Şimdi Ara

Dünya, Türkiye'nin 'u dönüşü'nü konuşuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dünya, Türkiye'nin 'u dönüşü'nü konuşuyor

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PYD de PKK gibi teröristtir" açıklamasından çok kısa bir süre sonra ABD'nin bölgede PYD'ye yönelik Türkiye üzerinden silah ve muhimmat yardımında bulunması dünya medyasında 'U dönüşü' olarak yorumlandı


    Kobane'ye yönelik ABD tarafından silah yardımının yapılacağını açıklanması ve bunun Türkiye üzerinden gerçekleştirileceği kararı dünya medyasının da gündemindeydi. Dünya medyasında öne çıkan yorumlara göre Türkiye 'keskin bir dönüş' yaptı. ABD'nin baskılarına Türkiye'nin daha fazla dayanamadığı yönündeki tespitler dünya basınında öne çıkarken, Independent gazetesinin dünyaca bilinen analisti Patrick Cockburn ise Washington'ın Türkiye'nin direncine sabrının tükendiğini, bu nedenle politikasını değiştirerek Kobani'deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını belirtti. Financial Times ve Times gazetelerinde de benzer haberler yer aldı.

    FINANCIAL TIMES: ŞAŞIRTICI U DÖNÜŞÜ
    İngiltere merkezli gazetesi Financial Times, "Türkiye'nin ABD'nin baskısına direnemeyerek Kobani politikasında bir U dönüşü yaşadığını" yazdı. Yazıda, Türkiye'nin, "şaşırtıcı bir U dönüşüyle" ABD'nin baskılarına boyun eğdiği ve topraklarını Kobani'ye geçmek isteyen Iraklı Kürt peşmergelere açtığı belirtildi. Gazete, Ankara ve Washington arasında Kobani üzerinden haftalardır gerilim yaşandığını ve Türkiye'nin dönüşüyle bu gerilimin yatıştığını öne sürdü.

    KERRY'DEN AKTARILDI
    Yazı, şöyle devam etti: "Türkiye'nin itirazlarına rağmen ABD Kobani'ye silah yardımı yaptı ve Iraklı peşmergelerin Kobani'ye geçişine izin vermezse Kobani'deki savaşçıları silahlandırmaya devam edeceğini söyledi. Bunun üzerine Ankara politikası değişti. Ankara'nın açıklamasından saatler önce ABD ordusu bir açıklama yapmış ve Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan Kürt savaşçılara tonlarca silahı hava yoluyla ulaştırdığını belirtmişti. ABD, gündemden düşmeyen Kobani savaşında IŞİD'in bir zafer kazanmasına engel olmak için çırpınıyor ve bu nedenle de NATO müttefiği Türkiye'ye 'duruşunu değiştirmesi yönünde' baskı yapıyordu. Türkiye ise, bu politika değişikliğine kadar, Kobani'deki Kürt savaşçılara, 30 yıldır savaştığı PKK ile ilişkili olması nedeniyle mesafeli bir tavır içindeydi. Bugün Endonezya'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'nin politikasındaki değişimin, Washington'ın talebinin bir sonucu olduğunu söyledi. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden İlter Turan ise 'ABD Türkiye'yi sıkıştırmışa benziyor' dedi ve Ankara'nın ilişkilerdeki gerginliğin artmasını engellemek istediği yorumunda bulundu."

    INDEPENDENT: ABD'NİN SABRI TAŞTI
    Independent gazetesinde gazeteci Patrick Cockburn "Kürtler Kobani'yi kurtarabilir mi?" başlıklı bir yazısı yayımlandı. Cockburn, Washington'ın Türkiye'nin direncine sabrının tükendiğini, bu nedenle politikasını değiştirerek Kobani'deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını belirtti. Kobani'deki Kürt güçlerinin Türkiye tarafından 'terörist" olarak görüldüğünü hatırlatan Cockburn, "Buna rağmen silah yardımı, ABD'nin politikasındaki radikal değişime, Kürtlerle doğrudan işbirliği yapılacağına işaret ediyor" dedi.

    BİLGİ ABD'YE ULAŞTI
    Cockburn, ABD'nin liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi olan Türkiye'nin Kobane'yi kurtarmak için hiçbir tedbire izin vermemesinin, Washington'ın sabrını taşırdığını belirtti. Yazıda, üst düzey bir ABD'li yetkilinin açıklamalarına da yer verildi. Buna göre "Kürtlerin silahlarının bittiği ve ve askeri mühimmatın azaldığı" bilgisi ABD'ye ulaştı ve "acil olarak silah yardımı yapılması gerektiğine" karar verildi. Cockburn, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PKK ile PYD arasında bir fark yok" sözlerini hatırlattı. Bunun üzerine Obama'nın Erdoğan'ı aradığını yazan gazeteci, Kobane'ye yapılacak yardımın Türkiye'ye -izni aranmaksızın- haber verildiğini kaydetti. Yazıda, yardımı sağlayan uçakların Türkiye hava sahasından uçmadığına da dikkat çekildi. Cockburn, yazının devamında, Türkiye için peşmergenin geçişine izin vermenin, Kobani'ye "güvenli koridor" açmaktan daha kolay olduğunu, çünkü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin daha iyi olduğunu belirtildi.

    TIMES: BİRLİKLER YOLA ÇIKTI
    Times gazetesinde dün yer alan bir haberde, ABD özel güçleri tarafından eğitilen Kürt birliklerinin Kobani'deki savaşa katılmak üzere yola çıktığı belirtildi. Gazete, ABD özel güçleri tarafından eğitilmiş "Kürt terörle mücadele birlikleri"nin üyelerine Kobani'ye gitmeleri ve IŞİD'e karşı savaşa destek vermelerinin emredildiğini kaydetti. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, ABD'nin önceki gün Kobani'ye silah yardımı ulaştırdığı hatırlatılan haberde, Türkiye'nin de beklenmedik bir şekilde "Iraklı Kürtlerin Kobani'ye geçişine izin vereceğini" açıklamasına yer verildi ve Türkiye'nin açıklamasının ardından Irak'ın Süleymaniye kentinde eğitilen Kürt savaşçı biriminin harekete geçtiği öne sürüldü. Haberde, Iraklı Peşmergelerin Türkiye'den Kobani'ye geçişine izin verilmesinin, hem Türkiye'nin sınırları ötesindeki etkisini artırabileceği hem de Iraklı ve Suriyeli Kürtler arasındaki ayrışmadan çıkar sağlayabileceği yorumu yapıldı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Türkiye’nin Kobani’ye koridor açılmasına dair yaptığı U dönüşü, The New York Times çizeri Patrick Chappatte tarafından hicvedildi.

     Dünya, Türkiye'nin 'u dönüşü'nü konuşuyor


    Türkiye tarihinin en utanç verici dış politika dönemini yaşıyoruz. Hemen her gün dünyanın bir tarafında bu şekilde aşağılanan, eleştirilen, dalga geçilen bir ülke durumuna düştük. Yazık, çok yazık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

    Türkiye’nin Kobani’ye koridor açılmasına dair yaptığı U dönüşü, The New York Times çizeri Patrick Chappatte tarafından hicvedildi.

     Dünya, Türkiye'nin 'u dönüşü'nü konuşuyor


    Türkiye tarihinin en utanç verici dış politika dönemini yaşıyoruz. Hemen her gün dünyanın bir tarafında bu şekilde aşağılanan, eleştirilen, dalga geçilen bir ülke durumuna düştük. Yazık, çok yazık.

    Hukumeti sevmem, fakat Turkiye'yi yabancilarin gozunde bu hale cevirmelerine en azindan bir tepki verilmesini isterdim. Hem de figur olarak semazen kullanilmasi hos olmamis




  • Yazıyı okuyan oldu mu bilmiyorum ama Türkiye Kobanin kurtarılması için hiç bir girişime izin vermediği için Amerikanın sabrının taştığını ve uçakların Türkiye hava sahasını kullanmadan Kürt bölgesel yönetimi ile anlaşarak güvenli bir koridor yaratarak o bölgeden ve havadan teslim ettiğini söylüyor.

    Bu noktada biz nasıl dönüş yapmış oluyoruz ? Sonuçta bize sorulmadan ve bizim hava sahamız kullanılmadan silah yardımını havadan yapmışlar. Eh biz bu noktada kendi verdiğimiz kararda durmuş olmuyor muyuz ?

    Hıım tekrar okuduktan sonra silah yardımı yapıldığı zamana kadar bu tutumu sürdürmüş ama sonrasında kara birliklerinin geçişine izin vereceğimizi açıklamışız. Ne olduda bu kadar direndikten sonra vazgeçtiler acaba. Merak ettim şimdi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.