Şimdi Ara

DOKTOR LA HEKİM AYNI ŞEYMİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
2.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: tırtılcık

hekim
    isim Arapça

doktor
    isim Fransızca docteur

tabip -bi
    isim Arapça

www.tdk.gov.tr

Doğru "H" gırtlak sesi, Türkçe'de hiçbir kelime "H" ile başlamaz.
  • Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Git ve: kullan, ara

Doktor, Latince öğretmen demektir. Bin yıl önce, ilk üniversitelerin ortaya çıkmasıyla birlikte, akademik bir unvan olarak kullanılmıştır. Günümüzde, doktora sahibi olan kişilere verilmekle birlikte, genellikle Tıp Doktoru anlamında kullanılır ve kişilerin adlarından önce gelen Dr. kısaltmasıyla belirtilir.

Doktor unvanı, ilk olarak Avrupa'da ortaya çıkmış ve zamanla Amerika'ya ve diğer Avrupa sömürgelerine de yayılmıştır.

Türkiye'de doktorlar 6 yıllık üniversite eğitimi görürler ve mezun olduklarında pratisyen hekim olurlar, reçete yazma ve hastanelerde çalışma iznine sahip olurlar. Belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyenler, Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girerler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ornapsen

sizce prof. doktor Tansu Çiller bir hekim mi? Cevap evet ise aynı şeydir hayır ise değildir..

Dilimize doktor Fransızca'dan girmiş olup, Fransızca'da "docteur(doktör) diye yazılmaktadır.

Peki bu kelime Fransızca'da ne anlama gelmektedir?

Personne qui a obtenu un doctora : Doktora yapmış kişi
    Personne qui a obtenu un doctora en medecine : Hekimlik alanında doktora yapmış kişi

Kaynak :Le Petit Larousse

Peki "doctora" ne anlama gelmektedir?

Diplome national nécessaire a l'exercice des profession de santé(médecine, pharmacie, chirurgie dentaire, science vétérinaire) : Sağlık dalındaki meslekleri yapmak için gereken diploma(hekimlik, ameleyat yapan diş doktorluğu dalı, veterinerlik..)

Fransızca'da médecine = hekim

O zaman dilimize giren doktor ne?

Doktor:Bir dalda doktora yapmış, uzman olmuş kimse.Zaten tıp fakültesi mezunları ilk başta pratisyen olurlar.Uzmanlıklarını yapınca "doktor" ünvanını alırlar.

Hazır Dr. X Şahsiyet demişken bir konuyuda açıklığıa kavuşturalım.

Profesör(Prof.)'da dilimize Fransızca'dan girmiştir(Büyük ihtimalle) ve Fransızca'daki karşılığı öğretim üyesidir.

Professeur d'université, prof. de lycée...Üniversite öğretmeni, lise öğretmeni...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 9 Ocak 2007; 20:12:48 >

• Aynı manaya gelse bile kullanımda farklılık vardır.. zira diş doktoru diyen duydunuzmu? diş hekimi vardır.
  • @qtq doçent ne demek?
  • quote:

@qtq doçent ne demek?

Doçent'in Fransızca'da karşılığı var mı bilmiyorum ama Wikipeida'da şu tanım verilmiş:

In Turkey, doçent is an academic title between the assistant professor and the full professor:Profesör ve profesör asistanı arasındaki akademik bir ünvan.Çeşitli yerlerde, farklı anlamları olan bir kelimeymiş.Latince'den geliyormuş("Ducere", İngilizce karşılığı to lead.Yönetmek, liderlik, öncülük etmek, rehberlik etmek anlamlarını taşıyor)

Kaynak:http://en.wikipedia.org/wiki/Docent

Başka bir kaynakta ise doçent için şunlarsöylenmiş:

1. A teacher or lecturer at some universities who is not a regular faculty member :Birkaç üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmayan konferanscı ya da öğretmen.
    2. A lecturer or tour guide in a museum or cathedral :Bir müzenin ya da katedralin tur erehberi ya da konferanscısı.

http://www.answers.com/topic/docent

Bu kaynakta ise(http://www.baskent-aln.edu.tr/baskent/hekimler.htm ), Doç. Doktorlar yardımcı hekim, uzman doktorlar ise asıl hekim olarak gösterilmiş.

Özetlemek gerekirse:

Doç. Doktor=Doç. Hekim

Anladığım kadarıyla doktorasını yapmakta olan hekime DOÇENT deniyor.

Uzman Doktor=Doktorasını yapmış hekim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 9 Ocak 2007; 20:33:48 >

• doçentlik sınavı sorusuymuş da tşkr ederim
  • Türkiye'de doktor=hekim tabii.. Siz hiç doktor dediğinizde üniversitedeki hocasını hatırlayan birini gördünüz mü? Kelimenin iki anlamı olabilir ama yaygın olarak doktor kelimesi hekim yerine kullanılmaktadır Türkiye'de.
  • Doçent de bir akademik ünvan.. Hekimlikle bir ilgisi yok.. Yardımcı doç. ile profesör arasındaki ünvan..Prof'un bir altı yanı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi planlamacı -- 9 Ocak 2007; 20:43:50 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: planlamacı

Doçent de bir akademik ünvan.. Hekimlikle bir ilgisi yok..

konuya su katmayacağım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: oldcomputer

şimdi arkadaşlar arkadaşın asıl idda ettiği şey bir adam ilkokul mezunuda olsa bir doktorun 20 sene yanında yetişmiş ama herhangi bir diploması yok yani tıp okumamış ve bu adam arkadaşın idda ettiğine göre tabipler odasından belge alıp ilaç yazma reçete yazma teşhis koyma hastaya bakma yetkisine sahip olabiliyormuş yani bir doktorun bütün yetkilerine sahip oluyormuş sizce böyle bir şey olması mantıklımı, arkadaş hala idda ediyor da

boyle bir tanidigimiz var dis hekimi alayli deniyomus bunlara
  • quote:

Orjinalden alıntı: qtq

Özetlemek gerekirse:

Doç. Doktor=Doç. Hekim

akademik kariyer :

okul biter mezun olunur,

araştırma görevlisi(asistan)

doktor

yardımcı doçent doktor

doçent doktor

profesör doktor

bu her fakültede akademik kariyerde aynıdır. tıpta da, fen edebiyatta da, iibfde de....

tıp fakültesinden mezun,akademik kariyeri olsun olmasın herkese de hekim denir.
  • Demek istediğim hekim olmayan doçlar da var.. Tabii bir doktor yani hekim de doçent ünvanına sahip olabilir, yanlış anlaşılmasın..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi planlamacı -- 9 Ocak 2007; 20:51:15 >
  • ciddi misin
  • quote:

ciddi misin

Dostum bana böyle tripler yapma, ukalaca.. Sizin bu anlamsız ve embesil muhabbettinize nerden girdiysem.. Yukarıda doçenti hekimlikle bağdaştırmışsın, bu yüzden yazdım bunları. Sana şimdi yazcaktım birşey ama kalsın, ceza filan yerim şimdi değmez..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi planlamacı -- 9 Ocak 2007; 20:59:01 >
  • sağol,varol.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: qtq

Özetlemek gerekirse:

Doç. Doktor=Doç. Hekim

akademik kariyer :

okul biter mezun olunur,

araştırma görevlisi(asistan)

doktor

yardımcı doçent doktor

doçent doktor

profesör doktor

bu her fakültede akademik kariyerde aynıdır. tıpta da, fen edebiyatta da, iibfde de....

tıp fakültesinden mezun,akademik kariyeri olsun olmasın herkese de hekim denir.

Zeki şey, biliyorsunda bana ne soruyorsun o zaman.Bende seni adam yerine koyupta araştırma yapıyorum

ArtizzzAynı hareketi "planlamacı"ya da yapmışsın...

Al burda anlatıyor.Aç sözlüğe bak anlamına

http://en.wikipedia.org/wiki/Professor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 10 Ocak 2007; 3:28:23 >

• Doktorun dilimizdeki karşılığı Hekim'dir. Ancak birde makam olarak kullanılan doktor vardır ki bu İngilzilerin sorunudur tabii dolayısıyla bizimde sorunumuz olmuş oluyor.
    Tıp olarak bakacak olursak Doktor=Hekim, Profesör=Molla
  • @qtq senin profesörün kelime anlamını açıklamandan sonra merak edip doçentin 'kelime anlamını' sordum,üniversitedeki akademik rütbe sıralamasını zaten biliyordum,senin msjında da yanlışlık gördüm düzelttim ne var bunda? planlamacının yaptığı ayrıca bir şeydi,ben sana doçentin anlamını sorarken o hekimlikle ilişkilendirdiğimi iddia etti,onun üzerinden astistlendi,konuyu sulandırmak istememe rağmen daha da üstüne gitti. sonra da garip bir tepki ile geri döndü....
  • Ne bu hiddet bu celal...

medeni insanlarsınız vesselam insanlar konuşa konuşa, gibisinden söylemlerde bulunan kişilerden hiç hoşlanmam..

tırtılcığı da sıkıştırmayın, şurda herkes stres atmaya, hoş vakit geçirmeye çalışıyor. strese sokup milletin asabını bozmasın kimse
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.