Şimdi Ara

###DOLANDIRICILARA KARŞI UGULANABİLİR BIR KORUNMA MEKANİZMASI TEKLİFİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
Şehir #İstanbul
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Epeydir dolandırıcılıkların önüne geçmenin bir formulunu arıyoruz, yok tc kimlik numarasını alalım diyenler, yok gg gibi havuz sistemi kuralım diyenler vs. vs.. Ancak bunların pratikte uygulanması imkansız gibi. Havuz sistemi DH nin konseptine ters üstelik uygulama safhasına geçirilmesi çok zahmetli ve maliyetli bir yöntemdir. Dh yöneticinlerin konuya sıcak baktığını düşünmüyorum. Kişilerin tc kimlik nosu ise heryerde yayınlanabilecek türden bir bilgi değildir, yanlış kişilerin eline geçmesi büyük sakıncalar doğurabilir, ben şahsen TC kimlik numaramı kimseye vermem.
    Peki neler yapabiliriz? Bence kişilerin fotoğrafı bu konuda işimizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Günümüzde herkes msn ve buna bağlı bir webcam kullanıyor, webcami olmayan pek kalmadı. Olmayanlar ise bir arkadasından komsusundan ödünç alır yada her mahallede bir tane olan internet kafeye gider 10 dk, özetle webcam temin etmenin gerçekten sorun olmadığını anlatmak istiyorum.
    Pazarlık aşamasında kişiler msn web camden birbirlerinin fotograflarını alsın. Örneğin ben bayX 'ten işlemci alıyorum. Kendisiyle ilana muteakip msn'de görüntülü chat yapmaya başlıyorum. Bu esnada bayX'in resmini çekiyorum.
    1- BayX daha önce başka birisiyle aynı şekilde alışveriş yapmışsa fotoğrafi forumda sadece fotoID olarak kullanacağımız bir başlık altında önceki alışveriş yapmış arkadaşın yayınladığı fotografla karşılaştıracağız.
    2- BayX eğer daha evvel kimseyle alışveriş yapmamış veya fotografı buna ayrılmış alanda yayınlanmamışsa, ben çektiğim fotografı burda yayınlar, önceden bir mağduru varsa bu mağdur tarafında uyarılabilirim. Böylece fake nick olayınıda aşmış oluruz.
    3- Hiçbirşekilde kişi webcam temin edememişse ancak alışveriş eldense, varsa kendimizin cep telefonu yada dig. foto.mak ile (hiçbiri yoksa fotograf makineli cep telefonu olan arkadaşı olmayan yoktur sanırım, ödünç alsın) elden alışveriş esnasında fotografını alırız. Fotograf çektirmek istemeyenden alışveriş yapılmaz. Böylece olası bir dolandırıcılık durumuna karşı kişinin fotografı elimizde olacaktır. Aranması bulunması çok kolaylaşacaktır.Eğer uygulanabilirse bu sistem dolandırıcıları epey azaltır diye düşünüyorum. Bahsetiğim sistemin uygulanmaması için bir sebep yok. Sitenin varolan altyapısı buna uygun, kimseleri fazla zahmete sokmayacağız, extra kod bile yazılmasına gerek yok. Yönetimden farklı özel bir çabaya bile gerek yok, nerdeyse kendi işimizi görmüş gibi oluruz,sadece denetimi yapılsın halen yapıldığı gibi, yeterlidir.
    Yorum ve geliştirici tekliflerinizi bekliyorum.

Bu kullanıcının dükkanına eklenen son 4 ürün

• bencede bir an önce bişey yapılması lazımm. dediğiniz olay bir çözüm olabilir aslında..sadece ankara zor yanni
  • Bu önerinin çözüm olabileceğine hiç sıcak bakmıyorum. Fotograf en az TC kimlik numarası kadar mahremiyet arz eder kanımca ve internet köşelerinde fotografımın dolaşması açıkçası pek hoşuma gitmez. Ayrıca sokakta yürürken kimse sizi vatandaşlık numaranızdan tanıyamaz ama fotografınızdan tanır.
  • Kullanılmış Cep veya bilgisayar Satın Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkinci el cep telefonu ile değerli eşya (dizüstü,bilgisayar,tv vb. ) satın alırken, daha sonra suçlu duruma düşmemek için cihazın faturası ya da bir makbuzla birlikte aldığınız kişinin adı soyadı, adresi ve kimlik fotokopisini isteyerek bir sözleşme imzalatınız. Cep telefonlarının kimin tarafından kullanıldığı, savcılığın yaptığı soruşturmayla emniyet tarafından kısa sürede tespit edilebiliyor. Bu sebeple, kullandığınız telefonunuzun çalıntı olması halinde, cep telefonunu nereden ve kimden aldığınızı ispat edemiyorsanız, şikayet edilmesi durumunda telefonunuza el konularak ödediğiniz ücret boşa gidebilir ve adli takibata maruz kalabilirsiniz.

EN ÖNEMLİSİ aldığınız cihazlar çalıntı ise hırsızlık ve kapsamlı dolandırıcılık başta olmak üzere birçok sorunla karşı karşıyasınız demektir.

Satan kişi malın kusurunu belirtmek zorundadır
    alış verişlerinizde imzalayacağınız belgenin altına ben cep tel camı çatlak olarak aldım veya bilgisayarın monitor hariç yanlızca kasa olarak aldım gibi açıklamalarda yazılırsa daha sonra alanda satanda yalan beyanda bulunamaz.

NOT KANUNİ ZORUNLULUKTUR DİKKATLİ OLUNUZ

satın alırken, daha sonra suçlu duruma düşmemek için cihazın faturası ya da bir makbuzla birlikte aldığınız kişinin adı soyadı, adresi ve kimlik fotokopisini isteyerek bir sözleşme imzalatınız

• quote:

Orjinalden alıntı: Tsunami41

Bu önerinin çözüm olabileceğine hiç sıcak bakmıyorum. Fotograf en az TC kimlik numarası kadar mahremiyet arz eder kanımca ve internet köşelerinde fotografımın dolaşması açıkçası pek hoşuma gitmez. Ayrıca sokakta yürürken kimse sizi vatandaşlık numaranızdan tanıyamaz ama fotografınızdan tanır.

Dostum mahremiyet kavramı farklıdır, kişinin portre fotoğrafı mahremiyet sınırları içine girmez (ör: kimlikler). TC kimlik numarasının kullanılması ise pratikta zaten bizim açımızdan zor, sorgulamasını yapmamız mümkün değil, dahası TC kimlik numarası yanlış kişilerin eline geçerse başımıza gelebilecekleri bir Allah bilir. Yoksa bir numara zaten mahremiyetimiz olamaz. bende istemem burda resmim olsun, yada nüfus kağıdımda yada ehliyetimde... ama gerekli!

• Arkadaşım fotorof nere tc kimlik no nere adamın resmi olmasına gerek tc kimlik numarası olursa resmini dulursun hastane kaydınıda vergi lefhasınıda askerlik yaptığı ilide.Webcam msn bırakın bu işleri absült şeyler internet kafede önceden kaydedilmiş bir videoyu izliyor olabilirmisin ? Ne kadar suistimale açık ve bir okadarda kolay bir iştir.Resim bile sorun değil elinde dekont olsa bile bir şey yapamazsın adama kendi arzunla para transfer ediyorsun karşılığı yok arada yasal bir akit yok. Burada işler güvene dayanır güvenirsen iş yaparsın tc kimlik numarası bir güven kaynadığır adam anne adını baba adını değiştiremez bir daha da iş yapamaz.Para havuzu işi bir yere kadar olabilir ancak bunu yönetmek ayrı bir dert forumu idare edemiyorlar bu kadar adamın yükü çekilirmi :D forum 1 ytl cin malı almak gibi hem ucuz hemde sorunlu göze alırsan girersin almaz isen hiç bulaşma aynı ilde göz göze hallet hoş bazı arkadaşlar onda bile madur oluyor ama ...

• Ben sadece kimlik numaramı değil fotoğrafımıda kimseye alışveriş yapıyoruz diye veremem. En mantıklısı yine elden teslimat ve arada yapılacak olan bir sözleşmedir diye düşünüyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • frequen z arkadaşımızın önerisi mantıksız gelmedi bana.. Dürüst insan neden
    fotoğraftan saklansın ki ?

frequen z + 1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pashha27 -- 7 Ocak 2007; 10:29:33 >
  • Arkadaşlar teslimatın bir çoğu kargo yöntemi ile ödemeler ise ya havale yada eft ile gerçekleşiyor. Bankalarda blokajlı eft yada havale seçeneği mevcut. Siz satıcı kişiye havale yada eft yi gönderiyorsunuz hesabına sorgu yaptığında parayı görebiliyor daha sonra satıcı size ürünü kargoluyor mal elinize sapasağlam ulaştığı takdirde bankaya bir telefon blokajı çözdürüyorsunuz ve para kullanılabilir oluyor. İşlem bu kadar basit kim uğraşır tc no.su veya foto yöntemi ile bu önerimi düşünün derim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: pSyCo
    Herşeyden önce Unutmayınki burası 2. el üzerine kurulu bir site değildir.. 2. el sadece bir bölümüdür.. tabi 2.el kısmının aşırı büyümesi ve ilgi görmesi yaşanan sorunlarında artmasını kaçınılmaz kılmakta ve bunların yaşanmaması için olabildiğince çaba harcanmakta.. Dolandırıcılar her şekilde dolandırır.. Önemli olan uyanık olmak. Akıllı olun arkadaşlar bu kadar basit.. şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım yaşatmadım... alıverişler 2 kii arasındadır kuralla vs olmaz çünkü donanımhaber gittigidiyor tarzı biyer değil sadece forumunda 2. el bulunduran bir sitedir unutmayın..
    + kişisel görüşüm şahıs mahremiyetinden yanadır.. Alt tarafı alıveriş ettiğim bir kişiye Tc kimik nomu - adresimi ilkokulda okuduğum yeri vs herşeyi vermek zorunda değilim çünkü bunlar kişilere özeldir alıcının 3 kuruşluk bir mal ile beraber bana ait bilgilere erişim hakkı sağlaması pekde mantıklı değil.. satıcı değil alıcılarda kötü niyetli olabilir çünkü..

İyi günler, Herkese iyi forumlar..

O kadar güzel özetlemişki.......

Bende zamanında 170 YTL dolandırıcının birisine kaptıran birisi olarak düşüncem bu :
    Madem Ticaret yapıyoruz her zaman riski var bu işin.
    Dolandırıcılık ve Hırısızlık İnsanlık tarihi kadar eski bir olay, Bakkal dükkanını bile çarpan olduğuna göre yapacak tek şey Dikkat ve daha fazla dikkat.

• arkadaşlar fotograf konusuda bence pek iç açcı değil neden derseniz isteyen istediği kadar fotograf bulabilir öyle değil mi ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: caglaraktas

Arkadaşlar teslimatın bir çoğu kargo yöntemi ile ödemeler ise ya havale yada eft ile gerçekleşiyor. Bankalarda blokajlı eft yada havale seçeneği mevcut. Siz satıcı kişiye havale yada eft yi gönderiyorsunuz hesabına sorgu yaptığında parayı görebiliyor daha sonra satıcı size ürünü kargoluyor mal elinize sapasağlam ulaştığı takdirde bankaya bir telefon blokajı çözdürüyorsunuz ve para kullanılabilir oluyor. İşlem bu kadar basit kim uğraşır tc no.su veya foto yöntemi ile bu önerimi düşünün derim.

bu bir alternatiftir. lakin riskide vardır ;alıcı arkadaş paranın blokajını kaldırmayadabilir.

diğer bir alternatif ise kargolardaki kapıda ödeme seçeneğidir.

umarım daha fazla artmaz bu olaylar!!!

• Çoğunuzun olumsuz yazısını görünce, şu andan itibaren dolandırılmanın bizlere müstehak olduğunu düşünüyorum. Kimseler çözüm üretme taraftarı değil. Türk insanı her konuda olduğu gibi gene önyargılı. Burası bir alışveriş sitesi olmayabilir ama hergün dolandırıldım diye bir başlık görmekten, dolandırıcılar diye bir üst başlığın bulunmasından, ona , buna diye yazılar okumaktan, iki kişinin forum sayfalarında tartışarak adalet aramasından sıkıldım. Madem bir alışveriş sitesi değildir, dolandırılınca vik vik etmeyin , forum kirliliği yaratmayın.

• quote:

Orjinalden alıntı: frequen z

Çoğunuzun olumsuz yazısını görünce, şu andan itibaren dolandırılmanın bizlere müstehak olduğunu düşünüyorum. Kimseler çözüm üretme taraftarı değil. Türk insanı her konuda olduğu gibi gene önyargılı. Burası bir alışveriş sitesi olmayabilir ama hergün dolandırıldım diye bir başlık görmekten, dolandırıcılar diye bir üst başlığın bulunmasından, ona , buna diye yazılar okumaktan, iki kişinin forum sayfalarında tartışarak adalet aramasından sıkıldım. Madem bir alışveriş sitesi değildir, dolandırılınca vik vik etmeyin , forum kirliliği yaratmayın.

hocam herkes kendine göre kaygılı.herşey bizlerde bitiyor.cibiliyetsizler maalesef ki var ama dürüst arkadaşlarımız daha fazla bu forumda bence.

yeni üyemi,referansı yokmu güvenmiyormusunuz ;imkan varsa elden alın veya aldırın

yada önce malı isteyin.bu forumda kendini kanıtlamış dürüst arkadaslarımızın bu hakkı ıstemeleri bana gore cok doğaldır.

Saygılar

• Valla kardeş, minareyi çalan kılıfını hazırlıyor, yani ne yaparsan yap bi şekilde hilesini hurdasını bulup yapacağını yapıyor herif. Bu yüzden olabildiğince elden yapmaya çalışıyorum alışverişlerimi, Allah'ıma çok şükür hep çok iyi insanlara denk geldim şu ana kadar...

Aslında bu benim şansım sadece, elden yaptığınız alışverişteki parça da arızalı çıkabilir, eğer deneme imkanınız olmadıysa Çok şükür şimdiye kadar hiç sorun yaşamadm, tabii bu yaşamayacağım anlamına gelmez... Mutlaka bi çözüm bulunmalı, forumun da adını kirletiyor namussuzlar...
  • BENCE EN İYİ YÖNTEM T.C. KİMLİK NO. EĞER İKİ TARAFTA ART NİYETLİ DEĞİLSE T.C. KİMLİK NOYU VERMENİN YADA ALMANIN HİÇ BİR SAKINCASI OLMADIĞINA İNANIYORUM. EĞER BİR İNSAN BİR İNSANA T.C. KİMLİK NO İLE KÖTÜLÜK YAPMAK İSTERSE BU T.C. KİMLİK NOSUNU HER ZAMAN VE BASİTCE ELDE EDEBİLİR. BURDA T.C. KİMLİK NO GERCEKTEN O ADAMLA İŞ YAPTIĞINI BELLİ EDİYOR. AYRICA BENDE DOLANDIRILMIŞ BİRİ OLARAK T.C. KİMLİK NOSUNU ALABİLSEYDİM ŞİMDİ ÇOK DAHA FARKLI OLACAKTI ALIŞ VERİŞ YAPTIĞIM KİŞİLERE T.C. KİMLİK NOSUNU SORUYORUM GÜVENEN ARKADAŞLAR VERİYOR BENDE ONLARA VERİYORUM. ZATEN GÜVENLİ İNSAN KENDİNİ BELLİ EDİYOR. BUNDAN SONRADA GÜVENMEDİĞİM KİMSEYLE ALIŞ VERİŞ YAPMAYACAĞIM

• neyse...yanlış anlaşılmasın...silindi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaresiz -- 7 Ocak 2007; 13:13:23 >
  • arkadaşlar bence en iyi teknik ödemeli kargodur. Ben gitar alırken bu tekniği uygulamıştım. Adama dedim kargoyu ödemeli olarak gönder. Gitar bedelini ödeyemeden kargoyu alamayim. Bunu MNG kargo ile yaptık ve adamlar gitari kapima kadar getirdi. Gitarin değeri olan 180 ytl verdim adamlara gitari aldım, gitari aldığım kişiye msj attım. Adamda kargo şirketinden elindeki makbuzla gitti parayı aldı. Bence en iyi teknik bu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: frequen z

Çoğunuzun olumsuz yazısını görünce, şu andan itibaren dolandırılmanın bizlere müstehak olduğunu düşünüyorum. Kimseler çözüm üretme taraftarı değil. Türk insanı her konuda olduğu gibi gene önyargılı. Burası bir alışveriş sitesi olmayabilir ama hergün dolandırıldım diye bir başlık görmekten, dolandırıcılar diye bir üst başlığın bulunmasından, ona , buna diye yazılar okumaktan, iki kişinin forum sayfalarında tartışarak adalet aramasından sıkıldım. Madem bir alışveriş sitesi değildir, dolandırılınca vik vik etmeyin , forum kirliliği yaratmayın.

Ya arkadaşım ne alaka Çözüm üretmemek. Bu iş böyle diyorum anlamıyorsunuz, En ufak bir alışveriş bile ticarettir ve ticaretin her zaman bir RİSK, i vardır şöyle yada böyle, bu her zaman olmuştur ve her zaman olacaktır, siz hiç gazete okumuyormusunuz?? Anlı şanlı firmalar bile üründe sorun çıktığı zaman, bazen sattığının arkasında durmuyor, bir nevi bu da dolandırıcılık olmuyormu ?

Artı T.C. kimlik numarası alınsa ne olacak? Bende beni çarpan adamın 7 ceddinin soyağacı var, + yaptığım EFT de ne için gönderildiğini de belirttim. Ama ne olacak 2 sene mahkemelerde kendimin ne kadar haklı olduğunu ispata çalışacağım. (Gereğini İzmirdeki arkadaşlar halletti)

Değmez.

Adamın kanı bozuksa her şekilde yapacak.
    Sadece bir örnek veriyorum, en son kredi kartlarına chip ve şifre olayı gelmişti ve %100 güvenli diye lanse edilmişti. Ve şu an bunuda kırdılar biliyormusunuz, yani şu ana dünya üzerinde hiç bir alışveriş ama ama hiç bir alışveriş %100 güvenli değil.

Herkesi saygılar İyi Forumlar.

• forumda bayan arkadaşlarımızda var..
    biz bile resmimizin internet ortamında bi yerlerde bulunmasını istemezken onlar resmini hiç vermeyecektir..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.