Şimdi Ara

Dosya uzantı isimleri neye göre belirleniyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
303
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar başlıktan anlaşılabiliceğim sorum şu : dosya isimleri neye göre isimlendiriliyor örneğin .exe dosyası .ISO dsoylaarını bu belirtme şekli neye göre yapılıyor ?



  • Rastgele konulan isimler degildir. Ornegin.exe executable dan pdf portable document format gibi. Internette var açılımları.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maroon On kullanıcısına yanıt
    internetteki açılımlarına ben de baktım :D ama ben daha derine inemek istiyorum bu uzantılar neye göre konulunuyor ? mesela iso dosyası dvd'ye yüklenir ve ya deamon tools'la açılır, ama bu iso dosyasının; bilgisayar bunun iso dosyası olduğunu nasıl algılar ve nasıl iso dosyası yazar birbirinden farklı uzantıların olmasının sebebleri nedir ? kafam karışık bu konuda :D
  • "Bu dosya bu şekilde kodlanmış bir dosyadır önerilen programlar da bunlardır" demenin bir yolu uzantılar. Atıyorum diyelim ki sen bir program yaptın, bu program resimleri sıkıştırıyor. E tabii sıkıştırdığın dosyaları da sadece senin programın açabiliyor. O yüzden senin programın tarafından açılması gereken bir dosya olduğunu ifade etmek adına sonuna kendi ürettiğin bir uzantı koyuyorsun. Çıktı olarak aldığın sıkıştırılmış dosya isminin sonuna .kyrp diye ekliyorsun (kendi yaptığım resim programı vs.). JPG, PNG, BMP de böyle. Bunların kendi trademarkları vs. yok. Patenti falan alınmıyor yani.

    Uzantıyı bilgisayar zaten anlayamaz. Senin uzantı vermediğin dosyanın kodeğini bilemezsin (medya dosyaları için metadata aramak gibi özel bir yolu yoksa). Çünkü çoğu dosya zaten binary formatta oluyor, 011101010101010 şeklinde. Notepad'le açınca çince gibi görünmesinin sebebi işte o. Notepad dosyaları kendi bildiği şekilde okumaya çalışıyor, dolayısıyla kargacık burgacık şeyler çıkıyor.

    Iso dosyalarının nasıl okunması gerektiği hakkında -o uzantıyı standart haline getiren kişi her kimse- bir döküman hazırlanmıştır. O formatta dosyaların nasıl yazılıp okunması gerektiğine dair. Ararsan bulursun büyük ihtimalle. Daemon tools'u yapan adam da o dokümandan hareketle o dosyayı okuması/yazması için bir program hazırlamıştır.

    Exe de aynı şekilde. Exe dosyası içinde program kodları, resource dosyaları vb. şeylerin olduğu bir paketten başka bir şey değil. Zip ve Jar gibi. Windows tarafından açılmak üzre öyle bir dosya formatı oluşturulmuş.

    Çok da özel bir komite falan yok yani aslında bunları belirleyen. Şirketin birisi çıkıp "arkadaşlar şöyle bir sıkıştırma programı yaptık çok güzel sıkıştırıyor bakın winrar bu" diyor. O program da RAR tipinde dosya çıktısı veriyor. Birinin eline rar tipi dosya geçerse "allah allah nasıl açalım ki bunu" diye düşünmektense google'da ufak bir arama yapması yeterli oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 28 Şubat 2017; 17:29:17 >




  • üstat harika açıkladın teşekkürler :)
  • deniz caliskan kullanıcısına yanıt
    rica ederim
  • Bir de linux dosya sisteminde dosyalarin meta header inda tipi vs belirtiliyor. Linux sistemlerde uzantisi olmayan dosyanin ne dosyasi oldugunu sistem anliyor metayi inceleyip.

    Windows ta uzantiyi silersen dosyayi tanimlayamiyor.

    Inode meta header konusunda daha basarili hatta genel olarak ext4 daha iyi bir dosyalama sistemi ntfs ye gore.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    ben bir ilk önce windows'u öğreneyim daha sonra unix/linux da öğrenicem :D
  • Bir yazılım geliştirme forumunda böyle bir sorunun sorulması garip. Yeni başlayan arkadaşlar; önce şu bilgisayar denen mereti bir öğrenin, sonra program yazmaya girişirsiniz.
  • aslında haklısın ama benim mazeretim var :D düz lise mezunuyum (meslek lisesi olsam bir temel olacak) ve de tm mezunuyum(sayısal alanlardanda seçebileceğim tek yer bilgisayar programcılığı diğerlerine puanım yetmiyordu kendi alanımda ilk 30 bin e girdim ama :D) bilgisayrada son 6 aydır merak saldım yazın biraz java öğrendim ve çok sevdim tercihimi bilgisayardan yana kullanmak istedim, bilgisayar programcılığındaki bölümdeyse hocalar hem mühendisliğe göre eksik anlatıyorlar hem de bazı konuları biliyormuş gibi davranıyorlar bize o yüzden ben temelide buradan almaya çalışıyorum arada saçma sapan sorularım ondan dolayı :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz caliskan -- 28 Şubat 2017; 21:28:22 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.