığı ilk fan hızı yüzdesini bulun.Mesela bu %80 olsun.Siz bu hız için hedef sıcaklığı 80 c olarak ayarlayın.Fan 40 c ye kadar %40 da dönsün ve her 10 c lik artış için fan hızını %10 artırın.Bu durumda kartınız 70 c geldiğinde fan hızıda %70 olacaktır ve limit fan hızına ulaşmamış olacaktır.Böylece hem kartın boşta iken ki sıcaklığı atılmış olur hemde yükte iken hızlanarak 80 li derecelere ulaşmamış olur.

Bu anlattıklarımı yapmak için msı afterburner-evga precısıon x gibi programlar gerekebilir.Hangisini kullanmak kolayınıa geliyorsa onu tercih edin.İkiside çok benzerler.Afterburnerı Türkçe olması nedeniyle tercih ediyorum bu programdan fan porfili oluşturabilir kartınıza oc yapabilir ve bunları kaydederek her oyuna girişinizde etkinleştirebilirsiniz.Şu haliyle kartınızda olası bir arıza meydana gelmemesi için fan hızını yüksek tutmalısınız.

Ayrıca mevcut seride nvidianın 700 serisinde olduğu gibi temp limit ayarı varsa gpu sıcaklığının maksimum değerini elle ayarlayabilir ve kartın hiç bir şartta o sıcaklığın üzerine çıkmasını engellemiş olursunuz.Varsa böyle bir özellik fan hızı yerine bunuda uygulayabilirsiniz böylece örneğin 80 c ye ayarlarsanız kart 80 üstüne 1 c daha katmadan gerekeni yapar ve limit sıcaklığı asla geçmez.

@Detonator-58 Hocam güzelce anlatmışsınız herşeyi zaten ki bunun üzerine bende araştırma yaptım. Ekran kartı testlerinde örneğin MSI kutusu arkasında yük altında oyunlarda 75 derece'ye kadar çıktığı söyleniyor testlerde ise 80 derece deniyor bu doğru bir rakam çünki vsync açınca bu rakamlarda geziniyor ısı değerleri. Lakin kapatınca 81 82'ye çıkabiliyor ben bunu normal olarak değerlendirdim dün akşam sebebi ise vsync kapalı iken ekran kartı devamlı tam gücüyle ve yük altında çalışıyor ve haliyle çok ısınıyor. Diğer bir etken ise kasa'da bulunan kabloların sıcaklığa max 3 4 derece hadi zorlasa 5 derece kadar etkisi olduğunu söyleyeyim bizzat denedim.

Servis Pointi aradım ve MSI teknik destek birimine mail attım. Servis Point 94 95 dereceye kadar sıcaklık gayet normal dedi. MSI türkçe mail atmıştım ingilizce dönüş yapmamı istediler tekrardan ingilizce olarak ilettim dönüş bekliyorum şuanda.

Birde yüreği olan ekran kartı 70+derecedeyken ekran kartının arka bloğuna elini götürsün sıcağın kavramını çözerler anında

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BR9 -- 22 Nisan 2014; 10:16:06 >

• Referans tasarımlar gibi ısınıyormuş.Keşke PCS+ alsaydın :)
    İmkanın varsa havadar bir kasaya geçmeninde baya faydası olur..
  • hocam ekran kartında buyuk ihtimal problem var ama ilk once aida 64 msı after burner gibi programlardan gpu fan devirlerine bak kasan cok sıkıs tepis fanları en azından elektrik supurgesiyle temizle tozlarını al kabloları bir araya toplamaya çalıs en azından bagla fanları kapatmayacak sekilde kartı da garantiye gonder bnce
  • @gmyo31 ; Kartda bir sorun yok hocam sicaklik degerleri gayet normal benim amacim biraz daha düsürmekti elimde ki kart overclock edilmis bir kart yani normal ayarinda gelmiyor haliyle sicakliga + bununda etkisi var. Assagida ki resime bakarsaniz sicaklik degerleri testlere göre gayet normal. Benim amacim düsürme sansimiz varmi yokmu bununla ilgiliydi. Kart daha 1 aylik.

@trktlh ; Hocam PCS alacaktim lakin daha önce onunla ilgili basima igrenç bir olay geldi bu nedenle MSI tercih ettim. MSY Kullanym kylavuzunda sycakly?y bu derecelerde normal oldu?unu gösteriyor ama rahat edemedim genede ben.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BR9 -- 22 Nisan 2014; 10:57:00 >

hocam bu sıcaklık bechmark testlerinde bu normal oyunlarda kac derece en fazla 70 derece filan olması gerekir zaten ondan sonrasına kart izin vermiyor fanlar %50 ye geliyor
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.