Niye bu konuyu önemsediğimi kısaca özetlemem gerekirse: Uzun zamandır dijitalleşmenin geldiği noktada 'satın alma' kavramının içi boşaltılmış durumda. Artık yüklü paralar ödesek dahi ürünün yalnızca belirli kısıtlamalar dahilindeki bir kullanım hakkını elde ediyoruz. DRM Free medyalar ise fizikselden dijitale geçişte kullanıcının kaybettiği hakları ona geri veriyor. Bu özellikteki yazılımların yüklenmesi ve kullanılması için illaki bir istemci, sunucu ve internet bağlantısı gerekmiyor. Şahsen başyapıt olarak değerlendirdiğim bazı oyunlara bu özellik dahilinde sahip olma fikri hoşuma gidiyor. https://www.pcgamingwiki.com/wiki/List_of_DRM-free_games Steam ve Epic'te toplam 750 civarı oyunun DRM Free olarak listelendiğini görüyorum. Bu tercihi yapımcıya bırakmış görünüyorlar. Peki ben bu durumda Steam veya Epic'ten indirdiğim DRM Free oyunun dosyalarını farklı bir diske taşıyınca çevrimiçi veya çevrimdışı farklı bir PC'de, exe'nin her zaman kullanılabilir olacağına güvenebilir miyim? Yoksa mutlaka GOG üzerinden bir setup.exe mi edinmem gerekiyor? Epic'ten birkaç oyunu kendi istemcisinin bulunmadığı bir PC'ye taşıyarak test ettim ve çalıştı ancak daha kapsamlı ve uzun süreli bir deneyimim olmadı. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gultekinlive -- 7 Ağustos 2021; 20:16:40 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
DRM-Free Oyunlar Hakkında

-
-
Bildiğim kadarıyla tam da dediğiniz gibi oyunun dosyalarını olduğu gibi taşıyarak herhangi bir launcher vs gerek olmadan direk açıp oynayabilirsiniz. Kurulum da aynı şekilde.
Günümüzde kopya koruma ve korsan koruma olaylarında launcher'ların önemi baya büyük hatta bazı oyunlar için Steam veya Epic'in launcher'ların da bir nevi kopya koruma işlevi görebiliyor. Ayrıca ben birçoklarının aksine DRM veya kopya koruma olaylarını destekliyorum çünkü bu bir bakıma belli bir süreliğine de olsa yapımcıların paralarının garanti altına alınması demek. Ama Denuvo gibi PC'e oldukça büyük yük bindiren DRM uygulamalarını da pek haz etmediğimi belirtmem lazım. Umarım ilerde daha hafif ama oldukça sıkı korunan DRM protokolleri görebiliriz.
-
Çevrimdışı her şekilde oynarsınız ama çevrimiçi için her farklı PC'de oyunu aldığınız Steam hesabını da açmanızda yarar var. Onsuz da oynarsınız multiplayer vs. ama ban ihtimali olur. Onun dışında bir sorun yok. DRM Free bir oyun her zaman DRM Free kalır genelde.
DRM olarak isteyen istediği korumayı getirsin eninde sonunda kırılacak. İnsanın yaptığını insan kırar. Scene her zamanki gücünü koruyor. DRM koymak bir şirkete sadece antipati kazandırır başka bir şey değil. Bir oyunu kaliteli yaparsan insan gidip onu zaten alır. Gönülde, iş kalitende,çalışkanlığında DRM kullanacaksın yani.
Hayvan gibi korumaya çalışılan Denuvo oyunlar bile başta kırılamasa bile bol bol activation yöntemiyle çok ucuza sakız parasına alınıp çevrimdışı oynanabiliyor. Yeter ki bulmak iste. Bir korumanın herhangi bir haltı koruyabildiğini ben daha görmedim. Scene olmazsa activation. Online denetim yapan oyunlar haricinde. Tek tük onlar da. Online denetim bile bypass ile kırılıyor. Outriders, Godfall vs. cıvıl cıvıl şu anda.
-
Çoğu oyunda bizzat Steam DRM görevi üstleniyor ve sanırım launcher'lar arasında en fazla yol katedenin Steam olmasının en önemli sebebi de DRM ile kullanıcıyı sürekli kendisine bağlı bırakması olmalı ki bu da DRM'in faydalarına girebilir. Ancak yine de satın alınan ürünün işlevselliğinin internet erişimine ve sunucuların sağlığına bağlı olmasını bilmek bazısı için rahatsız edici bir detay.
DRM Free anlayışı karşılıklı güven esasına dayanıyor ve katılıyorum, firmaları bu konuda cesaretlendirmek gerekiyor. Bunun yanında ben DRM Free içeriklere karşı hassas olunması gerektiğini de düşünüyorum. Oyun sırf DRMed olmak istemedi diye emeğin rahatlıkla ortalık malı olmaması lazım ki para kazanması için DRM'nin şart olduğunu savunan yapımcıların eline koz olmasın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X