Şimdi Ara

Diyojen'in Sözleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
26.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bana bir şey katmamış olan bir filozof(kaotika'nın dediği gibi deli belkide:D)..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Arukard

quote:

evlenmek herhalükarda iyidir eğer iyi huylu bir karınız olursa mutlu olursunuz, eğer huysuz bir karınız olursa benim gibi filozof olursunuz

Sokrates'in söz o.

Büyük İskender bunun üzerine Eğer İskender olmasaydım Diyojen olmak isterdim der.

Evet o söz Socrates'indir. Bu muhteşem zeka karısından yaşamı boyunca çok çekmiş. Hikayeyi tam bilmiyorum. Bir gün sanırım bir adamla konuşurak evlerine gelmişler. Fakat gelmesi gerekenden geç gelmiş. Karısı o sıra pencereden aşağı Socrates'in üstüne bi kova su boşaltmış. Socrates " biz gürlemesinden korkuyorduk o direk yağdı" gibi bişey söylemiş. Tam hatırlamıyrum dediğim gibi.

En sevdiğim Socrates anılarından biride kendisini idam etmek için götürecekleri sıra "Seni haksız yere asıyorlar " diye feryat eden karısına "BİR DE HAKLI MI OLSALARDI?" diye çıkışmasıdır.

İskenderin sözüne gelince; bu dünyada herkes önce kendisi olmak ister. Bu yüzden söylediği sözün bir anlamı yok. Kendin olmaktan vazgeçebiliyorsan o zaman bi anlamı olabilir.

• quote:

Orjinalden alıntı: thy majesty

bana bir şey katmamış olan bir filozof(kaotika'nın dediği gibi deli belkide:D)..

Olaya o yönden bakacak olursak ve bize bir şey katmayanları hiçe sayarsak işimiz çok zor. Darwin çok önemli bi bilim adamı ve filozof mesela(Konuyu evrime çekmiyorum sadece en açık örnek bu ondan bunu veriyorum) ama evrimi saçma görenler Darwinin kendisine bir şey kattığını düşünmeyen kişiler Darwin'i hiçe sayamazlar mesela. Çünkü onlar ne kadar hor görsede sonuçta o büyük bilim adamı ve filozoftur. Aynı şey Marx içinde geçerli. Komünizmi ne kadar sevmesede birisi, Marx'ada ne kadar hakaret etse kesinlikle onun ne kadar büyük bir filozof olduğunu hiçe sayamaz.

Diyojende sana bir şey katmamış olabilir, ama onu hiçe sayma doğru olmaz. Ben böyle düşünüyorum.

• yunan kültüründen bugüne ulaşan, m.ö. bir çok düşünürün sözleri var üstelik bunlar zamanında kayıt altına alınmamış.
    ama o dönemlerde başka büyük medeniyetlerde vardı persler, cartaga, asya medeniyetleri, amerika medeniyetleri
    acaba bu medeniyetlerde böyle düşünürlermi yoktu, yada düşünürler vardıda halk önemsemeyip delinin teki diye mi bakıyordu, yada halk zamanında benimsesede bugünlere başka sebeplerlemi ulaşmadı

eski yunan medeniyetinde bugün bilinen o kadar çok filozof varken başka medeniyetlerden ya hiç yada çok az düşünür tanımamızın sebepleri nelerdir

bu medeniyetlerdeki farklılıklardan mı kaynaklanıyor yoksa 300 yıldır süren batı medeniyetinin kendisini duyurması diğerlerini silmeye çalışmasımı
  • @etusch

Tabiki herkes kendini düşünür ve kendi olmayı ister daima. Zaten sözdede İskender olmasaydım Diyojen olmak isterdim diyor. Yani keşke Diyojen olsaydım demiyor. Şunun gibi, Bana İskender olamayacağımı söyleselerdi ve yerine kimin olacağımı söyleselerdi Diyojen olmak isterdim demeye çalışıyor.

@bahtiyar001

Öyle olmasının nedeni, Antik Yunan'da olan düşünce zeminidir. Yani serberst bir ortamın olmasıdır. Kimse kimseye ne düşündüğü için karışmıyor yani, kısacası. Şimdiki gibi değil. Sadece dine karşıt olan konularda bir karışma vardı.
    Tabi büyük filozofların ortaya çıkması Platon Aristo vs gibilerin okullar açması felsefenin orada inanılmaz gelişmesine katkı sağladı. Batının bir karalaması kesinlikle değil. Pers vs vs uygarlıklarda var mıdır bilmem, ancak ortaya çıkanlar bunlar.
    Olduğunuda sanmıyorum çünkü Antik Yunanda felsefeye inanılmaz bir önem veriliyordu. Diğer uygarlıklarda öylemidir bilemem.

• quote:

@bahtiyar0011

Öyle olmasının nedeni, Antik Yunan'da olan düşünce zeminidir. Yani serberst bir ortamın olmasıdır. Kimse kimseye ne düşündüğü için karışmıyor yani, kısacası. Şimdiki gibi değil. Sadece dine karşıt olan konularda bir karışma vardı.
    Tabi büyük filozofların ortaya çıkması Platon Aristo vs gibilerin okullar açması felsefenin orada inanılmaz gelişmesine katkı sağladı. Batının bir karalaması kesinlikle değil. Pers vs vs uygarlıklarda var mıdır bilmem, ancak ortaya çıkanlar bunlar.
    Olduğunuda sanmıyorum çünkü Antik Yunanda felsefeye inanılmaz bir önem veriliyordu. Diğer uygarlıklarda öylemidir bilemem.

fiikirlerini söylediğin için sağol
    ama antik yunandada filozoflar söyledikleri şeyler yüzünden sıkıntı yaşıyordu tüm dünyadaki gibi
    sokratesin idamı gibi birçok filozofta sıkıntılar yaşamıştır

ama yinede görünen büyük bir fark var ortada
    acaba bu medeniyetlerin kültür farklarından mı kaynaklanıyordu
    öyleyse bu farkı ortaya çıkaran kültür ayrışmaları nelerdi

edit:(düzeltme) sokrates yerine aristo yazmışım ya ben bunları hep karıştırıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyar0011 -- 5 Temmuz 2008; 16:57:40 >

• Aristo'nun idam edildiğini yeni duyuyorum. Benim bildiğim Socrates idam edildi. Aristo büyük iskenderin hocasıdır. Bu durumda ona bişey yapılması pek kolay görünmüyor.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: thy majesty

bana bir şey katmamış olan bir filozof(kaotika'nın dediği gibi deli belkide:D)..

Olaya o yönden bakacak olursak ve bize bir şey katmayanları hiçe sayarsak işimiz çok zor. Darwin çok önemli bi bilim adamı ve filozof mesela(Konuyu evrime çekmiyorum sadece en açık örnek bu ondan bunu veriyorum) ama evrimi saçma görenler Darwinin kendisine bir şey kattığını düşünmeyen kişiler Darwin'i hiçe sayamazlar mesela. Çünkü onlar ne kadar hor görsede sonuçta o büyük bilim adamı ve filozoftur. Aynı şey Marx içinde geçerli. Komünizmi ne kadar sevmesede birisi, Marx'ada ne kadar hakaret etse kesinlikle onun ne kadar büyük bir filozof olduğunu hiçe sayamaz.

Diyojende sana bir şey katmamış olabilir, ama onu hiçe sayma doğru olmaz. Ben böyle düşünüyorum.

yok ben gayet mantıklı söyledim o lafı:D
    komünizme karşıyım,yani mantıklı ancak;gerçekleşmesi imkansız bence..(ortak bir töz gereklidir bu da idealizmle mümkündür bence..)
    ne evrim ne yaratılış,kesin bir kabullenme durumum sözkonusu değil ikisini de..
    ancak bir iki postumda en sevdiğim filozoflardan birisini karl marx olarak söylediğimi görmüşsünüzdür.
    aynı şekilde darwin de değerli bir bilim adamı olarak.hem de en sevdiklerimden.
    siz tek başına o sözümü ele alırsanız haklısınız ancak, tez -antitez -sentez ilişkisi içerisinde benim diyalektik sürecime(burda mecazi bir vurgu yaptım) etkisi olmadığı kanaatindeyin belirttiğim şahsın.

• @bahtiyar001

Evet sıkıntı çekiyorlardı. Fakat sadece dine karışan konularda. Sokrates Tanrıtanımaz olduğundan idam edilmiş. Yani en azından öyle bir iddiayla.
    İskender ölüncede Aristoyu idam edeceklerdi mesela aynı nedenden. Fakat o kaçıp kurtuldu.
    Kültür farklılığındanmı böyledir bilmem ama bir kaç kitap okudumda gördüm ozamanlar adamların yapacak tek şeyi konuşup bi şeyler düşünmesiymiş. Zaten Sokrates sayesinde inanılmaz bir hayranlık uyandırdı felsefe. Belki de felsefenin gelişmesini en çok sağlayan Sokratestir. Hatta belki değil öyledir.

Felsefenin Thales, Pisagor vsleri sayesinde gelişmesiyle Platon Aristo vs okullar açıp iyice gelişmesini sağladılar. Büyük İskenderle birlikteyse çöküşe geçti. Antik Yunandaki felsefe. (Gelçi İskender felsefeye aşırı önem verip gelişmesini istemişti ama tam tersi oldu oda ayrı)
  • Böyle laf oturtmalarını görünce ; alakasız gibi olacak ama benimde çom sevdiğim bir örnek vardır. Onu da sizinle paylaşmak istedim.

quote:

Alıntı :Napolyon

Napolyon savaşta İspanya'yı yenmiş.İspanya kralı;
    -> siz ancak para ve mal için
    savaşırsınız biz ise namusumuz ve şerefimiz için savaşırız demiş... Bunun üzerine Napolyon;
    -> Evet insanın neyi eksikse onun için savaşır...

Diyojen'den Özlü Sözler

quote:

Diyojen’e, “Hayvanlardan en şiddetli ısıran hangisidir?” diye sordular. “Vahşi hayvanlardan, insanın gıyabından konuşanlar; ehli hayvanlardan ise, dalkavuklar,”diye cevap verdi.

· Diyojen’e, “Dünyada en fena hal nedir?” diye sordular. “Hem ihtiyar hem fakir olmaktır,” dedi.

· Birisi, “Adam ne vakit evlenmeli?” diye sordu. “Genç ise, henüz evlenme zamanı gelmemiştir. İhtiyar ise, vakti geçmiştir, “ dedi.

· Bir gün sokakta oturmuş ekmek yiyordu. Gelip geçenler başına toplandılar; kendisine “köpek” dediler. Diyojen, “Köpek sizsiniz ki, ekmek yemekte olan bir adamın etrafını alıyorsunuz,” dedi.

· Bir acemi, diktiği nişana doğru ok atmak üzere hazırlanıyordu. Diyojen koşarak gitti; nişanın önüne oturdu. “Ne yapıyorsun?” diye sordular. Beni vurur, diye korktum, “ cevabını verdi.

· Yakışıklı bir genç, bir takım çirkin sözler söylüyordu. Diyojen dedi ki: “Fildişi kından kurşun kılıç çekmeye utanmıyor musun?”

· Büyük İskender Diyojen’i, birbiri üstüne yığılmış insan kemikleri içinden bir şey ararken gördü ve ne yaptığını sordu.

· Diyojen, “Babanızın kemiklerini arıyorum,” dedi. “ Ama hangisinin kölelere, hangisinin babanıza ait olduğunu kestiremiyorum.

· Yunanistan’ın hangi tarafında akıllı adamlar gördüğünü sordular. “Isparta’da pek çok çocuk gördüm,”dedi. “Fakat hiçbir yerde adam görmedim.”

· Birisi, ona astronomiden bahsedecek olsa, “Gökyüzünden ne zaman döndünüz?” derdi.

· Çalgıcıların uzun uzadıya saza düzen vermelerinden hiç hoşlanmazdı. “Bir kere akıl kanunu bozuk!” derdi. “Önce ona düzen vermeye baksınlar.”

· Derdi ki: “Bir takım ehemmiyetsiz şeylerde, insanların, birbirlerinin önüne geçmeye çalıştıkları görülüyor. Fakat, fazilet yolunda öne geçmeye gayret eden hiç görülmüyor.”

· Gene bir defa sokak ortasında, “Adamlar! Adamlar! “ diye haykırmaya başladı. Bir takım halk etrafına toplandı. Diyojen, “Ben adamları çağırıyorum! Diye sopası ile onları ürküttü.

· Bir gün hamama gireceği sırada suyun pis olduğunu görünce, “Burada yıkandıktan sonra temizlenmek için nereye gitmeli? “ diye sordu.

· Bir gün ciddi, faydalı bir nutuk veriyordu. Önünden çok sayıda adam geçtiği halde, onu dinlemeye rağbet eden olmuyordu. Birdenbire şarkı söylemeye başladı. Halk derhal başına üşüştü. “Sade eğlence ararsınız. Hiç doğru söz dinlemek zahmetine katlanmazsınız!” diye hepsini azarladı.

· Bir gün Diyojen’e, “Zalim Denys dostlarını nasıl kullanır?” diye sordular. “Dolu iken alınıp, boşalınca atılan şişeler gibi,” dedi.

· Diyojen derdi ki: “Dengesiz arzular, insanları perişan eden felaketlerin kaynağıdır. “İşsiz adamların işidir aşk!” “Terbiye dairesinde söylenmiş bir nutuk, baldan örülmüş bir ağ gibidir.”

· Yeryüzünde en iyi şey nedir?” diye sordular. “Hür olmak,” diye cevap verdi.

· “Altının rengi neden sarıdır?” diye sordular. “Kıskananı çoktur da ondan,” dedi.

· Boyuna faziletten dem vurup öğütlerinden hiç birini yapmayanlar, çok güzel sesler çıkardıkları halde, hiçbir şey hissetmeyen musiki aletlerine benzerler, “ dedi.

· Diyojen, sürdüğü hayatı pek çoklarının beğendiğini, ama onların pek azının kendisini taklide koyulduklarını da bilirdi. “Pek itibarlı bir köpeğim ben!” diyordu. “Ama beni beğenenlerden hiç birisinde benimle ava çıkacak kadar cesaret yok.”

· Bir gün, her tarafı mermer ve altın yaldızlarla süslü, muhteşem bir saraya girdi. Bu güzelliği bir müddet hayranlıkla seyretti. Sonra, bir öksürüktür tuttu onu. İki, üç defa arka arkaya öksürdükten sonra, kendisini sarayı gezdiren Frikya’lının suratına tükürdü, ve,”Kusura bakma!” dedi. “Tükürecek daha pis bir yer bulamadım.”

· Pis yerlerde oturduğu için kendisine ileri geri söylenenlere şu cevabı verdi:”Güneş daha da pis yerlere girer, ama hiçbir zaman bozulmaz.”

· Bir eşkıya, fakir olduğu için ona hakaret etti. Diyojen hiç kızmadı; sadece, “Bir adama, fakir olduğu için hakaret edildiğini hayatımda hiç görmedim,” dedi. “Ama pek çok insanın hırsızlıklarından ötürü asıldıklarını gördüm.”

· Diyojen’e, “İhtiyarladınız. Artık sizin dinlenmeniz gerek!” dediler. Diyojen “Niçin?” diye sordu. “Eğer koşucu olsaydım, koşunun sonuna doğru yavaşlamam mı gerekirdi? Tam tersine bütün gücümle koşmam gerek.”

· Biri Diyojen’e sordu: “Ne zaman yemek yemeliyim?” Diyojen cevap verdi: “ Zengin isen, canının istediği zaman; fakir isen, bulduğun zaman.”

· Diyojen bir gün, bir adamın günahlarından temizlenmek için suda yıkanıp durmakta olduğunu gördü. Adama yaklaşarak, “Ey zavallı,” dedi, bilmez misin ki sen bu suda sabaha kadar da yıkansan – nasıl gramer hatası yapmaktan kurtulamazsan- günahlarından da kurtulacağın yoktur.”

· Bir gün sokakta giderken hakimlerin, devlet hazinesinden bir küçük şişe çalmış bir adama işkence yapmak üzere götürdüklerini gördü, ve dedi ki: “İşte, büyük hırsızlar bir küçük hırsızı yakalamış götürüyorlar.”

· Onun ününü duyan Büyük İskender Atina’ya geldiğinde, kendisine ne gibi bir yardımı, iyiliği dokunabileceğini sorması üzerine, Diyojen: “ Gölge etme, başka ihsan istemen” karşılığını vermiştir.

Edir:Ek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi debakey -- 5 Temmuz 2008; 17:58:45 >

• quote:

Orjinalden alıntı: OngiRanT

Böyle laf oturtmalarını görünce ; alakasız gibi olacak ama benimde çom sevdiğim bir örnek vardır. Onu da sizinle paylaşmak istedim.

quote:

Alıntı :Napolyon

Napolyon savaşta İspanya'yı yenmiş.İspanya kralı;
    -> siz ancak para ve mal için
    savaşırsınız biz ise namusumuz ve şerefimiz için savaşırız demiş... Bunun üzerine Napolyon;
    -> Evet insanın neyi eksikse onun için savaşır...

• quote:

· Bir gün, her tarafı mermer ve altın yaldızlarla süslü, muhteşem bir saraya girdi. Bu güzelliği bir müddet hayranlıkla seyretti. Sonra, bir öksürüktür tuttu onu. İki, üç defa arka arkaya öksürdükten sonra, kendisini sarayı gezdiren Frikya’lının suratına tükürdü, ve,”Kusura bakma!” dedi. “Tükürecek daha pis bir yer bulamadım.”

gülmekten yıkıldım
  • hikmetli ve erdemli sozler soylemis.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

quote:

gülmekten yıkıldım

bana kalirsa bu hic de gulunecek bir durum degil.

karsisinda ki adam kibirli miydi acaba. bu dusundurucu.

• quote:

Orjinalden alıntı: felsefika

quote:

quote:

gülmekten yıkıldım

Ben dedim size deli diye.

• quote:

quote:

· Bir gün, her tarafı mermer ve altın yaldızlarla süslü, muhteşem bir saraya girdi. Bu güzelliği bir müddet hayranlıkla seyretti. Sonra, bir öksürüktür tuttu onu. İki, üç defa arka arkaya öksürdükten sonra, kendisini sarayı gezdiren Frikya�lının suratına tükürdü, ve,�Kusura bakma!� dedi. �Tükürecek daha pis bir yer bulamadım.�

gülmekten yıkıldım

Buna bende çok güldüm yaaw.

• cok hostu
  • quote:

vardır bi hikmeti
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hitman47

ist_eco, evet onu kastetmiştim

----------------------
    Kadınların nasıl da halden anlamadıklarının ve -düşünen- erkekleri tiye alarak küçümsediklerinin kanıtıdır sanırım bu -bakış-...

Diyojen'in Sözleri

Öyle bir genelleme yapamazsın alttaki de kadın ve ne kadr ilgiyle bakıyor..

• quote:

Orjinalden alıntı: felsefika

quote:

quote:

gülmekten yıkıldım

gülerkende düşünebiliriz

tapınaklar vs. şeyler inanç için değil imparatorlukların ihtişamını göstermek için böyle gösterişli yapılıyor ama aynı hizmet taşraya götürülmüyor o emek iş gücü daha faydalı işlere harcanmıyor
    muhtemelen bunu eleştirmek için böyle bir iş yapmıştır

ama yapacak bişe yok bildiğim tüm imparatorluklarda böyle
    tek bir istisnasını biliyorum

sanırım tayvanda olmalıydı
    başkentle alakası olmayan uzak bir taşrada (hatta çevresinde yerleşim birimi olmaya bilir bile)
    inanılmaz güzellik ve büyüklükte budist tapınakları var
    piramite benzer bir yapısı var.piramit dıştan dolaşılarak en tepesine varılıyor.bunu budistler hacı olmak için yapıyor. piramitte en altta gezdiğiniz yerler herkesin anlayabileceği iyi davranışların anlatıldığı kabartma resimler var. yukarılara çıkıldıkça daha hassas kişilerin kavrayabileceği iyilikler anlatılıyor.
    piramit böyle baştan sona iyiliklerin anlatıldığı kabartmalarla dolu.tepeye bunları okuyup hazmederek çıkmak haftalarını alıyor. sonra manzaranın tadını çıkarıp aydınlanmış bireyler olarak iniyorlar

imparatorluk ihtişamı düşünülmeden sadece inanç gerekçeleri ile yapılmış halkı aydınlatan müthiş bir mabet

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyar0011 -- 8 Temmuz 2008; 19:26:00 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.